Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ήρθε η ώρα;


Το είδαμε κι αυτό: ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού της χώρας καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή!

Αν δηλαδή μέσα στα επόμενα 3 χρόνια ο κύριος Κεφαλογιάννης ξαναπιέσει αστυνομικούς υπέρ κάποιου εμπόρου ναρκωτικών, θα πάει για 1 χρόνο στον Κορυδαλλό να κάνει παρέα στον Παλαιοκώστα! (Εφόσον βέβαια έως τότε ο τελευταίος δεν έχει αποδράσει ξανά...)

Σήμερα ο κ.Κεφαλογιάννης μιλάει για «στημένες δίκες», «πλεκτάνες», «πάνλευκο πολιτικό βίο» και άλλα τέτοια. Κάνει άραγε πως δεν καταλαβαίνει; Το ζήτημα είναι μόνο ποινικό; Ποιες είναι τελικά οι πολιτικές ευθύνες του;

Η πολιτική σας ευθύνη, κύριε Κεφαλογιάννη, είναι πως ήσαστε επί 50 συνεχή χρόνια ο εκπρόσωπος του Ρεθύμνου στην ελληνική πολιτεία και το Ρέθυμνο είναι σήμερα πρώτο σε όλη τη χώρα σε παραγωγή και κατανάλωση ναρκωτικών...

Η πολιτική σας ευθύνη είναι ότι διατελέσατε υπουργός Εσωτερικών (1992-’93) και δεν αναλάβατε δράσεις για τη στήριξη των χρηστών ναρκωτικών και των οικογενειών τους. Δεν ιδρύσατε ούτε καν ένα Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών στο Ρέθυμνο (λειτούργησε τον Ιούλιο του 1997).

Κατά την περίοδο που συμβουλεύατε τον Πρωθυπουργό, εγκρίθηκε το Γενικό Χωροταξικό στο οποίο το Ρέθυμνο είναι από τους ελάχιστους νομούς της χώρας που δεν καλείται «πόλος ανάπτυξης». Με άμεσο αντίκτυπο τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια.

Δε φροντίσατε δηλαδή εμπράκτως για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Αντίθετα, με την αδράνειά σας, τον καθηλώσατε σε αναπτυξιακό λήθαργο. Έτσι, ο τόπος δε δίνει πια στους νέους καμία αναπτυξιακή πυξίδα και τα ναρκωτικά είναι «μια κάποια λύση».

Στην έφεση που ασκήσατε, μπορεί να δικαιωθείτε. Μπορεί τελικά να λυγίσουν οι δυο αγέρωχοι Κρητικοί αστυνομικοί που βρήκαν το σθένος να δημοσιοποιήσουν την πίεση που τους ασκήσατε. Μπορεί τελικά να πουν (σίγουρα κοιτώντας το πάτωμα από ντροπή) ότι δεν τους είπατε «είναι νέο παιδί, να του δώσουμε μια ευκαιρία, πες ότι δεν είσαι 100% σίγουρος πως τον είδες».

Οι ποινικές ευθύνες έτσι θα παραγραφούν. Το ποινικό σας μητρώο θα παραμείνει λευκό. Όμως από τις πολιτικές σας ευθύνες δε σας σώζει καμία έφεση!

Γιατί οι πολίτες έχουν κρίση. Βάζοντας λοιπόν από τη μια πλευρά εσάς κι από την άλλη τις εκατοντάδες μητέρες στο Ρέθυμνο που χάνουν κάθε χρόνο τα παληκάρια τους από χρήση ναρκωτικών ξέρετε πολύ καλά ποιος θα κερδίσει...

Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα να θεσπιστούν βουλευτικές θητείες; Άραγε ένας βουλευτής σε maximum 3 ή 4 θητείες δεν προλαβαίνει να αναδείξει τις προτεραιότητές του και να μετουσιώσει την πολιτική του σκέψη σε δράση; Τι νόημα έχει να εκλέγεται κανείς για 50 χρόνια εκπρόσωπος ενός τόπου;

8 σχόλια:

Matrix είπε...

Και τι θα κάνουν μετά Ikor?

Εντάξει μερικοί δουλευαν και έχουν κάτι να κάνουν , κάποιοι άλλοι?

Καλημέρα!

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα Γιάννη,

στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος διατυπώνονται πολλές προτάσεις. Μεταξύ αυτών και αυτή που προτείνεις....Νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όντως είναι ώρα να γίνει μία ώριμη συζήτηση γι' αυτό...Αν υπάρχει έστω κι ένα minimun συναίνεσης στη βασική "λογική" της πρότασης, δηλαδή στον περιορισμό των εξαρτήσεων και των κατεστημένων συμφερόντων (τοπικά "φέουδα") και στο άνοιγμα των ευκαιριών για συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στα δημόσια πράγματα, τότε θα μπορεί με σχετική ευκολία να γίνει και η πολιτική εξειδίκευση της πρότασης (πόσες θητείες κτλ). Επιφυλάσσομαι ως προς τη βούληση για την προώθηση μία τέτοιας ρύθμισης....Σκέψου επίσης και την πρότασης της μείωσης του αριθμού των βουλευτών....Άραγε χρειάζεται η διοικητική διάρθωση των χώρας μας 300 εθνικούς αντιπροσώπους...Ως προς το τελευταίο δν έχω ακόμα ξεκάθαρη γνώμη...Το θέτω απλώς στην κουβέντα..

ikor είπε...

