Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ημιυπαίθριοι χώροι


Οι ημιυπαίθριοι χώροι θεσπίστηκαν με τον ΓΟΚ του 1985. Δόθηκε τότε το κίνητρο να μη μετρούν στον συντελεστή δόμησης οι στεγασμένοι χώροι των οποίων η μια πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο ή τον ακάλυπτο χώρο ενός κτιρίου.

Θεωρητικά οι ημιυπαίθριοι χώροι εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς: προσδίδουν πλαστικότητα σε ένα κτίσμα και συμβάλλουν στη βιοκλιματική του λειτουργία. Ειδικά σε ένα εύκρατο κλίμα, όπως το ελληνικό, ο ημιυπαίθριος χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται πάνω από 6 μήνες τον χρόνο.

Στην πράξη όμως, η κερδομανία κι η παντελής απουσία ελέγχου της εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών οδήγησαν στο μαζικό κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων. Αυτή η εκτεταμένη ασυδοσία γέννησε πολλά προβλήματα.

Κατ’ αρχάς αυξήθηκε η επιφάνεια των δομημένων επιφανειών κατά 20%. Αυτό δεν ελήφθη υπόψη σε κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό καμίας πόλης. Επιπλέον, οι χώροι αυτοί δεν έχουν σχεδιαστεί με επαρκείς μελέτες θέρμανσης και θερμομόνωσης.

Συγχρόνως, κανείς δεν πλήρωσε τα αυξημένα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στη δομημένη επιφάνεια που χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης.

Τέλος, οι αξίες των οικοπέδων αυξήθηκαν υπερβολικά, προεξοφλώντας τη μελλοντική παρανομία. Αυτό θα οδηγήσει σε συνθήκες «φούσκας» την αγορά ακινήτων, αν ποτέ εξορθολογιστεί ο σημερινός παραλογισμός.

Σήμερα το κράτος έρχεται να δώσει αμνηστία. Ζητάει ένα πρόστιμο απ’ όσους οικειοθελώς δηλώσουν την παρανομία τους και προσφέρει σε αντάλλαγμα απαλλαγή από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Απειλεί συγχρόνως όσους δεν πληρώσουν ότι θα ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων. Όμως:

1) Αν το κράτος μπορεί όντως να κάνει 1,5 εκ. ελέγχους στους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, γιατί δεν το κάνει; Τα έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα προκύψουν από τη ρύθμιση. Η απειλή αυτή λοιπόν δεν έχει κανένα νόημα, γιατί η πράξη έχει δείξει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

2) Η ρύθμιση δεν προσφέρει νομιμοποίηση της παράνομης αλλαγής χρήσης. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν αντισυνταγματικό. Παρέχει απλώς απαλλαγή από πρόστιμα που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

3) Το κράτος καλεί τους πολίτες να δηλώσουν την παράνομη αλλαγή χρήσης στην υπηρεσία που υποτίθεται ότι οφείλει να ελέγχει την εφαρμογή του νόμου. Επειδή δηλαδή δεν μπορούν να ελέγξουν την εφαρμογή των νόμων, ζητάνε εθελοντική αυτοτιμωρία. Ακούγεται (και είναι) πλήρης ομολογία ανικανότητας.

4) Μετά τη ρύθμιση, οι ημιυπαίθριοι χώροι δε μεταγράφονται στο υποθηκοφυλακείο. Ούτε, φυσικά, αποκτούν χιλιοστά στο οικόπεδο. Απλώς σε μια μελλοντική μεταβίβαση, θα αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι έχει γίνει αλλαγή χρήσης τους.

5) Η αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων δίνει προφανώς τη δυνατότητα στους δήμους να ζητήσουν αυξημένα δημοτικά τέλη από εκείνον που χρησιμοποιεί πια, με δήλωσή του, περισσότερα τετραγωνικά μέτρα. Η αξίωση αυτή μπορεί να είναι και αναδρομική. Κανείς δεν το αποκλείει αυτό!

6) Όσοι προτίμησαν να εφαρμόσουν τον νόμο και να μην κλείσουν τους δικούς τους ημιυπαίθριους χώρους αντιμετωπίζονται, για μια ακόμα φορά, σαν κορόιδα. Όσο οι παρανομίες επιβραβεύονται αντί να αποτρέπονται, τόσο διαιωνίζονται.

