Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Βουλγαρία


Πρόσφατα βρέθηκα στη Βουλγαρία, φιλοξενούμενος ενός παλιού συμφοιτητή απ’ το μεταπτυχιακό. Σε 2 μέρες δεν προλαβαίνεις φυσικά να διαμορφώσεις άποψη για μια χώρα. Είναι όμως μια χώρα έντονα αναπτυσσόμενη και μοιάζουμε σε πολλά. Άσε που μπορεί να δεις και τον greek-tv!

Το πρώτο κοινό στοιχείο με την Ελλάδα είναι το αλφάβητο. Ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος διαμόρφωσαν μια γλώσσα με πολλούς κοινούς χαρακτήρες με τα ελληνικά. Π.χ. τα γράμματα Π, Λ, Φ, Χ έχουν την ίδια γραφή και προφορά.

Άλλο κοινό μας στοιχείο είναι η Ορθοδοξία. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες παντού.


Το μοναστήρι της Ρίλα κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (στη λεγόμενη «Μακεδονία του Πιρίν») είναι τόπος προστατευόμενος από την UNESCO:


Το Plovdiv (Φιλιππούπολη) είναι μια πανέμορφη πόλη 127 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, κτισμένη γύρω από τον ποταμό Μαρίτσα (Έβρος). Η πόλη έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της θυμίζει έντονα την Πλάκα.


Έχουν σωθεί απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου (χωρητικότητας 30.000 θεατών) που έχτισε ο Φίλιππος, ενώ λειτουργεί ακόμα το ρωμαϊκό θέατρο (κατά τα πρότυπα του Ηρώδειου).


Μοιάζουμε και σε κάτι ακόμα με τη Βουλγαρία: υπάρχει κι εκεί εκτεταμένη διαφθορά! Η χώρα λαμβάνει εδώ και 8 χρόνια χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πέρσι όμως, που η Βουλγαρία μπήκε στην Ε.Ε., υπάρχουν έντονες παρατηρήσεις για «κακοδιαχείριση» των κονδυλίων που προορίζονται για έργα υποδομής.

Στη Βουλγαρία δραστηριοπούνται σήμερα οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν εκεί ελληνικές τράπεζες και τεχνικές εταιρίες, ελληνικά τσιγάρα και τσιμέντα, υπάρχει ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ κι η ΕΚΟ. Και φυσικά υπάρχει η COSMOTE.

Η COSMOTE (εκεί λέγεται GLOBUL κι έχει ακριβώς το ίδιο λογότυπο) ξεκίνησε στη Βουλγαρία από το μηδέν, όχι με εξαγορά. Κι έφτασε σήμερα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη χώρα!

Αυτήν την εταιρία πουλήσαμε στην Deutsche Telekom, όχι μια απλή εταιρία που έχει π.χ. χρηματιστηριακή αξία 20 Ευρώ ανά μετοχή.
Αποτιμάται σε ευρώ η διείσδυση ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών στα Βαλκάνια; Στη FYROM η COSMOTE ήταν μόνο για οικονομικούς λόγους;

Αυτά για όσους λένε ότι το Δημόσιο δεν μπορεί. Όταν έχει σχέδιο, μπορεί! Αρκεί να θέλει κιόλας...

Η Βουλγαρία διέρχεται την μετακομμουνιστική της περίοδο και βρίσκεται στα πρώιμα στάδια του καπιταλισμού. Αυτό σε συνδυασμό με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης του 7,1% (Α’ τρίμηνο 2008) δίνουν ένα ενδιαφέρον μίγμα:

Το κομμουνιστικό παρελθόν το ξορκίζουν: το 1999 ξήλωσαν το μαυσωλείο του Γκεόργκι Δημητρόφ από το κέντρο της Σόφιας. Ακριβώς απέναντι από ‘κεί που ήταν το μαυσωλείο βρίσκεται το υπέροχο κτίριο της πρώτης φωτογραφίας. Είναι τα γραφεία του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος. Το σφυροδρέπανο φυσικά έχει επίσης ξηλωθεί. Δίπλα βρίσκεται το ξενοδοχείο Sheraton (ανήκει πλέον σε ελληνική εταιρία) το οποίο είναι μεσοτοιχία με το Προεδρικό Μέγαρο!

