Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αιμοδοσία


Έχει σημασία, πώς αντιμετωπίζει ένα κράτος τους εθελοντές του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τους εθελοντές αιμοδότες.

Απόγευμα Τετάρτης στο «Γ.Γεννηματάς». Μ’ έναν φίλο πήγαμε να δώσουμε αίμα. Ώρα άφιξης: 18:00, ώρα αναχώρησης: 20:10. Αναμονή δηλαδή πάνω από 2 ώρες...

Γιατί; Γιατί ολόκληρο το τμήμα αιμοδοσίας είχε μόλις 1 (μια) νοσοκόμα! Ευτυχώς που, από φιλότιμο, εμφανίστηκε άλλη μια, γιατί αλλιώς θα μας έπιανε η νύχτα. Όπως νύχτα θα μας έπιανε, αν στο μεταξύ δεν έφευγαν κάποιοι απ’ τους 45 εθελοντές αιμοδότες που δεν άντεξαν την αναμονή.

Ένα θετικό κι ένα αρνητικό αναδεικνύονται:

Το θετικό είναι ότι οι καμπάνιες αιμοδοσίας απευθύνονται σε ευήκοα ώτα. Ο κόσμος έχει αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει αίμα. Επιπλέον, εκατοντάδες οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν αιμοδοσίες όλον τον χρόνο.

Το αρνητικό όμως είναι ότι σε μια μονάδα αιμοδοσίας με άψογες υποδομές, δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για να εξυπηρετήσει γρήγορα τους εθελοντές αιμοδότες. Με αποτέλεσμα αρκετοί να φύγουν κι όσοι μείνουν να καθυστερήσουν.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών στο κάλεσμα για αιμοδοσία δείχνει ότι υπάρχουν αποθέματα αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν όμως αποθέματα υπομονής! Η διαχρονική δήλωση «Υπάρχουν συσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών» δεν μπορεί πια να είναι άλλοθι για κανέναν αρμόδιο!

Η δουλειά του κάθε υπουργού ΔΕΝ είναι να διαπιστώνει πως υπάρχουν προβλήματα. ΟΥΤΕ να συσωρεύει νέα προβλήματα. ΟΥΤΕ βέβαια ν’ αναλαμβάνει (στα λόγια) την «πολιτική ευθύνη». Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε όλοι μας.

Η δουλειά του είναι να υπερβαίνει τις παθογένειες και ν’ ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει αναλάβει. Ας τελειώσει λοιπόν κάποια στιγμή η σύγκριση με το «κακό» παρελθόν. Κι ας αρχίσει η σύγκριση με το «καλύτερο» μέλλον.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να προσλάβουν νοσοκόμες και νοσοκόμους, αφήνοντας σε αχρηστία τις δημόσιες επενδύσεις στον χώρο της υγείας. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να ελέγξουν τις αλόγιστες δαπάνες στις προμήθειες. Δεν είναι δυνατόν να μην αξιολογούνται οι διευθυντές των νοσοκομειακών μονάδων.

Αυτή η τεχνητή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων (είτε δολίως άνωθεν, είτε αφελώς απ’ τους βολεμένους του συστήματος) είναι πλέον ορατή στους πολίτες. Που αντιλαμβάνονται πια ότι το αίτημα δεν είναι μόνο «περισσότερα λεφτά για την υγεία», αλλά και «έλεγχος, πού πάνε τα λεφτά που επενδύονται».

Σε μια κοινωνία που καλλιεργείται πανταχόθεν η απάθεια, ένας «λογικός» επίλογος θα ήταν ν' απαξιωθεί εν γένει η αιμοδοσία, εφόσον δεν μπορούν να την υποστηρίξουν, εφόσον τίποτα δε λειτουργεί κλπ. κλπ.

Όμως όχι! Δεν είναι δυνατόν ν' αποθαρρύνεται η διάθεση για προσφορά, επειδή «το σύστημα» έχει αρνητικά. Ποτέ δε θα βελτιωθεί τίποτα έτσι. Η απάθεια διαιωνίζει τις παθογένειες, επειδή σβήνει τα φώτα που τις αναδεικνύουν!

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 650.000 φιάλες αίματος τον χρόνο, οι περισσότερες εκ των οποίων εισάγονται απ’ το εξωτερικό. Καλύπτονται πολύ εύκολα, αν βρεθούν 325.000 εθελοντές αιμοδότες που θα δίνουν αίμα 2 φορές τον χρόνο! Κι αν βελτιωθεί παράλληλα η λειτουργία των μονάδων αιμοληψίας.

