Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Βόλος - Λάρισα μέσω ...Αθήνας!


Κουίζ: Πού βρίσκεται η πινακίδα της φωτογραφίας; Πριν απαντήσουμε, ας δούμε μια ιστορία:

Στις 27/10/07, αποφασίστηκε οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 να γίνουν στον Βόλο και στη Λάρισα.

Είναι μεγάλη η συζήτηση για την αναγκαιότητα φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα. Σίγουρα αποτελούν μέσο προβολής της χώρας. Εξίσου σίγουρα όμως πρόκειται για γεγονότα που απαιτούν πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση.

(Τέτοιες διοργανώσεις πάντως λειτουργούν ως τελεσίγραφο και επιταχύνουν την εκτέλεση έργων υποδομής.)

Ωστόσο, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έγινε κάτι που οδήγησε σε υπερβάσεις τους προϋπολογισμούς των έργων: ενώ η ανάθεση έγινε το 1997, μέχρι τον Μάιο του 2000 όλα τα χρονοδιαγράμματα των έργων ήταν πίσω.

Χάθηκαν έτσι 3 χρόνια, με αποτέλεσμα στο τέλος να υλοποιούνται όλα σε περιβάλλον απίστευτης πίεσης για τους εμπλεκόμενους και με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» που όλοι ξέρουμε πού οδηγεί...

Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται: τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ορίστηκαν στις 15 Μαΐου του 2008, 7 μήνες μετά την ανάθεση δηλαδή. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν άλλοι 10 μήνες.

Σ’ αυτούς τους 17 μήνες, κανένα έργο δεν προχώρησε στον Βόλο και στη Λάρισα:

- Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος που θα ενώνει τις δυο πόλεις (έχουν δημοπρατηθεί πάντως οι μελέτες).
- Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου.
- Το Μεσογειακό Χωριό το οποίο θα κατασκευαστεί σε προάστιο του Βόλου κοντά στο Διμήνι.
- Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λάρισας (έχουν γίνει οι μακέτες).
- Το νέο κλειστό γυμναστήριο στη Λάρισα.
- Δυο νέα γήπεδα γκολφ.
- Το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας.

Φαίνεται, δυστυχώς, ότι τα έργα θα γίνουν πάλι τελευταία στιγμή. Κι αυτό προφανώς θα εκτινάξει τον προϋπολογισμό τους.

Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει δικαιολογία: κάθε μέρα που χάνεται σήμερα, είναι εις βάρος της οικονομικότητας των αυριανών έργων. Κάθε μέρα που παραμένουμε ανυποψίαστοι σήμερα, θα είναι αύριο ένα «κρίσιμο 24ωρο».

Δεν υπάρχει δηλαδή πλέον κανένα άλλοθι για κακοδιαχείριση! Κριτήριο επιτυχίας αυτών των αγώνων δε θα είναι μόνο ένας καλός λόγος από κάποιον «παράγοντα» στην τελετή λήξης. Θα είναι η διαφάνεια κι η έγκαιρη υλοποίηση των έργων.

Τέλος, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η χωροθέτηση της έδρας της Οργανωτικής Επιτροπής:


Όπως καταλαβαίνετε, επειδή ούτε ο Βόλος ούτε η Λάρισα δεν έχουν θέατρο Badminton, η έδρα της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του 2013 είναι στην Αθήνα!

Αυτοί που μιλούν δηλαδή για «αποκέντρωση», για «αναγέννηση της περιφέρειας», για «μείωση της ανεργίας σε όλη την Ελλάδα», όταν έρθει η ώρα, επιλέγουν πάλι την Αθήνα.

Γιατί να μην εργαστούν ντόπιοι νέοι και νέες στην οργανωτική επιτροπή; Γιατί να μη μετακινηθούν στον Βόλο και στη Λάρισα οι ειδικοί που θα προετοιμάσουν τους αγώνες;

Οι αγώνες του 2013 μπορούν να προβάλλουν τις δυο πανέμορφες πόλεις του Θεσσαλικού Κάμπου. Μπορούν να τις ενώσουν περισσότερο, αμβλύνοντας λίγο τις ντόπιες αντιπαραθέσεις. Μπορούν να επισπεύσουν τα έργα υποδομής που χρόνια τους υπόσχονται, αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται.

Μπορούν να προωθήσουν ακόμα και την ιδέα της Μεσογειακής Ένωσης, αναδεικνύοντας τα κοινά των λαών που βρέχονται εδώ και αιώνες από τα ίδια κύματα.

Ένα μόνο πράγμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ξαναδούμε: διαδικασίες κατεπείγοντος με απευθείας αναθέσεις και εκτίναξη του προϋπολογισμού.

Γιατί όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι ή τραγωδία ή φάρσα. Και δε νομίζω ότι πολλοί θα το δουν με χιούμορ!

18 σχόλια:

NdN είπε...

