Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Αποχή τηλεθεατών


Πριν 1 χρόνο, 7 bloggers (αλφαβητικά: Αντώνης, ΚαπΚουμ, NdN, Πρόχειρο Τετράδιο, tractatus, tzonakos, vagnes) βάφτισαν την 11η Φεβρουαρίου «Μέρα Χωρίς Τηλεόραση».

Τι συμβολισμό έχει άραγε αυτή η κίνηση; Σημαίνει όντως να κλείσουμε τις τηλεοράσεις;

Η «Αποχή Τηλεθεατών», όπως προτιμώ να ονομάζω αυτήν την κίνηση, δεν είναι μια απόπειρα στρουθοκαμηλισμού. Δεν είναι μια βουτιά στο κενό.

Δεν έχει στόχο να ισοπεδώσει, αλλά να ευαισθητοποιήσει. Δεν έχει στόχο να ακυρώσει συνολικά το μέσον με τη μεγαλύτερη εμβέλεια σήμερα, αλλά να το βελτιώσει.

Ο τηλεοπτικός χρόνος τείνει πλέον στο άπειρο. Είναι τόσο μεγάλος που έχει ολότελα ξεχειλώσει. Και για να γεμίσει δεν παράγουν, αναπαράγουν.

Η 24ωρη ανακύκλωση του προγράμματος ενός καναλιού απ’ όλα τ’ άλλα, ο διαρκής εθισμός στο μέτριο κι η συνεχής προβολή ανούσιων θεμάτων έχουν δημιουργήσει πλέον αντισώματα στους πολίτες.

Ζητούμενο φυσικά δεν είναι να καταργηθεί η τηλεόραση. Υπάρχουν πολλοί άξιοι τηλεπαραγωγοί που τιμούν τον ρόλο τους. Ζητούμενο όμως είναι να επιτελέσει, συνολικά, τον ρόλο της.

Κι επειδή ακριβώς οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, ρόλος της τηλεόρασης είναι να προβάλλει δημόσια κάθε αντιπροσωπευτική φωνή.

Είτε «πουλάει», είτε «δεν πουλάει». Είτε «αρέσει», είτε «δεν αρέσει». Είτε «εξυπηρετεί», είτε «δεν εξυπηρετεί».

Μέχρι να βρεθεί το πολιτικό θάρρος να θεσμοθετηθούν όλ’ αυτά, θα κερδίζουν όλο και περισσότερη αξιοπιστία άλλα μέσα.

Το Διαδίκτυο και το Ραδιόφωνο είναι πια πολύ πιο ψύχραιμες και έγκυρες πηγές ενημέρωσης. Γνήσιες φωνές που δε φιμώνονται και δεν επιχειρούν να βάλουν σε καλούπια τους πολίτες.

Οι σημερινοί διαχειριστές του τηλεοπτικού χρόνου οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο κόσμος πια έχει κριτήριο και αντιδρά στον ορό τηλεθέασης και στις ενέσεις τρόμου.

Σίγουρα υπάρχουν υγιείς δημοσιογραφικές φωνές. Οφείλουμε όλοι, και πρώτοι αυτοί, να καθαρίσουν τα παράσιτα που είναι γύρω τους.

Γιατί εμείς αντέχουμε άνετα μια μέρα χωρίς τηλεόραση. Ενώ η Μετριοκρατία που έγινε Μιντιοκρατία δεν αντέχει ούτε μια ώρα χωρίς την επίπλαστη και πρόσκαιρη «δύναμη» που έχει αποκτήσει εις βάρος μας.

[Σκίτσο του πολύ καλού σκιτσογράφου barel]

26 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

«Μέρα Χωρίς Τηλεόραση».

Xμμμ...

Τώρα εγώ τί να πω που είμαι τηλεοπτικός;

Καλησπέρα.

Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

katerina είπε...

Καλησπέρα ikor,
θαυμάζω πάντα τις τοποθετήσεις σου στις αναρτήσεις σου, αλλά και στα σχόλια σου, ακόμα και ότνα διαφωνώ. Πραγματικά θεωρώ ότι εισια μια όαση ευγενειας, ηρεμης δυναμης και ορθολογισμού.

