Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Αγρότες Vs. Επιδοτήσεις


Για να λήξουν κι οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, η λύση είχε πάλι το ίδιο όνομα: «επιδότηση». Άραγε αυτό ήταν το πρόβλημα;

Ομολογώ εξαρχής ότι η αγροτική μου άσκηση είναι μικρή: περιορίζεται στον τρύγο των αμπελιών για παραγωγή κρασιού και ρακής στο Ρέθυμνο. Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε πως ο αγρότης κι ο κτηνοτρόφος κάνουν ένα σκληρό επάγγελμα.

Τα τελευταία χρόνια, είναι επιπλέον ένα επάγγελμα διασωληνωμένο: συντηρείται με επιδοτήσεις!

Η λογική των αγροτικών ενισχύσεων δεν είναι κατακριτέα. Στόχο έχει τη συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα για να καταναλώνουν οι πολίτες φθηνά, υγιεινά προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, όποιο όφελος είχαν στην τιμή οι πολίτες απ’ την επιδότηση, εξανεμιζόταν απ’ την κερδομανία των μεσαζόντων! Επιπλέον, οι επιδοτήσεις έγιναν αυτοσκοπός κι έχασαν τον παραγωγικό τους ρόλο.

Γιατί εδώ και χρόνια οι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί να ζούνε μόνο με ενισχύσεις. Αυτό μπορεί να ικανοποιεί μια μερίδα του αγροτικού πληθυσμού. Όμως αυτοί που πανηγυρίζουν βλέπουν το τυράκι, αλλά δε βλέπουν τη φάκα:

Η παγίδα είναι τι θα γίνει, όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις. Γιατί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργά ή γρήγορα είναι πιθανόν να πάψουν να συμπληρώνουν το αγροτικό εισόδημα.

Με τα σημερινά λοιπόν δεδομένα, το τέλος των επιδοτήσεων θα σημάνει αυτόματα και το τέλος του αγροτικού κόσμου. Αυτό άλλωστε επιδιώκουν όσοι έχουν στόχο τον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας.

Αντί λοιπόν να εκπαιδεύουμε τους αγρότες να ζητάνε δεκανίκια, ας αρχίσουν οι κυβερνήσεις να ενδιαφέρονται για την ουσιαστική στήριξη της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού προϊόντος.

Αντί να δομούμε την Παιδεία γύρω από την προετοιμασία αυριανών άνεργων υπαλλήλων (γραναζιών ενός αθηνοκεντρικού υδροκεφαλισμού), ας νοιαστούμε για την ουσιαστική κατάρτιση των αυριανών αγροτών που θα ξαναδώσουν ζωή στην περιφέρεια.

Αντί να επιδοτούμε τις περσινές παραγωγές, ας επιδοτήσουμε την αυριανή επιχειρηματικότητα και καινοτομία των νέων αγροτών. Ας επιδοτήσουμε επενδύσεις των αγροτών στην τυποποίηση. Ας ιδρύσουμε ινστιτούτα διερεύνησης των διεθνών τάσεων και φορείς προώθησης ποιοτικών προϊόντων.

Αντί να διαφημίζονται μόνο τροφές αμφιβόλου διατροφικής ωφέλειας, ας προωθήσει το αρμόδιο υπουργείο διαφημίσεις για την τόνωση της κατανάλωσης φρούτων – λαχανικών και προβολής του μεσογειακού τρόπου διατροφής.

Αντί να αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά κάθε αγροτικό συνεταιρισμό (ανάλογα με τον κομματικό του πατριωτισμό), ας δώσουμε κίνητρα σε όλους τους αγρότες για διαφοροποίηση, καθετοποίηση και ποιότητα στην παραγωγή τους.

Ας τονώσουμε τους συνεταιρισμούς, όχι τοπικά αλλά ανάλογα με το προϊόν που προωθούν. Κι ας πάψουν οι αγρότες να παρασύρονται από εμπόρους που τους τάζουν αυξημένες τιμές για 1-2 χρόνια με σκοπό να σπάσουν τους συνεταιρισμούς.

Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα νέων αγροτών που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και τα προωθούν με επιτυχία στο εξωτερικό: σπαράγγια, κρόκος, φέτα, λάδι, ελιές και πολλά άλλα γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και δημιουργούν θέσεις εργασίας σε υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Μόνο αυτό το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται, θα αξιοποιεί και θα προβάλλει τον μεσογειακό τρόπο διατροφής νομίζω πως οφείλουμε να επιδοτούμε. Μόνο το ποιοτικά διαφορετικό θα μας κάνει ανταγωνιστικούς παγκοσμίως.

Αλλιώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα όχι για κατανάλωση αλλά για επιδότηση, φρούτα για να τα πετάμε στις χωματερές και κρεμμύδια για να κλαίμε υγιεινά, όταν δε μας ρίχνουν δακρυγόνα.

