Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Νέοι πολιτικοί μηχανικοί

Η Ελλάδα έχει 26.000 πολιτικούς μηχανικούς. Ποιες είναι όμως σήμερα οι συνθήκες εργασίας της επόμενης γενιάς πολιτικών μηχανικών;

Στα τέλη του 2007, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) διενήργησε πανελλαδική έρευνα με ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων. Η έρευνα απευθυνόταν σε νέους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς που είχαν βγει πρόσφατα στην αγορά εργασίας (ηλικία έως 35 ετών). Έλαβαν μέρος 386 πολιτικοί μηχανικοί.

Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι μισθοί, η ασφάλιση, τα προβλήματα και η άποψη των νέων εργαζομένων για τις σχολές όπου σπούδασαν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

- Οι σχέσεις εργασίας που επικρατούν δείχνουν εργασιακή αβεβαιότητα: Το 50% είναι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (οι 7 στους 10 αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο ο 1 στους 5 έχει Σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου). Το 42% είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (κυρίως έχουν ατομικό τεχνικό γραφείο). Μόλις το 11% είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

- Τα ωράρια είναι εξοντωτικά: Το 60,4% εργάζεται καθημερινά 9-12 ώρες, ενώ το 7,5% εργάζεται ημερησίως πάνω από 12 ώρες. Δηλαδή οι 2 στους 3 εργάζονται καθημερινά πάνω από 9 ώρες.


Τα καθημερινά ωράρια, ανά εργασιακό κλάδο, είναι τα εξής:


- Η πλειοψηφία (48%) λαμβάνει μεταξύ €700 και €1.400 τον μήνα για 14 μήνες, μικτά.


Το μικτό ετήσιο εισόδημα, ανά εργασιακό κλάδο, είναι το εξής:


- Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρώνεται την ασφάλισή της από τον εργοδότη: στο 59% τα ασφάλιστρα τα καλύπτει ο ίδιος ο μηχανικός και στο 13% οι ...γονείς του! Οι εργοδότες συμμετέχουν στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο 30% των περιπτώσεων. (Άρα, από τα €700-€1.400 Ευρώ τον μήνα, πρέπει να αφαιρεθούν περίπου €200 που είναι τα μηνιαία ασφάλιστρα του ΤΣΜΕΔΕ.)

- Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί είναι οι χαμηλές αμοιβές (62%) και το ωράριο εργασίας (45%).


- Οι σχολές πολιτικών μηχανικών φαίνεται πως αγνοούν πλήρως ότι εκτός από επιστήμονες, προετοιμάζουν και αυριανούς εργαζόμενους. Οι νέοι δεν ζητάνε την αντικατάσταση της γνώσης από την πληροφορία, αλλά λένε όχι στον στρουθοκαμηλισμό: το 74% δήλωσε ότι ο τομέας στον οποίον θα ήθελαν να έχουν λάβει περισσότερες γνώσεις από τη σχολή στην οποία φοίτησαν είναι η Εφαρμογή της Θεωρίας στην Πράξη. Το 52% θα ήθελε περισσότερες γνώσεις σχετικά με Τεχνική Νομοθεσία και το 43% εκμάθηση Προγραμμάτων Η/Υ για Μηχανικούς.



Η σημερινή νέα γενιά στην Ελλάδα είναι μια γενιά μορφωμένη όσο καμία άλλη στο παρελθόν. Εκτός από παιδεία, έχει κέφι για δουλειά, γνώσεις και ανοιχτούς ορίζοντες. Δεν έχει όμως ελεύθερο χρόνο, ικανοποιητικές αποδοχές και εργασιακή σταθερότητα.

Το μίγμα αυτό είναι εκρηκτικό. Γιατί όταν οι άνθρωποι δεν έχουν δίκαιη ανταμοιβή, γίνονται είτε απαθείς πολίτες, είτε μετανάστες.

Αλήθεια, βλέπετε κι εσείς τον εαυτό σας πίσω από αυτές τις στατιστικές;

32 σχόλια:

OnWine είπε...

Εξαιρετική ανάλυση... που καταρίπτει τον μύθο των ...ευγενών επαγγελμάτων...

και εγώ μηχανικός, μόνο κάποιους ...αιωνες παλιότερος, διαβάζοντας τα στοιχεία της ανάλυσής σου, αναρωτιέμαι αν οι συνθήκες βελτιώθηκαν ή χειροτέρεψαν από τις δεκαετίες '80-'90, γιατί αυτή ειναι κατά βάση η ουσία, και οχι οι απόλυτοι αριθμοί μόνο...

Ειναι θλιβερό πάντως, από πολιτική σκοπιά, κυβερνήσεις που προώθησαν την πολιτική της ελεύθερης αγοράς... ασχετα με την ..ταμπέλλα τους, να εχουν αποτύχει οικτρά ...οπως και οι ..αλλοι, οπου η αριστερή θεωρία βρηκε εφαρμογή...

ikor είπε...

