Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σεβασμός από και προς τους αγρότες

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος οι αγρότες απαγόρευσαν πάλι την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς. Δυστυχώς, πάλι με τα ίδια αιτήματα: επιδοτήσεις και «εγγυημένο εισόδημα»...

(Ό,τι ακριβώς είχα γράψει πέρσι, ισχύει και φέτος. Όποιος/όποια έχει χρόνο ας δει το Αγρότες Vs. Επιδοτήσεις.)

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιοι κλείνουν τους δρόμους. Μπορώ όμως να φανταστώ ποιοι δεν τους κλείνουν. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Κατάφερε να διαθέτει σήμερα ένα παγκοσμίως πρωτότυπο προϊόν. Από το οποίο παράγει δεκάδες προϊόντα που πουλάει με δικό της δίκτυο (καθετοποίηση).

Ο Συνεταιρισμός Κρόκου του Νομού Κοζάνης. Επένδυσε στον βιολογικό κρόκο (saffron) και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό μπαχαρικό. Πρόσφατα το ανέμιξε με δενδρολίβανο, μέλι, τριαντάφυλλο και το έκανε και ρόφημα (κάτι σαν τσάι).

Στον Δήμο Θέρμου, ορισμένες γυναίκες επέλεξαν να μην πάνε να γίνουν υπάλληλοι στο Αγρίνιο, αλλά ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό Γυναικών «Αιτωλική Γη». Έκτοτε παράγουν περιζήτητα γλυκά του κουταλιού και λικέρ με πρωτότυπες γεύσεις.

Πρόσφατα στη Δυτική Κρήτη ορισμένοι οινοπαραγωγοί αναζήτησαν την προστιθέμενη αξία που μπορούν να δώσουν στο μοναδικής ποιότητας προϊόν τους. Και ως Δίκτυο Οινοποιών τολμούν σήμερα να αναπτύξουν τον οινοτουρισμό.

Υπάρχουν ακόμα: ο συνεταιρισμός «Άρδας» που καλλιεργεί σπαράγγια στον Δήμο Τριγώνου στον Έβρο και τα πουλάει στη Γερμανία, ο συνεταιρισμός «Δήμητρα» που παράγει ροδάκινα στο Βελβεντό Κοζάνης και τα εξάγει κυρίως στη Ρωσία και δεκάδες ακόμα τέτοιοι συνεταιρισμοί σ’ όλη την Ελλάδα.

Τι έκαναν όλοι αυτοί; Κατ’ αρχάς έμειναν ενωμένοι, δεν παρασύρθηκαν απ’ τους επιτήδειους που επιχείρησαν να σπάσουν το μέτωπο των συνεταιρισμών δελεάζοντας μεμονωμένα τους παραγωγούς με (πρόσκαιρα) υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, όσοι έλαβαν επιδοτήσεις τις επένδυσαν στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Όχι στην ψευδή δήλωση παραγωγής, ούτε στην ψυχαγωγία...

Είδαν νέα αντικείμενα, νέες ευκαιρίες και τόλμησαν να πάρουν ρίσκο. Έμαθαν να μη χρειάζονται δεκανίκια και να μη ζητάνε «εγγυημένο εισόδημα». Όλοι μαζί, ενωμένοι. Ως συνεταιρισμοί λαϊκής βάσης. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Ναι, οι πραγματικοί αγρότες ασκούν ένα πολύ σκληρό επάγγελμα. Αβέβαιο. Που εν πολλοίς εξαρτάται απ’ τον καιρό. Ναι, η παγκοσμιοποίηση έχει βάλει πολλούς παίκτες στο παιχνίδι.

Και ναι, πολλοί επιβουλεύονται τη γη των αγροτών επιδιώκοντας να την απαξιώσουν. Τι κάνουν γι’ αυτό; Τους μαθαίνουν να ζουν μ’ επιδοτήσεις! Και δυστυχώς, οι αγρότες βλέπουν το τυράκι, αλλά δε βλέπουν τη φάκα.

Δεν απαιτούν τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αγροτική πολιτική. Ούτε τη βελτίωση των υποδομών. Ούτε τον έλεγχο των μεσαζόντων. Απλώς ζητάνε επιδοτήσεις...

