Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σεισμός Vs. Σίδερα


Ο σεισμός είναι ένα απ’ τα πιο δυσάρεστα, απρόβλεπτα κι επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα. Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός, αντιλαμβανόμαστε εμείς οι μηχανικοί πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μας.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για ν' αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες ενός σεισμού;

Για να μην μπούμε σε περιττές τεχνικές λεπτομέρειες, αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι οι σημερινοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι απ’ τους αυστηρότερους παγκοσμίως. Αν λοιπόν τηρηθούν οι κανονισμοί αυτοί, η αντοχή ενός κτιρίου είναι η μέγιστη δυνατή.

Βέβαια, ο σεισμός είναι τυχηματικό φαινόμενο. Ποτέ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είσαι 100% προστατευμένος.

Γιατί ο αντισεισμικός σχεδιασμός θωρακίζει ένα κτίριο έναντι της έως σήμερα σεισμικότητας μιας περιοχής, όχι της αυριανής! Γι’ αυτό άλλωστε κι οι κανονισμοί εμπλουτίζονται μετά από μεγάλους σεισμούς.

Δυο σημεία αξίζουν προσοχής:

1) Τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα (>75%) έχουν κτιστεί με παλαιότερους κανονισμούς. Δυστυχώς, οι προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων είναι ιδιαίτερα ακριβοί και ποτέ δε γίνονται.

2) Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αγοράζουν ένα σπίτι δίνουν σημασία μόνο στα πλακάκια και στα έπιπλα. Πολύ σπάνια ζητάνε φωτογραφίες απ' τη φάση της κατασκευής. Για να πιστοποιήσουν ότι τηρήθηκε η στατική μελέτη.



Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία να τεκμηριώνεται η ορθή τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού. Γιατί τα σίδερα παραλαμβάνουν τις εφελκυστικές τάσεις που δεν μπορεί να αναλάβει το σκυρόδεμα.



Άρα, η μη τοποθέτηση συνδετήρων και η μη τήρηση των διατομών και των αποστάσεων που ορίζει μια στατική μελέτη είναι καταστροφική! Κι αυτά δεν είναι ορατά, όταν πέσει το σκυρόδεμα και καλύψει τον σιδηρό οπλισμό.



Το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού είναι σήμερα ίσως το μοναδικό ποινικοποιημένο επάγγελμα στην Ελλάδα. Αν γίνει οποιαδήποτε ζημιά σ’ ένα κτίριο από αμέλεια του μηχανικού, υπάρχει αστική και ποινική ευθύνη για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Στα πρότυπα του Κώδικα του Χαμουραμπί, που εκπονήθηκε πριν 4.500 χρόνια...

Ακόμα κι αυτή η βαρβαρότητα όμως δε διασφαλίζει πλήρως τους πολίτες. Γιατί σε περίπτωση αστοχίας, η ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Κι η απώλεια δεν αντισταθμίζεται με την τιμωρία οποιουδήποτε.

Η επιπλέον άμυνα που έχουν σήμερα οι πολίτες είναι να ζητούν φωτογραφίες (ακόμα και βίντεο) απ’ τη φάση της κατασκευής.

Για να πιστοποιείται (από έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης τους) η ορθή τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού. Και να φαίνεται ακόμα και ο καιρός κατά τη διάρκεια μιας σκυροδέτησης (δεν επιτρέπεται να έχει πολλή ζέστη, ούτε να χιονίζει).

Αν αυτό γίνει κοινή αντίληψη σ' όλους τους πολίτες, οι επιβλέψεις στην τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού θα γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές.

Δυστυχώς, ο σεισμός δεν μπορεί να νικηθεί. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις συνέπειές του. Αρκεί να εφαρμόζουμε πλήρως τις μελέτες στα νέα κτίρια και ν' αναπτύξουμε δράσεις για προσεισμικούς ελέγχους παλαιότερων κατασκευών.


Tip: Αφού συνήθως είναι γνωστό σε μια οικοδομή από πού περνούν υδραυλικά, ηλεκτρικά, καμινάδες τζακιών κλπ. καλό είναι να ζητάτε απ' τους μηχανικούς σας να βάζουν εκεί φελιζόλ κατά τη φάση της σκυροδέτησης και να τοποθετούν από πριν σποτ και σωληνώσεις στο σκυρόδεμα. Ώστε να μην κόβονται μετά τα σίδερα!