Για σκέψου: Μ’ ένα στιγμιαίο τσίμπημα (έστω και με μια μικρή καθυστέρηση ενίοτε) δίνεις ανακούφιση σ’ έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη. Δικό σου ή ξένο. Και πού ξέρεις; Μπορεί μια μέρα να έχεις ανάγκη εσύ...

(Τα κέντρα αιμοληψίας σ’ όλη την Ελλάδα μπορείτε να τα δείτε
εδώ.)

[1η Φωτο από εδώ, 2η Φωτο από εδώ]

30 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

μεγάλο θέμα! ευτυχώς όσες φορές έχω δώσει αίμα δεν έχει τύχει κάτι ανάλογο. πάραυτα έχουν γίνει διάφορα ευτράπελα. θεωρώ αδιανόητα ρατσιστικά και παράκαιρα τα ψιλά γράμματα στο χαρτί που συμπληρώνεις για την αιμοδοσία. όπως και απίστευτο το γεγονός ότι όταν είσαι αιμοδότης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αίμα που έχεις δώσει μόνο σε πρώτου βαθμού συγγενή.

b|a|s|n\i/a είπε...

άσχετον μεν με την ανάρτηση, σχετικό δε, με τα σχόλια. :)
κάθε φορά που σου αφήνω σχόλια λαμβάνω ένα μήνυμα από postmaster:
This is an automatically generated Delivery Status Notification.
Delivery to the following recipients failed. και αναφέρεται το ημέιλ σου.

Unknown είπε...

Ikor γεια σου φιλε μου, τι εγινε πηγες ρεθυμνο, ???? δεν μου κανει τιποτα πλεον εντυπωση σ'αυτον τον τοπο.Μεσα μου εχει περασει η εννοια της τριτοκοσμικης χωρας.Φιλια

Meropi είπε...

Εδώ το Κράτος δεν έχει νοσοκόμες να φροντίζουν τους αρρώστους, θα βρει για τους αιμοδότες???

μ είπε...

Κρατάω δύο μηνύματα από το κείμενο σου.

Το πρώτο και βασικότερο έχει να κάνει με την αιμοδοσία. Όσοι μπορούμε και δεν έχουμε πρόβλημα υγείας που να μας εμποδίζει, ας δίνουμε συχνά αίμα. Να σημειώσω εδώ ότι πέρα από την κοινωνική προσφορά κάνουμε καλό και στη λειτουργία του δικού μας αιμοποιητικού.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά στους πολιτικούς. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ πρόσφατες και αν και δεν έχουν άμεση σχέση με την αιμοδοσία - έχουν όμως με την κατάσταση των νοσοκομείων - το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να τους πετάξουμε στο δρόμο φάνηκε: 1 στους 2 για μπάνιο (μόνο για μπάνιο). Ας μη μιζεριάσουμε πάλι, αλλά νομίζω η ευθύνη είναι ΚΑΙ στα χέρια μας.

Καλησπέρα :)

ikor είπε...

Καλησπέρα b|a|s|n\i/a!

Κι εγώ μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ τόση καθυστέρηση.

Πράγματι, το χαρτάκι με τις ερωτήσεις είναι εντελώς αναχρονιστικό. Ειδικά η ερώτηση "έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό" ξεπερνάει κάθε όριο...

Καθώς και το κήρυγμα που ακολουθεί για τη Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική... (Ακούς VaD;)

Γενικά, δεν υπάρχει καμία απολύτως μηχανοργάνωση στην αιμοδοσία. Για να ελέγχεται πότε και πόσο αίμα έχεις δώσει.

Ειδικά αν χάσεις την κάρτα, τίποτα δεν πιστοποιεί πόσες φιάλες έχεις δώσει!!

Για τους συγγενείς πρώτου βαθμού έχεις επίσης δίκιο. Αλλά δεν είναι τόσο αυστηροί σ' αυτό παντού ;-)

ikor είπε...

b|a|s|n\i/a, έστειλα ερώτημα στην google γι' αυτό που μου γράφεις και αναμένω απάντηση.

Εμφανίζεται και σε άλλον το ίδιο μήνυμα;

ikor είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία.