Στη Σόφια υπάρχουν πάντως ακόμα τα γνωστά 50ώροφα κτίρια κατοικιών από την κομμουνιστική περίοδο, όπως υπάρχουν και δεκάδες καζίνο μέσα στην πόλη. Ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει ηλεκτροδοτηθεί, αλλά οι συρμοί είναι πολύ παλιοί (σαν τον παλιό «μουτζούρη» του ΟΣΕ). H Σόφια έχει μεγάλο δίκτυο τραμ, αλλά τα βαγόνια είναι πολύ παλιά. Μετρό δεν υπάρχει, υπάρχει όμως Mall!

Χαρακτηριστικό των ανισοτήτων είναι το εξής στιγμιότυπο: στην Εθνική Οδό είδαμε πολλές φορές κάρα που τα έσερναν άλογα!

5 λεπτά μετά, μας προσπέρασε μια κόκκινη Ferrari!



Τη Ferrari την είδαμε λίγο αργότερα σταματημένη σ’ ένα μπλόκο της αστυνομίας. Την είχαν σταματήσει στο αντίθετο ρεύμα, καθώς ο οδηγός θεώρησε ότι βρισκόταν σε μονόδρομο και έκανε διαρκώς προσπεράσεις! Η οδική τους συμπεριφορά έχει πολλές ομοιότητες με τη δική μας...

Υπήρχαν συχνά μπλόκα από αστυνομικούς, καθώς τα οδικά ατυχήματα στη Βουλγαρία έχουν αυξηθεί πολύ. Επιπλέον, σε αρκετά σημεία στις άκρες του δρόμου έχουν τοποθετήσει αυτοκίνητα κατεστραμμένα μετά από ατύχημα. Δυστυχώς, η Οδική Ασφάλεια χρειάζεται αστυνόμευση και σοκ! Τουλάχιστον οι Αρχές εκεί αντιδρούν.

Στα φανάρια μέσα στη Σόφια έχουν χρονόμετρο για το πράσινο και το κόκκινο. Αυτή η σκέψη είναι χρήσιμη για την προετοιμασία του οδηγού και περιορίζει το εκνευριστικό φαινόμενο του κορναρίσματος με το που ανάβει πράσινο!


Οι Βούλγαροι δεν έχουν περάσει ακόμα στο επόμενο στάδιο της «ανάπτυξης»: οι κυριακάτικες εφημερίδες δε ζυγίζουν 3 κιλά από τα DVD και τα διαφημιστικά φυλλάδια. (Μόνο οι ελληνικές εταιρίες βάζουν εκεί διαφημιστικά.) Και τα δάση τους δεν τα καίνε για να φυτέψουν μαιζονέττες μέσα στην (καμένη) φύση.


Η ζωή είναι φτηνή για τα ελληνικά δεδομένα. (Με τόσο καλπάζουσα ακρίβεια που έχουμε εδώ, αυτό είναι λογικό.) Πάντως με κλειδωμένη την ισοτιμία λέβα-ευρώ στο 2:1, προβλέπω ότι με την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ (μετά το 2012), όλα θα διπλασιαστούν.

Γιατί ο κόσμος έχει συνηθίσει τιμές κι όχι αξίες. Π.χ. κάτι που σήμερα το πληρώνει 10 λέβα, με την είσοδο του ευρώ θα γίνει 5,5 ευρώ (στρογγυλοποίηση προς τα πάνω). Και μέσα σε λίγο καιρό θα πωλείται πάλι «10». Ευρώ όμως αυτή τη φορά! Κάπως έτσι στην Ελλάδα το κατοστάρικο έγινε ευρώ και το πεντοχίλιαρο έγινε πενηντάευρο...

