Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Άγραφοι Νόμοι


Με τον υποσυνείδητο φόβο ότι θα τους κατηγορήσουν ως εγκληματίες, οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης επικαλούνται τους τελευταίους μήνες το ίδιο άλλοθι: «Αυτό που έκανα είναι νόμιμο. Γιατί με κατηγορείτε;»

Εντάξει κύριε Τσιτουρίδη, είναι «νόμιμο» να διορίζετε τους στενούς κομματικούς σας φίλους ως συνεργάτες σας. Είναι όμως θεμιτό αμέσως μετά αυτοί να κατηγορούνται για σκάνδαλα στο ΙΚΑ και στην περίπτωση των ομολόγων;

Εντάξει κύριε Κεφαλογιάννη, δεν είναι «παράνομο» να ασκείτε πιέσεις σε αστυνομικούς για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να καλύψετε εμπόρους ναρκωτικών. Είναι όμως θεμιτό να κατηγορείται γι’ αυτό ο στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας;

Εντάξει κύριε Λιάπη, δε σας απαγορεύει το Σύνταγμα να σας πληρώνουν οι πλούσιοι φίλοι σας ένα ταξίδι στη Γερμανία για να δείτε την Εθνική. Είναι όμως θεμιτό να δέχεστε τέτοια "δώρα" κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων σας;

Εντάξει κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι «νόμιμο» να εκδίδονται πιστωτικά τιμολόγια για έναν πελάτη. Είναι όμως θεμιτό να δέχεστε τέτοια «εξυπηρέτηση» για ολόκληρο τον εξοπλισμό του γραφείου σας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Εντάξει κύριε Παυλίδη, δεν απαγορεύεται να διορίσετε ως ειδικό σας σύμβουλο έναν παιδικό σας φίλο. Είναι όμως θεμιτό να πρόκειται για έναν άνθρωπο που εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος και διώκεται με την κατηγορία της δωροδοκίας από εφοπλιστή;

Εντάξει κύριε Γεροντόπουλε, δεν σας απαγορεύει το Σύνταγμα να υπογράφετε τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης. Είναι όμως θεμιτό να γίνεστε υποχείριο συμφερόντων και να επικαλείστε μετά τη μειωμένη διανοητική σας ικανότητα ή ότι δεν γνωρίζατε τι υπογράφετε;

Εντάξει κύριε Βουλγαράκη, είναι «νόμιμο» να ιδρύετε επιχειρήσεις και να φοροδιαφεύγετε μέσω off-shore εταιριών προκειμένου να διαχειριστείτε τα 52 ακίνητα που έχετε. Είναι όμως θεμιτό αυτό να γίνεται κατά τη διάρκεια της υπουργίας σας; Είναι θεμιτό την ημέρα που η κυβέρνησή σας φορολογεί τα εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, να θεωρείτε τη φοροδιαφυγή ως κάτι αυτονόητο; Και πότε προλαβαίνετε να ασχολείστε και με τα προβλήματα του υπουργείου και με τις επιχειρήσεις σας;

Εντάξει κύριε Ρουσόπουλε, δεν είναι «παράνομο» να εργάζεται η σύζυγός σας. Και είναι σίγουρα ρατσισμός να αντιμετωπίζουμε σήμερα τη Γυναίκα σαν αξεσουάρ της οικιστικής μας διακόσμησης. Είναι όμως άραγε θεμιτό αυτός που καταγράφει την κοινή γνώμη (=δημοσιο-γράφος) να γνωρίζει πρώτα τη δική σας «γνώμη»; Είναι θεμιτό να ελέγχουν και να κρίνουν τους κυβερνώντες οι συγγενείς τους;

Τα παραδείγματα δυστυχώς δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος. Τα πιο επίκαιρα όμως είναι και τα πιο σημαντικά.

Γιατί αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η εξουσία είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης: εσένα σε δείχνει γίγαντα κι όλους τους άλλους νάνους. Δεν έχει σημασία τι λέν' οι άλλοι, αρκεί οι πράξεις σου να έχουν την επίφαση «του νόμου».

Ποιου «νόμου» όμως; Αγνοούν όλοι αυτοί (ίσως κι οι προηγούμενοι, ελπίζω πάντως όχι κι οι επόμενοι) ότι ο λαός δεν αποδέχεται μόνο τους «νόμους» που γεννάει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εκτός απ' τους δικούς σας, υπάρχουν κι οι άγραφοι νόμοι. Αυτοί που λένε ότι πολιτική σημαίνει «Δίνω» κι όχι «παίρνω». Που λένε ότι η εξουσία είναι Ευθύνη κι όχι εισιτήριο για τα σαλόνια των ισχυρών.