Ήμουν Ρέθυμνο το περασμένο ΣΚ. Θα ξανακατέβω 11/7. Εσύ είσαι κάτω; Θα τα πούμε αυτή τη φορά!

Το χειρότερο δεν είναι ότι έχουμε μπολιαστεί με την έννοια του τριτοκοσμικού κράτους.

Είναι ότι μας έχει καλλιεργηθεί η μοιρολατρία πως "τίποτα δεν αλλάζει". Και κοιτάμε ο καθένας τον εαυτό του...

ikor είπε...

Καλησπέρα Μερόπη!

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Σ' αυτή τη λογική μπαίνουμε τελικά. Του "πάλι καλά"...

Απορώ πάντως γιατί δεν προσλαμβάνονται νοσοκόμοι και νοσοκόμες. Και δεν εννοώ με stage, φυσικά.

Είναι κάτι τόσο δύσκολο;

ikor είπε...

Καλησπέρα Μάνο!

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να δώσουν αίμα. Κάνουν καλό και στους ίδιους, όπως λες.

Λεπτομέρειες και εδώ: http://www.aima.gr/faq.php

Όσο για τους πολιτικούς, πολύ φοβάμαι ότι ορισμένοι επιδιώκουν την απαξίωση της δημόσιας υγείας για να παρουσιαστεί ως κατόρθωμα η ιδιωτικοποίησή της.

Με την καλή υλικοτεχνική υποδομή που έχουν πάντως τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα, δε δικαιολογείται αυτή η κατάσταση!

dyosmaraki είπε...

Δυστυχώς είμαι υποτασικιά και αδυνατώ να δώσω αίμα.

Ομως σε μια περίπτωση που χρειάστηκα αίμα για τον πατέρα μου βίωσα αυτά που πολύ τεκμηριωμένα αναφέρεις.

Ευτυχώς που με βοήθησαν φίλοι εθελοντές - αιμοδότες γιατί ήταν επείγουσα η περίπτωση. Μάλιστα πρέπει να το αναφέρω γιατί δεν το έχω αναφέρει ποτέ ένας από αυτούς ήταν blogger και μάλιστα δίχως να με γνωρίζει ο άνθρωπος πρόσφερε αίμα. Τον ευγνωμονώ για αυτό.

Οι προμήθειες των νοσοκομείων είναι ένα θέμα που βρωμάει από όπου κι αν το πιάσεις. Οποιος Υπουργός θέλησε να βάλει τάξη και να ελέγξει την κατάσταση τον "φύγανε"....

Leviathan είπε...

kai ego de boro na doso aima...i kolliti mou omos einai e8elodis kai dinei sixna...!!! bravo sou!!! kalo sou vradi!! :)

NdN είπε...

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα όταν πήγα να δώσω αίμα. Πάντοτε περίμενα ελάχιστα. Πάντως συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του b|a|s|n\i/a. Ορισμένες ερωτήσεις είναι για γέλια. Ειδικά για το εξωτερικό όπως λες... σκέψου εγώ που έρχομαι από Αγγλία! Είναι σημαντικό να γίνουμε όλοι αιμοδότες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος δικός μας θα χρειαστεί αίμα και τότε τι θα πούμε;

Vassilis είπε...

Μπράβο Γιάννη που πήγες να δώσεις αίμα. Όλα τελικά είναι θέμα οργάνωσης. Η δική μας ενορία είναι πολύ δραστήρια στην αιμοδοσία : κάθε 6 μήνες διοργανώνεται αιμοδοσία με τους δημότες. Όταν λέω δραστήρια το εννοώ : φαντάσου ότι ένας από τους ιερείς μια εβδομάδα πριν την αιμοδοσία τηλεφωνεί στους αιμοδότες για υπενθύμιση. Κανονικό telemarketing δηλαδή :) αλλά για ιερό σκοπό!

aKanonisti είπε...

Εγώ δίνω αίμα στην δουλειά...
και είναι εντελώς άβολο...να συμπληρώνεις το ερωτηματολόγιο...
που αφορά την σεξουαλική σου ζωή..και να τον δίνεις σε έναν άγνωστο ή σε έναν γνωστό συνάδελφο...

Δυστυχώς... είναι απαράδεκτοι...
όλοι....

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Εμένα δεν μου έχει τύχει κάτι ανάλογο.
Μάλιστα με την κάρτα του αιμοδότη, θα μπορούσα να πω πως είχα μια ιδιαίτερη θετική αντιμετώπιση.
Τι να πω, μπορεί να έπεσες στην περίπτωση. Πάντως γενικά σε όλα τα κρατικά (μπουρδ sorry)ιδρύματα, χρειάζεται και λίγος τσαμπουκάς.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εθελοντής για 34 χρόνια. Μέχρι κάποια χρονιά έδινα αίμα 3 φορές τον χρόνο. Κατόπιν, για λόγους υγείας, έχω "αραιώσει". Επίσης, θεωρούμενος ξοφλημένος, έχω δώσει το ευσταλές σώμα μου για ανταλλακτικά (ό,τι βρούνε καλό ας το πάρουν) από το 1985. Όταν πρωτοέδωσα αίμα, υπουργός υγείας ήταν ο μακαρίτης Απόστολος Δοξιάδης. Μερικές μέρες μετά μου έστειλε μια ευχαριστήρια-συγχαρητήρια επιστολή. Θα με ρωτήσετε "Την είχες ανάγκη αυτή την επιστολή;". Θα σας απαντήσω "Ναι". Και αυτό διότι αισθάνθηκα, ως πολίτης, ότι με υπολογίζουν.
Και κάτι για την πόλη μας, τα Βριλήσσια. Υπάρχουν 3-4 φορείς (σύλλογοι-εκκλησιαστικοί φορείς) που οργανώνουν αιμοληψίες. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει ΕΝΑΣ φορέας να οργανώνει αιμοληψίες. Το γιατί δραστηριοποιούνται περισσότεροι, το αφήνω στην κρίση του καθενός.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

ikor είπε...

Καλησπέρα dyosmaraki! Δεν πειράζει, η πρόθεση να δώσεις αίμα μετράει.

Ελπίζω να πήγαν όλα καλά με τον πατέρα σου. Κι εγώ κάπως έτσι έδωσα αίμα για πρώτη φορά. Μου άρεσε όμως κι έγινα αιμοδότης.

Μπράβο στον άγνωστο που σε βοήθησε!

Όσο για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, είναι τεράστιο θέμα. Δυστυχώς κανείς δε φαίνεται να έχει τη βούληση να το αντιμετωπίσει.

Με αποτέλεσμα ορισμένοι πια να θεωρούν ότι το να χρησιμοποιούν νοσοκομειακά υλικά (που έχουν πληρωθεί με δημόσιο χρήμα) είναι κεκτημένο τους δικαίωμα, λόγω ...χρησικτησίας!

ikor είπε...

Να είσαι καλά Leviathan! Και μπράβο στην κολλητή σου!

Καλό ΣΚ εύχομαι!

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Έτσι είναι, καλό είναι όποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα το χρειαστείς.

Κι όταν έχεις ανάγκη, δυστυχώς δεν προλαβαίνεις να μαζέψεις τις φιάλες που απαιτούνται. Έχεις άλλα στο μυαλό σου τότε, καλό είναι να έχεις μια έννοια λιγότερη!

Όσο για τις ερωτήσεις, παρατήρησα ότι άλλαξαν το σχήμα και την ποιότητα του χαρτιού, αλλά όχι το περιεχόμενο. Επίφαση εκσυγχρονισμού...

ikor είπε...

Βασίλη καλησπέρα!

Μακάρι όλες οι ενορίες να είχαν τέτοια δράση και ...οργάνωση! Για να δημιουργούσαν δεσμούς αίματος, αντί για δεσμούς χρήματος.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Αχρείαστο να είναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

ikor είπε...

aKanonisti, προφανώς έχεις δίκιο.

Σίγουρα βέβαια έχει σημασία η ποιότητα του αίματος. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα μεταγγιστεί σε κάποιον άνθρωπο και πρέπει να είναι καθαρό.

Αλλά ορισμένες ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο είναι μάλλον ανούσιες. Θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από εργαστηριακούς ελέγχους (π.χ. για AIDS) σε κάθε φιάλη και τέλος!

Και πώς εμπιστεύονται ότι όλοι το απαντούν με ειλικρίνεια; Εδώ μέχρι και στα exit polls ο κόσμος απαντάει πλέον ό,τι να 'ναι!

ikor είπε...

Καλησπέρα Στέλιο!

Μπα, οι κάρτες δε μετρούσαν προχθές. Είχε πολύ κόσμο. Κι εμένα δε μου έχει ξανατύχει τέτοια καθυστέρηση πάντως. Στατιστικό σφάλμα μάλλον ήταν!