Έτσι είναι sxoliasti. "Ευγενή" επαγγέλματα δεν υπάρχουν.

Η οικονομία είναι αλυσίδα: η κρίση όλους τους επηρεάζει. Ακόμα κι αυτούς που σπούδαζαν 6 χρόνια τουλάχιστον και ποτέ δεν πίστευαν ότι θα ξεκινούσαν από 700 ευρώ το μήνα μικτά με 12ωρη καθημερινή εργασία...

Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να νιώσουμε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Η χαμηλή σύνταξη του γείτονα, η ανασφάλιστη εργασία του νέου και η εργασία της γυναίκας ως τα 60 μας αφορά όλους εξίσου.

Όσο για το αν βελτιώθηκαν ή όχι τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Μόνο η συνεχής διεξαγωγή τέτοιων ερευνών.

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής πραγματικά ρίχνουν φως πάνω σε 'σκοτεινές' πτυχές της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, ακόμα και για ένα επάγγελμα το οποίο έχει ταυτιστεί με λαμπρή κοινωνικοοικονομική ανέλιξη.
Επειδή φίλε Ikor μας ενδιαφέρει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας να γίνουν γνωστά και στους φοιτητές της σχολής μας (ιδιαίτερα σε αυτούς που πρόκειται να πάρουν σύντομα πτυχίο), μήπως θα μπορούσαμε να αναδημοσιεύσουμε (με κάθε σεβασμό στο δημιουργό βέβαια :P) το κείμενο και στο δικό μας blog; Είμαστε μια ομάδα που ασχολούμαστε με διάφορα θέματα φοιτητών της σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Αν θες μπες στο blog να δεις περί τίνος πρόκειται.
http://authairetoi.wordpress.com

Ευχαριστούμε και πάλι για τη διαφωτιστική έρευνα, τόσο εσένα όσο και τον Παναγιώτη Χριστόφα που μας ενημέρωσε. :)

ikor είπε...

Φυσικά και μπορείτε να τη δημοσιεύσετε συνάδελφοι. Με σεβασμό στoυς δημιουργούς, που δεν είμαστε εμείς, αλλά οι 386 που απάντησαν στην έρευνα!

Να ξέρετε ότι προγραμματίζουμε να έρθουμε στις 5/6 στο ΕΜΠ για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα και να συζητήσουμε με φοιτητές και καθηγητές.

Γιατί, όπως θα δείτε, οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί έχουν πολλά να πουν και για το πρόγραμμα σπουδών των σχολών.

Να ξέρετε πάντως ότι το επάγγελμα είναι σκληρό (ακόμα στο γραφείο είμαι...), αλλά πολύ γοητευτικό. Γιατί είναι δημιουργικό!

Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Σας κάνω add και στη λίστα μου.

greek tv είπε...

Θα τα πούμε εκεί...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ikor,

Σ'ευχαριστώ που μου επέτρεψες να αντιγράψω κομμάτια από την ανάλυσή σου για να δημιουργήσω ένα (όσο μπορούσα πιο αναλυτικό, δεδομένου του χρόνου μου που είναι λίγος :P) άρθρο, το οποίο μπορείς να δεις στο blog μας. Πες μου τη γνώμη σου!

Αν μπορείς ενημέρωσέ μας για το πότε θα γίνει τελικά η συγκέντρωση στο Ε.Μ.Π ώστε να αναρτήσουμε σχετική ανακοίνωση στο site.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια και καλή συνέχεια!

ikor είπε...

authairete, πολύ καλό το κείμενό σου. Έδωσες βάθος στην ανάλυση και δεν περιορίστηκες σε απλή αναφορά.

το ζητούμενο βέβαια είναι τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα.

Γι' αυτό θέλουμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με φοιτητές. Και για να ξέρουν τι τους περιμένει αλλά και για να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις.

Με το ΕΜΠ είμαστε σε συνεννόηση. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι 4/6 (ακούς greek-tv), γιατί στις 6/6 θα πάμε στον Βόλο.

Όμως κάτι ακούσαμε για κατάληψη. Πιστεύεις ότι στις 4/6 θα υπάρχει κατάληψη;

Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Αλεξάνδρα είπε...

Αραγε υπάρχει ελεύθερο επάγγελμα που να μην έχει παρόμοιες στατιστικές;

Σε μυστήριο δρόμο προχωράμε, να δούμε που μας οδηγεί...

καλό σ/κ

ikor είπε...

Έτσι είναι Αλεξάνδρα. Μάλιστα όλο και περισσότερο επικρατεί η λογική του "ελεύθερου" επαγγέλματος.