52 σχόλια:

Laplace είπε...

καλησπερα φιλε
κριμα για ιταλια..θλιβερη ειδηση..
μακαρι να μην εχουμε περισσοτερους νεκρους
ενδιαφεροντα ολα οσα γραφεις.
παντα ειναι χρησιμες οι πληροφοριες απο ειδικους

καλη εβδομαδα

ikor είπε...

Καλησπέρα Laplace! Δυσάρεστα ξεκίνησε η βδομάδα φίλε... Ένας τόσο ισχυρός σεισμός βράδυ είναι ό,τι χειρότερο...

Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν λίγο κι οι πολίτες σε αυτά τα θέματα. Και να μην ασχολούνται μόνο με το φαίνεσθαι, αλλά και με τη στερεότητα μιας κατασκευής!

Laplace είπε...

φιλε πιστευω οτι τελευταια χρονια κ ειδικα μετα τον σεισμο της πανηθας ο κοσμος εχει ξυπνήσει για τα καλα κ ΑΠΑΙΤΕΙ κατασκευες που παρεχουν ασφαλεια..αν κρινω απο εμας που κτίσαμε κ απο φιλους,..

b|a|s|n\i/a είπε...

πώς να τα βάλεις με την φύση;
δεν ξέρω. ο σεισμός μου μοιάζει η χειρότερη φυσική καταστροφή. τις φωτιές, πλημμύρες κλπ κάπως, με κάποια μέσα ο άνθρωπος τις αντιμετωπίζει. με τον σεισμό νοιώθω ότι είμαστε παντελώς απροστάτευτοι.

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφερν αυτά που γραφεις. Σε καποια σημεια όπως αυτό,
«Η επιπλέον άμυνα που έχουν σήμερα οι πολίτες είναι να ζητούν φωτογραφίες (ακόμα και βίντεο) απ’ τη φάση της κατασκευής» , είναι δυσκολο να επιτευχτεί, εξαιτιας της αγνοιας του κοσμου για την στατικη μελετη κ ορθη τοποθετηση του οπλισμου στα διαφορα στοιχεια οπλισμενου σκυροδεματος .

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Φίλε πολύ κατατοπιστικά
είναι τα σχόλια σου
σίγουρα πολύ χρήσιμα
τα φώτα τα δικά σου.

ikor είπε...

Laplace, μακάρι να εξαπλωθεί αυτή η τάση. Θα είναι προς το συμφέρον όλων μας!

Να μείνουν και στην αγορά μόνο οι μηχανικοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν!

Δεν μπορείς να παίζεις μ' αυτά τα πράγματα.

ikor είπε...

b|a|s|n\i/a δεν έχεις άδικο. Είμαστε εν μέρει απροστάτευτοι.

Αλλά ένας σωστός στατικός σχεδιασμός μπορεί (πιθανοτικό και ικανοτικό αυτό το "μπορεί") να αποτρέψει τουλάχιστον την κατάρρευση. Ας γίνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές, αλλά ας μην καταρρεύσει το κτίριο.

Και βέβαια, όταν διαπιστωθούν ανεπανόρθωτες καταστροφές, ας το κατεδαφίσουμε.

Όχι να "λαδώσουμε" για να κάνουμε το "κόκκινο", "πράσινο". Τα έχουμε δει κι αυτά ΜΕΤΑ από σεισμό στην Ελλάδα...

ikor είπε...

Καλησπέρα και καλή βδομάδα Μαρία!

Όντως, οι πολίτες δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Αλλά μπορεί να το κάνει ένας πολιτικός μηχανικός της εμπιστοσύνης τους!

Άσε που και μόνο που θα ζητήσει κάποιος φωτογραφίες από σιδέρωμα πλάκας, δοκών και υποστυλωμάτων, ελαχιστοποιείται ακόμα κι η προδιάθεση, που ίσως κάποιοι λίγοι έχουν ακόμα, να "παραπλανήσουν".

ikor είπε...

