Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Πιστωτικές κάρτες


Το Σάββατο ταξίδεψα στο Κιλκίς για μια ημερίδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος. Έφτασα αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη κι από ‘κεί συνέχισα οδικώς («Συνδυασμένες Μεταφορές» που λέγαμε στο ΕΜΠ).

Στο αεροδρόμιο αποφάσισα να νοικιάσω αυτοκίνητο. Ενδιαφέρον project:

Υπήρχαν πέντε εταιρίες. Διέφεραν στις τιμές, αλλά είχαν όλες κάτι κοινό: για να σου νοικιάσουν αυτοκίνητο έπρεπε να έχεις πιστωτική κάρτα!

Δε χρησιμοποιώ πιστωτική κάρτα, γιατί θεωρώ ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καπιταλισμού: εθίζει τους ανθρώπους να αποκτούν ό,τι θέλουν και όχι ό,τι μπορούν!

Όμως στην Ελλάδα σήμερα σχεδόν απαγορεύεται να ΜΗΝ έχεις πιστωτική κάρτα! Άλλωστε η προσφορά είναι τόσο μεγάλη: 125 διαφορετικές πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά!

Κανείς φυσικά δε λέει να κλείσουν οι τράπεζες. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη μιας χώρας. Αλλά στην πραγματική ανάπτυξη πρωταγωνιστές είναι οι ισχυροί πολίτες!

Οι τράπεζες θα μπορούσαν με όρους δίκαιους και αμοιβαίως επωφελείς να χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα και να ενισχύουν πολίτες για να αποκτήσουν στέγη. Και αυτές τις συμφέρει να υπάρχει ευημερία.

Αντ’ αυτού όμως οι τράπεζες χρεώνουν με τόση μανία τους καταναλωτές που σε λίγο καιρό δε θα έχουν πια καταθέτες, παρά μόνο εξαθλιωμένους δανειολήπτες.

Ποιον ωφελεί όμως αυτή η βάρβαρη αναδιανομή κινητής και ακίνητης περιουσίας; Τι κάνει το κράτος για να περιορίσει τις όλο και αυξανόμενες ανισότητες που γεννάει η υπερκατανάλωση; Πού είναι τέλος ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε αυτήν την τάση;

Η υπέρμετρη κερδοφορία των ολίγων επιτυγχάνεται πάντα εις βάρος της ευημερίας των πολλών. Γι’ αυτό επινοήσαμε σήμερα τον «μέσο όρο». Για να καμουφλάρουμε τις όλο και αυξανόμενες ανισότητες. Για να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η κοινωνία μας παραμένει σταθερά ευημερούσα.

«Ο μέσος όρος κατοχής ακινήτων είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ο μέσος όρος εισοδήματος αυξάνεται, ο μέσος όρος κατοχής καρτών είναι ακόμα χαμηλός.»

Γενικά, δηλαδή, δε χρειάζεται καμία ανησυχία. Έστω κι αν για να "πετύχουμε" τόσο λαμπερούς μέσους όρους αυξάνονται πια με γεωμετρική πρόοδο οι καταχρεωμένοι και αγανακτισμένοι πολίτες που βρίσκονται στα άκρα...

11 σχόλια:

tractatus είπε...

Πλούσιο κράτος με φτωχούς πολίτες ikor...ο δυτικός πολιτισμός στο μεγαλείο του. Το θέμα είναι γιατί δεν υπάρχει ένα σοβαρό κίνημα καταναλωτών αλλά εδώ, πολλές φορές, δεν υπάρχει σοβαρό κίνημα συνδικαλιστών κ.λ.π., η απαξίωση στην πολιτική και στους θεσμούς δυστυχώς μας αφήνει σε αυτή την κατρακύλα του τίποτα κι επομένως της κατανάλωσης σε όλα χωρίς λόγο...

Elli είπε...

Δεν έχεις πιστωτική κάρτα? Ούτε μία?
Εγώ έχω υποχρεωτικά επειδή κάνω ταξίδια στο εξωτερικό λόγω δουλειάς και πρέπει κάπως να πληρώνω τα ξενοδοχεία!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ βολικό το πλαστικό χρήμα, ψωνίζεις ότι θές, όποτε θές, χωρίς να τρέχεις να βρείς ΑΤΜ.
Προσωπικά την χρησιμοποιώ συνέχεια εκτός από τα μέρη όπου δεν ¨πιάνει¨ όπως περίπτερα, εστιατόρια κλπ. Βέβαια τα πληρώνω πρίν τοκιστούν!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας είναι ότι δεν έχουμε λάβει την απαραίτητη παιδεία ώστε να μην καταχραζόμαστε την πιστωτική κάρτα. Βέβαια εμείς τις έχουμε σε αφθονία λίγο καιρό τώρα ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος τις έχει χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα μάθουμε κι εμείς!

Πάντως στην Αμερική έχουν αντικαταστήσει τελείως το χρήμα με πλαστικό!
Είναι φοβεροί,και στα εστιατόρια πληρώνει ο καθένας τη μερίδα του με visa!!!

Matrix είπε...

Πάντως όταν σε είδα στο Κιλκις είχες πολλά νεύρα όντως.

Οι ολοκληρωμένες συνδυασμένες μεταφορές θα πρότειναν λεωφορείο όπως έκανα εγώ...