Όταν όμως οι νέοι βαδίζουν αυτόν τον δρόμο αμέσως μετά από εξοντωτικές και μακροχρόνιες σπουδές, απογοητεύονται.

Φυσικό δεν είναι;

Καλό ΣΚ και σε σένα!

Οιωνoσκόπoς είπε...

Ευγενή, ...αγενή επαγγέλματα... ή και "λειτουργήματα"...

Πού να δείτε και κάτι δικηγόρους, χιλιάδες...

Άσε οι γιατροί...

Ελεύθερη αγορά φτηνής κατανάλωσης σωμάτων και μυαλών.

Αμήν.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

...και ελύθερη αγορά ακριβών προϊόντων, Οιωνοσκόπε, αν επιτρέπεις.

ikor είπε...

Οιωνοσκόπε & Ν.Α.ΛΑΜΠΗ δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τα σχόλιά σας!

Καλώς ήρθατε κι οι δυο στην ηλεκτρονική αυτή γωνιά.

Ναπoλέων είπε...

Έχοντας τετραψήφιο Α.Μ. στο ΤΕΕ, θά 'ταν βέβηλο να μπώ στην ουσία του πολύ καλού άρθρου σου.

Φαίνεται πάντως ότι ρίχνεις πολύ μπετόν αυτόν τον καιρό και απουσιάζεις μπλογκικώς.

Καλή βδομάδα.
α-α-ε
Ν.

ikor είπε...

Καλησπέρα Ναπο-λέοντα!

Ναι, έχει πέσει πολλή δουλειά... Όλοι το καλοκαίρι θέλουν να τελειώσουν!

Λες και τον Σεπτέμβρη θα έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου!

Η δικιά σας η γενιά καλά τα κατάφερε. Η επόμενη γενιά όμως μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον:

ατελείωτων ωραρίων-χαμηλών αμοιβών-αβέβαιου επαγγελματικού μέλλοντος-ανασφάλιστης εργασίας.

Δε χρειάζεται να είσαι μάντης για να καταλάβεις πού οδηγεί αυτό!

Καλή βδομάδα!

Unknown είπε...

Δεν είμαι Μηχανικός. Η επαφή μου με τούς μηχανικούς, επαγγελαμτική η φιλική με έκανε πάντοτε περήφανό μέχρι που απέκτησα πολύ στενή σχέση με Μηχανικό και παρακολουθώ την αχαρακτήρηστη απαράδεχτη, προσπαθώ να μην εκτραπώ λεξικά !!!!, συμπεριφορά του συνδυκαλιστικού σας οργάνου που λέγεται ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ και του προέδρου σας κ Αλαβάνου!!. Διερωτώμαι πως είναι δυνατόν επιστήμονες, οι αριστούχοι των Λυκείων, η Θετική σκέψη της Ελλάδας, Τα φωτεινά μυαλά των θετικών επιστημών να εκπροσωπούνται και να εκλέγουν μιά τέτοια διοίκηση....που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω όποια λέξη κακοήθειας επιθυμώ χωρίς να αποδίδω ΄την ουσία και να ακριβολογώ. Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός η άδικος, που δεν το θέλω σίγουρα, γιαυτό παραθέτω σύντομο ιστορικό για την δική σας γνώμη. Την ΠΕΡΙΜΕΝΩ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ τελείωσε Αγγλικό Πανεπιστήμιο με Master(MSC)Univercity of Portsmouth, Δεύτερο Master (MSC)City Univercity of London. Οι σπουδές και τα δύο MSC προσανατολισμένα στίς Μεταλλικές Κατασκευές. Εμπειρία: Εργάζεται 2 ετη σε Μελέτες και Μεταλλικές κατασκευές στο Λονδίνο σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.( Απο τίς σοβαρότερες στον κατασκευαστκό τομέα)
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ στην ΕΛΛΑΔΑ μας.!!
1- Το ΤΕΕ/Αλαβάνος του αρνείται την υπογραφή στα μεταλλικά κτήρια που απούδασε και του επιτρέπει υπογραφή μόνο για ..έργα μπετού.
2- Συμφοιτητές, στο ίδιο έτος, χωρίς MSC χωρίς προυπηρεσία, επιστρέφουν στην Ελλάδα αμέσως μετά την αποφοίτηση και το ΤΕΕ δίδει ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ !!! ??
3- Απο τον Ιανουάριο 2009 αναμένει κάποια απάντηση στίς έγγραφες καταγγελίες-διαμαρτυρίες χωρίς ποτέ να παίρνει.
4- Συνεχείς επισκέψεις στο ΤΕΕ ταλαιπωρούν μόνο κάποια υπάλληλο που σταθερά ενημερώνει " Το θέμα είναι στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. 11 μήνες στην επιστημονική επιτροπή !!!! Κατα τα άλλα η συνδρομή, τα χρήματα το ΤΕΕ εισπράτει κανονικα. Διερωτώμαι είναι δυνατόν το παραπάνω ΟΡΓΑΝΟ να σας εκπροσωπεί? Είναι δυνατόν ο Έλληνας και το Ελληνικό Κράτος να συμβουλεύεται το ΤΕΕ/Αλαβάνο?
Είχα την εντύπωση οτι τα συνδικαλιστικά όργανα επιδιώκουν κυρίως την δίκαιη ευημερία των μελών, τώρα αλα βάνο στο μυαλό μου ?? Σίγουρα ο κύριος Προεδρος Αλαβάνος είναι χορτάτος...!!!