Ετσι και τώρα, παρότι διαφωνώ με την προσέγγιση της κίνησης, συμφωνω με την γραφή σου.
Εξηγούμαι. Αυτή η κίνηση ειχε ξεκινήσει απο τον Καναδά με μπουκοταζ μιας εβδομάδας. Το αποτελεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, παρα το ότι οι Καναδοί εχουν κουλτουρα μπουκοταζ...γιατί το μπουκοτάζ δεν ήταν στοχευμένο.
Αλλά και γιατί αντιβάινει στην βασική αρχή της σχέσης πωλητή-αγοραστή, σχεση που όποιος προσπαθησε να την υπερβει...απλά εσπασε τα μουτρα του.
Ασφαλώς οι συχνότητες ειναι δημοσιο αγαθό, που οι κυβερνωντες ΠΑΡΑΝΟΜΑ "παρεχωρησαν" για τις γνωστές συναλλαγές. Αρα καταγγελουμε,, περα απο κομματικές αγκυλώσεις το γεγονός ως διακοματική λαμογιά.
Δευτερον, βρίσκουμε ένα συγκεκριμένο προιόν, που δεν πληροι τον παραμικρό κανόνα αισθητιικής και ηθικής και το μπουκοτάρουμε ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.
Και δειχνουμε την δυναμη μας στον ...πωλητή. Την δυναμη του αγοραστή. Και μετά την επιτυχία, επεκεινεσαι και σε δευτερο,και σε τριτο, ανοιγεις την συζητηση, και μετά ξεκινάς να χτιζεις μια κουλτουρα ...αγοραστή.

Θα μου πεις ...ε, ότι και να κάνεις καλό ειναι.
όχι Ikor, δεν ειναι καλό. Επιβεβαιώνεις στον πωλητή, ότι δεν δυναμη, ότι κάνεις επετειακα happenings, και χάνεις πάρα πολλά.
Χτυπάς ...όταν μπορείς και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ στοχευμένα. Αλλιώς κάνεις κακό.
Συγνώνη για το μακροσκελές του σχολίου.

tzonakos είπε...

Κατερινα διαφωνώ και εγω με την θεση σου οτι :

- η κίνηση ειναι αντιγραφή αυτής του Καναδά.

Το σκεφτήκαμε, το κάναμε, αυτο ειναι, μερικοί απλοί άνθρωποι χωρίς καμμια στήριξη παρα μονο με την δυναμη των μπλογκς.
Προσωπικά αγνοούσα παντελώς οτι εγινε αυτο στον Καναδά η αλλού.

Και υπάρχει μια διαφορά :
Εμεις δεν καλούμε τον κόσμο κυριολεκτικά σε μποϋκοτάζ ...

- Ο τρόπος προσέγγισης αν σε βρίσκει μη σύμφωνη, τότε διαφωνεία κάθετα με την κίνηση.
Απλα δεν θες να το πεις στα ίσια.

Δεν πειράζει, δεν ειναι δυνατό να συμφωνούμε σε όλα.

ikor να σαι καλά. Ειναι σωστά αυτα που λες, και δεν ειναι βουτιά στο κενό, ειναι προσπάθεια ευαισθητοποίησης.

ikor είπε...

Καλησπέρα κ.Βλουτή!

Είπαμε, δεν είναι όλοι ίδιοι! Συνήθως μάλιστα οι "καλοί" έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να διώξουν τους "κακούς", για να μην τους παίρνει η μπάλα.

Άλλωστε κι οι τηλεοπτικοί κάνουν πού και πού απεργίες! Εμείς τότε πώς αντέχουμε;

Εσείς πάντως δεν είστε μόνο τηλεοπτικός, είστε ΚΑΙ ιντερνετικός!

ikor είπε...

Katerina, καλησπέρα και ειλικρινά σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να ξέρεις ότι η εκτίμηση είναι αμοιβαία, ας μη σχολιάζω συχνά στο στέκι σου.

Κατ' αρχάς, φυσικά πρόκειται για διακομματική ισορροπία. Το σημερινό καθεστώς έχει οριζόντια πλοκάμια σε ΟΛΑ τα κόμματα. Γι' αυτό και κανείς δε διανοείται να το πειράξει!

Όσο για τη μεθοδολογία που προτείνεις, δε διαφωνώ. Μεμονωμένα happenings εκφυλίζονται πολλές φορές σε στιγμιαίες υπενθυμίσεις. Σαν τη "Μέρα του πατέρα", τη "Μέρα χωρίς αυτοκίνητο" κλπ. κλπ.

Γι' αυτό το αποκάλεσα "Αποχή Τηλεθεατών".

Βρίσκω όμως αξία σ' αυτήν την κίνηση, γιατί ευαισθητοποιεί, γιατί ανάβει ένα φυτίλι.

