Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Ηχορύπανση


Υπάρχουν σήμερα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Οι πολιτικοί μας, αντί να ασχολούνται με DVD και «εκβιασμούς» θα μπορούσαν να ασχολούνται με πιο σοβαρά θέματα. Όπως η ηχορύπανση.

Η Ελλάδα έχει 5 πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία. Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Το δε καλοκαίρι, η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Γιατί άραγε πρέπει να ασχοληθούμε σήμερα με το ζήτημα της ηχορύπανσης;

Η ηχορύπανση έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Εκτός από τα προβλήματα ακοής που προκαλεί, η ηχορύπανση δημιουργεί άγχος και ευθύνεται για πλήθος ψυχοσωματικών ασθενειών. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.

Δηλαδή η ηχορύπανση πλήττει την ανθρώπινη υγεία και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη. Πλήττει μάλιστα ανισομερώς τους πολίτες, αφού τα πιο υποβαθμισμένα προάστια είναι σαφώς πιο θορυβώδη από τις περιοχές «αμμιγούς κατοικίας».

Και τι μπορεί να γίνει για το ζήτημα της ηχορύπανσης;

Κατ’ αρχάς, η ελληνική νομοθεσία μεταξύ 1976-2007 περιλαμβάνει 25 ΦΕΚ σχετικά με την ηχορύπανση. Άρα, φαινομενικά, το κράτος ασχολείται επισταμένως με το πρόβλημα και εκδίδει σχετικώς περίπου έναν νόμο κάθε χρόνο.

Όμως, είναι γνωστό ότι η πολυνομία είναι η εστία της παρερμηνείας. Οι νόμοι πρέπει να γίνουν πιο απλοί, λιγότεροι και πιο αυστηροί στους παραβάτες. Τόσο όσον αφορά τα όρια λήψης μέτρων, όσο και σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Οι έλεγχοι από την Τροχαία, την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Τόσο προληπτικά (ΚΤΕΟ, πρόγραμμα «αθόρυβα προϊόντα»), όσο και κατασταλτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2007, σε 1.872 ελέγχους Φορτηγών, μόνο ένα (1) κρίθηκε θορυβώδες! Πολύ άτυχος ο συγκεκριμένος οδηγός...

Το κράτος πρέπει να καθορίζει τις χρήσεις γης ανάλογα με την παραγωγή ηχορύπανσης ή την ανάγκη για προστασία από την ηχορύπανση. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, ενός δρόμου με τόση κυκλοφοριακή επιβάρυνση, έχουν χωροθετηθεί δώδεκα (12) νοσοκομεία. Η ηχορύπανση πρέπει να γίνει παράμετρος χωροταξικού σχεδιασμού.

Επίσης, ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός (κόμβοι, χρόνος πρασίνου στα φανάρια, παρόδια φύτευση) οφείλει πια να λάβει υπόψη του την επιβάρυνση που η κυκλοφορία προκαλεί στα επίπεδα ηχορύπανσης.

Επιπλέον, απαιτείται να θεσπιστούν οι προδιαγραφές για μελέτες Ηχομόνωσης στα κτιριακά έργα και να απαιτείται, μαζί με τις υπόλοιπες μελέτες (Στατικά, Αρχιτεκτονικά, Θερμομόνωση κλπ.) να κατατίθεται και μελέτη Ηχομόνωσης για τη λήψη άδειας οικοδομής.

Τέλος, είναι κρίσιμο να υπάρχει διαρκής on-line χαρτογράφηση των επιπέδων θορύβου σε μια πόλη. Αυτό θα συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών και έτσι οι πολίτες θα μπορούν να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με μετρήσιμους στόχους. Η ηχορύπανση θα γίνει σε ευρεία κλίμακα κριτήριο ποιότητας ζωής σε μια περιοχή.

Οι πολίτες βέβαια δεν αρκεί να γνωρίζουν τα επίπεδα θορύβου. Σε μεγάλο βαθμό απαιτείται να αναπτυχθεί ένα αίσθημα σεβασμού των υπολοίπων. Διότι όλοι είμαστε παραγωγοί θορύβου, είτε στο σπίτι μας, είτε στον δρόμο με την αναίτια χρήση της κόρνας.

Η ευαισθητοποίηση από μόνη της δεν αρκεί. Συγχρόνως πρέπει να γνωρίζουμε και τα δικαιώματά μας. Να ξέρουμε π.χ. ότι για περιπτώσεις Εξωτερικού Θορύβου μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Για Εργασιακό Θόρυβο μπορούμε να απευθυνόμαστε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Ενώ για θόρυβο από Νυχτερινά Κέντρα μπορούμε να απευθυνόμαστε στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών. (Οι οποίες όμως είναι υπεύθυνες για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας! Η πολυνομία που λέγαμε πριν...)

Στην αντιμετώπιση του αστικού θορύβου, τέλος, σπουδαίο ρόλο μπορούν να παίξουν και οι πολιτικοί μηχανικοί. Απαραιτήτως βέβαια χρειάζονται επιμόρφωση σε θέματα ηχομόνωσης, διότι οι γνώσεις από το Πολυτεχνείο δεν είναι ισόβιες.

Αλλά και με πιο απλά μέτρα στο εργοτάξιο, όπως η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και η τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας. Το ωράριο κοινής ησυχίας το καλοκαίρι (01/4-30/9) είναι 15:00-17:30 & 23:00-07:00. Τον χειμώνα (01/10-31/3) είναι 15:30-17:30 & 22:00-07:30.

Τεχνικές λύσεις υπάρχουν σήμερα πολλές: Πορώδη Ηχοαπορροφητικά (για υψηλές συχνότητες), Συνηχητές Μεμβράνης (για χαμηλές συχνότητες), Συνηχητές Κοιλότητας (για στενή περιοχή συχνοτήτων), Διάτρητα Απορροφητικά (συνδυασμός των παραπάνω) και Ηχοπετάσματα (για τον κυκλοφοριακό θόρυβο). Αρκεί να εφαρμόζονται υπεύθυνα από τους πολιτικούς μηχανικούς και η εφαρμογή τους να πιστοποιείται στον χρήστη του κτιρίου με φωτογραφίες και πιστοποιητικά.

Σε έναν ακόμα πιο ιδεατό κόσμο, θα υπήρχε και Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων όπου θα καταγραφόταν η εμπειρία των μηχανικών και των συνεργείων που εφαρμόζουν ηχομονωτικές λύσεις. Τόσο σε νέες κατασκευές, όσο και σε ήδη υφιστάμενες.