7) Η ρύθμιση δε συνοδεύεται από τολμηρές αλλαγές στον ΓΟΚ, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον νέα γενιά παρανομούντων. Θα μπορούσαμε π.χ. να περάσουμε από τον συντελεστή δόμησης, στον συντελεστή όγκου, σε συνδυασμό με ελάχιστα όρια (ύψους και άλλων διαστάσεων) στον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

8) Συνεχίζεται, τέλος, η ομηρία όσων έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Η βάση δεδομένων μάλιστα που θα δημιουργηθεί θα παρέχει τη δυνατότητα για νέα εισπρακτικά μέτρα στο μέλλον.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες είναι, συνολικά, ένα ζήτημα πολυσύνθετο. Δε νοείται να αντιμετωπίζονται με φοροεισπρακτική λογική. Δε νοείται να ζητείται το εθελοντικό αυτομαστίγωμα των πολιτών για κάτι που το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει.

Δε χρειάζονται άτολμα φοροεισπρακτικά ημίμετρα. Χρειάζονται λύσεις που αποτρέπουν πειστικά όλες τις μελλοντικές πολεοδομικές παραβάσεις και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο και οραματικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

[Φωτο: από εδώ]

35 σχόλια:

Vassilis είπε...

Γιάννη το ανάλυσες τέλεια το ζήτημα. Αν το σκεφτούμε λίγο είναι τραγελαφικό : σε βάζω κύριε ιδιοκτήτη να πληρώσεις ένα πρόστιμο που δεν θα πλήρωνες επειδή δεν έχω (το κράτος) την υποδομή να σε ελέγξω. Παράλληλα σε "απειλώ" ότι αν δεν πληρώσεις οικειοθελώς, θα σε ελέγξω μέσω της ίδιας υποδομής(;).
Με άλλα λόγια πιάσε τ΄αυγό και κούρευτο.
Όταν δεν υπάρχει όραμα όπως πολύ σωστά λες στην τελευταία παράγραφο, τι να συζητάμε...
Καλό Σαββατοκύριακο.

μ είπε...

Λεφτά λεφτά λεφτά να γεμίσουμε τις τρύπες! Αυτό τους νοιάζει μόνο Γιάννη. Πολύ σωστά τα αναλύεις. Κανένα όραμα, καμία ματιά στο μέλλον, πρόκειται για μια κυβέρνηση φορο- και καρπαζοεισπρακτόρων.

επί λέξει είπε...

Aυθαιρεσία. Οικεία λέξη στα ώτα μου. Συνήθης πράξη των γνωστών αγνώστων. Και το παραμύθι συνεχίζεται μέσα στη ζούγκλα...

Κατατοπιστική η ανάρτησή σου. Χαιρετώ, φίλε μου!

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη!

Έτσι είναι! Αλλά κανείς δε δείχνει να καταλαβαίνει την αντίφαση. Κρύβουν πολύ καλά τον χαρακτήρα της ρύθμισης που είναι στεγνά φοροεισπρακτικός.

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για μακροπρόθεσμες βιώσιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις...

ikor είπε...

Μάνο καλησπέρα!

Σε λίγο θα φορολογήσουν και το νερό που πίνουμε ή το οξυγόνο που αναπνέουμε! Για να καλύψουν τις αλόγιστες δαπάνες τους.

Ποιο μέλλον; Το μόνο που κοιτάνε είναι ο καθρέφτης τους. Για να δουν αν είναι ακόμα στην εξουσία...

ikor είπε...

Καλησπέρα aa!

Η διαφορά είναι η εξής: η αυθαιρεσία του κράτους ονομάζεται "ρύθμιση". Ενώ η αυθαιρεσία των πολιτών ονομάζεται "παρανομία".

Δε μας έχουν πει ακόμα πώς λέγεται η αυθαιρεσία των πολιτών λόγω έλλειψης κράτους...

O Σχολιαστής είπε...

Φίλε, εγώ πάντως τον ημιυπαίθριο τον έχω τακτοποιημένο!!! Για του λόγου το αληθές διάβασε: http://osholiastis.blogspot.com/2009/03/blog-post_9868.html

Τα λες πολύ καλά πάντως.

ikor είπε...

Το έχω διαβάσει ήδη φίλε σχολιαστή! Πραγματικά συστήνω να το διαβάσουν κι άλλοι το κείμενό σου.

Χιούμορ και αλήθειες έβαλες στο μίξερ!

Καλώς ήρθες!

zoyzoy είπε...

Καλά και πιστεύουν τώρα ότι θα τρέξουν όλοι στην ουρά να τα δηλώσουν και να πληρώσουν??
Και άν αύριο ξυπνήσουν στραβά και ζητάνε και άλλα??

ikor είπε...