Δεν είναι ακριβώς μποϋκοτάζ, δεν ήξερα καν ότι είχε γίνει στον Καναδά.

(Υ.Γ.: Συγχώρεση για μακροσκελή σχόλια δε χρειάζεται! Ειδικά από μένα που συνήθως γράφω μακροσκελώς. Ελπίζω αυτό να συγχωρείται από τους αναγνώστες..)

ikor είπε...

Καλησπέρα tzonako!

Αυτή είναι πάντως η αξία των blogs: να γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα. Χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλον, όπως γίνεται στην TV.

Αυτό και πολλά άλλα που με ενοχλούν στη σημερινή τηλεόραση με έκαναν να αναφέρω και πέρσι και φέτος αυτήν την κίνηση.

Με την ελπίδα ότι ευαισθητοποιεί τον κόσμο προς την κατεύθυνση που περιέγραψε κι η katerina:

Όχι στο στιγμιαίο και αφοριστικό, αλλά στο διαρκές και στοχευμένο.

(Νομίζω ότι στην ουσία όλοι συμφωνούμε, απλά η προτεινόμενη μεθοδολογία είναι διαφορετική.)

vagnes είπε...

...όταν μια δράση κινητοποιεί αυτό σημαινει ότι προωθεί μια συνειδητοποιήση και αυτό από μόνο του είναι θετικό.
Όταν ανοίγει μια συζήτηση για την αναποτελασματικότητα ή όχι τέτοιων δράσεων το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ποτέ δεν είναι μηδενικό γιατί η συζήτηση που διεξάγεται είναι μια πολιτική πράξη που φωτίζει και υπογραμίζει το πρόβλημα και φέρνει το μη συνειδητοποιημένο πολίτη πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Απο άποψης ενημέρωσης, δεν βλέπω πλέον τα κανάλια. Ακούω ραδιόφωνο, διαβάζω σελίδες στο διαδίκτυο...
Η τηλεόραση είναι εκεί για μια καλή ταινία/κωμωδία και για μπάλα.
Πολλές φορές η τηλεόραση είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο, περνάνε μέρες ολόκληρες που δεν την ανοίγω.
Απ την άλλη, το διαδίκτυο και το ραδιόφωνο είναι στοιχεία της καθημερινότητας για μένα.
Καλημέρα!

ikor είπε...

Καλημέρα vagnes!

Επιπλέον, μια τέτοια συζήτηση οδηγεί τελικά παρόμοιες δράσεις στο να βελτιώνονται και να αποκτούν έτσι περισσότερη απήχηση.

ikor είπε...

Καλημέρα elgrecogr!

Τελευταία, όλο και περισσότεροι το ίδιο κάνουμε. Γιατί το Διαδίκτυο και το Ραδιόφωνο είναι πιο άμεσα και λιγότερο "φτιαχτά".

Ειδικά το διαδίκτυο, με τις ταχύτητες να αυξάνονται, συνδυάζει σιγά-σιγά τα θετικά της τηλεόρασης με τα θετικά μιας εφημερίδας!

ανεστης είπε...

Την ίδια στιγμή που στην τηλεόραση προβάλεται το απόλυτο κιτς ή τρας, προκειμένου να φέρει νούμερα και επομένως διαφήμιση, προβάλονται τα (καθυστερημένα μεν άρτια δε) ρεπορτάζ του Τσίμα και του Παπαχελά για την υπόθεση της Κούνεβα.
Ποιά τηλεόραση λοιπόν "έτσι γενικά" να κλείσω;
Η τηλεόραση (έτσι γενικά) δεν είναι παρα εικόνα της πολυσυλλεκτικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτή απεικονίζεται απο τις προτιμήσεις της μέσα απο το νουμερο-θηρικό σύστημα διαφημιζομένων-διαφημιστών που έχει στηθεί σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας.
Να γυρίσουμε στην εποχή του μονοπωλίου των κρατικών καναλιών; Δεν νομίζω...
Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του ανάλογα με το τι τον εξυπηρετεί. Αν είναι να γίνει μια καμπάνια, ας γίνει για να αλλάξει το καθεστώς της AGB που μετράει μόνο συγκεκριμμένες ομάδες πληθυσμού (που αποδέχονται σαν αντάλλαγμα μια τοστιέρα!).

Σοφία είπε...