Για όλους τους λαούς με τους οποίους συνορεύουμε έχουμε μια αρνητική προδιάθεση. Η Αλβανία, η FYROM κι η Τουρκία είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, χώρες που «δεν θέλουμε να τις ξέρουμε». Αυτό μας καταδικάζει σε πανάκριβους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μειώνουν τις κοινωνικές επενδύσεις.

Οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία θα μπορούσαν να είναι το πρότυπο καλής γειτονίας. Η Βουλγαρία μπορεί να γίνει ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος, συνεργάτης και εταίρος. Ειδικά μετά την είσοδό της στην Ε.Ε. και τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.


Οι δυο λαοί μοιάζουμε πολύ. Η νέα γενιά της χώρας είναι ανοιχτόμυαλη και μορφωμένη. Σίγουρα στο μέλλον θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά!

36 σχόλια:

cynical είπε...

Καλησπερα Ikor. Την τελευταια φορα που ειχα επισκεφτει υη Βουλγαρια ηταν ...επι κομμουνισμού, με τα μεγάλα άθλια ξενοδοχεια, το μοναδικό μεγαλο πολυκαταστημα το Τσουμ, το μαυσωλειο του Δημητρωφ... Λενε για τους βουλγαρους οτι ειναι οι Πρωσσοι των Βαλκανιων και μια εποχη σχετικα πρόσφατα υπήρχαν ελπίδες οτι η χωρα θα μπορουσε να διακριθει στην περιοχη παραγωγης λογισμικού. Μετα τον κομμουνισμο πέρασε περιοδο φριχτης πεινας. Πιστευω οτι σαν χωρα εχει μεγαλο δυναμικο.

ikor είπε...

Καλό απόγευμα cynical!

Θα έχει ενδιαφέρον να πας και τώρα. Μπορείς να συγκρίνεις το πριν και το μετά.

Πράγματι, έχουν πολύ έντονους δεσμούς με τη Ρωσία, πιο πολύ όμως λόγω πετρελαίου και καυσίμου αερίου.

Έχει μεγάλο δυναμικό ως χώρα, αρκεί να μη γίνουν Ιρλανδία με τόσο ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης!

barel είπε...

Συγχαρητήρια ikor μας ταξιδεύεις με ενημερωτικό τρόπο πράγμα πολύ σημαντικό για όσους δεν έχουν βρεθει σε αυτά τα μέρη.

ikor είπε...

Να είσαι καλά barel! Είναι βέβαιο ότι η Βουλγαρία έχει πολλά τοπία για να δεις ή να σκιτσάρεις (εσένα που σου αρέσουν αυτά!).

Καλώς ήρθες!

Greek Rider είπε...

Ξέρω επίσης ότι στα σπίτια στη Βουλγαρία έχουν διακόπτες-πρίζες γρήγορου ίντερνετ με οπτικές ίνες...

greek tv είπε...

Εγώ ξέρω άλλα πράγματα πιο βασικά κ ενδιαφέροντα, τα οποιά δεν παρουσιάζεις κ με στεναχωράς!!!

Οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 30 είναι ψηλές, με σώμα μονδέλου (περιφέρια μηδέν-1ο κ βασικότατο αρνητικό στοιχείο), πρόσχαρες κ χαμογελαστές, αλλά σε καμία περίπτωση, όμορφες. Leider...
Μετά τα 30 μεταμορφώνονται (προφανώς) σε κοντές, φαγανές νταρντανογυναίκες.

Οι τιμές, για εμάς τους "ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ" είναι χαμηλές στα βασικά προϊόντα, αλλά το προϊόν με το οποίο αξίζεις να φύγεις είναι τα κρασιά τους! Εκπληκτικά "Thracian Region" κόκκινα κρασιά, όπως το Todoroff (5 ευρώ ΜΟΝΟ!)με τα οποία ξεχνάς κ το όνομά σου (που να πιείς κ κανα 2 μπουκάλια...).
Με 8 κρασιά γύρισα + 4 για δώρα...