Το ζήτημα της ηχορύπανσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Μας έχει απασχολήσει όλους και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, όσο δεν προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Με χαρά θα διαβάσω και τις δικές σας απόψεις και εμπειρίες.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλο αλλά λίγο. Εάν μένεις δίπλα από εθνική οδό σε απόσταση 100 μέτρων από τον δρόμο σε εκτος σχεδίου περιοχή με όριο ταχύτητας 90 χιλιόμετρα την ώρα και τρελό θόρυβο είναι το κράτος υποχρεωμένο να πάρει μέτρα (πχ. μείωση ορίου ταχύτητας, ηχοπετάσματα κτλ.) και τι διαδικασία υπάρχει για να βρει κανείς την ησυχία του?

ikor είπε...

Κατ' αρχάς η νομοθεσία καθορίζει τα 50 dB(Α) ως ανώτατο όριο σε αστικές περιοχές, μετρούμενα εντός του κατοικημένου κτίσματος με πόρτες και παράθυρα ανοικτά.

Σίγουρα στην περίπτωσή σου έχεις θόρυβο παραπάνω από το επιτρεπτό!

Μπορείς λοιπόν να απευθυνθείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου (Πατησίων 147, Τηλ. 2108646065).

Αν το κάνεις βέβαια μόνος σου, δύσκολα θα βρεις το δίκιο σου...

Υπάρχουν γι' αυτό σε πολλούς δήμους κινήσεις πολιτών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα από κοινού.

Και επειδή υπάρχει πάντα η απειλή της προσφυγής στην Ε.Ε., στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηχοπετάσματα τελικά τοποθετούνται.

Εκτός των ηχοπετασμάτων, υπάρχει και τεχνική λύση που αφορά το οδόστρωμα (με ανακυκλωμένα ελαστικά-παράγεται λιγότερος θόρυβος). Αυτή όμως είναι μια λύση ακόμα πιο δαπανηρή από ένα ηχοπέτασμα και έχει μικρότερο χρόνο ζωής.

Αν συγκεντρωθείτε πιο μαζικά και αν απευθυνθείτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την απειλή να πάτε στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Ε.Ε., θα το βρείτε το δίκιο σας και θα σταματήσετε να υποφέρετε!

Ελπίζω η απάντηση να βοήθησε.

Elli είπε...

ikor, μήπως ξέρεις πως περνάνε από ΚΤΕΟ τα πειραγμένα μηχανάκια με τις εξατμίσεις-μπουριά?
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός που να τους επιτρέπει, πέραν του "φόβου" της αστυνομίας?

Μου άρεσει το θέμα

ikor είπε...

ellie, πράγματι το θέμα είναι από τα πολύ υποτιμημένα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Τα ιδιωτικά μηχανάκια πολύ απλά ΔΕΝ υποχρεούνται να περνούν από ΚΤΕΟ!!!

Πέρσι στον νέο ΚΟΚ ο κ.Λιάπης έβαλε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία θα περνούν υποχρεωτικά από ΚΤΕΟ μόνο τα επαγγελματικά δίκυκλα!

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό! (Σιγά μην αφήσει μια επιχείρηση τα μηχανάκια της να χαρακτηριστούν θορυβώδη...)

Εκτός του ότι πρέπει όλα τα δίκυκλα να περνούν από ΚΤΕΟ, πρέπει να μπει φραγμός και στα ανταλλακτικά που είναι "μαϊμού". Οι έλεγχοι δηλαδή πρέπει να επεκταθούν και στα συνεργεία που γεννούν δίκυκλα με τόση ηχορύπανση.

Πρόληψη+Έλεγχος δηλαδή.

mikerock1 είπε...

Γεια σας. Μένω στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Εδώ έχουμε ένα τεραστιο πρόβλημα ηχορύπανσης από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ.Οι μηχανές που χρησιμοποιεί για τη θραύση των πρώτων υλών και την παραγωγή των υλικών,παράγουν ένα διαπεραστικό ήχο, που μοιάζει με χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα στη Max Απόδοσή της.Λόγω και του αέρα αυτός ο ήχος μεταφέρεται σε βάθος τουλάχιστον 1200 μέτρων σε κατοικημένη περιοχή και διαπερνά τους τοίχους με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να κοιμούνται (αν κοιμούνται) με την απίστευτη αυτή ηχορύπανση αγκαλιά.
Αυτό επίσης οφείλεται και στο γεγονός ότι όλες οι εργασίες στο ΤΙΤΑΝ, γίνονται ¨χύμα¨ στο περιβάλλοντα χώρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηχορύπανση. το βράδυ μάλιστα δουλέουν οι μηχανές στο φουλ αυξάνοντας τα επίπεδα θορύβου.
ο δήμος μας λέει να μαζεψουμε υπογραφές και να τους ζητήσουμε να λάμβουν μέτρα.
Ερώτηση: υπάρχει νομοθεσία που να μας καλύπτει νομικά και να ¨πατήσουμε¨ για θόρυβο από εργοστάσιο;
Σορυ για τη μεγάλη έκταση του σχολιου.
Μιχάλης

ikor είπε...

Φίλε mikerock1, σήμερα κατάφερα επιτέλους και επισκέφτηκα έναν αρμόδιο που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Μου είπε τα εξής:

- Να κάνετε ΕΓΓΡΑΦΗ καταγγελία ως κάτοικοι (είτε με ατομικές υπογραφές, είτε με τη μορφή συλλόγου κατοίκων) στο Τμήμα Περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχίας.

- Το αρμόδιο αυτό τμήμα ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ μετά απ' αυτό να κάνει μετρήσεις στην περιοχή, εντός 1-2 μηνών.

- Εφόσον η καταγγελία είναι έγγραφη, το Τμήμα της Νομαρχίας υποχρεούται ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ εγγράφως στους αιτούντες.

- Αν όντως το εργοστάσιο ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου, είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν έναν γνώστη του θέματος (ακουστικό μηχανικό ή φυσικό κλπ.) για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ηχοπροστασίας (π.χ. από μηχανές, κλαρκ κλπ.)

Ελπίζω να σε βοήθησα. Τον τελευταίο καιρό έχω πολλές ασχολίες και άργησα να απαντήσω. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως!

Έχω περάσει από το εργοστάσιο που αναφέρεις. Είναι πραγματικά τεράστιο.

Καλό απόγευμα. Εύχομαι να πετύχετε τη μείωση του θορύβου, για να εξασφαλίσετε καλύτερη ποιότητα ζωής!

Ανώνυμος είπε...

γειασας ειμαι ο δημητρης απο ηρακλειο κρητης..αγανακτω,και εγω και ολος ο κοσμος,γιατι εχομε απο το πρωι μεχρι το αλλο πρωι θορυβο απο τις εξατμισεις των μηχανων,τα στερεοφωνικα των αυτοκινητων και κανενας δεν ενδιαφερεται,δεν υπαρχει αστυνομευση..δε μπορουμε να ησυχασοθμε..τι να κανω?

ikor είπε...