Και η τηλεόραση μπορεί να είναι μια ψύχραιμη και έγκυρη πηγή ενημέρωσης, αλλά όχι όταν ο βασικός της ρόλος είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν διαφωνώ με αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης όπως λες κι εσύ, αλλά το βασικότερο είναι να κλείνουμε την τηλεόραση *κάθε φορά* που εμφανίζεται στις οθόνες μας ένα φωνακλάδικο ή χαζοχαρούμενο σόου χωρίς βάθος, πλάτος, μήκος ή ύψος. Και όχι να λέμε, το βλέπω μόνο γιατί δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω ή το βλέπω γιατί γελάω με τα χάλια τους. Γιατί δυστυχώς μετά από λίγο καιρό "τα χάλια τους" δεν φαίνονται πια τόσο χάλια...

ikor είπε...

Ανέστη, καλησπέρα!

Προσωπικά, δεν αφορίζω συνολικά την τηλεόραση! Έχει μερικές εκπομπές-διαμάντια. Ακόμα και ως μέσο ψυχαγωγίας είναι παρέα σε πολλούς ανθρώπους μόνους ή φτωχούς.

Δε θέλω να μπει σε προκρούστειο κλίνη η τηλεόραση. Ούτε να ομογενοποιηθεί, για να είναι μόνο "του γούστου μου".

Πολύ περισσότερο ανατριχιάζω στην ιδέα του (κρατικού) μονοπωλίου!

Αλλά και το σημερινό (ιδιωτικό) ολιγοπώλιο είναι αδιαφανές.

Με αποτέλεσμα η διαχείριση του τηλεοπτικού χρόνου να έχει, πολλές φορές, στόχο την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα!

ikor είπε...

Καλησπέρα Σοφία!

Συμφωνώ απόλυτα. Όπως έγραψα και πριν, δε θέλει και πολύ να γίνει αυτή η πρωτοβουλία μια γραφική κίνηση του τύπου "Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο". (δλδ κάθε μέρα παίρνουμε το αυτοκίνητο να πάμε ακόμα και στο περίπτερο, εκτός από 1 μέρα...)

Γι' αυτό ακριβώς προτίμησα να φιλοξενήσω αυτήν την πρωτοβουλία στο τέλος της 11ης Φεβρουαρίου κι όχι νωρίτερα. Για να γίνει κουβέντα για το μετά.

Χρειάζεται, νομίζω, διάρκεια και στόχευση. Όχι ημερήσια προβολή και ισοπέδωση όλων όσων ασχολούνται με την τηλεόραση.

Κι αυτό νομίζω ότι κυρίως θα ωφελήσει τους άξιους που έχει η τηλεόραση, όχι τα παράσιτα που ζουν εις βάρος τους (μας).

ανεστης είπε...

Μα απο τη στιγμή που υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια, γίνεται να μην προωθούνται συγκεκριμένες απόψεις - συμφέροντα κλπ; Ποιός π.χ.θα σταματήσει το Mega απο το να υποστηρίζει την εισβολή της ομάδας των μεγαλο-ιδιοκτητών στον Ελαιώνα; Μοναδική αμυνα είναι η κρτιτική μας σκέψη αφού και το κομαμτικά στελεχωμένο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έχει αποτύχει πανηγυρικά να επιβάλει κανόνες και δεοντολογία.

ανεστης είπε...

Και σε κάθε περίπτωση μπορούμε και πρέπει να αξιώσουμε καλύτερη δημόσια τηλεόραση (το ξεχάσαμε αυτό) που πληρώνεται απο όλους μας για να μην χρειάζεται να είναι εμπορική ή να κυνηγάει ακροαματικότητες!

Σήμερα δεν είναι τα "τραγούδια του Σάκη που θα πάνε στην Ευροβίζιον" στη ΝΕΤ;;;

ikor είπε...

Ανέστη, πολύ σωστά μιλάς. Άμυνά μας είναι μόνο η κριτική σκέψη.

Όπως γράφτηκε πάντως και στο blog σου, η ψηφιακή τηλεόραση θα δώσει μια λύση στις μετρήσεις ακροαματικότητας.

(Αλλά βέβαια θα καταγράφει κάθε στιγμή τι βλέπουμε!)

Όσο για την κρατική τηλεόραση, ανοίγεις νομίζω ένα τεράστιο κεφάλαιο... Προφανώς έχεις δίκιο.

dyosmaraki είπε...

Η συγκεκριμένη κίνηση με βρίσκει σύμφωνη αν και διάβασα για αυτήν καθυστερημένα.

Βέβαια όπως σημειώνεται από πολλούς συνομιλητές δεν αρκεί μία ημέρα χωρίς τηλεόραση αλλά πολλές...