Προσπαθώ να συμπαρασταθώ στον Νεο Μηχανικό που είχε την ατυχία καιεπιθυμία να ασχολείθεί με την μικρή οικογενειακή επιχείρηση Μεταλικών κατασκευών, γιαυτό άλλωστε και σπούδασε Μεταλλικές Κατασκευές, αλλά δυστυχώς....άλλες οι επιθυμίες...αλαβάνου !!
Φεύ κύριε, Φυλακή τω στοματι..!!!

ikor είπε...

Καλησπέρα Γιώργο!

Αν ισχύει αυτό που λες, είναι πράγματι αδιανόητο! Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά για το ίδιο πτυχίο;

Αν θες, στείλε μου περισσότερες λεπτομέρειες με email.

Γενικά οι νέοι μηχανικοί, αν και πολυπληθείς αριθμητικά, υποεκπροσωπούνται.

Η ατζέντα των οργανισμών, επιμελητηρίων και συλλόγων των μηχανικών περιορίζεται στην καταγραφή κι όχι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Όλοι έχουμε ευθύνη γι' αυτό φίλε Γιώργο. Είτε με την άφωνη παρουσία μας, είτε με την ηχηρή απουσία μας!

Unknown είπε...

ikor Καλημέρα ,
Σε ευχαριστώ για την προσοχή σου στο πολύ σοβαρό πρόβλημα του, Νέου για την Ελλάδα, Μηχανικού. Μπορείς να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά μαζίτου στο τηλεφωνο 6937229676, ονομάζεται Μάνος η να σου τηλεφωνήσει σε όποιο αριθμό μου δώσεις. Όλη η αλλληλογραφία είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μπορεί δε να σταλεί και sto email επιλογής σας. Το δικό μου τηλεφωνο είναι 6937363941
Δικαιολογείται ηχηρή απουσία η άφωνη παρουσία στον Γεωργό, τον Εργάτη πιθανόν κλπ ..αλλά στα φωτεινότερα μυαλά της Ελλάδας ??? Στην θετική επειστημονική σκέψη ?Γιατί ?? Τι συμβαίνει στο χώρο σας ? Πού είναι το σθένος του επιστήμονα ορθολογιστή ??

sixoremenos είπε...

@Γιώργος
Ο συνάδελφος τον οποίο αφορά το παραπάνω δημοσίευμα ολοκλήρωσε σπουδές Δομοστατικού Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
Με την από 5/10/2005 επανέκδοση στο ορθό Πράξη Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίστηκαν οι τίτλοι σπουδών του ως ισότιμοι προς το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, αλλά όχι αντίστοιχοι. Προκειμένου να αναγνωριστούν ως αντίστοιχοι, ο ΔΟΑΤΑΠ του επέβαλε να εξεταστεί στα μαθήματα:
1) Σχεδιασμός μεταφορικών συστημάτων
2) Τυπικά Υδραυλικά Έργα
3) Σιδηρές / Μεταλλικές Κατασκευές.
Με βάση την παραπάνω ισοτιμία του ΔΟΑΤΑΠ, το ΤΕΕ γνωμοδότησε ότι μπορεί να απασχοληθεί σε :
α) Μελέτες, Επιβλέψεις, Κατασκευές Δομικών Έργων, πλην Μεταλλικών Κατασκευών
β) Κατασκευές Συγκοινωνιακών Έργων
γ) Κατασκευές Υδραυλικών Έργων.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του Μέλους μας - προς το ΤΕΕ, όχι προς τον ΔΟΑΤΑΠ - ισχυριζόμενος ότι θεωρεί πως έχει διδαχθεί επαρκώς το μάθημα των Μεταλλικών Κατασκευών, το ΤΕΕ, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα και επιείκεια, διαβίβασε το θέμα για γνωμοδότηση στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών, με την οποία το Μέλος μας είναι ακόμη σε διαβούλευση.
Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς διέπεται από ξεπερασμένο και αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και δεν λύνεται ούτε με αποφάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ ούτε μέσα από blogs.
To TEE γνωμοδοτεί για θέματα που τίθενται από μέλη του στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, της τέχνης και της επιστήμης, με γνώμονα το συμφέρον των μελών του, καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του και υποβάλλει προτάσεις για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού.
Κυράννη Ποντικάκου
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επαγγελματικής Δραστηριότητας ΤΕΕ

mary mandou είπε...