Συμφωνώ Γιάννη σε ότι έχεις γράψει, αλλά νομίζω το σημαντικότερο είναι το θέμα της αποκέντρωσης. Εγώ προσωπικά δεν θα μετέφερα απλά την οργανωτική επιτροπή στην Θεσσαλία, αλλά θα μετέφερα και όσες πιο πολλές υπηρεσίες μπορούσα εκτός κέντρου Αθηνών. Ακόμα και σε άλλες κοντινές πόλεις όπως η Λειβαδιά, η Χαλκίδα και η Κόρινθος. Απλά όλοι μας θέλουμε την αποκέντρωση και κανένας να ξεβολευτεί από το σπιτάκι του. Εγω ξέρω άτομα στη Θεσσαλονίκη που τους ήρθε διορισμός στο δημόσιο σε νησιά του Ιονίου και δεν πήγαν. Αν δεν σταματήσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να μετράνε το πολιτικό κόστος δεν θα γίνει τίποτα.

Καλό βράδυ!

tzonakos είπε...

Σωστές οι επισημάνσεις σου ikor.
Αυτες οι διοργανώσεις ειναι ευκαιρία για αναβάθμιση, αποκέντρωση, βελτίωση υποδομών.
Φανταζόμουν οτι με κοτζάμ εμπειρία απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα κάναμε τώρα πολυ πιο σωστά πράγματα. Φαίνεται όμως οτι το μόνο που μάθαμε ειναι πώς να τα κάνουμε ολα την τελευταία στιγμή.

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Πολύ σωστά όσα λες φίλε μου. Με την κεντρομανία που έχουμε, πάλι καλά που δεν έκαναν και μερικά αθλήματα στην Αθήνα!

Η αποκέντρωση, όχι μόνο υπηρεσιών αλλά και προτεραιοτήτων, είναι μεγάλο στοίχημα.

Η περιφέρεια προσφέρει ανώτερη ποιότητα ζωής κι αξίζει πολύ περισσότερα απ' όσα έχει σήμερα.

ikor είπε...

Καλησπέρα Tzonako!

Κάνεις λάθος! Την "τεχνογνωσία" των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αξιοποιούν! Ήταν "πετυχημένη" η συνταγή...

Γι' αυτό πάνε όλα πάλι τελευταία στιγμή. Κι όσο ο κόσμος δεν αφυπνίζεται, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν οι αρμόδιοι στο τέλος σαν ήρωες!!

mikerock1 είπε...

Σορυ, απλά επειδή θέλω τη γνώμη του ikor, έχω αναρτήσει ένα σχόλιο στην ηχορύπανση.Ikor αν μπορείς σε παρακαλώ να το διαβάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου .
και να το θέσουμε σαν θέμα συζήτησης, αν είναι εύκολο.
Μιχάλης,
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,
Μέλος περιβαλλοντικής ομάδας Ν. Ευκαρπίας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τους προηγούμενους. Δεν κατάλαβα, η υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει? Μόνο η Αθήνα είναι Ελλάδα?
Απ την άλλη, λογικά 5 πραγματάκια έπρεπε να μάθουμε απ τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μη μένουμε την τελευταία στιγμή(πάλι!!!).
Καλησπέρα Γιάννη.

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Φίλε μου γίνεσαι σκληρός
με την επιτροπή μας
θα ΄θελες να ξενητευτούν;
είναι ντροπή δική μας.

τα έργα θα τελειώσουνε
να μη ανησυχείς
αυτούς που θα τα πιάσουνε
στο τέλος θα τους δεις.

ikor είπε...

mikerock1, καλησπέρα!

Σ' ευχαριστώ που μου το επισήμανες, δεν το είχα δει. Θα το δω και θα σου απαντήσω.

ikor είπε...

Καλησπέρα elgrecogr!

Η αποκέντρωση είναι σύνθημα, δεν είναι πολιτική...

Όσο για την τελευταία στιγμή, δυστυχώς κανείς δε δείχνει διάθεση επίσπευσης των εργασιών.

ikor είπε...

Φάνη μου ετοιμάζεται
σπατάληση μεγάλη,
το 2012
θα τρέχουν όλοι πάλι.

Για γέλια και για κλάματα
να φέρουν τα γραφεία
μες στο Γουδί, να 'ναι κοντά
σ' όλα τα υπουργεία.

dyosmaraki είπε...

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου ikor.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Από τη μια επειδή θα πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν στον τόπο τους και να τους δίνονται ευκαιρίες για πρόοδο και από την άλλη επειδή η Αθήνα ΔΕΝ αντέχει να φιλοξενήσει άλλους ανθρώπους.

Δεν θα συμφωνήσω πως όλοι θέλουν την αποκέντρωση αλλά κανείς δεν θέλει να ξεβολευτεί από το σπιτάκι του. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την άρνηση. Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχουν κίνητρα.Κάποτε θέλησα να φύγω από την Αθήνα (παρ΄όλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα) και βρήκα δουλειά σε ένα ακριτικό νησί. Το μοναδικό κίνητρο που μου έδινε το κράτος ήταν μία φοροαπαλλαγή 15% στο εκκαθαριστικό μου (μιλάμε για ένα εξευτελιστικό ποσό αφού ως πρωτοδιορίζόμενη ο μισθός μου ήταν πάρα πολύ χαμηλός). Αντεξα 4 1/2 χρόνια. Επειτα ξαναγύρισα στην Αθήνα. Δεν άντεξα οικονομικά.
Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα (μοριοδοτήσεις,αδρές φοροαπαλλαγές κλπ)για να θελήσουν να πάνε οι εργαζόμενοι σε περιοχές εκτός Αθηνών.
Διαφορετικά η Αθήνα θα εξακολουθήσει να γιγαντώνεται και όλες οι δραστηριότητες θα συγκεντρώνονται σε ένα Αθηνοκεντρικό κράτος.

Vassilis είπε...

Γιάννη καλησπέρα,
δυστυχώς είναι όπως το λες, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το σκεπτικό παραμένει το ίδιο : "Ας πάρουμε τη δουλειά (έργο) και μετά θα δούμε πως θα το υλοποιήσουμε"
Είναι σαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παίρνει η χώρα μας. Δίνουμε μάχη για να τα πάρουμε και όταν τα πάρουμε περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να τα υλοποιήσουμε.
Δεν μπορεί όμως, κάτι θα πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή.

ikor είπε...

Καλησπέρα dyosmaraki!

Όταν λέω πως όλοι θέλουν αποκέντρωση αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα γι' αυτό αναφέρομαι σ' αυτούς που οφείλουν να δώσουν τα κίνητρα, όχι στον κόσμο.

Και όταν βλέπεις π.χ. τον Βόλο και τη Λάρισα να αναλαμβάνουν μια διοργάνωση και όλα να ελέγχονται από την Αθήνα, είναι να εξοργίζεσαι!

Καμία εμπιστοσύνη στο τοπικό στοιχείο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη!

Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η λογική που περιγράφεις. Διεκδικούμε δράσεις και προγράμματα χωρίς να εκπονούμε σχέδιο τι θα κάνουμε μετά.

Αλλά αυτό έχει τεράστιο κόστος. Η βιασύνη όταν πλησιάζουμε σε ένα τελεσίγραφο (π.χ. Μεσογειακοί Αγώνες) είναι το προσάναμμα της αδιαφάνειας!

dyosmaraki είπε...

ikor, συγγνώμη που δεν διευκρίνησα πως η μη συμφωνία μου αφορούσε το παράδειγμα που έφερε ο ndn σχετικά με άτομα που τους ήρθε διορισμός για νησί και αρνήθηκαν να πάνε.

ikor είπε...

OK dyosmaraki!

Πάντως υπάρχουν και πολλοί που δε θέλουν να ξεβολευτούν. Μην κοιτάς εσύ που το τόλμησες.

Γι' αυτό η περιφέρεια θέλει στήριξη με πολύ καλύτερες υποδομές και κίνητρα, όπως είπες.

Ανώνυμος είπε...

Δύο μικρά σχόλια σε λίγο διαφορετική κατεύθυνση και πάλι. 1. Είχα ακούσει για διοργανώσεις σε Βόρεια-Νότια Κορέα, Ελλάδα-Τουρκία, κλπ. Λες Βόλος-Λάρισα να έχουν ίδια αντιπαλότητα; 2. Επειδή ασχολήθηκα λίγο με το θέμα, καμμία τοπική αρχή δεν συμφώνησε με την έδρα να πάει στην άλλη πόλη, μόνο στην Αθήνα μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Ίσως αυτό να απαντάει και στο πρώτο σχόλιο, αλλά δίνει και ένα στίγμα για το πως οι ίδιες οι μικρότερες κοινωνίες συντελούν στο Αθηνοκεντρικό κράτος.

ikor είπε...

Καλημέρα Αριστείδη!

Σ' ευχαριστώ πολύ για το εύστοχο σχόλιο! Ναι, έχουν μεγάλη αντιπαλότητα κι εκεί.

Αν δεις μάλιστα το αρχικό σήμα των αγώνων, η λέξη "Λάρισα" ήταν με μικρότερα γράμματα και μετά τα μεγάλωσαν!

Αυτές οι "αντιπαλότητες" πάντως έχουν μετρήσιμο κόστος: τα χρήματα απ' την εργασία και τη διαβίωση των στελεχών των αγώνων δεν θα πάνε στην περιοχή.

Αντί λοιπόν να βλέπουν μια ζωή τι τους χωρίζει, ας δουν μια φορά και τι τους ενώνει!

(Αν πάντως η έδρα οριζόταν στον φάκελο διεκδίκησης, μαζί με το πού θα γίνει κάθε αγώνισμα, ίσως να μην υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αλήθεια, θα μείνει στην Αθήνα μέχρι τέλους;)