10 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλημέρα Ikor,

Τελικά καταλήγω ότι δεν νιώθουν φόβο, νιώθουν ότι είναι υπεράνω όλων, ότι ότι και να κάνουν, όπως πολύ ωραία περιγράφεις, τίποτα δεν τους αγγίζει.

Όμως...

Ίσως να ήταν έτσι.

Τώρα πια δεν είναι...

Ή θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι...

Καππαδόκης είπε...

Τα λέτε και τα λέμε αλλά οι αποδέκτες οριοθέτησαν τη δική τους ηθική.
Βάφτισαν το κρέας ψάρι και νηστεύουν με τα εκατομμύρια, σεμνά και ταπεινά...

ikor είπε...

@matrix:

Πρωινό ξύπνημα βλέπω. Η δουλειά κάνει τους άντρες...

Και παλιότερα πιθανότατα έτσι να ήταν. Το θέμα όμως είναι κάποια στιγμή να σταματήσει ο συμψηφισμός με το χθες και ν' αρχίσει ο συμψηφισμός με το αύριο!

Το 2004 κέρδισαν εκείνοι που απλώς κατήγγειλαν διαρκώς σκάνδαλα. Καλλιέργησαν έτσι προσδοκίες στους δικούς τους και ανοχή στην κοινωνία.

Ελπίζω η επόμενη αλλαγή να μη γίνει με τέτοιον τρόπο. Να μη μας βλέπουν κι οι επόμενοι σαν μύγες...

Ή τουλάχιστον θέλω να ελπίζω κι εγώ!

ikor είπε...

@ grecolink:

Δεν μπορεί, πες-πες κάτι θα αλλάξει!

Το καλό πάντως με τα blogs είναι ότι έχουν ενεργητικούς και όχι παθητικούς δέκτες! Σε βρίσκουν δλδ όσοι ΘΕΛΟΥΝ να διαβάσουν τι λες, κι όχι όσοι κάθονται παθητικά σε έναν καναπέ και περιμένουν να τους "ταΐσουν".

Παρεπιπτόντως, εξαιρετικός ο ηλεκτρονικός κόσμος που έχεις στήσει. Το Liberal Greek και τα Αποτυπώματα στον Χρόνο τα προσέθεσα στη λίστα μου.

Καλώς ήρθες!

Elli είπε...

ωχ τώρα που τα βλέπω μαζεμένα πολλά μου φαίνονται!!

ikor είπε...

Είχα κι άλλα Έλλη μου, αλλά είπα να κάνω μια περίληψη ;-)

Η εξουσία τελικά είναι το πιο εθιστικό ναρκωτικό. Ειδικά αν σου αρέσουν πολύ οι ψευδαισθήσεις...

Φιλιά!

Matrix είπε...

Και άλλα?

Ψέματα θα λες...

Αυτοί ποτέ.... :)

Σήμερα ακόμα πιο πρωι, αυτά παθαίνεις όταν κοιμάσαι από τις 10. %&#%#$#$^

ikor είπε...

Κι όπως σωστά είπε μια φίλη μου, εκείνος του οποίου τα σκάνδαλα δεν παίζουν ποτέ πάνω από 1 μέρα είναι άλλος.

Έχει φυσικά κι εκείνος μια σύζυγο "υπερδραστήρια", αλλά όταν τα φώτα της δημοσιότητας ασχολούνται με τις επαγγελματικές της "επιτυχίες", ω του θαύματος προκύπτει ΠΑΝΤΑ κάτι άλλο.

Έτσι, είναι. Άμα είσαι "τσάρος", πού να σε ακουμπήσουν εκείνοι που σε έχουν ανάγκη ;-)

(Matrix, ακόμα και στον ύπνο σου blog-άρεις μου φαίνεται...)

NdN είπε...

Καλησπέρα Ikor,

Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι αυτοί βάσισαν στην εκλογή τους στην ηθιλή. Δηλαδή "εμείς θα κυβερνήσουμε ηθικά" και όχι "εμείς θα κυβερνήσουμε καλύτερα".

ikor είπε...

Καλώς ήρθες ndn!

Όντως, το πώς εκλέγεσαι δείχνει και τον δρόμο της πορείας σου.

Η ακατάσχετη σκανδαλολογία καλλιεργεί στα στελέχη σου προσδοκίες ("ήρθε η σειρά μας") και στην κοινωνία ανοχή ("όλοι ίδιοι είναι").

Άρα ο επόμενος νικητής εκλογών πρέπει να προκύψει χωρίς βερμπαλιστική ηθικολογία και ατελέσφορες φανφάρες!

Μόνο έτσι θα συγκρίνουμε πια τις ζωές μας με μέτρο το αύριο κι όχι με μέτρο το χθες!