Σίγουρα οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό όλων μας, γιατί η διατροφική αλυσίδα τείνει να συγκεντρώνεται σε λίγους κι αυτό δεν είναι καλό. Αλλά οφείλουν κι οι ίδιοι να καταλάβουν ότι τιμωρώντας την κοινωνία, τελικά χάνουν το δίκιο τους.

Ας προτάξουν στα αιτήματά τους το μακροπρόθεσμο κι όχι το βραχυπρόθεσμο. Ας διδαχθούν απ’ τους δεκάδες συναδέλφους τους που επένδυσαν στην καινοτομία. Ας στηριχτούν από το κράτος με ουσιαστικές πολιτικές και ας μπουν κανόνες που όλοι θα σέβονται.

Άλλωστε η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων είναι απ’ τις ελάχιστες ευκαιρίες για εξαγωγές στο υπό χρεοκοπία κράτος μας...

[Η γελοιογραφία είναι του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 21/01/10]

31 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα ίδια σε άλλο ύφος και με άλλη επιχειρηματολογία έγραψα κι εγώ προχθές.
Η ευθύνη βαραίνει κυρίως τις κυβερνήσεις, που λαϊκίστικα και ψευτοπολιτικά υπέκυπταν, αφήνοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγροτιάς να διαιωνίζονται και να μεταβιβάζονται στις νέες γενιές, αφήνοντας τα προβλήματα να τα λύσουν αργότερα άλλοι. Από τη άλλη, οι τοπικές κοινωνίες αποχωρούσαν από το πεδίο του αγώνα ικανοποιημένες χωρίς να ξέρουν ή αδιαφορώντας ότι υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών τους.

aKanonisti είπε...

Ή κρίση που περνάει η αγροτιά, δεν είναι τυχαία....
Εχει αποφασισθεί από την ΕΕ..η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα...
Απλά δεν το λέμε... ξεκάθαρα... για να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις....
Ασφαλώς δνε υπάρχουν αθώα θύματα... όμως.. ένα τόσο σοβαρό θέμα.. θέλει στρατηγική πολιτική αντιμετώπιση....

Meropi είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που δίνεις Ικόρ μου. Είναι παρήγορο που υπάρχουν Συνεταιρισμοί που λειτουργούν προς όφελος των αγροτών και τους προετοιμάζουν για τον καιρό που δεν θα υπάρχουν πια επιδοτήσεις. Ας σημειωθεί, όπου να ναι έρχεται ο καιρός αυτός.

xtsanos είπε...

Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι οι τρόποι αντίδρασης μένουν ίδιοι εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, όσο δηλαδή έχω κάποιες αναμνήσεις από τη ζωή. 25 χρόνια! Κι εδώ ακόμα κάποιοι μένουν κολλημένοι στα μπλόκα, στην επιδεικτική καταστροφή προϊόντων μπροστά στη Βουλή, σε συμβολικές (και καλά) πορείες με τα τρακτέρ στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι πια τόσο ξεπερασμένα αυτά τα κόλπα.

Μόλις έγραψα κάτι σχετικο στο δικό μου, εδώ εδώ

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για ένα χιλιοβασανισμένο θέμα.

dyosmaraki είπε...

Τα αιτήματα των αγροτών είναι πολλά. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αυτά που προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Εάν κάποιες συνεταιριστικές οργανώσεις διέπρεψαν δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στους συνεταιρισμούς αφού είναι γνωστό πως οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι ζημιογόνοι και δεν παλεύουν για μια αξιοπρεπή τιμή στα αγροτικά προϊόντα του τόπου τους μα για το πως θα οικειοποιηθούν προς ίδιον όφελος τις κοινοτικές επιδοτήσεις οι οποίες δεν φτάνουν αυτούσιες στον μικροπαραγωγό.

Η επιτυχία οφείλεται κυρίως είτε σε άξιους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδικοίκησης οι οποίοι ενημερώνονται και ενημερώνουν διαρκώς τις αγροτικές ενώσεις και σχεδιάζουν την ανάπτυξη της περιοχής τους είτε σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες φωτισμένων ιδιωτών που είχαν το απαραίτητο εκπαιδευτικό επίπεδο για να αποδελτιώνουν εγκυκλίους αλλά και πληροφορίες.