Φάνη,

Της φύσης ο εγκέλαδος
φαινόμενο μεγάλο,
μα και τ' αθρώπου η άμυνα
είναι καλό ρεγάλο*.


*ρεγάλο=δώρο

Aspa είπε...

Μπράβο ikor που ως μηχανικός ασχολείσαι με αυτό το θέμα σήμερα. Πολύ μεγάλο θέμα η αντισεισμική προστασία και χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη ευαισθητοποίηση.
Το τελευταίο tip το κουβεντιάζαμε πρόσφατα με τον κουμπάρο μας που είναι επίσης μηχανικός (εκείνος μηχανολόγος μηχανικός).
Ξεκίνησε δυσάρεστα η εβδομάδα, μακάρι να μην αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των νεκρών.
Καλή εβδομάδα!

ikor είπε...

Καλησπέρα και καλή βδομάδα Άσπα!

Ως μητέρα, αντιλαμβάνεσαι ακόμα καλύτερα πόση σημασία έχει η στατικότητα ενός σπιτιού που εκτός απ' τον εαυτό σου έχει μέσα και τα παιδιά σου.

Όντως είναι μεγάλο θέμα η αντισεισμική προστασία. Χρόνια εμπειρίας και έρευνας για να αντιμετωπίσεις μερικά δευτερόλεπτα...

Να είσαι καλά! Χαίρομαι που τέτοια tips έχουν ήδη διαδοθεί!

Αριστείδης είπε...

Αχ Γιάννη μου πόσο καλά τα λες... Βέβαια θέλω να συμπληρώσω τις παρακάτω διαπιστώσεις:
1. Σε ένα δυόροφο σπίτι ο σκελετός (που θα σου σώσει τη ζωή) κοστίζει όσο περίπου μια ακριβή κουζίνα και χλιδάτα μπάνια!
2. Οι Ελληνικοί Κανονισοί είναι αυστηροί γιατί οι εταιρείες σκυροδέματος και οι χαλυβουργίες πέρασαν αυτά που ήθελαν και όχι γιατί είναι τεχνικο-οικονομικά οι καλύτεροι κανονισμοί.
3. Στους σεισμούς της Πάρνηθας πήγα ως εθελοντής μηχανικός να κάνω αυψίες στην Νομ. Ανατ. Αττικής. Οι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ (που πληρώνονταν αδρότατα) μόλις το έμαθαν απείλησαν με καταγγελία (εμάς και τη Νομαρχία)αν δεν σταματούσαμε!

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο

aKanonisti είπε...

Καλά τα λες συνάδελφε....
αλλά ποιός σε ακούει???
Ολοι δίνουν βάρος στο να έχουν ένα όμορφο σπίτι...και όχι στο να μην πέσει να τους πλακώσει...
(βλέπε αυθαίρετα)

Οσο για την νομοθεσία... είναι νομίζω άδικο... να κατηγορείται μονίμως ο μηχανικός... και μάλιστα όταν οι συνθήκες της αγοράς.. δεν του εξασφαλίζουν τον ρόλο...

:-))))

katerina είπε...

Μπράβο Ικόρ πολύ καλό άρθρο, έμαθα πράγματα που ομολογώ δεν ήξερα, φωτογραφίες από την κατασκευή του κτιρίου; πολύ καλή συμβουλή! Για πες μου ζω σε 2όροφη οικοδομή 20ετή, και ο γείτονας που έκανε εσκαφή δίπλα για να χτίσει το δικό του σπίτι, βρήκε μια δική μας κολώνα σχεδόν άδεια από μπετόν..ν΄ανησυχώ;
Να ΄σαι πάντα καλά να μαθαίνουμε τα χρήσιμα που μας δίνεις από δω..

Unknown είπε...

Ikor ποσο καλα κανεις που μας ενημερωνεις αλλα εσυ εισαι λογω επαγγελματος γνωστης ,εμεις οι αδαεις πραγματ τα πλακακι, το τζακι, τ μεγαλο μαλκονι αυτα κοιτταμε. Εγω παντως εδω πετρουπολη που μενω απο το 1960 εχομε διπλοκατοικια παλια με υποδομες τι να πω, μας εχει σωσει παντως απο σεισμους δεν ξερω αν ειναι σωστο ο βραχος που βρηκαμε σκαβοντας θεμελια και εδω η περιοχη εχει πολυ πετρα. Φιλια

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Ikor μου σ΄ευχαριστώ πολύ...