Βέβαια είχα ξεχάσει το δίπλωμα, αλλιώς θα είχα την ίδια εμπειρία :).

Σου παραθέτω όμως και κάτι που διαπίστωσα προχτές που έκλεινα εισιτήρια για Μυτιληνη.

Στο ίντερνετ έλεγε τιμή με πιστωτική 125,36 ευρώ.
Επειδή ούτε εγώ έχω πιστωτική ακόμα (τώρα θα βγάλω όμως) πέρνω την εταιρεία να κλείσω τηλεφωνικά και μου λέει 135,36 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ παραπάνω...

Τελικά πήρα την πιστωτική ενός φίλου και πήρα τα εισιτήρια.

Θέλω να πω ότι ορισμένες φορές, όταν κάνεις σωστή χρήση βγαίνεις κερδισμένος.

ikor είπε...

@tractatus:

Το κίνημα καταναλωτών είναι ένα από τα πιο απαραίτητα σήμερα, πιστεύω. Ένα πραγματικά αδέσμευτο κίνημα καταναλωτών μπορεί να αλλάξει πολλά.

Αλλά περισσότερα ακόμα μπορεί και πρέπει να αλλάξει το επίσημο κράτος! Αυτοί νομοθετούν κι αυτοί πρέπει να θέσουν όρια στην ασυδοσία.

Για την απαξίωση που σωστά λες χρειάζεται ολόκληρο post...

@ellie:

Τη χρησιμοποιείς συνέχεια?!?! Ελπίζω να μη φτάσουμε κι εδώ να πληρώνουμε τα πάντα με κάρτες. Και ειδικά να μετράμε τις μπουκιές μας στο εστιατόριο...

Συμφωνώ πάντως ότι με σωστή παιδεία δεν κάνουμε καταχρήσεις.

@matrix:

Πράγματι η σωστή χρήση βοηθάει. Αλλά επιβεβαιώνεις αυτό που λέω: σου δίνουν "τυράκι" 10 ευρώ κέρδος και σε "αναγκάζουν" να βγάλεις κι εσύ κάρτα.

Εκτός όμως από το "τυράκι", υπάρχει κι η φάκα: εθισμός στην υπερκατανάλωση, παρακολούθηση των καταναλωτικών συνηθειών από τις εταιρίες, βομβαρδισμός με διαφημίσεις...

Για την κάρτα που θα πάρεις, σου εύχομαι να την ελέγχεις εσύ και να μη σε ελέγχει αυτή!

Elli είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!
Έχω αμερικανοποιηθεί τελείως, αλλά τη δουλειά μου την κάνω!

ikor είπε...

Υπάρχουν και οι χρεωστικές κάρτες ellie. Με αυτές πληρώνεις ό,τι μπορείς να πληρώσεις και δε λες "έχει ο Θεός"...

Ο Θεός μπορεί να έχει, αν όμως η Έλλη δεν έχει σε δυο μήνες να πληρώσει τα γοβάκια που της γυάλισαν σήμερα στην Ερμού, την Έλλη θα κυνηγάνε!

Αφού πάντως τη δουλειά σου την κάνεις, πάω πάσο :-)

Petros είπε...

Η χρεωστική δεν έχει όμως δόσεις ikor. Έτσι, αναγκάζεσαι να πάρεις κάτι και να το πληρώσεςι μετρητοίς χωρίς να μπορείς να αναδιανείμεις σε χρονικό διάστημα π.χ. 6 μηνών το ίδιο κόστος χωρίς καμία επιβάρυνση. Αν μπορείς να την ελέγξεις την πιστωτική είναι χρήσιμη.

ikor είπε...

Petro, σωστό κι αυτό!

Αν και η "σωστή χρήση" εξαρτάται πολύ από τον κάθε άνθρωπο.

Π.χ. για μένα "σωστή χρήση" είναι να μην την έχεις καν μαζί σου την κάρτα. Και αν θέλεις κάτι να το αγοράσεις με δόσεις, να την πάρεις και να πας στο κατάστημα.

Ή να υποχρεώνονταν οι τράπεζες να ζητούσαν από τους πελάτες τους να θέσουν ένα ανώτατο μηνιαίο ποσό το οποίο μπορούν να πληρώσουν. Ώστε να μη γίνονταν δεκτές συναλλαγές πάνω από αυτό το ποσό!

Καλώς ήρθες Πέτρο!

tractatus είπε...

ikor ελπίζω να μην είσα ακόμα στο ταμείο;;;;))))))πλάκα κάνω αλλά περιμένω νέο post!!!

ikor είπε...

tractatus, καλό!

Τα χιόνια μας πήγαν πίσω στη δουλειά και τώρα τρέχουμε! ΟΚ πάντως, το λύσαμε το θέμα με τις κάρτες. Καιρός να πάμε παρακάτω!

Γνώρισα την ellie σε μια εκδήλωση και το χάρηκα. Ελπίζω να γνωρίσω κι εσένα σύντομα!

Τα blogs καλά είναι, αλλά η ζωντανή επικοινωνία είναι καλύτερη.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εθίζουν, οι πιστωτικές κάρτες, ούτε καταστρέφουν! Όποιος θέλει καταστρέφεται! Η σωστή και συνεπής χρήση της σου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα!