Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής


Μεσογείων 372, Αγία Παρασκευή. Ένα τριώροφο κτίριο με μαύρα τζάμια στεγάζει εκεί την Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής. Ένας ακόμη τόπος όπου σπαταλώνται καθημερινά χιλιάδες ανθρωποώρες εκατοντάδων επιστημόνων και πολιτών.

Το πώς θα βελτιστοποιηθεί η λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων σε όλη τη χώρα είναι τεράστιο θέμα. Μπορούμε να το αναλύουμε ώρες ολόκληρες. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μη γίνεται τίποτα.

Μπορούν εύκολα να γίνουν πολλά που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα των εργαζομένων στις πολεοδομίες, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών που περνάμε τις ώρες μας εκεί.

Ας δούμε δυο απλά λειτουργικά παραδείγματα απ’ την Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής, ένα αρνητικό κι ένα θετικό:

Έστω ότι ένας πολίτης ή ένας μηχανικός θέλει να βρει τον φάκελο μιας οικοδομικής άδειας. Αν δεν γνωρίζει τον αριθμό της αδείας, πρέπει να ψάξει ψύλλους στ’ άχυρα.



Αναζητεί τον αριθμό αδείας, απ’ τα ντοσιέ της φωτογραφίας, ψάχνοντας το όνομα του ιδιοκτήτη. Εκεί έχουν καταχωρηθεί χειρόγραφα οι άδειες ανά έτος, με τη σειρά φυσικά που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία.

Ηλεκτρονικό αρχείο δηλαδή δεν υπάρχει! Αναρωτιέται λοιπόν κανείς:

Είναι άραγε τόσο δύσκολο να καταχωρηθούν όλες οι οικοδομικές άδειες σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων; Ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει την άδεια που θέλει κι όλες τις αναθεωρήσεις της μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα;

Για να μη μιλήσουμε για σενάρια που σήμερα μοιάζουν επιστημονική φαντασία: ηλεκτρονική διαχείριση σχεδίων ή ψηφιοποίηση παλαιότερων αδειών. Ηλεκτρονικά ραντεβού με τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας, με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.


Φυσικά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής. Συμβαίνουν παντού. Άρα το ζήτημα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί συνολικά.

Ακριβώς όμως δίπλα στο τραπέζι όπου ξοδεύουν τις ώρες τους οι ...Ιντιάνα Τζόουνς που ψάχνουν τα χειρόγραφα αρχεία, βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο:



Στη σκάλα που οδηγεί στην κύρια αίθουσα ελέγχων, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρικό αναβατόριο για άτομα με ειδικές ανάγκες!


Αξίζει πάντα να επισημαίνουμε τις παθογένειες του συστήματος. Όχι απλώς για καταγραφή ή για να κάνουμε επαναστατική γυμναστική. Αλλά με σκοπό να διορθωθούν!

Αξίζει ωστόσο να προβάλλουμε και τα θετικά που βλέπουμε. Ειδικά όταν αφορούν ανθρώπους με δυσκολίες πρόσβασης. Γιατί οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν άμεσα προσβάσιμες για όλους.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις υποδομές, αφορά και τη νοοτροπία μας. Δεν αφορά μόνο τον υπουργό ή τον νομάρχη. Αφορά και τον οδηγό που παρκάρει μπροστά από μια διάβαση για ΑμΕΑ.

Είναι πάντως ιδιαίτερα αντιφατική η εικόνα: στον ίδιο διάδρομο, της ίδιας υπηρεσίας βλέπεις απ' τη μια πλευρά την αδιαφορία για τον χρόνο των συμπολιτών μας κι ακριβώς δίπλα μια όαση σεβασμού για ΑμΕΑ.

Αυτή η εικόνα παράλληλης αντίρροπης πορείας υπάρχει σε όλη την οργάνωση του σημερινού κράτους. Προτού όμως ξαναμιλήσουμε για «επανιδρύσεις» κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα, ας λύσουμε πρώτα μερικά πρακτικά ζητήματα λειτουργίας.

Γιατί το σημερινό χάος θα διαιωνίζεται όσο αποτελεί λόγο ύπαρξης εκείνων που πάντα μπορούν να βρουν «λύσεις» παρακάπτοντάς το. Κι όσο κριτήριο ψήφου για την πλειοψηφία είναι η ατομική εξυπηρέτηση κι όχι οι συνολικές πολιτικές.

51 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

είχα επισκεφθεί (χρόνια πριν) την διεύθυνση συγκοινωνιών. εκεί αριστερά στην παλιά γέφυρα. που και το κτίριο παλιό ήταν (είναι). και υπήρχε ένα δωμάτιο. ολόκληρο δωμάτιο γεμάτο φακέλους! από την μια θαύμασα τον υπάλληλο που σχετικά γρήγορα βρήκε αυτό που ζητούσαμε από την άλλη το χάος! το απόλυτο χάος!

tzonakos είπε...

Φαντάζει διαστημικό και εξωγήινο να καταχωρήσουν τις άδειες σε μια απλή βάση, εστω ενα excel-άκι.
Και όπως επισημαίνεις, στονίδιο χώρο που ταλαιπωρούν όλο τον κόσμο, υπάρχει βοήθημα για ΑΜΕΑ.
Πάλι καλά, αλλα μου μοιάζει σαν να έβαψαν απ έξω μόνο ενα αυτοκίνητο 50 ετών, ή να του έβαλαν νέα λάστιχα αλλα το υπόλοιπο παραμένει όπως ηταν.

ikor είπε...

Καλησπέρα b|a|s|n\i/a!

Αυτό το χάος μέχρι ένα σημείο είναι αδράνεια. Από ένα σημείο και πέρα είναι δυστυχώς εσκεμμένο.

Γιατί εξυπηρετεί εκείνους που "μπορούν" να το παρακάμπτουν. Με το αζημίωτο πάντα...

ikor είπε...

Καλησπέρα tzonako!

Πολύ καλό! Επιπλέον, είναι μια ωραία επίφαση "προόδου". Ανεξάρτητα απ' αυτό πάντως, το αναβατόριο για τα ΑμΕΑ είναι βοήθεια για πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο δεν αποτελεί άλλοθι για να μη φτιαχτεί ένα απλό excel! Δεν αποτελεί άλλοθι για να μην οργανωθούν ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες! Δεν αποτελεί άλλοθι για την ανοργανωσιά!

Μόνο ως θετικό παράδειγμα το ανέφερα, όχι ως συμψηφισμό.

katerina είπε...

Γεια σου ikor
Μα φυσικά και δεν αποτελεί άλλοθι το ασανσερ για αμεα, σιγά μη κάνανε τον κόπο να σκεφτούν -θέλει και λίγη προσπάθια σκέψης να ψάξεις για άλλοθι για την ανοργανωσιά τους- προφανώς κάτι θα τους "ανάγκασε" να το φτιάξουνε ...Μήπως δικαστική απόφαση; μήπως κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι;(καλά είμαι πολύ κακός άνθρωπος).
Δυστυχώς στο Δημόσιο δεν υπάρχει θέληση για δουλειά και οργάνωση... Δες τι γίνεται στα ΚΕΠ (είχα πρόσφατη εμπειρία), ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με ευγένια και διάθεση να εξυπηρετούν τον πολίτη! έτριβα τα μάτια μου, στην Ελλάδα τέτοια πράματα. Ε δες τώρα πως κατάντησαν που έγιναν δημόσιοι (δημοτική ή νομαρχιακοί) υπάλληλοι. Αγενείς αγέλαστοι, ειρωνικοί προσπαθούν να σε ξεφορτωθούν χωρίς να σε εξυπηρετήσουν.
Η 3η σου φώτο νομίζω δε φαίνεται.

katerina είπε...

Τώρα φαίνεται..

ikor είπε...

Καλησπέρα katerina!

Μπα, δεν είσαι καθόλου κακός άνθρωπος. Απλώς με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας, είμαστε πια υποψιασμένοι!

Μπορεί όντως κάποιος να τους ανάγκασε. (Είναι καλό πάντως.)

Όσο για τα ΚΕΠ, θεωρώ ότι είναι επαναστατικός θεσμός. Γενικά έχω καλή εικόνα από την εξυπηρέτηση εκεί.

Αν όμως αρχίσει να χρησιμοποιείται για προσλήψεις κι εξυπηρετήσεις του κάθε τοπικού παράγοντα, σύντομα θα εκφυλιστεί κι αυτό...

Rodia είπε...

Η Πολεοδομία της Αθηνας (Μενάνδρου) έχει περάσει σε ηλεκτρονική (και φωτογραφική) καταγραφή των παλαιών αδειών εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες. Είχα βρει άδειες της δεκαετίας του '50 με μεγάλη ευκολία.
Η Αγία Παρασκευή, βοήθειά μας, δεν βοηθά καθόλου το Πολεοδομικό Γραφείο της που, μεταξύ άλλων πολλών παθών, είχε πλημμυρίσει το αρχείο (ένας υπόγειος χώρος όπου στοιβάζονταν οι φάκελλοι) πριν αρκετά χρονάκια και χάθηκε μπόλικο υλικό.

Σήμερα, δεν ξέρω τι γίνεται. Ενας λογος πάντως που δεν πολυανακατεύτηκα με άδειες είναι η κατάσταση των Πολεοδομικών Γραφείων -ΚΑΙ μερικών υπαλλήλων τους.

Vassilis είπε...

Ιkor,
τι μου θύμισες τώρα με τη συγκεκριμένη πολεοδομία. Για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι τώρα, χρειαζόμασταν ένα αντίγραφο της πρωτότυπης άδειας από την οικοδομή που τελειώναμε. Όλα τα αρχεία των αδειών από το προάστιό μας είχαν μεταφερθεί στην πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής. Όταν λοιπόν έψαξαν να βρουν το πρωτότυπο, μετά από ώρα επέστρεψαν με το εξής τραγελαφικό : δεν μπορούσαν να βρουν την πρωτότυπη άδεια γιατί κατά τη μεταφορά είχε .... χαθεί ολόκληρη η ντουλάπα (φοριαμός μάλλον) με τις άδειες του προαστίου μας! Μετά από ένα 2μηνο ανεπιτυχούς ψαξίματος, δεν είχαν εντοπίσει ακόμα την χαμένη ντουλάπα, και αναγκαστικά θεώρησαν το δικό μας αντίγραφο!
Υπάρχει δε και το εξής απίθανο σύστημα για τα αντίγραφα. Σου βρίσκουν (αν δεν έχει χαθεί φυσικά) το πρωτότυπο, αφήνεις ταυτότητα το παίρνεις, βγαίνεις έξω και πας στη διπλανή πλατεία για να βγάλεις φωτοτυπία. Επιστρέφεις, παραδίδεις το πρωτότυπο, παίρνεις ταυτότητα και ... έτοιμος! Τα πρωτότυπα λοιπόν κάνουν βόλτα έξω από το κτίριο ανενόχλητα!
Τέλος πάντων, ο κύριος (Βασίλης νομίζω αν είναι ακόμα ο ίδιος) με το μουστάκι που βρίσκει τους φακέλους είναι συμπαθέστατος.

ikor είπε...

Καλησπέρα Rodia!

Όντως το αρχείο στην Αθήνα είναι μπροστά! Ο δε δήμος Αθηναίων δίνει ηλεκτρονικά όρους δόμησης.

Κατά τ' άλλα βέβαια υπάρχουν απίστευτες καθυστερήσεις (sic!) για να βγάλεις εκεί άδεια...

Όσο για την πλημμύρα στο αρχείο της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής, έχει γράψει ιστορία.

Το χαρτί που σου δίνουν, αν o φάκελος έχει χαθεί, λέει ότι "προσωρινά δεν κατάφεραν να βρουν τον φάκελο"...

Συμφωνώ ΠΟΛΥ με το τελευταίο σου σχόλιο ;-)

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη!

Σε μια παρόμοια περίπτωση εμένα μου είχαν πει κάτι απίστευτο:

"Τι να κάνουμε, το χάσαμε. Ας μας φέρει το πρωτότυπο ο ιδιοκτήτης. Εμείς έχουμε χιλιάδες φακέλους, αυτός έχει μόνο έναν!"

Ισχύει αυτό που λες με τις φωτοτυπίες. Ενώ θα μπορούσαν με ένα εσωτερικό φωτοτυπικό να έλυναν το ζήτημα (και να είχαν και έσοδα χρεώνοντας τα αντίγραφα).

marianaonice είπε...

Το αιώνιο ελληνικό δημόσιο!!
Αφήνει να καταστρέφονται και τα ελάχιστα κτίρια και υποδομές που έχει ελλείψει συντήρησης και εκσυγχρονισμού!! Αδράνεια, και ωχαδελφισμός!!
Με λίγη καλή θέληση, επιμέλεια των προϊσταμένων και ελάχιστα κονδύλια θα μπορούσαν να νοικοκυρέψουν όλες τις υπηρεσίες και κυρίως να εγκαταστήσουν προγράμματα μηχανοργάνωσης!!
Εδώ τα Δικαστήρια κοντεύουν να καταρρεύσουν και από μηχανοργάνωση άστα βράστα!! Ειδικά τα επαρχιακά!!
Φταίμε όλοι γι' αυτό το χάλι!
Και κυρίως φταίνε οι εκάστοτε διευθυντές και προϊστάμενοι των υπηρεσιών που δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο από αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν!!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Mε τις πολεοδομίες δεν έχω σχέση και δεν ξέω τι συμβαίνει, όμως όπως όλοι όλο και πάω σε σε κάποια κρατική υπηρεσία.
Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει , πιστεύω πως αν ο κάθε υπουργός ήθελε θα μπορούσε απλά , ΧΩΡΙΣ χρήματα να βελτιώση και να λύση ένα σωρό προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σε όλες τις υπηρεσίες. Δυστυχώς η εικόνα που έχω ειδικά στον χώρο της υγείας κανένας δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη, παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστωμες εξαγγελίες.

Elli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Elli είπε...

ασανσερ για αμεα δεν έχω δει σε υπηρεσία!
βέβαια δεν πολυκυκλοφορώ σε δημόσια κτίρια οπότε είναι λογικό!!!
ουδέν κακόν αμιγές καλού πάει δηλαδή!!!

:-)

Ανώνυμος είπε...

Έχω υπηρετήσει 35 χρόνια στον Δημόσιο Τομέα, ίσως επιτυχώς. Αυτό, που αποκόμισα, μετά από τόσα χρόνια είναι ότι οι εκάστοτε διοικήσεις, με την ανοχή ή και την προτροπή των κυβερνήσεων, δεν ήθελαν να «ταράξουν» τίποτα. Και αυτό «εις δόξαν» της εκλογοπελατείας και του βρώμικου ιδιωτικού τομέα.
Με δύο παραδείγματα θα προσπαθήσω να εδραιώσω την άποψή μου. Δεν είναι δυνατόν ένα Πολυτεχνείο, το οποίο ήταν, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης (με τα ελαττώματά του), να υποβαθμισθεί τόσο πολύ. Οι κυβερνήσεις μας είχαν τον τρόπο, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα να το αναβαθμίσουν. Δεν το θέλουν.
Είχαν την δυνατότητα να ορίσουν (π.χ. στην Ολυμπιακή Αεροπορία) διοικήσεις με γνώσεις και ήθος. Και εάν κάποιος δεν ανταποκρινόταν, όπως έπρεπε, να τον απέπεμπαν και να τον δίνανε στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ούτε αυτό το έκαναν.
Και τώρα όλοι αυτοί, οι οποίοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, διόριζαν και διορίζουν ηθελημένα ανήθικα, αποφασίζουν και παραδίδουν τον πλούτο ΜΑΣ στους ηθικούς και άξιους ιδιώτες (χα,χα). Δεν έχω κάτι με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι οι έντιμοι και οι άξιοι υπάρχουν και στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό. Μόνο που στον δημόσιο είναι παραπεταμένοι (ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης) και στον ιδιωτικό τομέα πασχίζουν να επιβιώσουν.
Κάποιοι προσπαθούν να μας «δουλέψουν» και μέχρι ενός σημείου τα έχουν καταφέρει. Ας προσέχαμε και ας προσέχουμε.
Συγνώμη για το ύφος, αλλά αγανακτώ, όταν θυμάμαι το πόσες φορές αντιστάθηκα σε άνομες και ανήθικες εντολές (κάποιες από αυτές και μέσα από ανθρώπους ταγμένους από τον νόμο για τους Θεσμούς και την Διαφάνεια κ.λπ. αστεία). ΝΤΡΟΠΗ!!!
Σκεφθείτε ότι σε καμία αναθεώρηση του Συντάγματος δεν άλλαξε η ΑΙΣΧΡΗ διάταξη, με την οποία οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων ορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο.
Σκεφθείτε ότι, όπως είναι διατυπωμένη η Συνταγματική διάταξη περί δημοψηφισμάτων, απαγορεύεται η διεξαγωγή τους.
Τι να πω! Θλίψη…
Ελπίζω οι νεώτεροι να επιτύχουν περισσότερα. Η δικιά μου γενιά «αποχωρεί» σιγά-σιγά κουρασμένη, απογοητευμένη και με τύψεις για τον κόσμο που παραδίδει. Καληνύχτα μας.

Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

marianaonice είπε...

@προς Ανώνυμο κ. Δημοσθένη Μπούκη

Κύριε Μπούκη, γνωρίζω το έργο σας στο δημόσιο τομέα (εάν δεν πρόκειται για συνωνυμία φυσικά με το γνωστό Ιατροδικαστή) και σας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι τολμάτε να καταγγείλετε επώνυμα όλη τη βρώμα που μας κατακλύζει και φυσικά καταλήγετε στο σωστό συμπέρασμα ότι η δικαιοσύνη ευθύνεται κυρίως για το χάλι αυτό της χώρας μας με τις ανεπάρκειες της, και την οσφυοκαμψία των ανωτάτων στελεχών της!!!
Μπράβο σας!!! Κάποτε ...συνεργαστήκαμε και είχα τις καλύτερες των εντυπώσεων...
Σήμερα επιβεβαιώσατε την άποψή μου!

barel είπε...

Αχ ρε ikor πόσο καλύτερη θα ήταν η δημόσια διοίκηση αν η εξουσία άκουγε τις απλές λύσεις που δίνουν οι άνθρωποι που ζουν τις καταστάσεις εκ των έσω. Δυστυχώς όμως...

eirini είπε...

Αχ! θεέ μου... για γέλια είμαστε!!!
Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις πολεοδομίες... είμαι σίγουρη! Και όχι μόνο εκεί φίλε μου Ikor, αλλά σε κάθε κτήριο δημόσιου οργανισμού!

Καλησπέρα!!!

fpboy είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ !
Αλλά τρακάρει στην νοοτροπία των ανθρώπων !
Το ''επίδομα κομπιούτερ'' που πέρνουν οι δημόσιοι, ισχυέι και για την πολεοδομία φαντάζομαι....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή marianaonice , πραγματικά είναι συνωνυμία. Ο ιατροδικαστής είναι ο Δημοσθένης Μπούκης του Κωνσταντίνου (παιδιά αδελφών) και επειδή και οι δύο κατοικούσαμε στον Πειραιά πάντα χρησιμοποιούμε το πατρώνυμό μας. Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την άποψη που έχω γι αυτόν. Να είστε σίγουρη ότι και αυτός τα ίδια θα έγραφε, διότι παρόμοιες εμπειρίες είχε.
Αγαπητέ fpboy το «επίδομα κομπιούτερ», όπως το αναγράφετε, πρέπει, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, να δίδεται σε όσους υπαλλήλους συγκεντρώνουν τις πιο κάτω προϋποθέσεις: α) να ανήκουν σε μηχανογραφικό κλάδο (αναλυτές, προγραμματιστές, εισαγωγή στοιχείων και εξαιρετικώς οι χειριστές κοπτικών-εμφακελωτικών μηχανημάτων) β) να είναι τοποθετημένοι σε Διεύθυνση πληροφορικής και γ) να είναι ΚΥΡΙΑ εργασία τους η ενασχόληση μπροστά με οθόνες. Ό,τι καταβάλλεται χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι εκτός νόμου. Προφανώς συγχέετε το επίδομα Teller (το οποίο καταβάλλεται στους υπαλλήλους των τραπεζών, όταν χρησιμοποιούν, κατά την εργασία τους, τερματικά).

Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

marianaonice είπε...

Προς @Δημοσθένη Μπούκη
Με συγχωρείτε για την παραγνώριση, όμως ...κοντά έπεσα!!
Και χαίρομαι που επιβεβαιώνεται την άποψή μου για τον κ. Ιατροδικαστή.
:))

NdN είπε...

Μια φορά έχω επισκεφτεί πολεοδομία τη ζωή μου και πράγματι δεν υπήρχε μηχανογράφιση. Θυμάμαι χρειάστηκα βοήθεια για να βρω κάτι που χρειαζόμουνα. Νομίζω πως είναι μία σχτική απλή διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τώρα. Είναι απαράδεκτο να χάνεται τόσος χρόνος τσάμπα. Γενικά η ταλαιπωρία που υπόκειται ο καθένας μας σε δημίες υπηρεσίες είναι μεγάλη. Τουλάχιστον στην εφορία που πρέπει να πηγαίνω κάπου κάπου, πάντα καθυστερώ πάρα πολύ. Πρέπει να χαραμίσω ένα όλόκληρο πρωίνο.

Οσο για την ράμπα, ναι είναι κάτι θετικό, αλλά το ζήτημα είναι να μην μένουμε σε σπασμωδικές κινήσεις, αλλά να προσπαθούμε να λύνουμε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Καλη εβδομάδα Γιάννη!

ikor είπε...

Καλησπέρα σε όλους και όλες! Τις τελευταίες 2 μέρες έκανα 1.000 Km, γι' αυτό χάθηκα για λίγο.

@marianaonice:

Από μηχανοργάνωση οι πολεοδομίες είναι πολύ πίσω.

Τώρα επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των φακέλων σε ορισμένες πολεοδομίες. Αλλά περισσότερο για εσωτερική χρήση. Οι μηχανικοί δεν μπορούμε να βλέπουμε από το σπίτι τις παρατηρήσεις των υπαλλήλων επί των μελετών μας.

Καλά, τα δικαστήρια πρέπει να είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί συνέχεια αναβάλλονται οι υποθέσεις και κάνουν 15 μήνες να επαναληφθούν;

Είχα πάει μια φορά μάρτυρας και μου φάνηκε πολύ ανοργάνωτο το σύστημα...

ikor είπε...

Φάνη δεν έχουν βούληση
προβλήματα να λύσουν,
ζητάνε μόνο διαρκώς
να τους ξαναψηφίσουν.

Με λίγα χρήματα παντού
και μ' έξυπνες προτάσεις,
και στην υγεία και άλλου
θ' ανατραπούν οι τάσεις.

ikor είπε...

Ellie, καλό είναι που δεν κυκλοφορείς σε δημόσια κτίρια! Συνήθως βλάπτει σοβαρά την υγεία...

ikor είπε...

Φίλε Δημοσθένη, θίγεις πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Δεν έχω να προσθέσω πολλά σ' αυτά που σωστά λες.

Σίγουρα πάντως οι διοικήσεις μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα. Αρκεί να μπουν οι κατάλληλοι δείκτες αξιολόγησης της "επιτυχίας" τους.

aKanonisti είπε...

Εδώ στη Θεσσαλονίκη... βάλαμε ένα κωλοπρόγραμμα.. το e-poleodomia...
Υποτίθεται ότι έγινε για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών...
Είναι τόσο ελειπές.. και τόσο αρχαίο.. που δυσκολεύομαι να το χρησιμοποιησω εγώ... που είμαι από τις πιο κομπιουτερούδες γυναικες μηχανικούς....
Δεν υπάρχει ελπίς ρε...

Υ.Γ. Τουαλέτα για ΑΜΕΑ έχει???
Γιατί εμείς βάλαμε ανσασερ για άτομα ΑΜΕΑ αλλά δεν έχουμε τουαλέτες...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχα

ikor είπε...

barel, καλησπέρα!

Πράγματι αυτοί που νομοθετούν συχνά δεν έχουν ασκήσει παρά ΕΛΑΧΙΣΤΑ το επάγγελμά τους.

Με αποτέλεσμα να λένε π.χ. ότι είναι Πολιτικοί Μηχανικοί ή Δικηγόροι ή Γιατροί και να μην ξέρουν τίποτα για τις παθογένειες των πολεοδομιών, των δικαστηρίων και των νοσοκομείων...

ikor είπε...

eirini, την καλησπέρα μου!

Δυστυχώς αυτή η αντίρροπη πορεία συμβαίνει σε πολλούς τομείς σήμερα.

Δεν δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα για να πάμε μπροστά!

ikor είπε...

fpboy, καλησπέρα!

Το θέμα είναι ποιος καλλιεργεί αυτήν τη νοοτροπία και ποιος θέλει να την αλλάξει...

ikor είπε...

(marianaonice & Δημοσθένη, πολύ απόλαυσα τους διαλόγους σας!)

Μαριάνα, η δικαιοσύνη πώς θα βελτιωθεί; Αφού είναι τόσο εξαρτημένη από την εκάστοτε εξουσία;

Δημοσθένη, το επίδομα υπολογιστή είναι (στη θεωρία) ένας πολύ καλός θεσμός. Πρέπει να επιβραβεύονται οι γνώσεις.

Αλλά κανείς δεν αξιολογεί την ορθή χρήση του. Και δεν θεωρείται πια επιβράβευση γνώσης, αλλά "συμπλήρωμα" στα χαμηλά εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων...

ikor είπε...

Καλή βδομάδα NdN!

Στην Αγγλία πώς βγαίνουν οι οικοδομικές άδειες; Ποιος ορίζει τους όρους δόμησης και ποιος κάνει τους ελέγχους; Ποιος έχει την ευθύνη για την τήρηση του αρχείου και για τους υπολογισμούς; Υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές;

Η λύση για τις δημόσιες υπηρεσίες είναι μια: ΟΛΑ να μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά!!!

Όσο για τις ράμπες, φυσικά δεν αρκεί να μένουμε εκεί. Αλλά θεωρώ ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ν' ανέβουν μια σκάλα δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχουν και μηχανικοί που δεν μπορούν να αποκλείονται από την εργασία τους.

ikor είπε...

aKanonisti, λένε ότι η e-Πολεοδομία θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουμε δει καμία βελτίωση.

Στο τέλος υποτίθεται ότι θα μπορούμε να βλέπουμε ηλεκτρονικά τις παρατηρήσεις, ακόμα και να λαμβάνουμε ηλεκτρονικά αποσπάσματα ρυμοτομικού.

Για να δούμε...

(Τουαλέτες; Τι είν' αυτό; Οι τουαλέτες είναι στον πάνω όροφο της συγκεκριμένης πολεοδομίας και είναι μόνο για τους υπαλλήλους! Γενικά πάντως δεν έχω δει τουαλέτες για ΑμΕΑ σε πολεοδομίες. Ίσως να μην υπάρχει σχετικό πρόγραμμα από το ΚΠΣ...)

NdN είπε...

Ikor δεν έχω ιδέα σε αυτά που με ρωτάς γιατί δεν έχω σχέση με κατασκευές κτιρίων. Είμαι σίγουρος πάντως ότι ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται από το εκάστοτε borough.

ikor είπε...

OK NdN, σ' ευχαριστώ!

Έχω ακούσει ότι είναι πολύ απλούστερη η διαδικασία.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ.ΨΥΛΛΟ ΣΤ ΑΧΥΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ.

ikor είπε...

JK SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, πράγματι πρέπει να μας απασχολήσει το "γιατί". Για να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα. Που αφορά ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.

Κατά τη γνώμη μου, όλα αυτά συνεχίζουν να γίνονται ώστε να έχουν κάποιοι ρόλο. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να είναι "χρήσιμοι": βοηθώντας να "παρακάμψεις" το χάος...

Καλό το ποιηματάκι σου!

aKanonisti είπε...

Υπάρχει όμως σχετικός νόμος της ΕΕ...
οπότε είναι υποχρεωμένοι να έχουν...

Τέλος πάντων.. δεν θέλω να ανοίξω το στόμα μου....

Εγώ έχω απογοητευτεί πλήρως....

Τίποτα δεν θα αλλάξει....

ikor είπε...

"Μην απελπίζεσαι aKanonisti. Υπομονή."

(Αυτές είναι οι συνήθεις απαντήσεις, οι ξύλινες... Ό,τι πρέπει δλδ για να μην αλλάξει ποτέ η νοοτροπία μας...)

Είμαι μαζί σου! Αλλά μετά την απογοήτευση έρχεται η δράση!! Όχι η παραίτηση.

Leviathan είπε...

makari oles oi ipiresies na eixan merimnisei gia ta atoma me eidikes anages...genikotera exo ti xeiroteri apopsi gia ti poleodomia..kalispera!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Ικορ. Ελπίζω όλα να βαίνουν καλώς... :-)

Μια μικρή διόρθωση, παρατήρηση, σημείωση σχετικά με τον όρο ΑμΕΑ. Η αλήθεια είναι πως μου 'χει κάνει μια μικρή "πλύση εγκεφάλου" ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος, που τυχαίνει να είναι ΑμΕΑ, με αποτέλεσμα, όπου σταθώ και όπου βρεθώ να τονίζω πως έχουν αποφασίσει οι ίδιοι να αυτοπροσδιορίζονται ως Άτομα με Αναπηρία και όχι με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε, τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας έχουν, την ανάγκη, την απαίτηση καλύτερα, να ζούν μια ζωή με αξιοπρέπεια, και αυτό δεν είναι ειδική ανάγκη, έτσι δεν είναι;

Άνθια

ikor είπε...

Καλημέρα Leviathan!

Ναι, μακάρι όλα τα κτίρια να ήταν προσβάσιμα από όλους. Όσο για τις πολεοδομίες (και πολλές άλλες υπηρεσίες) αυτό δεν αρκεί για να τις καλοχαρακτηρίσουμε.

ikor είπε...

Άνθια, όλα καλά! Αλλά τρέχω για διάφορα θέματα και έχει μείνει λίγο πίσω το blogging... Διαβάζω πάντως ανελλιπώς τους blog-οφίλους.

Πολύ πιο σωστός ο όρος "Άτομα με Αναπηρία". Συμφωνώ!

Καλημέρα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Αυτή είναι η Ελλάδα. Το κράτος που ζούμε (;) και ψηφίζουμε (!) τους πολιτικούς μας αρχηγούς.
Έδειξες ένα γραφείο πολεοδομίας. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε γραφείο.
Λέξη κλειδί; ΑΝΟΧΗ.

ikor είπε...

Καλησπέρα Στέλιο!

Και (πίστεψέ με) δεν είπα ΤΙΠΟΤΑ απ' όσα έπρεπε να πω. Αρκετές φορές μου έχουν κάνει report το blog, καλό είναι να μη μου το κλείσουν κιόλας ;-)

Ανοχή λοιπόν. Μέχρι να συγκρουστούμε με ορισμένες παγιωμένες παθογένειες με τον τρόπο που πρέπει, την ώρα που μπορούμε να το κάνουμε!

Unknown είπε...

Γεια σε όλους!
Προσπαθώ να βρω στο διαδίκτυο πληροφορίες για την πολεοδομική ανάπτυξη και το πολεοδομικό και ιστορικό ίχνος της Αγίας Παρασκευής.(χάρτες,πληροφορίες κλπ) Δυστυχώς δεν βρίσκομαι στην Αθήνα επομένως είναι δύσκολο να πάω σε πολεοδομίες κλπ..οπού αν κρίνω από τα σχόλια..αμφιβάλλω αν θα έβγαζα άκρη!

Είμαι φοιτήτρια αρχιτεκτονικής και χρειάζομαι τις πληροφορίες για μια εργασία. Σκέφτηκα πως λόγω του αντικειμένου σας ίσως να μπορείτε να με παραπέμψετε σε κάποιο ιστότοπο.

Ευχαριστώω πολύ!!

ikor είπε...

Nadia, καλησπέρα!

Αυτό που ζητάς θα μπορούσε εύκολα να το βρει κανείς. Σε μια άλλη χώρα...

Π.χ. σε μια χώρα με κτηματολόγιο, ή με ψηφιοποιημένους χάρτες.

Προτείνω να πάρεις τηλέφωνο στον Δήμο Αγίας Παρασκευής και να τους το ζητήσεις. Ίσως έχει γράψει κανείς κανένα σχετικό βιβλίο.

Σ' ευχαριστώ που πέρασες από 'δώ και καλή επιτυχία στην εργασία σου!

Μια μέρα θ' αναπολείς τις ώρες που έκανες εργασίες. Θα είναι η μέρα που θα περιμένεις αενάως στις πολεοδομίες...

(Αν μπορεί κάποιος άλλος συνάδελφος που επισκέπτεται το blog να βοηθήσει την κοπέλα, ας το κάνει παρακαλώ.)

Unknown είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ που απάντησες!

..Καταλαβαίνω τι εννοείς..θα συνεχίσω να απολαμβάνω τις εργασίες μου και τις σπουδές μου για όσο αυτό με εμπνέει και μέχρι να αντιμετωπίσω τα σκούρα..τουλάχιστον έχω καιρό ακόμα!

Όσο για την Αγία Παρασκευή τα παράτησα..είναι νεοσύστατος δήμος και δεν έχουν γίνει μελέτες ούτε έχει κάποιο ενδιαφέρον ιστορικό ίχνος..απ όσο έψαξα τουλάχιστον..πάω προς Πετράλωνα!!

Σ ευχαριστώ πάντως και πάλι!

ikor είπε...

Να είσαι καλά, καλή μου!

Τα Πετράλωνα πάντως είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα! Θα σου συνέστηνα με κλειστά μάτια το βιβλίο "Πολεοδομική Εξέλιξις των Αθηνών" του Ι.Τραυλού!

Εκεί θα βρεις πολλές λεπτομέρειες για την πολεοδομική εξέλιξη του κέντρου της Αθήνας και των περιχώρων του κέντρου, από την αρχαιότητα έως το 1959.

Φοβερά ενδιαφέρον, με χάρτες και κείμενα που καθηλώνουν!

Πάντως αν η τύχη σε φέρει καμιά φορά ως επαγγελματία στην Πολεοδομία της Αγ.Παρασκευής, θα γελάσεις πολύ με το θέμα της εργασίας που κάποτε σε ανέθεσαν...

Να περνάς καλά Nadia!

Ανώνυμος είπε...

Τετοιους φακελους που μπορω να βρω να αγορασω?