Ήταν τέλεια.

Αν βρεις χρόνο πέρνα να διαβάσεις λεπτομέριες από τη βραδιά.
Νάσαι καλά.

Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

NdN είπε...

Πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση σου Ikor. Γενικά η μελέτη για σεισμό είναι η πιο ενδελεχής σε κάθε κατασκευή και όχι μόνο για τα σπίτια. Για παράδειγμα δες αν θέλεις το συντελεστή στα προγράμματα που υπολογίζουν μετατοπίσεις σωληνώσεων σε πυρηνικούς σταθμούς. Ειλικρινά θα εκπλαγείς.

Καλό βράδυ!

marianaonice είπε...

Πολύ ενημερωτικό ποστ από έναν ειδικό!
:)))

Σοφία είπε...

Είναι ενδιαφέρον αυτό που προτείνεις, αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί, όχι μόνο γιατί ο μέσος άνθρωπος δεν θα έχει ιδέα τι ζητάει, αλλά και γιατί πολύς κόσμος μένει σε νοικιασμένα και όχι ιδιόκτητα σπίτια. Σκέψου τώρα να ψάχνεις σπίτι να νοικιάσεις και να ζητάς να σου δείξουν βίντεο από την εποχή που κατασκευαζόταν. Αλλά και να το κάνεις, με δεδομένο όπως λες ότι 75% των σπιτιών είναι φτιαγμένα με παλαιότερους κανονισμούς, τι ακριβώς θα κερδίσεις; Άσε που δεν υπάρχει εγγύηση ότι όταν γίνει ο σεισμός θα είσαι στο δικό σου σπίτι και όχι σε σπίτι φίλου ή γείτονα ή στη δουλειά, στα μαγαζιά κ.λπ.

Δεν λέω να το αφήσουμε τελείως στην τύχη, απλά το καλύτερο για μένα θα ήταν οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται από τις αρμόδειες υπηρεσίες και άλλα όργανα (π.χ. ΣΠΜΕ) και όχι να περιμένουμε να βγάλει ο κοσμάκης το φίδι από την τρύπα.

ikor είπε...

Καλημέρα Αριστείδη!

Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Συμφωνώ με όλα όσα λες!!

Είναι απίστευτο ότι πολλοί ξεκινούν την "οικονομία" από τα σίδερα... Για να πάρουν μετά ακριβά ντουλάπια! Να τα κάνουν τι;

Είδα ότι στην Ιταλία λύγισαν σίδερα σε οικοδομή του 2000! Αλήθεια, συνδετήρες δεν είχαν; Τα έκαναν "πλακάκια";

Όσο για τον 3ο παραλογισμό, τι να πει κανείς...

Μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι (ή οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι) να μιλούσαν μετά σε καμία ημερίδα για την ...αναγκαιότητα του εθελοντισμού!

ikor είπε...

Γεια σου aKanonisti!

Δυστυχώς, τους μηχανικούς τους αντιμετωπίζουν πολλοί σαν "εκδότες αδειών". Και αγνοούν την αναγκαιότητα άρτιων μελετών.

Μου έχει τύχει να με καλέσει κάποιος να του κάνω μελέτες στατικών για να βγάλει άδεια σε σπίτι που έχει ήδη ρίξει μπετά!!

Λέγοντας: "Τον ξέρω τον κύριο Κώστα τον μπετατζή 35 χρόνια. Πολύ καλός άνθρωπος. Έχει βάλει πολλά σίδερα, πολλά-πολλά"!

Τι να λέμε τώρα. Τα πάντα όλα, που λέει κι ο Μητσικώστας...

ikor είπε...

Γεια σου Κατερίνα! Να 'σαι καλά!

Ε, δεν είναι και καλό αυτό που είδατε: κολώνα χωρίς σκυρόδεμα;;

Καλό είναι να καλέσετε έναν πολιτικό μηχανικό που του έχετε εμπιστοσύνη για να σας πει τι μπορείτε να κάνετε. Υπάρχουν σήμερα πολλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες αποκαταστάσεις. Είναι ακόμα εμφανής η περιοχή ή έχτισε ήδη ο γείτονας;

Ειδικά όμως αν η περιοχή της κολώνας βρίσκεται κοντά στα θεμέλια, καλό είναι να το δείτε το θέμα λίγο πιο ζεστά.

ikor είπε...