Καλησπέρα zoyzoy!

Αντί να στελεχώσουν τις υπηρεσίες με προσωπικό, εξαπολύουν ανεδαφικές απειλές. Και δουλειά θα έβρισκαν έτσι πολλοί άνθρωποι και ο νόμος θα εφαρμοζόταν.

Ο κόσμος όμως δεν τρώει πια κουτόχορτο!

Unknown είπε...

Ο πατριωτης μας Σιμισακογιωργης με μια μαντιναδα ελυσε τις αποριες ολες.
Εναν υμιυπαιθριο αυριο θα σκεπασω αφου μπορω μεθαυριο να τον εξαγορασω.Το κρατος που νομοθετει και εκτελει τους νομους τους πονηρους επιδοτει και θρεφει παρανομους.
Αντι να ειναι αυστηρο και να τηρει την ταξη σ'αφηνει να παρανομεις να'ρθει να σε εισπραξει.
Αντι να πλησιαζουμε σιγα σιγα τη Δυση παζαρι ανατολιτικο εχουμε καταντησει.!!!!!!Νασαι καλα και να μας μαθαινεις.Φιλια

ikor είπε...

Ελευθερία, πολύ καλά τα είπε ο Σιμισακογιώργης! Τι να προσθέσει κανείς, έτσι ακριβώς όπως τα λέει είναι.

Καλή βδόμάδα να έχουμε!

NdN είπε...

Γεια σου Γιάννη,

Προσπαθούα να βγάλω άκρη από τις εφημερίδες και τις ανακοινώσεις του ΤΕΕ. Οχι ότι με ενδιαφέρει εδώ στο Λονδίνο, αλλά μηχανικός είμαι, να μην ξέρω; :)

Πολύ καλή αναλυση και ουσιαστικά αυτό είπε και το ΤΕΕ με την ανακοίνωση του. Να μην πάει κάποιος να το δηλώσει. Μόνο να χάσει μπορεί.

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Έτσι πιστεύω κι εγώ. Μ' αυτήν τη "ρύθμιση" διαιωνίζεται η αρρυθμία!

Χρειάζεται τόλμη για να αντιμετωπιστούν οι πολεοδομικές παραβάσεις. Όχι φοροεισπρακτική λογική!

τσότσος είπε...

Πολύ καλή η ανάλυσή σου Γιάννη, σε ευχαριστώ...
Δεν θα έπρεπε να περίμενες κάτι καλύτερο από τον "γιδοβοσκό" που προϊσταται του ΥΠΕΧΩΔΕ: βλάχος μπετατζής είναι ο άνθρωπος, ολοκληρωμένη οικιστική προσέγγιση περίμενες;;
Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε Γιάννη θα συμφωνήσω κατά βαση με την ορθη ανάλυσή σου που βασιζεται στην κοινή λογική. Αυτό που δεν ειδα να λες ομως ειναι ότι η ύπαρξη, μεγεθυνση και ανοχή-ενοχή για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι παλαιά αμαρτία σε επίπεδο κεντρικης εξουσίας... Οπότε ναι μεν αδειασανε τα ταμεια και ψαχνει η ΝΔ να τα γεμίσει με ότι μπορει να βρεθει οσο επιπολαιο και "υποπτο" και βλακωδες κι αν ειναι, αλλα από την αλλη δεν ειδα και καμια κυβερνηση Πασοκ να κανει κατι για να μην φτασουμε ως εδω σε επιπεδο παρανομίας... και φυσικα για μην αγιάζουμε και τον "λαο" ο πρώτος υπευθυνος ειναι ο κουτοπονηρος ελλην του κλειστου ημιυπαιθριου , της φοροδιαφυγής , του λαδώματος , του βολεματος και της μιζας... Ο οποίος όμως εδω και πολλα χρόνια , ξεροντας οτι θα μεινει -μαλλον- ατιμωρητος, κανει οτι κανει... Και εν τελει, οταν ο ελληνας θα γινει τιμιος , τοτε θα "γινουν" και οι πολιτικοι του. Απλα πραματα

ikor είπε...

Καλησπέρα tsotsos!

Όσο είναι υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, οφείλει να νοιάζεται ΚΑΙ για το περιβάλλον ΚΑΙ για τη χωροταξία.

Όσο διαιωνίζεται ένα πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολο είναι να λυθεί στο μέλλον.

ikor είπε...