Κα Κυράννη Ποντικάκου
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επαγγελματικής Δραστηριότητας ΤΕΕ

Η αγαπημένη τακτική της αποσιώπησης - παραπλάνησης και εδω!!!. Κυρία Ποντικάτου Το ερώτημα είναι:

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ του εν λόγω μηχανικού (κατονομάζεται τουλάχιστο ένας στο έγγραφο του διαμαρτυρία ) ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, του PORTSMOUTH,έλαβαν πληρη δικαιώματα υπογραφής και ον εν λόγω μηχανικός δεν έλαβε ? Δεν επικαλούμε το MSC επιπλέον τίτλος σπουδών που έχει αναγωριστεί επίσης απο το ΔΟΑΤΑΠ

Διερωτώμαι επίσης γιατί αποκρύπτετε το γεγονός οτι ο εν λόγω μηχανικός έχει εξεταστεί επιτυχώς ( ΕΜΠ )στα μαθήματα
1) Σχεδιασμός μεταφορικών συστημάτων
2) Σιδηρές / Μεταλλικές Κατασκευές ?

Μία ακόμα απορία. Είναι τόσο δύσκολο μία απάντηση στον νέο μηχανικό ? Απο τον Ιανουάριο 2009 νομίζω εκρεμεί, 11 μήνες δεν είχατε χρόνο να απαντήσετε ?

Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

sixoremenos είπε...

Επειδή στη λογική του ΤΕΕ δεν εντάσσεται ούτε η αποσιώπηση ούτε η παραπλάνηση, σας απαντώ για τα θέματα που θέτετε και για τα οποία ο ενδιαφερόμενος Μηχανικός είναι απολύτως ενημερωμένος :
1. Το γεγονός ότι καταγγέλλει πως αντιμετωπίσθηκε από το ΤΕΕ με άλλα κριτήρια σε σχέση με συνάδελφό του με τα ίδια τυπικά προσόντα, είναι αυτό που ευαισθητοποίησε το ΤΕΕ προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα.
2. Αν το μέλος μας έχει εξετασθεί από το ΕΜΠ στα 2 από τα 3 μαθήματα που του επέβαλε ο ΔΟΑΤΑΠ, δεν είναι σε γνώση του ΤΕΕ, το οποίο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να το γνωρίζει. Η νόμιμη διαδικασία που ισχύει και ακολουθείται είναι, ότι όταν εξεταστεί στο σύνολο των μαθημάτων που του επιβάλλει ο ΔΟΑΤΑΠ, επανέρχεται με νέα αίτηση στο ΤΕΕ, περνά από νέες εξετάσεις για το συνολικό αντικείμενο της ειδικότητας του Πολιτικού Μηχανικού και, αν επιτύχει, εγγράφεται μέλος ως Πολιτικός Μηχανικός.
3. Η Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών, η οποία μελετά το θέμα του, είναι γνωμοδοτικό όργανο του ΤΕΕ και δεν εντάσσεται στον υπηρεσιακό μηχανισμό του. Αποτελείται από 5 εκλεγμένους, σε πανελλαδικό επίπεδο, καταξιωμένους Πολιτικούς Μηχανικούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν μία σωρεία θεμάτων της ειδικότητάς τους. Σας πληροφορώ όμως, πως παρ' όλα αυτά, έχουν θέσει το θέμα σε προτεραιότητα και αναμένεται σύντομα η απάντησή τους.
Επισημαίνω όμως και πάλι ένα σημείο, το οποίο έχει παραβλεφθεί : Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιος Φορέας που μελετά τα προγράμματα σπουδών και χορηγεί τις ισοτιμίες είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Αφού ο Μηχανικός θεωρεί ότι έχει διδαχθεί επαρκώς το μάθημα των Μεταλλικών Κατασκευών, γιατί δεν υπέβαλε ένσταση κατά της Πράξης του ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με την οποία του επιβάλλεται να επανεξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα; Εκτός αν έχει υποβληθεί ένσταση και έχει απορριφθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως γι' αυτό δεν ευθύνεται το ΤΕΕ.
Κυράννη Ποντικάκου

mary mandou είπε...