Τέλος, κρύο. Πολύ κρύο. Πάρα πολύ κρύο.

ikor είπε...

@Greek...

...rider, έχεις δίκιο. Στο σπίτι του φίλου μου (κατασκευής 2001) είχαν διαρκή σύνδεση με γρήγορο Internet! Είχαν και δορυφορική tv.

...tv, από περιφέρειες, εγώ μόνο την περιφέρεια της Σόφιας μελέτησα. Αλλά κρασιά πήρα κι εγώ! Πραγματικά, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!
Η ποικιλία MAVRUD είναι μοναδική στη Βουλγαρία και δίνει πραγματικά ένα κρασί με πολύ ιδιαίτερη γεύση!
Αφού είσαι οινολάτρης, θα σου δώσω ένα μπουκάλι από τη δική μας περσινή σοδειά να μου πεις τη γνώμη σου.
Ή μάλλον θα κρατάω πάντα μαζί μου ένα μπουκάλι, αφού πάλι στην τύχη θα σε συναντήσω κάπου!

Matrix είπε...

Ωραίες φώτο Ikor!

Για την Cosmote στα γειτονικά Σκόπια η αντίστοιχη εταιρεία κλείνει για να αναπτυχθεί αυτή της DT.
Μπορεί να γίνει το ίδιο και στη Βουλγαρία ...

Άντε καλή μας εβδομάδα, γκρίνιαξα πάλι :)

ikor είπε...

Να 'σαι καλά matrix! Είχε ωραία μέρη για να φωτογραφήσεις η Βουλγαρία.

Όσο για την DT, σε λίγο θα έχουμε τύψεις εμείς που τα λέμε κι όχι εκείνοι που τα κάνουν!!

Ρωτάω: όταν μ' αυτά και μ' αυτά χρεωκοπήσει ο ΟΤΕ, θα εγκρίνουν κι εδώ κανένα σχέδιο "Πόλσον" για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τη ζημιά;

Καλημέρα και καλή βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Geia sou Gianni kai kali evdomada. Sygxarhthria gia to exairetiko post sou (kai gia arketa apo ta proigoumena). Eimai fanatikos anagnwstis. Oso gia ta krasia, thelw kai egw ena mpoukali apo ta dika sas kai na ta pioume mazi.

Akis.

ikor είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Άκη!

Κάποια στιγμή θέλω να γράψω για τον τρύγο ή τα ρακοκάζανα. Είναι και οι δυο μαγικές διαδικασίες! Μυσταγωγίες θα έλεγα...

Πολύ ευχαρίστως να σου δώσω κρασί να μου πεις και τη γνώμη σου!

NdN είπε...

καλησπέρα Ikor.

Μολονότι μου δόθηκε πάρα πολλές φορές η ευκαιρία να πάω στη Βουλγαρία δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ. Δεν λέω καλή η βόλτα σου εκεί, κατατοπιστικό το κείμενο κτλ, αλλα όσο ήσουν εσυ στη Βουλγαρία, εγώ ήμουν στο Μπριζ.

Θα διαπιστώσεις από τις φωτογραφίες ότι ήταν καλύτερα εκεί!

Αυτό πάντως που ήθελα να πω το έγραψε και ο Matrix. Η Cosmote των Σκοπίων κλείνει για να αναπτυχθεί αυτή της DT και αυτό μπορεί να περιμένει και άλλες Βαλκαινικές χώρες που έχει παρουσία.

ikor είπε...

NdN, έχω ακούσει κι εγώ ότι το Μπριζ είναι πανέμορφη πόλη. Ελπίζω μια μέρα να το επισκεφτώ!

Όσο για την COSMOTE, υπήρξε πρότυπο επιτυχημένης δημόσιας επιχείρησης. Γιατί είχε σχέδιο και εξωστρέφεια.

Άρα το κράτος όταν θέλει, μπορεί!

greek tv είπε...