@matrix:
Όλο και κάτι θα βρουν να κάνουν! Ορισμένοι πάντως, μετά από τόση εμπειρία, θα είναι σίγουρα εξαιρετικοί σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας ή επενδύσεων...

ikor είπε...

@homo sapiens:
Νομίζω κι εγώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Με τις θητείες π.χ. θεωρώ ότι θα υπάρξει διαρκής αναγέννηση και θα παράγεται περισσότερο έργο. Οι προθεσμίες θα γεννήσουν χρονοδιαγράμματα.

Κι εγώ διατηρώ αμφιβολίες για την πολιτική βούληση, αλλά έχω και μια κρυφή ελπίδα ότι θα προωθηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Επειδή το ενδιαφέρον του κόσμου έχει ατονήσει πλέον αρκετά και χρειάζονται κινήσεις που να τονώσουν πιο διευρυμένη συμμετοχή.

Όσο για τον αριθμό των βουλευτών, δεν είμαι σίγουρος ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Όσο ο τρόπος εκλογής τους.

Περισσότερες μονοεδρικές νομίζω θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό. Αρκεί να δει κανείς την Β' Αθήνας και θα καταλάβει πόσο υπο-εκπροσωπούνται ορισμένες κοινωνικές τάξεις.

NdN είπε...

Πιστεύω 3 τετραετίες είναι παραπάνω από αρκετές. Ο ορισμός θητειών θα βοηθήσει όχι μόνο στην ανανέωση της πολιτικής σκηνής, αλλά και στα ρουσφετια και στις εξαρτήσεις των πολιτικών από καναλάρχες και επιχειρηματίες. Εφόσον θα ξέρουν ότι δεν μπορούν αν διεκδικήσουν παραπάνω θητείες θα συγκρούονται πιο εύκολα.

Οσο για τον Κεφαλογιάννη τα λόγια είναι περιττα. Αν ήταν κανέναςαπό εμάς στη θέση του δεν θα ξαναέβλεπε το φως του ήλιου. Και αυτός είχε και τα μούτρα να βρίζει τους πάντες. Αυτός ήταν και αυτός θα παραμείνει. Γι ακόμα μία φορά έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.

ikor είπε...

NdN, πού να άκουγες τι έλεγε στους δικαστές, όταν άκουσε την απόφαση... Τα κανάλια τον προστάτεψαν, αν τα έδειχναν θα είχε πέσει το σύμπαν!

Όσο για τις θητείες, κάποτε πρέπει επιτέλους να τεθεί στο τραπέζι το θέμα. Μόνο έτσι θα ανασάνει το πολιτικό σύστημα!

doraF είπε...

καλησπερα.
να πω περνουσα, ειδα ανοικτη πορτα,με φως και μπηκα!
πιστευετε οτι απο μονη της η ανανεωση της κοινοβουλευτικης θητειας ανα τετραετια, θεσμοθετημενη, θα αποτρεπει φαινομενα διαπλοκης,συναλλαγης, αυθαρεσιας,νεποτισμου, διαφθορας;
μηπως ομως και αφηνε απεξω εναν, λιγους η και περισσοτερους αξιολογους"πολιτικους", μαχιμους και εμπευσμενους;

ikor είπε...

Συμφωνώ, φίλη doraf, δεν αρκεί η θεσμοθετημένη ανανέωση της θητείας για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Πιστεύω όμως ότι θα τα περιορίσει.

Γιατί θα σπάσει τις μακροχρόνιες "διασυνδέσεις". Οι οποίες μπορεί να κοστίζουν λιγότερο σε όσους τις χρηματοδοτούν, κοστίζουν όμως περισσότερο στους πολίτες!!

Ίσως έτσι δεν ξαναεκλεγούν βουλευτές κάποιοι που το αξίζουν. Αλλά σε μια ευνομούμενη κοινωνία με σαφείς κανόνες, όλοι έχουν ρόλο!

Άλλωστε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος δεν χρειάζεται τον μανδύα του "βουλευτή" για να επηρεάζει καταστάσεις. Με ένα think tank θα τα καταφέρνει καλύτερα!

Τουλάχιστον ας ξεκινήσουν με το σπάσιμο της Β' Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες. Γενικά, ας κάνουν κινήσεις ώστε να μην απαιτείται μακροχρόνια πελατειακή σχέση για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά!

Χαίρομαι που είδες την πόρτα μου ανοιχτή και μπήκες! Είσαι πάντα καλοδεχούμενη!

Καλό μήνα!