Γεια σου Ελευθερία!

Ναι, ο βράχος δυσκολεύει πολύ την εκσκαφή, αλλά μετά είναι πολύ ευνοϊκός για τη στατικότητα του κτιρίου. (Δεν ονομάστηκε αδίκως Πετρού-πολη.) Αρκεί βέβαια να μην πατάει το κτίριο σε βράχο πολύ διαφορετικής σκληρότητας.

Συνήθως πάντως οι οικοδομές είναι τέτοιου μεγέθους που δε συναντάται στις εκσκαφές πολύ διαφορετικό υλικό.

Καλά είναι και τα αξεσουάρ ενός σπιτιού. Αυτά άλλωστε χαιρόμαστε, μετά τη δουλειά.

Αλλά να μην αγοράζονται εις βάρος της ασφάλειας ενός κτιρίου, αυτό λέω.

ikor είπε...

Ευχαριστώ πολύ Κώστα. Θα περάσω να θαυμάσω τα έργα και τις ημέρες σας!

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Απ' ό,τι έχω ακούσει, τα πυρηνικά εργοστάσια τα χτίζουν με σεισμική μόνωση. Δλδ με εφέδρανα, για να είναι ανεξάρτητα από τις μετατοπίσεις του εδάφους.

Δε νομίζω ότι θα μελετήσω τέτοιο κτίριο, αλλά δικαίως έχει αυξημένους συντελεστές ασφαλείας. Ελπίζω να τηρούνται!!

ikor είπε...

Να είσαι καλά Μαριάννα! Κι εγώ απολαμβάνω τις νομικές σου γνώσεις! Καλό μεσημέρι.

ikor είπε...

Σοφία, πολύ σωστό αυτό που γράφεις.

Ο σεισμός μπορεί να σε βρει οπουδήποτε. Γι' αυτό χρειάζεται κεντρική αντιμετώπιση και κεντρικός έλεγχος, όπως λες.

Προφανώς δε χρειάζεται να βγάλουν οι πολίτες το φίδι απ' την τρύπα. Αλλά όσο κάνουν "υποψιασμένες" ερωτήσεις, τόσο καλύτερα είναι για όλους!

katerina είπε...

Καλη σου μερα Ikor,
ναι ο σεισμός ειναι τραγικα φοβιστική εμεπιρία.
Νομιζω ότι δεν θα ξεπεράσω ποτέ τον σεισμό του 99.
Ναι ειναι τεραστια η ευθυνη σας, και ειδες... μπορεί να μας πασχολησει το ποια ειναι η κομμωτρια μας και όχι ποιος ειναι ο μηχανικός που έχτισε το σπίτι μας...

ikor είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα!

Κι η κομμώτρια (όπως όλα τα επαγγέλματα) σημαντική είναι. Αλλά η ευθύνη ενός μηχανικού σίγουρα δεν είναι ..."τρίχες"!

Κι εγώ ακόμα θυμάμαι τον σεισμό του '99. Μεγάλη διάρκεια και πολύ έντονος!

Κρίμα για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην Ιταλία. Και για 'κείνους που τραυματίστηκαν ή έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους...

Vassilis είπε...

Γιάννη το tip που έχεις στο τέλος της ανάρτησης εξαιρετικό. Απλά πράγματα αλλά σημαντικά.

Phaethon είπε...

Πολύ ωραίο ρε συ ikor το post σου για τον ευρύ κοινό. Αλφαβήτα για έναν πολιτικό μηχανικό (ομολογώ με ντροπή ότι μου έχουν λείψει τα δομοστατικά), αλλά άγνωστα για κάποιον μη-ειδικό. Καλό είναι να ξέρουν αυτά τα απλά και κατανοητά οι πολίτες, έτσι θα ασκείται και περισσότερη πίεση σε μελετητές/επιβλέποντες/κατασκευαστές.

ikor είπε...

Καλημέρα Βασίλη! Να 'σαι καλά.

Τα σποτάκια με τις σωληνώσεις οι περισσότεροι τα βάζουν σήμερα. Αλλά δυστυχώς τα φελιζόλ για τις οδεύσεις των κατακόρυφων σωληνώσεων δεν τα βάζουν όλοι.

ikor είπε...

Καλημέρα Phaethon!

Γι' αυτό ακριβώς τα έβαλα κι εγώ. Γιατί ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ορισμένα πράγματα, ώστε να μη χειραγωγείται.

Όταν με το καλό επιστρέψεις, θα δεις ότι τα συγκοινωνιακά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα δομοστατικά! Οπότε μην ντρέπεσαι καθόλου. Είναι απολύτως ορθή η επιλογή σου να ασχολείσαι με τα δύσκολα. ;-)

Leviathan είπε...

Poli asxima ola auta pou eginan stin italia...makari na ginodai sosta oi kataskeues apo do kai pera...kalimera!

ikor είπε...

Καλησπέρα Lev!

Ναι, πολύ άσχημα και δυσάρεστα... Μακάρι να αφυπνιστούν αυτοί που πρέπει. Και στην Ελλάδα βέβαια!

Πόσα σπίτια π.χ. που έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα" από προηγούμενους σεισμούς έχουν τελικά κατεδαφιστεί;

Και ποιος φορέας κάνει προσεισμικούς ελέγχους σε δημόσια κτίρια;

Στην Ιταλία βλέπω ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν ανοίξει διάλογο για πολλά θέματα. Καλό είναι αυτά να γίνονται πριν και όχι μετά τον σεισμό.

eirini είπε...

Πολύ κατατοπιστικό ποστ! Μπράβο Ikor! Πράγματι ο σεισμός είναι ένα ισχυρότατο σοκ για όλους αλλά όπως πολύ σωστά τονίζεις μπορούμε να περιορίσουμε τις συνέπειες. Ο άνδρας μου δουλεύει σε σκυρόδεμα και μου λέει το ίδιο. Είναι κρίμα να μην κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να αποφεύγονται όλα αυτά τα δυσάρεστα! Είναι να μην σου τύχει...

fpboy είπε...

Πολύ χρησιμό και δυστηχώς επίκαιρο ποστ !
Ευχαριστούμε !

επί λέξει είπε...

Αφού πω ότι είναι άκρως ενημερωτικά και χρήσιμα αυτά που γράφεις, να προχωρήσω σε μια απλή δήλωση προς εξορκισμό του αναπάντεχου: τρέμω τους σεισμούς...

Καλώς σε βρίσκω!

ikor είπε...

Καλημέρα eirini! Πολύ δύσκολη η δουλειά του άντρα σου!

Δυστυχώς, η κερδομανία μερικών κατασκευαστών και η άγνοια-αφέλεια μερικών ιδιοκτητών οδηγεί σε "οικονομία" για πράγματα που δε φαίνονται, όπως τα σίδερα.

Επειδή λοιπόν ΘΑ σου τύχει, ό,τι και να εύχεσαι, ένας σεισμός κάποια στιγμή, πρέπει τουλάχιστον να εφαρμόζονται πλήρως οι κανονισμοί και οι μελέτες.

ikor είπε...

Καλημέρα fpboy! Να 'σαι καλά!

Ο σεισμός είναι πάντα επίκαιρος. Και μάλιστα είναι πιο επίκαιρος ΠΡΙΝ συμβεί.

Γιατί πριν συμβεί οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για 'κείνα τα λίγα καταστροφικά δευτερόλεπτα.

ikor είπε...

Καλημέρα aa και καλώς ήρθες!

Όλοι μας τους τρέμουμε τους σεισμούς!

Γι' αυτό τουλάχιστον πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να τους αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

TeddyBoy είπε...

Να ΄σαι καλά φίλε. Ήταν ένα χρησιμότατο ποστ.
Αυτό που λες να ζητάμε φωτογραφίες και βίντεο μου άρεσε πολύ, αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση θα είναι αρνητική;

ikor είπε...

Καλησπέρα TeddyBoy!

Κι εγώ αυτήν την εντύπωση έχω. Αλλά πώς θ' αλλάξει αυτό; Μόνο του; Εμείς θα το αλλάξουμε!