Όντως, η Μπρούχε (με umlaut προφορά) όπως την λένε η ντόπιοι, τα σπάει! Από τις ωραίες μου εμπειρίες.

Όταν πας, παίζει κ να βρεθούμε στο αεροπλάνο. Πλέον, δίνει χαμηλό συντελεστή...

Σοφία είπε...

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της Βουλγαρίας και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες!

ikor είπε...

greek-tv, κάπου θα τα ξαναπούμε σίγουρα!

σοφία, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κι οι δικές σου περιγραφές είναι πάντα ενημερωτικές και μ' αρέσει ότι δεν περιορίζονται στην επιφάνεια.

doraF είπε...

Καλα ταξιδια ikor.
H φιλη χωρα Βουλγαρια, του Ζιβκοφ, με τη ματια του σημερα.
Με ενδιαφερον διαβασα το κειμενο σου.
το θλιβερο ειναι οτι στα αρνητικα μοιαζουμε , βλεπε διαφθορα!
Επισης απο εκθεσεις του "ΟΟΣΑ" ,η παραοικονομια ανερχεται περιπου εως 35% του ΑΕΠ.
Καλο Απογευμα.

Elli είπε...

πολύ μου αρεσαν οι φωτογραφίες!!!
κι εδώ έχουμε πήξει στις φεραρι, μη νομίζεις!!!
ανεβοκατέβα (πολύ) Βόρεια Προάστεια πρωι πρωι να δεις... θα λες μετά "είδα ενα Peugeot" και θα είναι σαν "είδα εξωγηινο! υπάρχουν ακόμα τέτοια αμάξια;"
φιλιά!!!!!!!!!!

tzonakos είπε...

Aν έμενα Β. Ελλάδα θα εχαι πάει Βουλγαρία, σίγουρα. Ειναι πιο κοντά απο κεί.
Βασικά δεν ξερω γιατι, αλλα πάντα ειχα φιλικές σκέψεις για τους γείτονες αυτούς.
Μετά, άκουσα μερικά πράγματα απο όσους την ειχαν επισκεφθεί. Ολο καλά λόγια άκουσα εκτος απο ενα περιστατικό με απατεώνες που ντυμένοι αστυνομικοί λήστευαν κόσμο στην επαρχία.
Αιώνες γειτονίας και ιστορίας δεν μπορεί παρα να μας κράτησαν κοντά σαν λαούς. Μόνο να μην τα έκαναν ανάποδα μερικά γράμματα ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος να διαβάζαμε καλύτερα.
Ισως πρέπει να προλάβω μια επίσκεψη πριν μπούν στην ΕΕ.
Αυτο με τον ΟΤΕ που ανέφερε με σκότωσε. Δίκιο εχεις.

ikor είπε...

@doraf: Η σημερινή Βουλγαρία έχει πολλά από την 35ετία του Τοντόρ Ζίβκοφ. Όμως η χώρα εξελίσσεται συνεχώς. Κι αυτό δεν είναι εύκολο.

Δεν είναι και εύκολο να περνάς από την έλλειψη στην αφθονία. Από την κρατική ομπρέλλα στην ελεύθερη αγορά. Από τη λογική "πρώτα ο εργάτης" στη λογική "πρώτα το κεφάλαιο".

Με λίγα λόγια η Βουλγαρία είναι σήμερα ένα κράτος εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνιολογικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

Και, ναι, έχουμε πολλά κοινά: από τη διαφθορά, την οδική συμπεριφορά και την παραοικονομία ως την κοινή αντίληψη για πολλά πράγματα της καθημερινότητας και το αίσθημα φιλοξενίας!

Να είσαι καλά!

ikor είπε...

@ellie: Ναι, έχουμε κι εδώ φεράρι, αλλά νομίζω ότι στις πωλήσεις cayenne ανά κάτοικο πρέπει να είμαστε από τους πρώτους παγκοσμίως!

Έτσι είναι, αφού πολλοί προτιμούν να αγοράσουν ένα καλό αυτοκίνητο κι ας μην έχουν να του βάλουν βενζίνη. Αφού το αυτοκίνητο είναι κοινωνικό σύμβολο!