Κατ΄αρχήν θα έλεγα πως είναι προτιμότερο να διαβάζουμε από τα προγράμματα ποιές εκπομπές μας ενδιαφέρουν και να ανοίγουμε συγκεκριμένες ώρες την TV παρά να παίζει διαρκώς και να "λουζόμαστε" όλα τα σκουπίδια που μας σερβίρουν.

Τα λόγια σου για το συγκεκριμένο θέμα τα βρίσκω πολύ ευγενικά και ήπια. Ή άποψή μου είναι πως το επίπεδο της τηλεόρασης έχει πέσει υπερβολικά ,(ακόμη και της κρατικής), χειρότερο δεν νομίζω πως γίνεται.

Γιατί το λέω αυτό? Τελευταία παρατηρείται μια τρομοϋστερία όχι μόνον στα δελτία ειδήσεων αλλά και στο είδος των ταινιών που προβάλλονται. Παρακολουθείστε το, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν σταθερά τήν παρακάτω θεματολογία :

α)τον ψυχρό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με κατασκόπους (οι Αμερικάνοι είναι οι καλοί και οι Ρώσοι οι κακοί. Τέτοιες ταινίες προβάλλονταν πριν από καμιά 30ριά χρόνια λόγω του Ψυχρού πολέμου...)

β)εξωγήϊνους,απειλές από το διάστημα, οι εξωγήϊνοι επικρατούν και οι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν σε κατάσταση υστερίας....

γ) τεράστιες φυσικές καταστροφές με ανθρώπους σε κατάσταση αμόκ να τρέχουν έντρομοι να σωθούν.

δ) εμμονή σε ταινίες με θέμα τρομοκράτες κυρίως προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες η εν γένει μελαψούς....Στις ταινίες αυτές η θεματολογία αφορά την διεθνή τρομοκρατία και την συνωμοσιολογία. Θεωρώ πως οι συγκεκριμένες ταινίες σπέρνουν στοχευμένα την διχόνοια ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή.

Ολα αυτά συνδυαζόμενα με την εμμονή της αναφοράς στην διεθνή κρίση δίχως προτάσεις για λύσεις πιστεύω πως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους πολίτες σε ομαδική κατάθλιψη και δημιουργεί φοβίες.

Τα θέματα που προβάλλονται από την TV δεν θα τα χαρακτήριζα απλά ανούσια. Τα θεωρώ άκρως επικίνδυνα για την ψυχική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων. Η βία επεκτείνεται σε επικίνδυνα επίπεδα στην κοινωνία μας. Κανείς όμως δεν βγαίνει να πεί ανοιχτά πως μπορεί η αύξηση της βίας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράλληλη αύξηση της βίας σην τηλεόραση (βλ.τηλεοπτικές σειρές -και μάλιστα ελληνόφωνες- οι οποίες προβάλλουν διαρκώς βιασμούς, ξυλοδαρμούς και γενικά πρότυπα κάθε άλλο παρά υγιή. Κια μάλιστα σε ωράρια μεγάλης τηλεθέασης ακόμη και από μικρά παιδιά.

Σε τελική ανάλυση εάν δεν έχει η σύγχρονη τηλεόραση να προσφέρει τίποτα παραπάνω εκτός από τρομοϋστερία πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο να καταργηθεί...

Ισως τότε ξαναμονιάσουν οι άνθρωποι και γίνουν πιο κοινωνικοί...ίσως να βρουν πάλι την ψυχική τους γαλήνη. Ασε που θα γλυτώνανε τα πάγια τέλη που καταβάλλουν ακόμη και όσοι δεν έχουν TV στις αποθήκες που φυλάνε τα ζώα τους.....αυτοί πληρώνουν επειδή απλά ηλεκτροδοτείται το οίκημα.

Ζητώ συγγνώμη που είμαι τόσο επιθετική στις απόψεις μου περί τηλεόρασης αλλά νοιώθω εξοργισμένη. Βλέπω πως τα τελευταία χρόνια ένα επικοινωνιακό μέσον το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τη διάδοση του πολιτισμού, έχει καταντήσει ένα υποπροϊόν που προάγει και θρέφει την βαρβαρότητα.

ikor είπε...

Dyosmaraki, δεν μπορώ να προσθέσω ούτε τελεία σε όσα λες!

Σίγουρα είναι εξοργιστικό να εθιζόμαστε καθημερινά στην τρομολαγνεία! Να μπαίνουμε σε καλούπια για να είμαστε "ελεγχόμενοι"..