Meropi είπε...

Ikor μου,
ωραία αυτά που συνιστάς, αλλά φοβάμαι ότι θα προκαλέσουμε το γέλιο αν ζητήσουμε να μας βγάλουν βίντεο από τη θεμελίωση της οικοδομής. Αναγκαστικά λοιπόν επαφιόμαστε στην εντιμότητα του εργολάβου και του μηχανικού.

barel είπε...

Καλημέρα ikor.Πολύ καλή η αναρτησή σου. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα μιας και κατάγομαι απο Καλαμάτα. Αλλά η αντισεισμική θωράκιση θα έπρεπε να μας αφορά όλους. Και κάποια στιγμή να θίξουμε και το θέμα της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων γιατί έχει ατονίσει αρκετά στα σχολεία.

ikor είπε...

Καλησπέρα Μερόπη!

Αρκούν και μερικές φωτογραφίες, νομίζω. Γιατί η εντιμότητα υπάρχει στους περισσότερους, αλλά όχι σε όλους!

Ειδικά πέρσι πάντως που ο σίδηρος ήταν πολύ ακριβός (όταν ανέβαινε το πετρέλαιο επειδή είναι παράγωγο προϊόν του πετρελαίου), ήταν εντονότερος ο κίνδυνος πλημμελούς τήρησης των μελετών.

ikor είπε...

barel, θέτεις μεγάλο θέμα. Μου δίνεις τροφή για επόμενη ανάρτηση!

Πολλά έχουν ατονήσει, σε σχέση με την αντισεισμική πολιτική.

Και φυσικά είναι κάτι που μας αφορά όλους!

Βασιλειαδης Βασιλης είπε...

Καλημερα,παιδια ειμαι σιδερας,ειναι απαραδεκτοι οι μηχανικοι και ιδιως ι ιδιωτες που φτιαχνουνε σπιτια και δεν τους νοιαζουν πως βαζουνε τα σιδερα αν σιδερωνουμε συμφωνα με την μελετη εφαρμογης,προχθες σιδερωνα μια πλακα και ηρθε ο ιδιοκτητης με τον ηλεκτρολογο και το προβλημα του ηταν που θα βαλει τα σποτακια,ουτε να γυρισει να κοιταξει τα σιδερα τα βαζουμε καλα κατι εστω να ρωτησει τιποτα.Δεν παιζεστε

ikor είπε...

Καλησπέρα κύριε Βασιλειάδη.

Πράγματι, έτσι είναι. Και το ακόμα χειρότερο είναι οι ιδιοκτήτες που τους κάνεις μια προσφορά για κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος και αυτοί αμέσως σου λένε ότι έχουν φθηνότερη!

Ούτε που ασχολούνται μερικοί με την τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού. Δεν είναι (είμαστε) όμως όλοι ίδιοι!

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Το επάγγελμά σας είναι πολύ δύσκολο και κρίσιμο.

(Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το σιδέρωμα που κάναμε στον κόμβο και το βάλατε και στο site σας. Βάλτε και μια αναφορά, αν σας είναι εύκολο. Ευχαριστώ!)

ένας είπε...

Ex, συγγνώμη, ήθελα να κάνω μια ερώτηση...

Γνωρίζετε αν θεωρείται ασφαλές μέσα σ' ένα σπίτι να ανοίγουμε τρύπες με μπλακ ν ντέκερ σε κολώνες (πχ. για να κρεμάσουμε κάτι);

Υπάρχει περίπτωση τρυπώντας να συναντήσουμε σίδερα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
;-)

ikor είπε...

Αν βρείτε σίδερα να σταματήσετε! Μην κόψετε ή τραυματίσετε τον σιδηρό οπλισμό!

Τα σίδερα των υποστυλωμάτων βρίσκονται συνήθως σε απόσταση περίπου 5 εκ. από την επιφάνεια του τοίχου (επίχρισμα 2,5cm + επικάλυψη σκυροδέματος 2,5cm).

Επίσης, καλό είναι να μη βρίσκεται η οπή κοντά σε περιβάλλον υγρασίας (π.χ. κουζίνα ή λουτρό). Σ' αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί έγχυση υγρομονωτικού υλικού στην οπή.