Εδώ πάω να πάρω δουλειές με την Alfa του '95 και με κοιτάνε με συμπάθεια... Σου λέει "μπα, δεν είναι καλός μηχανικός για να έχει ακόμα τέτοιο αυτοκίνητο..."

Από τον 1 ίππο όμως στο κάρο της φωτογραφίας μέχρι τα 500+ άλογα ενός τέτοιου αυτοκινήτου υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια!

Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες. Φιλιά πολλά κι από μένα!

ikor είπε...

tzonako, 75 λεπτά διαρκεί η πτήση από/προς Αθήνα. Κοντά είναι. Από+προς τη Βόρεια Ελλάδα τα ταξίδια βέβαια είναι πολύ πιο συχνά. Το ζευγάρι που με φιλοξένησε ήταν στις Σέρρες το επόμενο ΣΚ.

Εντάξει, περιστατικά μπορείς να ακούσεις πολλά. Π.χ. στην πόλη Ντούπνιτσα 65 χλμ νότια της Σόφιας υπάρχουν δεκάδες μάντρες με (ακριβά) μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Φήμες λένε ότι δεν είναι όλα αγορασμένα ;-)

Αλλά για όλες τις χώρες υπάρχουν φήμες. Την Ελλάδα π.χ. δεν την χαρακτηρίζει ο ταξιτζής που χρεώνει 150 ευρώ από το αεροδρόμιο!

Ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος έκαναν ορισμένες αλλαγές. Π.χ. το Η είναι Ν και Γιώτα δεν έχουνε. Αν είχαν πάντως, η λέξη "πιλάφι" θα γραφόταν το ίδιο :-))

Στην Ε.Ε. είναι από πέρσι. Στη ζώνη του Ευρώ δεν έχουν μπει ακόμα. Και μάλλον θα αργήσουν. Οπότε προλαβαίνεις!

Όσο για τον ΟΤΕ, τα λόγια είναι περιττά (την ώρα που χωρίζουμε...)

tzonakos είπε...

Δεν εχουν γιώτα ;
Περίεργο.

ikor είπε...

Δεν έχουν, όχι...

Το αλφάβητό τους μπορείς να το δεις εδώ:

http://www.omniglot.com/writing/bulgarian.htm

Καππαδόκης είπε...

Πολυ περιεκτική αφήγηση.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Εγώ που δεν πήγα στη Βουλγαρία πήρα μια καλή γεύση.
Μπράβο!

ikor είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ greconik! Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση.

Πρόκειται για μια χώρα με πολλά ιδιαίτερα στιγμιότυπα. Που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

Αξίζει να την επισκεφτείς.

fpboy είπε...

Ωραίο ποστ.
Εύχομαι τα καλύτερα για τους Βούλγαρος γείτονες.
Έχω ακούσει για πολύ ωραία φύση στην βουλγαρία.

ikor είπε...

Πράγματι, fpboy, τα τοπία που είδα εκτός πόλεων ήταν καταπράσινα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Αξίζει να πας, κοντά είναι!

Να είσαι καλά! Καλώς ήρθες στη γειτονιά μου.

αντωνης είπε...

Καλησπερα ikor.
Η Βουλγαρια ειναι η μονη χωρα του εξωτερικου που εχω επισκεφθει, και μαλιστα 2 φορες (το 1992 και το 1993). Σπουδαζε ενας φιλος εκει. Τη 2η φορα πηγαμε διακοπες στο Necember (Μεσημβρια στα ελληνικα) στη Μαυρη Θαλασσα.
Εκει ειναι τα μερη της πρωην Ανατολικης Ρωμυλιας.

Εντυπωση πολυ καλη μου εκαναν οι ατελειωτες φυσικες ομορφιες στη διαδρομη με το τρενο απο τη Σοφια στο Necember. Απιστευτα μερη!!!

Πολυ ομορφο ποστ!

ikor είπε...