Χρειάζεται ένα πολιτικό αντίβαρο σ' αυτήν την ασυδοσία!

tzonakos είπε...

Να ευχαριστήσω απο εδω και τον Ανέστη για την συμμετοχή του και τις ωραίες σκέψεις που εχει κάνει στο μπλογκ του.
Μερικά σημεία, σηκώνουν συζήτηση, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
Στην πορεία μπορούμε να τα συζητήσουμε.

marianaonice είπε...

Πιστεύω κι εγώ ότι ακόμη κι αν η κίνηση αυτή έχει τη μορφή ενός ακόμη happening είναι όντως ένα φυτίλι στο φως που θα μας ανοίξει τα μάτια και θα μας κάνει να δούμε καθαρότερα τι μας αξίζει και τι πρέπει να επιδιώκουμε, χωρίς να αρκούμαστε σε ό,τι σκουπίδι μας σερβίρουν!!
Καλά πήγαμε και φέτος νομίζω...
:)))

ikor είπε...

Καλησπέρα tzonako!

Έτσι, είναι. Χρειάζεται συζήτηση για το "μετά την 11η Φεβρουαρίου".

Αλλά αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες που να δώσουν το έναυσμα, δεν υπάρχει περίπτωση ν' ακολουθήσει συζήτηση!

ikor είπε...

Καλησπέρα mariana!

Επιπλέον, με τέτοιες πρωτοβουλίες (που σίγουρα φαίνονται ισοπεδωτικές σε πρώτη ματιά, ενώ δεν είναι) η συζήτηση ωθείται αυτομάτως και στο ποιοι αξίζουν στην τηλεόραση.

Είναι κι αυτό ένα ακόμα (παράπλευρο) θετικό στοιχείο!

αντωνης είπε...

Ikor, η προσπαθεια μας περσι ηταν να μιλησουμε για ενα θεμα που μας αφορα.
Δεν στρουθοκαμηλισαμε, ουτε και καναμε καμια βουτια πουθενα.
Και βεβαια οταν το ξεκινησαμε περσι δεν ειχαμε ιδεα για Καναδα κτλ.


Ισως να ειναι καλυτερο να υπαρξει πιο στοχευμενη αντιδραση, δεν αντιλεγει κανεις σε αυτο.
Ολοι οσοι θελουν να προτεινουν κατι ας το κανουν.
Αν αφοριζουμε ολοι μαζι για οτιδηποτε χωρις να προτεινουμε κατι συγκεκριμενο, δε βγαινει τιποτα.

Για μενα πολυ σημαντικο ειναι να βελτιωθει η δημοσια τηλεοραση την οποια και πληρωνουμε ολοι μας χωρις κανεις να μας ρωτησει.

Για τα ιδιωτικα καναλια ειναι πολυπλοκο το ζητημα και δεν αφορα μονο την τηλεοραση, αλλά και την πιεση που ασκει η οικονομικη εξουσια σε ολους μας μεσω των καναλιων. Και το οτι βεβαια εξυπηρετουν συγκεκριμενα συμφεροντα.

ikor είπε...

Αντώνη, καλησπέρα!

Αυτά τα περί στρουθοκαμηλισμού και της βουτιάς στο κενό τα ανέφερα, επειδή και πέρσι και φέτος ακούστηκαν. Όχι επειδή τα υιοθετώ. Αν διαβάσεις, τα απορρίπτω.

Συμφωνώ ότι χρειάζονται προτάσεις:

- Για τη δημόσια τηλεόραση, ώστε αυτή να εκφράζει αντιπροσωπευτικά κάθε άποψη (ατόμων και κοινωνικών φορέων). Και να μην είναι ο "αγιογράφος" της (εκάστοτε) κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

- Για την ιδιωτική τηλεόραση, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός της χαρακτήρας κι όχι η τάση δημιουργίας μονοπωλίων.

Σε κάθε περίπτωση, αντίβαρο στην ασυδοσία και στην κατ' εκλογή διαχείριση του τηλεοπτικού χρόνου νομίζω πως αποτελεί το internet, του οποίου ο ρόλος κι η επιρροή όλο και θα ενισχύονται.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μιά καλή αρχή, για να έχουμε επιτέλους την τηλεόραση που μας αξίζει! Φτάνει πια με αυτη την ακατάσχετη κατρακύλα της ηθικής της αισθητικής και της ποιότητας στην τηλεοπτική αρένα για την τηλεθέαση...φτάνει...!