Καλησπέρα ανώνυμε συνάδελφε!

Όπως θα πρόσεξες, σκοπός μου δεν ήταν να αποδώσω πολιτικές ευθύνες.

Γιατί όσο το κακό παρελθόν είναι άλλοθι για ένα άτολμο παρόν, τόσο προετοιμάζουμε ένα ακόμα χειρότερο μέλλον!

Οι πολιτικοί δλδ κρίνονται από το πώς διαχειρίζονται αυτό που παρέλαβαν. Που προφανώς έχει παγιωμένες παθογένειες.

Αν δεν μπορούν να το βελτιώσουν, δεν αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση!

Όσο για τον λαό, είναι σαν την κότα με το αυγό. Πιστεύω όμως ότι αν παγιωθεί η έννοια του κράτους δικαίου που τους αντιμετωπίζει όλους ίσα και δίκαια, θα βελτιωθούν πολλά. Κι αυτό αρχίζει από πάνω, όχι από κάτω.

Να είσαι καλά που πέρασες.

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρα και πάλι συνάδελφε Γιάννη.
Το άρθρο σου αναφέρεται στο γιατί είναι άστοχη και απαράδεκτη η ρύθμιση της ΝΔ ( δηλαδή έχει καθαρα πολιτικό χαρακτήρα ) , οπότε εγώ απλά είπα να δούμε από που αρχισαμε για να "πρέπει να κανουμε κατι σημερα για τους Η/Υ χωρους" .Δηλαδη για να πιάσουμε το μίτο από την αρχη του, τι πιο λογικο & προφανές . Εν πασει περιπτώσει ειναι ηλίου φαεινότερον οτι ειναι ρυθμιση για γέλια και για κλάμματα.
Οσο για το δευτερο σκέλος, αν υποθεσουμε οτι τα πραγματα αλλαζουν από πανω προς τα κάτω ( κατι για το οποιο θα διαφωνησει σε πολλες περιπτώσεις η ιστορία μαζί μας !!! ) , εχω τις εξης διαπιστώσεις - επισημάνεις :
1. Αυτος λοιπόν ειναι ο λογος για τον οποιο μετά τη μεταπολίτευση κατά γενική ομολογία πάμε από το κακό στο χειρότερο ??? !!!
2. Αν πραγματι από πανω ξεκινάνε ολα, ε τοτε για τα επομενα τουλάχιστον 10 χρόνια ( μην πω 50 γιατί τα "τζάκια" και τα μη μνημονευόμενα σήμερα "διαπλεκομενα " εχουν φροντίσει για ολους τους διαδόχους μεχρι το 2060 μην ανησυχεις !!! ),
ειμαστε καταδικασμενοι φιλε μου...
αν και η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια !!! μπορει πρωτα ο θεος να ξυπνήσει ο κοσμος απο τον υπνο του , και να στειλει εκει που πρέπει αυτους που πρεπει....
Χαιρε!

ikor είπε...

Καλησπέρα και πάλι ανώνυμε συνάδελφε!

Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι: 1) υπάρχει παθογένεια εδώ και χρόνια και 2) αυτή η ρύθμιση του κράτους (εγώ για κράτος μίλησα, όχι για κόμματα) είναι για γέλια!

Είπα ότι η εμπέδωση του κράτους δικαίου ξεκινάει από πάνω. Όχι ότι πρέπει να περιμένουμε απαθείς να αλλάξουν τα πράγματα από αυτούς που κυβερνούν.

Αν μείνουμε απαθείς, προφανώς δε θ' αλλάξει ποτέ τίποτα! Όπως κι αν συνεχίσουν να μας εθίζουν στην ιδέα ότι όσο περισσότεροι παρανομούμε, τόσο πιο πιθανό είναι στο μέλλον να δικαιωθούμε.

Σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στην κουβέντα.

dyosmaraki είπε...

Πολύ κατατοπιστική η ανάρτησή σου ikor. Πάντως ένας υπάλληλος εφορίας μου είπε πως όποιος πάει να δηλώσει τον ημιυπαίθριο θα είναι κουτός αφού δεν νομιμοποιεί την παράβαση αλλα την "τακτοποιεί" (προσωρινά).

Εάν λοιπόν έρθει αύριο-μεθαύριο μια άλλη κυβέρνηση και πει εγώ διαφωνώ με αυτήν την "τακτοποίηση" τότε θα έχει ήδη στα κιτάπια της όλους τους παρανομούντες και όπως σωστά λες θα είναι όμηροι της δικής του ειλικρίνειας.