Δυστυχώς, ο τσαμπουκάς χρειάζεται. Μόνο όταν διαμαρτυρήθηκαν ορισμένοι εμφανίστηκε η 2η νοσοκόμα και κύλησε το σύστημα. Δεν ήθελα να το γράψω, αλλά αφού με προκάλεσες...

Καλό ΣΚ εύχομαι!

ikor είπε...

Καλησπέρα Δημοσθένη!

Του χρόνου δλδ συμπληρώνεις 35ετία! Λες να σε βγάλουν στη σύνταξη; :-)

Μπα, είσαι γερό σκαρί ακόμα!

Έχεις δίκιο για την ηθική επιβράβευση. Οι κάθε είδους εθελοντές δεν απαιτούν υλική ανταμοιβή. Αλλά νιώθουν όμορφα, όταν κάποιος αναγνωρίζει την προσφορά τους.

Ειδικά σήμερα που φτάσαμε στο "πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα"...

D.Angel είπε...

Εχω δώσει αίμα για απελπισμένο πελάτη που ήρθε στο μαγαζί μου να ψωνήσει!Τότε σκέφτηκα ότι πιό εύκολα δανείζουμε λεφτά απ ότι δίνουμε αίμα!Πολύ δύσκολο πραγματικά!Απ την άλλη όμως η γυναίκα που μου πήρε αίμα στη Βούλα με σακάτεψε κι από τότε φοβάμαι και δεν έχω ξαναπάει!!!
Ντρέπομαι που σας το λέω αλλά δεν εχω μάθει να κρύβομαι!Φιλιά

ikor είπε...

Δεν είναι ντροπή καλή μου dreamer-angel!

Η πράξη σου και μόνο, να δώσεις αίμα σ' έναν άγνωστο, τα λέει όλα!

Ναι, μπορεί να τύχει αυτό που λες καμιά φορά. Προσωπικά πάντως, δεν κοιτάω ποτέ κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος... Είναι μια δουλειά που δε θα μπορούσα να κάνω με τίποτα.

Φιλιά! Καλό ΣΚ!

eirini είπε...

Τί να πει τώρα κανείς για όλα αυτά; Είναι τραγικό να χρειάζονται οι άνθρωποι αίμα και οι εθελοντές να φεύγουν επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τους εξυπηρετήσει! 45 άνθρωποι... πόσο απαραίτητο είναι το αίμα τους για καποιους! Όλα όσα λες για το σύστημα είναι αλήθεια! Στέκομαι στο γεγονός ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει προσφορά! Το να δώσεις αίμα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο! Και να μην ξεχνάμε... κάνουμε καλό όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας!
Πολύ ωραίο θέμα!
Καλησπέρα και πολλά φιλιά!!!

ikor είπε...

Καλησπέρα eirini!

Σωστά όσα επισημαίνεις! Ιδιαίτερα το ότι υπάρχει προσφορά είναι όντως πολύ ελπιδοφόρο.

Γενικά, ο εθελοντισμός υπάρχει στο DNA μας, νομίζω. Είναι το αντίβαρο στις σχέσεις "δούναι και λαβείν" που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η μόνη λύση σήμερα.

Φιλιά πολλά κι από μένα! Να περνάς καλά!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Προσωπικά δεν είχα τέτοια προβλήματα.
Μπορώ να πω πως όποτε έδωσα αίμα, με δέχτηκαν και με αντιμετόπισαν με σεβασμό.
Όμως τώρα τελευταία, όπως γνωρίζουμε δεν υπάρχει κράτος (ας είναι καλά οι φίλοι μας οι φασίστες ψηφοφόροι).
Ίσως και το πολύτιμο αίμα που δίνουμε, να το ρίχνουν στα σκουπίδια..

ikor είπε...

Καλησπέρα Στέλιο!

Αντί να προσλαμβάνουν νοσοκόμες και νοσοκόμους, προσλαμβάνουν ...αγροφύλακες!

Οι περισσότεροι εκ των οποίων βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη, λόγω του ότι πρωτοδιορίστηκαν το '93. Άρα πληρώνονται για να είναι συνταξιούχοι!

Ενώ με τα ίδια χρήματα θα είχαμε καλύτερες υπηρεσίες στα νοσοκομεία π.χ.