Καλησπέρα συμπατριώτη Δημήτρη! Χθες ήμουν στο Ηράκλειο.

Δε γίνεται ν' απαντήσει κανείς με μια παράγραφο στο "τι να κάνεις".

Η πρότασή μου απλώς είναι: συλλογική δράση + έγγραφη διαμαρτυρία στους αρμόδιους φορείς (Νομαρχία, Δήμος, Αστυνομία).

Εκτιμώ πάντως ότι και το τοπικό ΤΕΕ θα μπορούσε να είναι αρωγός στην προσπάθειά σας.

Ανώνυμος είπε...

Τα μηχανακια και οι μηχανες πλεον με αγωνιστικες εξατμισεις που μαρσαρουν πρωι βραδυ δεν αντεχονται αλλο.
Προτεινω να γινει συλλογος και κινηθουμε δικαστικως εναντιων αυτων που τα πωλουν και τα επισκευαζουν ζητωντας αποζημιωση .
Στο ενδιαμεσο καταγραφη οσων εχουν παρανομα μηχανακια και με το βιντεακι στον εισαγγελεα διοτι οι περισσοτεροι δεν εχουν πινακιδες .
Οι μηχανες χωρις πινακιδες ειναι ενας χρονος φυλακη .Επιμενω για το χωρις πινακιδες ή πλαστες πινακιδες διοτι αυτο ειναι το κυριο προβλημα στην επαρχια .

Unknown είπε...

Γεια σας! Μένω στα Εξάρχεια, στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Το πρόβλημα μου, δεν είναι η κίνηση, συνειδητά επέλεξα την περιοχή... Αυτό που εδώ και αρκετό καιρό με κάνει να θέλω να πουλήσω ή να νοικιάσω το διαμέρισμα είναι ο πραγματικά ανυπόφορος θόρυβος που παράγει το απέναντι ανοιχτό πάρκινγκ από το πλύσιμο των αυτοκινήτων με λάστιχα-μηχανήματα υψηλής πίεσης. Το μαρτύριο ξεκινά κάθε μέρα (πλην Κυριακής...) στις 7.30 το πρωί και "λήγει" στις 15.30 το απόγευμα. Κάποιο περίοικοι επέλεξαν να μετακομίσουν, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι σε ώρες μη κοινής ησυχίας, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Εγώ τί μπορώ να κάνω;
Σας ευχαρστώ πολύ για την ιστοσελίδα και το ενδιαφέρον σας!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μαριάννα Μαντά

ikor είπε...

Καλησπέρα φίλε ανώνυμε. Άργησα αρκετά να δω το σχόλιό σου...

Συμφωνώ σε συλλογικές δράσεις. Γιατί ο καθένας μόνος του δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα.

Εκτιμώ όμως ότι ο μόνος τρόπος για ν' αντιμετωπιστούν αυτά που σωστά επισημαίνεις είναι οι θεσμικές αλλαγές και ο έλεγχος από το κράτος. Έλεγχος ακόμα και μετά από καταγγελίες για παράνομες μετατροπές.

Το να βγούμε εμείς στους δρόμους με κάμερες δε νομίζω ότι θ' αλλάξει πολλά. Γιατί η ηχορύπανση δεν αφορά μόνο εμένα που ενοχλούμαι σήμερα κι εσένα που έχεις "πειράξει" το μηχανάκι και θα σε καταγράψω με μια κάμερα.

Μας αφορά διαχρονικά όλους!

ikor είπε...

Καλησπέρα κυρία Μαντά. Με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απάντηση.

Κατ' αρχάς, πρέπει να δείτε στην πολεοδομία, αν οι χρήσεις γης επιτρέπουν τέτοιου είδους χρήση στην περιοχή σας.

Επιπλέον, υπάρχουν όρια στην παραγωγή ήχων. Η θέσπιση ωρών κοινής ησυχίας δε σημαίνει ότι τις υπόλοιπες ώρες μπορεί κανείς να παράγει όσα dB θέλει!

Αν ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα όρια, οφείλει να λάβει μέτρα ηχομόνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλό είναι ν' απευθυνθείτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου (Πατησίων 147, Τηλ. 2108646065).

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας.Θα ήθελα να σας εκθέσω το πρόβλημα μου σχετικά με την ηχορύπανση:
Συνορεύω με ιδιωτικό γυμναστήριο μέσω μεσοτοιχίας.Καθημερινά ακούγεται θόρυβος από τα βάρη , την μουσική και τα όργανα γυμναστικής.Παρόλο που τους το έχω αναφέρει δεν έχουν προχωρήσει σε ηχομόνωση.Από την πλευρά μου πέρα από την μεσοτοιχία, αν και δεν ήμουν υποχρεωμένος έχτισα και άλλον τύχο με εσωτερική επένδυση για ηχομόνωση. Το πρόβλημα συνεχίζεται....
Λόγω του ότι υπάρχει και μικρό παιδί θα σας παρακαλούσα που θα μπορούσα να απευθυνθώ και γενικότερα τι διαδικασίες μπορώ να κάνω για την επίλυση του προβλήματος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση Νίκος

ikor είπε...

Φίλε Νίκο,

Κατ' αρχάς, προτείνω να ελέγξετε κι εσείς στην οικεία Πολεοδομία, αν επιτρέπεται η χρήση αυτή στη γειτονιά σας. Μάλλον θα επιτρέπεται, αλλά δείτε το.

Ο τοίχος που χτίσατε δεν είχε αποτέλεσμα, γιατί είναι πολύ εξειδικευμένο θέμα η ηχομόνωση.

Δεν αρκεί μια διπλή τοιχοποιία με πετροβάμβακα στη μέση. Χρειάζεται και κενό και ειδική μέριμνα στα σημεία επαφής που λειτουργούν ως ηχογέφυρες.

Όσον αφορά το τι μπορείτε να κάνετε, προτείνω να απευθυνθείτε κι εσείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου (Πατησίων 147, Τηλ. 2108646065).

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση...Στο υπόγειο της πολυκατοικίας που μένω λειτουργεί ξυλουργείο στο οποίο δουλεύουν τα μηχανήματα από τις 8.30 το πρωί μέχρι πολλές φορές και τις 6 το απόγευμα.Ο θόρυβος είναι τόσος πολύς που ακούγεται σε όλο το στενό.Επιτρέπεται;Τι θα μπορούσα να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα;

ikor είπε...

Καλησπέρα.

Πολύ περίεργο μου φαίνεται να λειτουργεί ξυλουργείο σε υπόγειο πολυκατοικίας.

Επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τους όρους δόμησης της περιοχής όπου μένετε; Μπορείτε να ρωτήσετε την αρμόδια Πολεοδομία γι' αυτό.

Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε την άδεια λειτουργίας από τον ξυλουργό για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί νόμιμα.

Και αν όλα τα παραπάνω είναι σύννομα, να του ζητήσετε να σέβεται τουλάχιστον το ωράριο κοινής ησυχίας.

Ανώνυμος είπε...

Απέναντι από το σπίτι μου στα Καμίνια του Πειραιά λειτουργεί σε μία μεγάλη αποθήκη ένα ξυλουργείου το οποίο χειμώνα καλοκαίρι έχει ανοικτή την πόρτα (πολύ μεγάλη)και ακούγεται πολύ θόρυβος με αποτέλεσμα να μην μπορώ να έχω ανοικτά ούτε και τα παράθυρά μου.
Τι πρέπει να κάνω για να δω αν ξεπερνάει ο θόρυβος τα νόμιμα όρια και αν έχει και άδεια λειτουργείας το συγκεκριμένο ξυλουργείο

Ανώνυμος είπε...

Στην περιοχή Ζωγράφου μένω...μήπως ξέρετε αν επιτρέπεται το ξυλουργείο;

trelozakinthinos είπε...

Καλησπέρα κι από εμένα.

Η περίπτωωση μου είναι αντίθετη από τις άλλες.

Παίζω τρομπόνι και είμαι στην μπάντα του δήμου μου.
Πρ'επει να μελετάω καθε μέρα και αυτό κάνω.
Βεβαια φροντίζω να παίζω πάντα σε ώρες μη κοινής ησυχίας.

Ομως,
Οι διπλανοί πήγαν στην αστυνομία και έκαναν παράπονα και με πήραν τηλεφωνο(από την αστυνομια) για να μου κανουν σύσταση ότι άμα συνεχισω θα μου κάνουν μηνυση.
Επίσης ψευδος ανέφεραν πως παίζω και ώρες κοινής ησυχίας.
Από ότι μου έχει πει ο καθηγητης μου το όργανο δεν ξεπερνάει τα dB επειδη είναι ακουστικο.

Πως μπορώ να μάθω αν έχω το δικαίωμα να παίζω και να μην μου το απαγορεύει ο νόμος?

Ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση.

Υ.Γ.Πριν πάνε στην αστυνομία φώναζαν "σκασε" και άλλα χειρότερα χωρίς βεβαια να αναφέρονται σε έμενα... Απλά τα φώναζαν και επειδή δεν σταματούσα έβαζαν την τηλεόραση στο τέρμα μέχρι να τελειώσω.

ΒΓΕΣΑΠΟΤΟΣΠΙΤΙΜΟΥ είπε...

Καλησπερα

εγω μενω θεσσαλονικη ΚΑΙ αντιμετωπιζω μεγαλο προβλημα υχορυπανσης ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ) που προερχεται απο τις μουσικες ανυσηχιες του διπλανου μου γειτονα ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ να συνορευουν τα διαμερισματα μας μεσω εκτεταμενης μεσοτοιχιας.

Ο "ανθρωπος" μεχρι πριν απο λιγο καιρο κοπανουσε μεχρι τις 12 το βραδυ σε ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ. σε μετρηση που εκανα με ιδιωκτιτο ντεσιμπελομετρο ειχα αποτελεσματα 55δβ σε Α κλιμακα και 70-75δβ σε C..που εχει την ικανοτητα να μετραει τις συχνοτητες των μπασων SUBWOOFER (τα οποια ΕΧΕΙ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ , τρεμουν τα πατωματα και τα στομαχια μας) . Συμφωνα με προεδρικο διαταγμα του 91 οριζεται στα 45δβ το ανωτατο οριο θορυβου σε οικια που συνορευει με μεσοτοιχια με ψυχαγωγικες επιχειρισεις-ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ θα πρεπει να ειναι ακομη πιο χαμηλο!!!

οποιος γνωριζει απο δβ , η καθε μοναδα ντεσιμπελ αντιπρωσοπευει την αυξηση του ηχου περιπου ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ. δηλαδη ενας θορυβος 51δβ εινα δεκα φορες πιο δυνατος απο εναν 50δβ. ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΕΙΥΘΕΙΤΑΙ ποσες φορες παραπανω απο τον προβλεπωμενο θορυβο ΕΚΤΥΘΟΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ?? 45δβ το νομιμο και 70 αυτο που ανεχομαι. 250 φορες πιο δυνατη ενταση συμφωνα με τον ντεσιμπελομετρικο αλγοριθμο!!!!!!

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ , πηγα στην αστυνομια, προκειμενου να γλειτωσω το εγκλημα και τη προσωπικη που καταστροφη. Το μονο που καναν τα αχριστα μυξιαρικα παιδακια που εχουν μαζεθει τελθταια εκει ηταν να τον ενημερωσουν για τις ωρες κοινης ησυχειας!!!! ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΥΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΜΙΑ!!!!!! πρεπει να τους εκτελεσουν τετοιους δημοσιους λειτουργους...κανουν πολλαπασιο κακο στη ιδη ταλαιπωρη κοινωνια μας.
ΕΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ στο τμημα της περιοχης μου ΓΙΑ ΥΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ολες τις ωρες της ημερας , αποτελεσμα ΜΗΔΕΝΙΚΟ, μετα μαλιστα και απο εισαγγελικη παραγγελια. Για να καταλαβετε σε τι τριτοκοσμικη χωρα δυστηχως ετυχε να γενηθουμε ο εισαγγελεας μου ειπε οτι λογο του οτι δεν κινδυνευει αμεσα η υγεια μου δεν μπορει να επεμβει αυτεπαγγελτος και θα πρεπει να κανω μυνυση. 2009 και οι μορφωμενοι δημοσιοι λειτουργοι και το "λικνο του πολιτισμου" "κρατος" μας ΔΕΝ εχει ενημερωθει οτι η εκθεση σε ηχορυπανση εχει ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Συγνωμη για τα πολλα αλλα η ολη κατασταση με εχει φτασει στα ακρα και φοβαμαι οτι λογο τις ανικανοτητας και αθλειοτητας της χωρας μας θα φτασω σε ακομα ποιο ακρα....

Νομικα τι θα μπορουσα να κανω??? Πως να πιστοποιησω την ενταση - αρα και αυτοματος την υχορυπανση- σε μια ενδεχομενη δικη??? Γινεται να προσλαβω αναγνωρισμενο απο τα δικαστηρια εμπειρογνωμονα να κανει μετρησεις και ενορκος να καταθεσει την πραγματογνωμοσυνη του??? κατα ποσο θα εχει αυτο ΕΓΚΥΡΑ αποτελεσματα??? Τα δεδικασμενα σε παρομοιες περιπτωσεις???