,Kα Προισταμένη ΤΕΕ Κυράννη Ποντικάκου

Α- Γράψατε
-----------------
Με βάση την παραπάνω ισοτιμία του ΔΟΑΤΑΠ, το ΤΕΕ γνωμοδότησε ότι μπορεί να απασχοληθεί σε :
α) Μελέτες, Επιβλέψεις, Κατασκευές Δομικών Έργων, πλην Μεταλλικών Κατασκευών
β) Κατασκευές Συγκοινωνιακών Έργων
γ) Κατασκευές Υδραυλικών Έργων.
-----------------
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΑΤΕ!(ΤΕΕ)
ΤΙ ΠΤΑΙΕΙ Ο ΔΟΑΤΑΠ ? Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Β- Γράψατε
--------------------------
2. Αν το μέλος μας έχει εξετασθεί από το ΕΜΠ στα 2 από τα 3 μαθήματα που του επέβαλε ο ΔΟΑΤΑΠ, δεν είναι σε γνώση του ΤΕΕ, το οποίο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να το γνωρίζει.
---------------------------
Υπενθυμίζω οτι ο Νέος μηχανικός (Θεωρώ την λέξη ΜΕΛΟΣ υπερβολή )έχει ενημερώσει και γραπτά και προφορικά το ΤΕΕ, κα Φράγκου. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.!!!

Γ- Γράψατε
----------------------
1. Το γεγονός ότι καταγγέλλει πως αντιμετωπίσθηκε από το ΤΕΕ με άλλα κριτήρια σε σχέση με συνάδελφό του με τα ίδια τυπικά προσόντα, είναι αυτό που ευαισθητοποίησε το ΤΕΕ προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα.
-----------------------
Προφανώς εννοείτε μετα θάνατον ? Εαν δεν είχατε τόση ευαισθησία τι θα κάνατε ? Νόμιζα οτι το πρόβλημα ήταν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά!!Να μην επαναλειφθούν. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κυρία...πως σε λένε !!!!

Δ- Γράψατε
-------------------------
Η νόμιμη διαδικασία που ισχύει και ακολουθείται είναι, ότι όταν εξεταστεί στο σύνολο των μαθημάτων που του επιβάλλει ο ΔΟΑΤΑΠ, επανέρχεται με νέα αίτηση στο ΤΕΕ, περνά από νέες εξετάσεις για το συνολικό αντικείμενο της ειδικότητας του Πολιτικού Μηχανικού και, αν επιτύχει, εγγράφεται μέλος ως Πολιτικός Μηχανικός.
------------------------------
Συμπεραίνω λοιπόν οτι τώρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ. Τώρα λέτε αλήθεια ? η μήπως προιγουμένως που ήταν Μέλος ?
Επ' ευκαιρία εφόσον δεν είναι μέλος γιατί εισπράτετε ΣΥΝΔΡΟΜΗ κλπ ? Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!!

Ευχαριστώ για την ενημέρωση, αν και δεν την ζήτησα, στη σχέση ΤΕΕ - ΔΟΑΤΑΠ.
Όμως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το σχόλιο του ΑΓΝΩΣΤΟΥ για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ . Θα μας ανακοινώσετε ονόματα και τηλέφωνα ? Η μήπως είναι Κρατικό Μυστικό ?
Τα ερωτήματα πάντα περιμένουν απάντηση 1- Γιατί 2 μέτρα και δύο Σταθμά? 2- Γιατί 11 μήνες δεν απαντάτε?και πολλά άλλα που έπονται!!
Παρακαλώ πολύ και πάλι τα ονόματα της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΛΗ.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία

mary mandou είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε ,
Λυπάμαι για την παρεξήγηση.
Ευχαριστώ για την βοήθεια.
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψη της :

Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών
ΜΕΛΗ
Βαγγελάτου Ολυμπία
Μπαλαφούτας Γεώργιος
Μαραβέας Χρύσανθος
Δεμέστιχας Μιχαήλ
Πρωτονοτάριος Ιωάννης

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
Μπαλαφούτας Γεώργιος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
Δεμέστιχας Μιχαήλ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Φράγκου Αναστασία

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ikor είπε...

Ο διάλογος σε αυτό το blog, που από το υστέρημα του χρόνου μου κρατάω ζωντανό τους τελευταίους 26 μήνες, είναι πάντα σε όρια σεβασμού του συνομιλητή μας.

Χαίρομαι που το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά και ευχαριστώ πολύ όσους από το ΤΕΕ ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, ούτε το ιστορικό.

Επειδή όμως έχουμε ξεφύγει από το αρχικό θέμα του post, οι τελευταίες συζητήσεις θα σβηστούν στο τέλος της ημέρας.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και για τον χρόνο που αφιερώσατε για να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μου γωνιά.

mary mandou είπε...

Αγαπητέ igor ,

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και τον χρόνο σου.

Πιστεύω ομως με την διαγραφή των συζητήσεων του εν λόγω θέματος δεν θα δώσετε την ευκαιρία στην Επιστημινική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΕ να απαντήσει.