Θανασης Ξ. είπε...

Δεν ξέρω παιδιά αν θα πιάσει η 'παγίδα' του Κου Σουφλιά. Είναι πάντως καλοστημένη. Διότι αυτός που έκλεισε τον ημιυπαίθριο, νοιώθει πως έχει χ...μένη την φωλιά του, ο δε Υπουργός βγαίνει και δίνει καρώτο και μαστίγιο. Απ' την μια προσφέρει 'τακτοποίηση' 'μια για πάντα', κι απ' την άλλη απειλεί με τριπλάσια πρόστιμα κλπ όποιους δεν 'προσέλθουν'. Επομένως στην ψυχολογία του 'παράνομου πολίτη' παίζει μια χαρά, κάτι σαν μοναδική ευκαιρία, έχω ακούσει γνωστούς που θα σπεύσουν. Μην ξεχνάτε, εξάλλου και τον βρώμικο και αγορασμένο ρόλο που παίζουν τα κανάλια, τρομοκρατώντας τον κοσμάκη.

ikor είπε...

Καλησπέρα dyosmaraki!

Έτσι πιστεύω κι εγώ. Δημιουργείται μια βάση δεδομένων των εθελοντών παρανόμων. Χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος πλην μιας έκπτωσης στα πρόστιμα.

Αντίθετα θα κληθούν να πληρώσουν ΕΤΑΚ, δημοτικά τέλη και φόρους μεταβίβασης (δικαίως, αφού έχουν κάνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης) για κάτι που θα είναι "νόμιμα παράνομο", όπως εύστοχα λέει κι η γελοιογραφία που έβαλα.

Μελλοντικά, κανείς δεν αποκλείει να βρεθεί κάποιος να τους τιμωρήσει για κάτι που οι ίδιοι θα έχουν παραδεχτεί ότι έκαναν!

ikor είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήρθες Θανάση Ξ.!

Πολύ σωστά αυτά που λες. Είναι καλοστημένη και συνεπικουρούμενη πανταχόθεν η ιστορία είσπραξης προστίμων.

Λείπει βέβαια η μέριμνα να μην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον. Γιατί κρίνω ότι αυτά που εξαγγέλθηκαν ως αλλαγές του ΓΟΚ προδίδουν πλήρη άγνοια της αγοράς ακινήτων όσων τα συνέταξαν...

(Κρίμα τα χρήματα που δίνονται στους "συμβούλους"!)

Το ότι καλλιεργείται αυτή η νοοτροπία συγκάλυψης των παρανομιών αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος σε σέβεται μόνο αν είσαι παράνομος ή χρωστάς στο δημόσιο!

τσότσος είπε...

Νομίζω Γιάννη ότι αν η πολεοδομία έκανε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ελέγχους σε καραμπινάτες περιπτώσεις κλεισίματος ημιυπαίθριων και ακουγόταν αυτό στην αγορά, ΜΟΝΟΙ τους θα κατεδάφιζαν τις παρανομίες πολλοί ιδιοκτήτες. Δεν χρειάζεται λοιπόν και ούτε είναι δυνατόν να γίνουν 1.5 εκα. έλεγχοι.
Προϋπόθεση βέβαια να μην υπήρχε η τροπολογία Σουφλιά γιατί τώρα πέταξε το πουλάκι των ελέγχων.
Καλημέρα!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Φίλε μου πολύ καλή , όπως πάντα η ανάλυση σου.
Αναρωτιέμαι ποιός και γιατί θα πάει θα πληρώσει;
Αναρωτιέμαι είναι δυνατόν να πιστεύουν πως με τέτοια μέτρα θα μαζέψουν χρήματα;

ikor είπε...

Καλησπέρα τσοτσο!

Οι στοχευμένοι έλεγχοι γεννάνε το ερώτημα: γιατί εμένα κι όχι τον γείτονα;

Επίσης, πιστεύω ότι δύσκολα μπορούμε να εμπιστευτούμε την "αυτορύθμιση" της αγοράς...

Οι έλεγχοι πρέπει να είναι για όλους. Υπάρχει τρόπος να γίνουν, αλλά θέλει μελέτη η οργάνωσή τους για να περιοριστεί η διαφθορά.

Νομίζω πάντως πως το κλειδί είναι οι σωστές αλλαγές στον ΓΟΚ. Μόνο έτσι δεν θα ξαναεκδοθεί άδεια που να βάζει τον ιδιοκτήτη σε σκέψεις να παρανομήσει.

ikor είπε...