Επισης εχω ακουσει πλαγιως οτι αμα φωναξεις αστυνομια για υχορυπανση και υποβαλεις μυνηση ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ μετα την τριτη φορα που τους φωναζεις ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΝΥΣΗ, και καθε αλληγ φορα που θα τους καλεις μετεπιτα.
Το κολλημα μου ειναι οτι οι μπασκινες κανουν πολυ ωρα να ερθουν , χωρια που αυτος ο παλιονεοπλουτος ψωριαρης εχει και καμερες CCTV????!!!????? θα μπορουσα ισως κατα εξερεση να απευθυνθω στη ασφαλεια για να με βοηθησουν (ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!) ή αυτοι ασχολουνται μονο με "σοβαρες" υποθεσεις...να τα αρπαζουν απο εμπορους , μαστρωπους και καθε ιδους εκμεταλευτες.

Παρακαλω δωστε μου μια κατευθηνση , γιατι δυστηχως ο τυπος θα με εχει τρελλανει και θα μας γραφουν στα ΜΜΕ

Περα απο αυτο αν υπαρχει καποια οργανωμενη κινηση συλλογος κατα της αστικης υχορυπανση θα ειθελα να ασχολειθω πολυ ενεργα

ikor είπε...

Ανώνυμε 11/11/09, από Καμίνια Πειραιά:

Για να δείτε αν έχει άδεια ξυλουργείου, απευθυνθείτε στην αρμόδια Πολεοδομία. Ο Πειραιάς έχει δυο Πολεοδομίες: Δήμου και Νομαρχίας.

Δείτε εδώ: http://www.poleodomia.gov.gr/Default.aspx?tabid=64

Για το αν ξεπερνάει τα όρια θορύβου, απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου (Πατησίων 147, Τηλ. 2108646065), όπως γράφω και σε προηγούμενο σχόλιο.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον Συνήγορο του Πολίτη που γνωρίζω ότι έχει ασχοληθεί αρκετά με τέτοιου είδους υποθέσεις.

Καλές γιορτές!

ikor είπε...

Ανώνυμε 24/11/09, από Ζωγράφου:

Αυτά τα ξέρει η Πολεοδομία. Το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Ζωγράφου είναι στη διεύθυνση ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 7, και έχει τηλέφωνο 210 7490145.

Χρόνια πολλά!

ikor είπε...

trelozakinthine καλησπέρα!

Όπως έχω γράψει σε προηγούμενα σχόλια, καλό είναι να απευθυνθείτε κι εσείς στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου (Πατησίων 147, Τηλ. 2108646065).

Επίσης, στα Ωδεία και στις μπάντες των Δήμων θα γνωρίζουν λογικά τη σχετική νομοθεσία, μιας και ασχολούνται με το αντικείμενο.

Να είστε καλά! Καλές γιορτές!

ikor είπε...

ΒΓΕΣΑΠΟΤΟΣΠΙΤΙΜΟΥ καλησπέρα.

Έχεις δίκιο που εξάπτεσαι! Η ηχορύπανση έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία. Είναι αστείο να θεωρούμε σήμερα ότι επιβλαβές είναι μόνο ό,τι προκαλεί αιμοραγία...

Όμως, εύχομαι να σκεφτείς πιο ψύχραιμα και να μην φτάσεις στα άκρα. Ελπίζω να σε βοηθήσω:

1) Για το νομικό του θέματος ή για παρόμοια δεδικασμένα, οι δικηγόροι γνωρίζουν σίγουρα καλύτερα.

2) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει Τμήμα Πραγματογνωμοσυνών με 53 διαφορετικά τεχνικά αντικείμενα. Η κατηγορία υπ' αρ. 35 ονομάζεται "Έλεγχος ύψους θορύβου - Ηχομόνωση".

Κάνοντας αίτηση στο ΤΕΕ, θα σου στείλουν έναν πραγματογνώμονα που θα κάνει τις σχετικές μετρήσεις. (Το κόστος το επωμίζεται ο αιτών.)

Οι πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ είναι ισχυρά νομικά έγγραφα. Το δικαστήριο τα δέχεται, ως πειστήρια.

Ακόμα πιο ισχυρό νομικό χαρτί είναι η πραγματογνωμοσύνη από εμπειρογνώμονα της λίστας ενός Πρωτοδικείου. Για να οριστεί ένας τέτοιος πραγματογνώμονας, πρέπει να απευθυνθείς στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

3) Μπορείς, τέλος, να απευθυνθείς και στον Συνήγορο του Πολίτη για πρακτικές συμβουλές ή/και αναζήτηση δεδικασμένων υποθέσεων.

Ελπίζω να βοήθησα. Καλά Χριστούγεννα εύχομαι!

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι καταρχήν Καλή Χρονιά σε όλους!
Είμαι η Χριστίνα από τα Τρίκαλα και πρέπει να σας πω ότι ανακουφίστηκα διαβάζοντας τους προβληματισμούς και τα σχόλια όλων αυτών των συνανθρώπων μου στο blog.Θεωρώ κι εγώ ότι η ηχορύπανση είναι μείζον θέμα για την ποιότητα της ζωής μας και ενδεικτικό της παιδείας μας(αν υπάρχει τελικά σε αυτή τη χώρα).Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Το καλοκαίρι μετακόμισα σε δικό μας διαμέρισμα που βρίσκεται επάνω σε πεζόδρομο και πλατεία. Το καλοκαίρι(και όχι μόνο) μαζεύονται παρά πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, όπως βέβαια είναι αναμενόμενο. Αυτό το οποίο δεν περίμενα είναι το γεγονός να μαζεύονται μέχρι πολύ αργά το βράδυ 12,2, 3..., ανάλογα, κάνοντας διάφορα. Άλλες φορές "παίζουν" ποδόσφαιρο χτυπώντας την μπάλα στην πόρτα του απέναντι γκαράζ, παίζοντας μπάσκετ κάνοντας καλάθι τη βεράντα του απέναντι εγκατειλελημένου κτιρίου, άλλοτε μαζεύονται με τα μηχανάκια και φωνάζουν, γελάνε δυνατά λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα 1 η ώρα το βράδυ, και άλλες πάλι όλα τα παραπάνω μαζί, που είναι και το πιο συνηθισμένο. Τους έχω πάρει με το καλό, τους φώναξα, κάλεσα την αστυνομία κανά δυο φορές, κατέβηκα κάτω με τα μωρά αγκαλιά διότι ξυπνούσαν από το θόρυβο για να τους παρακαλέσω να φύγουν για να ησυχάσουμε. Βέβαια τώρα το χειμώνα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε, αλλά το καλοκαίρι θα ξανάρθει και τι θα κάνω πάλι τότε? Σκέφτηκα διάφορα, αλλά χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρω πολλούς συμμάχους. Όλο το καλοκαίρι ζήτημα να βγήκαν άλλοι δυο ,τρείς γείτονες να βάλουν τις φωνές για να απομακρυνθούν.Αυτό κι αν μου έκανε εντύπωση!'Ελπίζω σε μια απάντηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ikor είπε...