Δεν είναι δίκαιο.

Θα πρότεινα να παραταθεί η εμφάνιση
των συζητήσεων για εύλογο χρονικό διάστημα.

ikor είπε...

Αγαπητή mary,

Πιστεύεις αλήθεια ότι η συζήτηση σε αυτό το blog μπορεί να επιταχύνει τη γνωμοδότηση της επιτροπής;

Από τη στιγμή που παρενέβη το ΤΕΕ, σημαίνει ότι είναι γνώστες του θέματος.

Χαίρομαι ειλικρινά που βοήθησα, αλλά λυπάμαι γιατί φιλοξενήθηκαν εδώ απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί κι αυτό ξεφεύγει και από το πνεύμα του blog και από το πνεύμα της ανάρτησης.

mary mandou είπε...

Αγαπητέ igor ,

Πιστεύω οτι ειναι σημαντικότατη η ηλεκτρονική σου γωνιά, όπως την ονομάζεις, επειδή δίνει βήμα-διεξοδο σε νέους επιστήμονες, άπειρους, φοβισμένους, υποαπασχολούμενους και αγχωμένους απο την θλιβερή σημερινή κατάσταση, όπως ο Νέος Μηχανικός μας.

Είναι τρομερό ένας νέος άνθρωπος μέσα στα άλλα προβλήματα του να έχει απέναντι του ένα μηχανισμό αδικίας όπως το ΤΕΕ και να πρέπει να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας!!

Πιστεύω οτι η γωνιά σου θα βοηθήσει αφάνταστα όλα τα νεα παιδιά αρκει να έχουν το θάρος να διεκδικήσουν οτι τούς ανήκει χωρίς να διστάζουν και να τολμούν.

Μεγαλοσχήμονες συλλέκτες ψήφων , αργόμισθοι η μηχανοραφούντες δεν φοβούνται τίποτα άλλο εκτός από την ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.

Διακρίνω μία συγκρατημένη φοβία κοσμιότητας και μέτρου. Ειναι απαραίτητη η κοσμιότητα, όμως τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Στην περίπτωση μας δεν υπήρξαμε ποτέ τιποτα παραπάνω απο ακριβολόγοι.

Παρακίνησε τούς νέους επιστήμονες να γράψουν και να διεκδικήσουν τίς χαμένες πατρίδες τους. Το δίκιο τους.

Με εκτίμηση

ikor είπε...

Αγαπητή mary,

Οι αναφορές μου έχουν να κάνουν με απαξιωτικά σχόλια που έγιναν σε συνομιλητές αυτής της συζήτησης. Απαξιωτικά σχόλια για μένα δεν έχω σβήσει ποτέ στο blog μου. Αλλά όταν προσβάλλονται συνομιλητές, σβήνονται!

Αν διαβάσεις άλλες αναρτήσεις μου, θα δεις ότι λέω τα πράγματα με τ' όνομά τους. Δεν έχω άλλωστε και τίποτα να φοβηθώ. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας είμαι, απ' το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύω, ακόμα και τώρα στο γραφείο είμαι...

Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό να διεκδικούμε. Αλλά νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας, όταν κάνουμε επίθεση σε άλλους εργαζόμενους. Εν προκειμένω κάποιους που είχαν το φιλότιμο να μπουν και ν' απαντήσουν δημόσια σ' ένα παράπονο που εκφράστηκε.

Να είσαι καλά!

(ikor είναι, όχι igor. :-)

Ανώνυμος είπε...

Κυρίες και Κύριοι της
Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών
ΜΕΛΗ
Βαγγελάτου Ολυμπία
Μπαλαφούτας Γεώργιος
Μαραβέας Χρύσανθος
Δεμέστιχας Μιχαήλ
Πρωτονοτάριος Ιωάννης

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
Μπαλαφούτας Γεώργιος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
Δεμέστιχας Μιχαήλ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Φράγκου Αναστασία

Υπενθυμίζω την ανάρτηση της 18 Νοεμβρίου 2009 2:00 μ.μ. και τα παρακάτω, παρακαλώ δε για την απάντηση σας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ και ΜΟΝΟΝ

Απο το πανεπιστήμιο του Portsmouth αποφοίτησαν δύο Έλληνες ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ο Α( δικός μας) και ο Β.
Και ο Α( δικός μας) και ο Β παρακαλούθησαν τα ίδια μαθήματα στην ίδια τάξη, απόκτησαν MSc in civil engineering και οι δύο,συμφοιτητες.
Ευθύς μετα την αποφοίτηση ο Β επιστρέφει στην Ελλάδα και το ΤΕΕ γνωμοδοτεί ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ,
φυσικά και ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

Ο Α( δικός μας) παραμένει στην Αγγλία,συνεχίζει τις σπουδές στο CITY UNIVERSITY του Λονδίνου και αποκτά δεύτερο MSc ( Master ) in civil engineering structures, Μεταλλικών κατασκευών.
Στη συνέχεια εργάζεται για δύο χρόνια στο Λονδίνο σε μεγάλη Πολυεθνική εταιρεία ( Jacobs ) και παράγει έργα σιδηροκατασκευών Ευρω 30 000 000.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και του απαγορεύουν ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ το κυρίως αντικείμενο που τον ενδιαφέρει λόγω της οικογενειακής επιχείρησης Μεταλλικών Δομικών Κατασκευών.