Επίσης, το ζευγάρι που με φιλοξένησε μου είπε ότι πολύ όμορφη πόλη είναι και το Veliko Turnovo. Από φωτογραφίες που είδα, φαίνεται πράγματι μια πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Νομίζω ότι αξίζει να πας και τώρα Αντώνη στη Βουλγαρία. Για να δεις πόσο πολύ έχουν προχωρήσει από τότε οι γείτονες!

Καλώς ήρθες στην ηλεκτρονική μου γωνιά!

Mikros Alitis είπε...

Είχα πάει Σόφια για μια εβδομάδα πέρισυ.. δεν την έλεγες ευρωπαική πόλη, το κομμουνιστικό παρελθόν άφηνε τα χνάρια του σχεδόν σε κάθε γωνιά του... έχουμε πολλές ομοιότητες νομίζω αλλά και πολλές διαφορές... τα φανάρια τους τα βρήκα πάρα πολύ βολικά... Όπως είπες και εσυ μακάρι να γίνουν οι σχέσεις μας πρότυπο και για τις άλλες γειτονικές χώρες... αλλά για να μην έχουμε διαφορές δεν πρέπει να έχουμε και συνορα....

μια Ευρώπη ως πολιτική οντότητα, μια πολιτική ομοσπονδία, ή όλα τα κρατη μέσα και το μόνο κοινό, η αγορά, το νόμισμα και μερικές κοινοτικες οδηγίες και σχέσεις καλής γειτονίας....

ikor είπε...

Μικρέ Αλήτη, έστω και καθυστερημένα, καλώς ήρθες!

Ξαναπήγα πρόσφατα στη Βουλγαρία, στον γάμο του φίλου που με φιλοξένησε πέρσι.

Η Σόφια είναι μια πόλη με πολλά πάρκα. Μάλλον το κομμουνιστικό παρελθόν έσωσε τεράστιες εκτάσεις ΜΕΣΑ στην πόλη που είναι σήμερα πάρκα και ...δάση!

Για τις οικιστικές ανάγκες κτίστηκαν πανύψηλες πολυκατοικίες, οι οποίες σήμερα είναι όντως άσχημες. Αλλά διατήρησαν πολλούς ελεύθερους χώρους που σήμερα δίνουν ανάσες στην πόλη.

Μακάρι να επιτευχθεί η πολιτική ένωση που περιγράφεις. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος, αλλά και κονδύλια που θα αμβλύνουν τις περιφερειακές ανισότητες.

mahler76 είπε...

"Και τα δάση τους δεν τα καίνε για να φυτέψουν μαιζονέττες μέσα στην (καμένη) φύση"

καλά αυτό που γράφεις πολύ εύστοχο.

ikor είπε...

mahler76 καλησπέρα!

Στη Βουλγαρία δεν είδα δόμηση εντός δάσους σε όλη τη διαδρομή από τη Σόφια ως την περιοχή της Ρίλα (είναι μεγάλη η διαδρομή και έχει πολλά δάση).

Η έννοια "φυσικός πλούτος" μάλλον εκτιμάται περισσότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα. Τουλάχιστον ακόμα!

Elias Chatzoudis είπε...

Εγώ πήγα πριν 2 χρόνια σην Βουλγαρία, Στη Σόφια, στη Φιλιπούπολη και στη Σοζόπολη. Πιστευω πως η Βουλγαρία θα αναπτυχθεί τα απόμενα 10 χρόνια και ίσως σε 20 χρόνια δεν θα την αναγνωρίζουμε!

ikor είπε...

Καλησπέρα Ηλία και καλώς ήρθες!

Στη Σοζόπολη δεν πήγα. Σίγουρα πάντως θα κάνει άλματα τα επόμενα χρόνια η Βουλγαρία, ειδικά αν καταφέρει και αποφύγει τις ανατιμήσεις, όταν μπει στη ζώνη του Ευρώ. Ό,τι δηλαδή δεν πετύχαμε εμείς..