Καλησπέρα Χριστίνα και καλή χρονιά!

Τέσσερα σχόλια:

1) Κατ' αρχάς, με την πολυτέλεια αυτού που δε ζει το αναμφισβήτητο πρόβλημά σου, οφείλω να πω ότι θεωρώ προτιμότερο τα παιδιά να παίζουν έξω, παρά ν' αποβλακώνονται σ' ένα internet καφέ.

2) Το θέμα της "αγωγής" είναι βέβαια το σημαντικότερο. Δε μαθαίνουμε συνήθως να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Το "εγώ" μας το έχουμε πολύ ψηλά και δύσκολα μπαίνουμε στη θέση του άλλου.

(Ναι, κοινότυπη διαπίστωση είναι αυτή! Αλλά καλό θα ήταν ορισμένα πράγματα να περάσουν και στα προγράμματα των σχολείων, μήπως κάποια στιγμή αλλάξει αυτή η νοοτροπία.)

3) Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες είναι συνήθως ελκτικές για κάποιον που ψάχνει σπίτι. Ενώ μάλλον θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο! Γιατί όσο καλή θέα κι αν έχεις, σίγουρα αυτό που ζεις δεν αντισταθμίζει το όποιο "όφελος".

4) Όπως αναφέρω και στο κείμενο, για περιπτώσεις Εξωτερικού Θορύβου μπορούμε να απευθυνόμαστε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Θορύβου του ΥΠΕΧΩΔΕ (Πατησίων 147, τηλ. 2108646065). Μπορείς να τους κάνεις ένα τηλέφωνο.

F1boy είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα. Θα ήθελα να αναφέρω και εγώ ένα πρόβλημα σχετικό πάντα με την ηχορύπανση. :) Πρόσφατα αγοράσαμε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα όπου μένουμε εγώ και η αδερφή μου. (Οι γονείς είναι στο εξωτερικό) Αν και το διαμέρισμα είναι πολύ ωραίο και ευχάριστο να διαμένει κανείς, η οικογένεια από πάνω στο ρετιρέ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη. Για να μην τα πολυλογώ και μην μακρυγορώ τα προβλήματα είναι ουσιαστικά τα "συνηθισμένα".

Θόρυβος σε ώρες κοινής ησυχίας και μη, μιλώντας κυρίως όχι για μουσική αλλά χτυπήματα που πιθανόν να προέρχονται από κλείσιμο πορτών, περπάτημα με τακούνια, χτυπήματα σε τοίχους και ούτω καθεξής. Το περασμένο σάββατο αφού το ποτήρι ξεχείλισε και εφόσον βρίσκομαι σε περίοδο εξεταστικής, τόσο εγώ όσο και η αδερφή μου, ζητήσαμε να κάνουν λίγο πιο σιγά τα βήματα τους ώστε να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε στο διάβασμα μας. Το αποτέλεσμα ήταν να μας αποκαλέσουν αναιδείς και αγενείς, πως δεν θα τους λέμε τι θα κάνουν σπίτι τους και άλλες παρόμοιες απαντήσεις.

Ηθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω σε μια τέτοια περίπτωση εφόσον δεν δέχομαι να πέσω στο επίπεδο τους εφαρμόζοντας παρόμοιες πρακτικές. Αυτό που φοβάμαι είναι πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, πιθανόν να βρεθώ στην θέση του θύτη αντί του θύματος με δυσχερέστερες επιπτώσεις και είναι κρίμα...

Ευχαριστώ και απολογούμαι τελικά για την μακρυγορία.

ikor είπε...

F1boy καλησπέρα.

Ολόκληρη η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση θορύβου βρίσκεται εδώ: http://www.minenv.gr/1/12/122/12202/g1220212.html

Προτείνω να ζητήσεις από το πλησιέστερο ΚΕΠ την "Αστυνομική Διάταξη περί μέτρων τήρησης της κοινής ησυχίας" (3/96 - ΦΕΚ 15 /Β/ - 12 ΙΑΝ 1996) όπου αναφέρονται οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Βέβαια πριν φτάσεις σε μηνύσεις, καλό είναι να εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια συνεννόησης. Οι διενέξεις μ' έναν γείτονα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Αν βέβαια δεν καταλαβαίνει κι ο άλλος με το καλό, έχεις το δίκιο με το μέρος σου και πρέπει να το διεκδικήσεις.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα.
μενω σε ενα τουριστικο χωριο οπου η ηχορυπανση βασιλευει κατα τους καλοκαιρινους μηνες παρολες τις ενεργειες των κατοικων και του συλλογου τους αφου αστυνομια και δημος απλα αδιαφορουν(απλα να σας πω οτι σε ερωτηση κατοικου προς τον αστυνομικο διευθυντη για το τι θα γινει με το μπαρ που παιζει μουσικη στη διαπασων εως στις 6 το πρωι η απαντηση που πηρε ηταν οτι θα επρεπε να γνωριζει τους νομους γιατι τοτε θα ηξερε οτι μπορει να κανει ασφαλιστικα μετρα....μα κανε εσυ σαν αστυνομικη αρχη την δουλεια σου και κλειστου την μουσικη στις 1 που λεει ο νομος) και η νομαρχια λεει οτι δεν εχει καμια απολυτως αρμοδιοτητα και οτι δεν μπορει να βοηθησει την κατασταση και απλα περιμενουμε ολοι να κλεισουν τα μπαρ για να σταματησει η μουσικη και να βρουμε λιγη ησυχια.και σαν να μην φτανουν ολα αυτα πριν λιγες μερες το μαναβικο που βρισκεται μπροστα απο το σπιτι μου εφτιαξε ενα δωματιο ολο ψυγειο και εβγαλε το μοτερ με δυο τεραστιες φτερωτες στον τοιχο εξω απο το μαναβικο που βλεπει προς το δωματιο μου με αποτελεσμα οταν παιρνουν μπροστα οι δυο φτερωτες να ακουγονται σαν τουρμπινες και να ενοχλουν.
τους ζητησα να σεβαστουν την αναγκη μου για ησυχια και για λογους καλης γειτονιασης να το βαλουν εντος της αυλης του κτιριου τους που και πολυ μεγαλη ειναι και ανοιχτη(ειναι χτισμενη με τοιχους και σκεπη αλλα απο μπροστα κλεινει με διχτυ-ρολο).
η απαντηση τους ηταν οτι ειμαι υπερβολικη γιατι τσεκαραν οι ιδιοι το ποσο ακουγεται ο θορυβος εξω απο την πορτα μου κα θεωρουν οτι ο θορυβος που ακουγεται δεν θα επρεπε να με ενοχλει και οτι απλα θελωνα δημιουργησω προβλημα εκει που δεν υπαρχει...
τι μπορω να κανω και πως μπορω να ενεργησω,μεσα σε νομιμα πλαισια βεβαιως,ετσι ωστε να διεκδικησω το δικαιωμα το δικο μου,του συζυγου μου και του μικρου παιδιου μου, στην ησυχια?
σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ?ΜΕ ΕΓΡΑΨΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ!!!200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΓΡΑΠΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΝΤΟΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΑ-ΔΙΠΛΩΜΑ-ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ!!!ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ???ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΦΕΚ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΩ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ!!

Ανώνυμος είπε...

καθε πρωι γυρω στις 06:45 γειτονας σερνει με τα χερια του την μηχανη απο το σπιτι του κ την βαζει μπροστα κατω απο το παραθυρο μου, η μηχανη εχει κομενη εξατμιση κ χωρις πινακιδες. πες μου την νομιμη οδο πριν την αυτοδικια . αστυνομια εχω καλεσει κ δεν εκανε τιποτα

Ανώνυμος είπε...

Γεια και γω με την σειρα μου θελω να εκθεσω το προβλημα μου σχετικα με υχορυπανση στο σπιτι μου... μενω σε ενα χωριο δεν θα το αναφερω .... το προβλημα ειναι το εξης ενας τοιχος χωριζει το υπνοδωματιο μου με την κουζινα του γειτονα .Αξιζει να σημειωθει οτι εγω μπηκα στο σπιτι 15 χρονια πριν απο αυτον .... ηρθε απο την Αθηνα το διορθωσε και μενει ...στην αρχη ο θορυβος ηταν μικρος τωρα δεν αντεχετε η κατασταση ...εχουν γινει συζητησεις και παρατηρησεις αλλα δεν αλλαζει κατι ...εχω χασει τον υπνο μου και γω και ο συζυγος που ειναι πλανοδιος και θελει ηρεμια ...το μονο που θελω να βρω ενα δικιο ενα νομο βρε αδερφε να τον εχω συμαχο .ΕΛΕΟΣ πια δεν δικαιουμαι ησυχια στο ιδιο μου το σπιτι...

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει πως να χειριστώ μια οικογένεια αλλοδαπών η οποία έχει κάνει το σπίτι της καραόκε και μας τρελαίνει μέρα νύχτα με τη δυνατή μουσική? Εμείς είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι και ξεκουραζόμαστε τα σαββατοκύρικα και θέλουμε την ησυχία μας. Τους κάναμε συστάσεις "από το μπαλκόνι" και μας βρίζουν και από πάνω! ΕΛΕΟΣ! Δεν αντέχουμε άλλο! Να φτάσω στο έγκλημα για να βρούμε την ησυχία μας???? Εκτός από την αστυνομία υπάρχει άλλο όργανο που μπορεί να υποβάλλει κυρώσεις για την ένταση της μουσικής? ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Ωρες ώρες μας έρχεται να τους σκοτώσουμε και δεν πρέπει .... Ο γιος μας εργάζεται νυχτερινή βάρδια και δεν μπορεί να κοιμηθεί!!! Που θα πάει αυτή η κατάσταση!

Ανώνυμος είπε...

"Έχω και γω το θεμα μου,το προβλημα μου, καθαρά δικό μου και της οικογενειας μου.κατοικος πατρων σε ιδιοκτητη μονοκατοικια


Στα πλάισια λοιπον μιας κακώς,εννοούμενης ανάπτυξης, κατά την γνωμη μου,εχω την... χαρά να εγω πλέον γειτονα μου, μια εταιρεία μεταφορων και αποθηκευσης. σε αστικη ζωνη με βιομηχανική αδεια λειτουργιας!!

Τα χρηματα για γινει αυτο εννοείται πως ηρθαν απο το ΕΣΠΑ! Το ερωτημα μου ειναι...πως ειναι δυνατον σε μια αστικη ζωνη,με διπλα ακριβως κατοικια που μενουν δυο οικογενειες, σε εναν μικρο δρομο που δεν χωρανε καλα καλά τα αυτοκινητα, ποσο μαλλον οι νταλίκες, να επιτρεπεται ολο αυτο,ολη η διαδικασια να ειναι σωστη,να παίρνει αδεια,να λειτουργει κανονικα εδω και λιγα χρονια,χωρις κανενα ωραριο λειτουργίας, μερα ή νυχτα, και εγώ, ο ατυχος γειτονας, στο σπιτι μου να μην μπορω πλέον να κατοικήσω;

Και πριν αρχισω να παίρνω χαπια εγω ή τα παιδια,τα οποια
εχουν τρομερα αποθέματα πλεον σε υβρεολόγια παντος τυπου, και τελειωσει η υπομονη μου και ξεχασω τους οποιους τροπους μου..εχετε ιδεα τι μπορω να κανω;

Τι; Η αστυνομια δεν μπορει να κανει τιποτα..λεει.. Ο εισαγγελεας,τελικά, μου εδωσε ενα χαρτί να καλεσουν αυτον στον Τμήμα για συστάσεις...που τελικα αφού πηγε και ειπε οτι δεν συμβαινει τιποτα απο ολα αυτα..ειπε οτι θα κινηθεί νομικα εναντιον μου αν τον ξανακαλέσω...

Σημειώνω οτι ποτε μα ποτέ δεν εγινε καβγας... Προσπάθησα μερικες φορες με ευγενεια να του οτι ειναι μεσημερι...λιγο ησυχία αλλά μάταια...κατι να γινει με το βραδυνο μαρτηριο????δεν κανει θορυβο φιλε το φορτυγο..εισαι υπερβολικος...η απαντηση που περνω..και αλλες πολλες τετοιου τυπου
απαντησεις...που απλα λενε....δεν μπορεις να μου κανεις τιποτα μεγαλε..
πραγματικα κοντευουμαι να τρελαθουμε....
μερα παραμερα ξυπναμε στις 2 την νυχτα,γιατι τοτε ερχεται το πρωτο φορτηγο απο θεσσαλονικη.
καθε μερα ξυπναμε απο τιε 6 καιπεριμενουμαι να παει 6 το απογεθμα για να ανοιξουμαι τα παραθυρα...διαλειμαστην λιγη ηρεμια 8 με 10 το βραδυ να φυγουν τα φορτομενα φορτηγα και μετα εχουμαιτεσσερις 4!! οληκρληρες ωρες υσηχιας..ελεοςςςςς
μπορει καποιος να μου κατευθηνει...???να βοηθησει..ευχαριστω
chrisspilios@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

το τμημα θορύβου ειναι πουλημένοι.Στην ανατολική Αττική έχω πρόβλημα 8 χρόνια με φαρμακοβιομηχανια που κάνει θορυβο 80 db όλη νυχτα και η υπηρεσία περιβάλλοντος τους καλύπτει παρά τα έγγραφα σε σημείο που με απείλησαν να σταματήσω να κανω έγγραφα...