22 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Ikor,

Εχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα λες. Τα βλέπω και εγώ από συγγενείς μου στο χωριό. Εχουν μάθει και ζουν από τις επιδοτήσεις που αργά ή γρήγορα (μάλλον γρήγορα) θα σταματήσουν να υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και αυτοί οι αγρότες με ότι συνεπάγεται αυτό και για τη τσεπη μας!

Το ζήτημα είναι να εκπαιδευτεί η νέα γενιά αγροτών σε καλλιέργειες και τρόπους που να φέρνουν κέρδη. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και αυτό που αναφέρεις με τους μεσάζοντες. Αυτό όμως είναι υποχρέωση των αγροτών να το λύσουν, δεν μπορεί να τους βοηθήσει κανένας αν δεν το πολεμήσουν κατ' αρχήν αυτοί.

Καλό βράδυ!

Lily είπε...

pesta ....

ikor είπε...

Καλημέρα NdN!

Είναι αυτό που λένε: προτιμάς να σε μάθω να ψαρεύεις ή να σου πουλάω ψάρια;

Συμφωνώ ότι οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν το ίδιο περιθώριο κέρδους εκείνοι που παράγουν μ' εκείνους που διανέμουν και πωλούν!

ikor είπε...

Καλημέρα Lily ξενυχτισμένη και λακωνική!

Τώρα που δόθηκαν οι "επιδοτήσεις", νομίζουν κάποιοι πως όλα λύθηκαν δια μαγείας...

VAD είπε...

Πάλι επιδοτήσεις;Θα γυρίσουμε στη δεκαετία του "80,τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, και εισέπρατταν χωρίς να παράγουν!
Κρίμα,πισωγύρισμα...

ikor είπε...

Βλέπουν το τυρί και δε βλέπουν τη φάκα φίλε VaD!

Αντί να επιδοτούν επενδύσεις στην αγροτική οικονομία, επιδοτούν περσινές παραγωγές...

Πόσο μακροπρόθεσμο μπορεί να είναι αυτό;; Ως πότε θα βουλώνουν στόματα με επιδοτήσεις; Τα προβλήματα είναι άλλα!

Unknown είπε...

Γεια σου πατριωτακι μουIkor τι καλα που τα λες???ποιος σ'ακουει???Θα σου γραψω ενα περιστατικο που εζησα απο κοντα, ειχα παει σ'ενα ορεινο χωριο του ρεθυμνου για μια κουρα, λοιπον το χωριο μικρο,ολοι οι κατοικοι κτηνοτροφοι, ολοι οι κατοικοι ωραια μαυρα ακριβα αυτοκινητα,ρωτησα γιατι ????? τοσα μαυρα ,τοσο ακριβα, και μου ειπαν οτι τις επιδοτησεις που περνουν αντι να κοιταξουν να κανουν κατι καλυτερο για τη δουλεια τους,τις κανουν αυτοκινητα, σπιτια,,γλεντια.Αυτα και πολλα αλλα οι ευρωβοσκοι και οι καθε ευρωαγροτες.Να δω αμα κοπουν ολα αυτα τι θα κανουν????Φιλια

ikor είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία συντοπίτισσα!

Δυστυχώς, έτσι είναι σε πολλά μέρη. Αντί να επενδύουν τις επιδοτήσεις σε μακροπρόθεσμους στόχους, τις σπαταλάνε.

Μα το χειρότερο είναι πως πολλοί έχουν εκπαιδευτεί πια να παλεύουν μόνο για επιδοτήσεις. Όχι για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους!

Ώρα σου καλή!

tzonakos είπε...

ikor γρ'αφεις εξαιρετικά νηφάλια και συγκροτημένα.
Ανοίγεις συζήτηση εδω αν και εγω δεν διαφωνώ καθόλου με οσα λες.
δεν εχω κατι να προσθέσω παρα το οτι αυτα που λες πρέπει να τα καταλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες.
ταυτόχρονα, οι ιθύνποντες πρέπει να καταλάβουν καλά οτι Ελλάδα δεν ειναι μόνο η Αθήνα.
Πρέπει να σκύψουν και να ασχοληθούν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά !

Side21 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ...
οι επιδοτήσεις φίλε μου
δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσον
για στήριξη και αναμόρφωση της γεωργίας ...
Όπως λειτουργούν διαβρώνουν τη συνείδηση
των γεωργών ειδικά των νέων και όταν
το 2013 κοπούν αυτό θα σημάνει αυτόματα
το ΤΕΛΟΣ της γεωργικής μας παραγωγής...
Το σωστό θα ήταν να στραφούν σε πιο συστηματικές καλλιέργειες σε επιστημονική βάση δίνοντας στήριξη στους συνεταιρισμούς την ποιότητα και τυποποίηση αλλά και στην καλύτερη προώθηση των προϊόντων στις αγορές ξεφεύγοντας απ' την αφαίμαξη των μεσαζόντων που είναι η κύρια αιτία οι αγρότες να πουλάνε φτηνά και οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ ακριβά !!!
Σε ζάλισα φίλε μου αλλά επειδή γεννήθηκα και ζω στην επαρχία βιώνω καθημερινά τα προβλήματα των γεωργών έστω κι αν ασχολούμαι μόνο ερασιτεχνικά ...
Την καλησπέρα μου και ...
Χάρηκα για τη γνωριμία ...

marianaonice είπε...