Ο Α( δικός μας) εξετάζεται επιτυχώς στο ΕΜΠ στα μαθήματα
1- Σχεδιασμός μεταφορικών συστημάτων
2- Σιδηρές / Μεταλλικές Κατασκευές.
Ενημερώνει την κα Φράγκου Αναστασία, Υποστήριξη Επιστημονικής Επιτροπής στο ΤΕΕ.

Απο τον Ιανουάριο του 2009 αναμένει απάντηση στο ερώτημα ΓΙΑΤΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ?
Μάλλον για την ακρίβεια γιατί να μην επιτρέπεται σε ένα μηχανικό με περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα
οι ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και να ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ με ΟΛΙΓΩΤΕΡΑ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΑ?

Το ΤΕΕ υποστηρίζει οτι αναμένει το πόρισμα σας , και καθυστερεί 11 μήνες απάντηση στον ενδιαφερόμενο. Παρακαλούμε τα σχόλια σας.!! Ευχαριστώ

Αλέξανδρος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

είμαι 18 χρονών, σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Βλέποντας τα παραπάνω σχόλια, μπορώ να πω ότι έμαθα πολλά που δεν ήξερα για το τι με περιμένει.

Διαβάζω σχεδόν εβδομαδιαίως στα ελληνικά ΜΜΕ ότι οι νέοι φεύγουν για να δουλέψουν έξω και ότι χάνονται τα λαμπρότερα μυαλά από την Ελλάδα και δεν αξιοποιούνται. Θα ήθελα όμως να προκαλέσω, φίλοι μου, τον οποιονδήποτε να μου δώσει ΕΝΑΝ λόγο για να γυρίσω πίσω. Έναν λόγο για να αγνοήσω τα τρία και τα τέσσερα χιλιάρικα που παίρνουν γνωστοί μου αρχικό μισθό σε διάφορες εταιρίες και να έρθω στην ΕΛΛΑΔίτσα, πλεον, όπως την έχουμε καταντήσει. Έναν λόγο για να γυρίσω από ενα πανεπιστήμιο το οπόιο είναι 21ο καλύτερο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο όσων αφορά τη Μηχανολογία για να μου επιβληθεί να περάσω το "λούκι" του ΔΟΑΤΑΠ, να περιμένω στην καλύτερη των περιπτώσεων έναν χρόνο την άδεια + έναν χρόνο για τα επιπλέον μαθήματα (γιατί, βλέπετε, ως φαίνεται, "στα αγγλικά πανεπιστήμια, δεν ξέρουν τι τους γίνεται").
Συνοψίζοντας φίλοι μου, θα ήθελα ΕΝΑΝ λόγο για τον οποίο αξίζει να υπομείνω τους κομπλεξικούς "ΕΛΛΗΝάρες" του ΔΟΑΤΑΠ και του κάθε ΔΟΑΤΑΠ, ενώ έξω μπορώ να βγώ κατευθείαν στην αγορά εργασίας. Είναι κρίμα οι Έλληνες του εξωτερικού να υφίστανται τον ρατσισμό στην ίδια τους τη χώρα. Ντροπή σας, κύριοι!

Στατικές μελέτες είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο.
Ως πολιτικός μηχανικός ηλικίας κάτω των 35 ετών
επιβεβαιώνω τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο ζούμε.

Δυστυχώς κυρίως κάποιοι δήθεν "εργολάβοι" και "μάστορες" έχουν εσκεμμένα υποβιβάσει την επιστήμη του μηχανικού για να αναδείξουν τη δική τους ημιμάθεια.
Εύχομαι η κατάσταση να διορθωθεί.

κώστας γκονης είπε...

καλημέρα
Διάβασα τυχαία την παραπάνω αλληλογραφία
θα ήθελα να πληροφορηθώ πότε και με τί αποφάσισε το ΤΕΕ γι΄αυτό το θέμα
κ ν γκόνης

κώστας γκονης είπε...

καλημέρα
Διάβασα τυχαία την παραπάνω αλληλογραφία
θα ήθελα να πληροφορηθώ πότε και με τί αποφάσισε το ΤΕΕ γι΄αυτό το θέμα
κ ν γκόνης