Καλησπέρα Φάνη!

Θα πάνε όσοι δουν το τυράκι (έκπτωση στο πρόστιμο) κι όχι τη φάκα (μη νομιμοποίηση+μελλοντικές επιπτώσεις).

Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί. Αλλά οι συγκεκριμένοι κυβερνώντες λειτουργούν με τη λογική: "κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει". Οπότε ό,τι μαζέψουν καλό θα είναι.

Παλιότερα είχαν πει: "να το δηλώσεις για να το σώσεις". Τώρα μας λένε: "να το δηλώσεις για να το πληρώσεις"!

Ό,τι μαζέψουν λοιπόν. Εις υγείαν των εθελοντών που θα δηλώσουν και θα πληρώσουν.

ikor είπε...

Αλήθεια, αυτοί (οι λίγοι) που έχουν ήδη πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης τι θα κάνουν;

Θα τους ζητήσουν να ξαναπληρώσουν άραγε; Θα τους επιστρέψουν χρήματα; Θα συμψηφίσουν τα ήδη καταβληθέντα με το νέο πρόστιμο;

τσότσος είπε...

Γιάννη, με στοχευμένους ελέγχους εννοώ ότι, αν ξεκινήσει ένα γερό "σαφάρι" η πολεοδομία και επιβάλει πρόστιμα, κατεδαφίσει, αφαιρέσει διπλώματα από μηχανικούς κλπ., θα ακουστεί αυτό στην αγορά και ίσως τότε κάποιοι από μόνοι τους να εξαλείψουν την παρανομία. Έτσι θα ελαφρυνθεί το έργο της Πολεοδομίας.
Φυσικά έτσι θα δημιουργηθούν και οιμ προϋποθέσεις (αν και ακούγεται λίγο σαν ρουφιανιά...) ο "αδικημένος" γείτονας να καταγγείλει τον επίσης παρανομούντα και έτσι να δημιουργηθεί ντόμινο στην αγορά.
Μην ξεχνάς ότι κάπως έτσι λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου στην από όλους μας θαυμαζόμενη Γερμανία...
Καλό σαββατοκύριακο!

ikor είπε...

Καλησπέρα τσοτσο! Γενικά με το σύστημα των "ελέγχων" είμαι επιφυλακτικός.

Γιατί όπου υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας και έχει ποσοτικοποιηθεί το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει ο ελεγκτής, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρηθεί χρηματισμός.

(Ο ελεγχόμενος δίνει ένα ποσό χαμηλότερο από το πρόστιμο στον ελεγκτή κι αυτός πιστοποιεί ότι όλα είναι καλά...)

Ωστόσο, αυτό που περιγράφεις σίγουρα θα δώσει λύσεις!

Επιμένω πάντως: το κλειδί είναι η έξυπνη αλλαγή του ΓΟΚ! Για να μην ξαναδημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων.

kariatida62 είπε...

XΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΟΥ ΙΚΟR, ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΙΩΝΙΩΣ "ΟΜΗΡΟΥΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΣΟΙ "ΑΣΧΕΤΟΙ" ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ! ΔΕΝ ΘΑΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ...ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Ι.Κ.Α. ΜΕΤΑ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΛΠ... Ε..ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ! ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ?

ikor είπε...

kariatida62 καλησπέρα!

Προφανώς ετοιμάζονται νέα χαράτσια σε όσους αυτοβούλως δηλώσουν ότι είναι παράνομοι!

Επειδή το κράτος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους στις νεόδμητες κατασκευές, χρησιμοποιεί τους πολίτες για να διαπιστώσει τις αυθαιρεσίες.

Για συνωμοσία δεν ξέρω. Το ΤΕΕ πάντως αντιδράει έντονα στη "ρύθμιση" για τους ημιυπαίθριους.

Σίγουρα πάντως υπάρχει μια ισορροπία τρόμου: μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Κι η ομηρία παραμένει. Γιατί βολεύει πολλούς!

kariatida62 είπε...

ΟΨΙΜΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ!!! ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ?

ikor είπε...

Συμφωνώ kariatida62. Το ΤΕΕ βέβαια δε νομοθετεί. Ωστόσο, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, οφείλει εγκαίρως να παίρνει θέση. Αλλά και να προτείνει λύσεις!

Έστω και τώρα που το έκανε, καλό το βρίσκω. Άλλο είναι βέβαια να σχολιάζεις τετελεσμένα κι άλλο να τα προλαβαίνεις.