Σωστά τα λές!
Οι επιδοτήσεις δεν είναι λύση!
Όμως ποιός το καταλαβαίνει αυτό;;

ikor είπε...

Καλημέρα tzonako!

Οι επιδοτήσεις χωρίς όφελος στην τιμή για τον καταναλωτή και χωρίς επενδυτικό προσανατολισμό για τους αγρότες είναι δώρον άδωρον!

Ελπίζω πως η νέα γενιά αγροτών θα νοιαστεί να διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της κι όχι να εξασφαλίζει βραχύβιες επιδοτήσεις.

ikor είπε...

Καλημέρα side21 και καλώς ήρθες!

Πολύ σωστά αυτά που λες. Οι λύσεις θα βρεθούν κυρίως από ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα.

Μακάρι να αναπτυχθεί ένας ευρύτερος προβληματισμός για τη χρήση των επιδοτήσεων. Θα είναι κυρίως προς όφελος των αγροτών.

ikor είπε...

marianaonice καλή σου μέρα!

Σε 4 χρόνια που λένε ότι θα κοπούν οι επιδοτήσεις, θα επιδοθούμε σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα πάλι.

Μέχρι τότε θα σπαταλάμε πολύτιμους πόρους χωρίς σχέδιο...

Για έναν περίεργο λόγο, όσοι κατά καιρούς κυβερνούν εκτιμούν ότι έχουμε πολυτέλεια χρόνου!

Φροντίζουν να ικανοποιούν το βραχυπρόθεσμο και μεταθέτουν τα δομικά προβλήματα για τους επόμενους.

D.Angel είπε...

Πόσο δίκιο έχεις καλέ μου ikor.
Το θέμα είναι όμως αν οι αγρότες έχουν επιλογές ή απλά ακολουθούν σαν τα πρόβατα.Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν.Αισθάνομαι ότι μας κρατάνε στο χέρι οι μεγάλοι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!
Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου!

ikor είπε...

Καλησπέρα dreamer-angel και καλώς ήρθες!

Εγώ πιστεύω ότι οι αγρότες έχουν τεράστια δύναμη. Αρκεί να συνεταιριστούν για το κοινό τους καλό, χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Γιατί οι επιδοτήσεις που δεν επενδύονται, δεν είναι παραγωγικές. Απλώς, μεταθέτουν την ημερομηνία λήξης του αγροτικού κόσμου στο (άμεσο) μέλλον.

D.Angel είπε...

Πάλι δίκιο έχεις αλλά πότε έγινε αυτό για να γίνει και τώρα;;;Να είναι ενωμένοι εννοώ!!!
Φιλιά

ikor είπε...

Γεια σου dreamer-angel!

Νομίζω ότι οι αγρότες θα ήταν πιο ενωμένοι, αν οι συνεταιρισμοί τους αφορούσαν πιο πολύ προϊόντα κι όχι τόπο.

Π.χ. οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν όλοι κοινά προβλήματα (είτε είναι στην Κρήτη, είτε στην Πελοπόννησο) και μπορούν από κοινού να προωθήσουν την παραγωγή τους.

Αντίθετα, το τοπικό στοιχείο συχνά προκαλεί τοπικιστικό πατριωτισμό. Αυτό είναι πεδίο δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών και να τους "πουλήσουν" μεσολάβηση για "επιδότηση"...

D.Angel είπε...

Και πάλι σωστός!!!
Τα φιλιά μου!

ikor είπε...

Να είσαι καλά dreamer-angel! Φιλιά κι από μένα.

αντωνης είπε...

Πολυ νηφαλια αναρτηση Ikor, με επιχειρηματα και σωστη σκεψη.
Αλλά δυστυχως δεν αποφασιζει η σκεψη στη χωρα μας αλλά το μικρο-συμφερον του καθενα μας το οποιο αφορα το απολυτο σημερα.

Καλη Κυριακη!
:)

ikor είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Σ' ευχαριστώ.

Πράγματι, έχουμε ανάγει σήμερα την εξυπηρέτηση κάθε μικροσυμφέροντος σε ύψιστο καθήκον του κάθε πολιτικού ή δημάρχου.

Εσύ που έκανες πρόσφατα παιδί, καταλαβαίνεις τώρα ακόμα περισσότερο την έννοια του μακροπρόθεσμου!

(Σας εύχομαι κι από 'δώ τα καλύτερα!)