Unknown είπε...

καλησπερα,τι μπορω να κανω με ενατ υπογραφειο το οποιο ειναι στο ισογειο πολυκατοικιας και ο θορυβος απο το ψαλιδι που κοβει τα χαρτια ειναι εκκωφαντικος,ειμαστε διπλα σε μονοκατοικια νεοκλασσικη στον τεταρτο οροφο και με το κενο που υπαρχει αναμεσα (1 μετρο και μεσοτοιχια με το οικημα στον τελευταιο οροφο)ο θορυβος ειναι πολυ ενοχλητικος,εχουν σπασει τα νευρα μας,οι δε δονησεις ειναι απιστευτες τους γνωστοποιησαμε το προβλημα και μας παρεπεμψαν στην ιδιοκτητρια του κτιριου,η οποια φυσικα δεν κανει τιποτα,ειναι υποχρεωση τους να ηχομονωσουν τον χωρο που βρισκεται το συγκεκριμενο μηχανημα η οχι??να πω πως διαμενω 8 χρονια και το προβλημα παρουσιαστηκε τους τελευταιους μηνες,τι με συμβουλευετε??ευχαριστω πολυ

Κωστής είπε...

Καλησπερα εχω ένα μεγαλο πρόβλημα. ΜΈΝΩ ΣΤΟΝ Α"όροφο και από κάτω μου είναι η πόρτα του υπόγειου γκαράζ και το ασανσέρ αυτοκινήτων, όταν ανοιγοκλείνει κάνει πολύ θόρυβο με αποτέλεσμα να μας ξυπνάει κατά την διάρκεια της νύχτας και 10 φορές που μπορώ να απευθυνθώ?

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!!!Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.Εχω ένα δημοτικό ωδείο ακριβώς απέναντι από τη πολυκατοικία που μένω στο οποίο παίζουν όλη μέρα πιάνο,κιθάρα,βιολί ταυτόχρονα από της 9 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας.Εχουν όλη μέρα ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να ακούγεται ακόμα πιο έντονα ο θόρυβος.Δεν μπορώ άλλο να τους ακούω πονάνε τα αυτιά μου,το κεφάλι μου,έχω νεύρα δν μπορώ να βρω ησυχία μέσα στο σπίτι μου ακόμα και με κλειστά παράθυρα ακούγονται τα όργανα που παίζουν.Εχει γίνει ανυποφορο...Επειδή κάνεις μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι δεν ξέρω γιατί ίσως φοβούνται/δυσταζουν θέλω να κάνω εγώ γτ δν μπορώ άλλο!!!Τι μπορώ να κάνω σε αυτή τη περίπτωση;;

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση μου σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα είναι να υπάρχουν πολύ τσουχτερά πρόστιμα στα συνεργεία που κάνουν αυτές τις μετατροπές. Ώστε οποιον σταματα η αστυνομία από εδώ και πέρα να έχει την υποχρεώσει να αναφέρει ποιο είναι το συνεργείο.

Πασχάλης είπε...

Μένω στο πατρικό μου που χτήσιτικε το 1965, το 1995 χτίσανε δημοτικό σχολείο δίπλα στο σπίτι το οποίο τα παράθυρά μου βλέπουν το προαύλιο.
Τι να σας πω, το πρωί τα διαλείματα από το σχολείο τις καθημερινές, τις υπόλοιπες μέρες από τα γειτονόπουλα.
τα μεσημέρια κάθε μέρα σχεδόν όλο και κάποιο παιδί θα έρθει (καμιά φορά και γονείς με το μικρό τους για μπάλα) και βγαίνω και τα διώχνω.
Τα απογεύματα, τι να πω χειμώνα καλοκαίρι 40-50 άτομα, μπάλα, μουσική, κραυγές, βαρελώτα, μιλάμε για 45-75dB μόνιμα από τις 5.30 μέχρι τις 10 που άλλες φορές φωνάζω την αστυνομία κι άλλες βγαίνω και φωνάζω εγώ.
Έκανα ένα εξώδικο σε δικηγόρο Σεπτ 2022 το οποίο το φετινό καλοκαίρι είχαμε μια μικρή πτώση φασαρίας, αλλά μέχρι το 2ο ΣΚ των δημοτικών εκλογών, (η τωρινός δήμαρχος ξαναβγήκε) από τότε τα πράγματα έχουν γίνει 10 φορές χειρότερα.
Τα βρήκανε μεταξύ τους δήμαρχος και δικηγόρος στανταράκι.
Τώρα έκανα αίτηση στο Συνήγορο του πολίτη και μου ζύτησαν τα τελευταία έγγραφα και τους έστειλα μόνο το εξώδικο. Στα χρόνια τα προηγούμενα έχω κάνει άλλα τόσα έγγραφα προσωπικά στο δήμο με αρ. πρωτ.
Εκτός από την φασαρία, μουσικής, φωνών, βεγγαλικών, το χτύπηα της μπάλας στα κάγκελα του προαύλιου, η μπάλα περνάει καμμιά φορά και σπάει γλάστρες, φωτιστικά, τζάμια πάει στην αταράστα και έρχονται κα ιμε το έτσι θέλω να ανέβουμε στην ταράτσα να τους δώσουμε την μπάλα.ΚΑΙ μιλάμε για ΟΛΟ το χρόνο, όχι μόνο καλοκαίρι. Φεύγουν τις περισσότερες φορές με παρακάλια μου, αλλά μετά αρχίζουν τα γυμνασιόπαιδα και τα λυκειόπαιδα να έρχονται που πάλι τα διώχνω, αυτό γίνεται μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Και να φανταστείς έχουμε 2πλά παράθυρα αλουμινίου KAI τα παλιά τα ξύλινα δεν τα βγάλαμε για έξτρα προστασία και πάλι η μπάλα που σκάει στα κάγκελα και η μουσική ακούβεται μέσα στο σπίτι.
Η αστυνομία πάντα έρχεται μετά από 20 λεπτά και μερικές φορές καθόλου. Και τι κάνει? απλά τα διώχνει. Την άλλη μέρα πάλι τα ίδια.
Δεν είμαστε χώρα, τέλος.