Σήμερα για παράδειγμα ένα από τα αιτήματα των αγροτών είναι η καταβολή των βεβαιωμένων επιδοτήσεων για προηγούμενα έτη. Δεν καταβάλλονται γιατί το κράτος όφειλε να έχει ολοκληρώσει το έργο της ψηφιοποίησης μητρώου επιδοτούμενων αγροτών από το 2008!!!! Φυσικά δεν φταίνε οι αγρότες για τη μη έγκαιρη ψηφιοποίηση του μητρώου...Ομως δεν πληρώνονται για βεβαιωμένες οφειλές που έπρεπε να έχουν εισπράξει από περασμένα έτη!!!

Κατά τη γνώμη μου φταίει το ίδιο το κράτος το οποίο δεν χάραξε ποτέ συγκεκριμένη αγροτική πολιτική κι έτσι ενώ κατά βάση είμασταν κάποτε μια αγροτοπαραγωγική χώρα σήμερα σιγά σιγά η πρωτογενής παραγωγή εκλείπει και πολύ με ανησυχεί αυτό.

Για φανταστείτε κάποια στιγμή να εισάγουμε όλα τα τρόφιμά μας από το εξωτερικό!!!!

ikor είπε...

Δείμε του πολίτη καλησπέρα!

Έτσι είναι. Όσοι τελικά ενέδιδαν στο αίτημα για "επιδοτήσεις", απλώς μετέθεταν το πρόβλημα για το μέλλον.

Όχι βέβαια χωρίς ίδιον πολιτικό όφελος: αυτός που μεσολαβούσε φαινόταν "ο καλός" και επιβραβευόταν στις κάλπες...

Ενώ θα έπρεπε να ξέρουν οι αγρότες ότι μόνο όποιος ασχολείται σοβαρά με το παραγωγικό μοντέλο της αγροτιάς, τους προσφέρει αληθινές υπηρεσίες.

Αρκετά βάζαμε τα προβλήματα κάτω απ' το χαλάκι. Ήρθε η ώρα να δούμε με ειλικρίνεια το πώς θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο.

ikor είπε...

aKanonisti καλησπέρα!

Φυσικά δεν είναι τυχαία αυτή η κρίση. Ο έλεγχος της διατροφικής αλυσίδας είναι στρατηγικής σημασίας.

Αλλά όσοι επιδιώκουν τον έλεγχο αυτόν κατάφεραν τελικά και υπνώτισαν τους αγρότες με τις επιδοτήσεις.

Δεν διαφωνώ δλδ με την οργή των αγροτών. Διαφωνώ με τα αιτήματά τους. Δεν τους εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη προοπτική και οδηγούν κάθε χρόνο στα ίδια και τα ίδια. Η ομηρία τους μεγαλώνει όσο απλώς εξασφαλίζουν επιδοτήσεις χωρίς καμία συνοδευτική πολιτική.

Γι' αυτό η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Τι σημαίνει όμως αυτό;

ikor είπε...

Μερόπη καλησπέρα!

Υπάρχουν πολύ ελπιδοφόρα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα. Και είναι συνεταιρισμοί, όχι εταιρίες!

Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για τους συνεταιρισμούς που υπέκυψαν στις σειρήνες. Γίνεται να μείνεις ενωμένος και να διεκδικήσεις δίκαιη ανταμοιβή του ιδρώτα σου.

Πάντως μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για πολλούς.

Σ' αυτά τα 3 χρόνια που μένουν νομίζω ότι πρέπει να δουν την αληθινή απειλή και να την αντιμετωπίσουν.

ikor είπε...

en voz baja καλησπέρα!

Ακόμα πιο δυσάρεστος από τον λόγο που ξεκινούν τις κινητοποιήσεις νομίζω πως είναι ο λόγος που τις τερματίζουν: αρκεί να πάρουν επιδότηση...

Δεν έχουν καμία άλλη απαίτηση, από την εκάστοτε εξουσία, για εκπόνηση μακροπρόθεσμων πολιτικών!

Μάθαμε όλοι στο "έχει ο Θεός"... Ο Θεός έχει, εμείς δεν έχουμε!

ikor είπε...

Σοφία να είσαι καλά! Ναι, είναι ένα θέμα που ανακυκλώνει βάσανα...

ikor είπε...

dyosmaraki καλησπέρα!

Εγγυημένο εισόδημα, ενισχύσεις, επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου πετρελαίου... Αυτά διαβάζω εγώ ως αιτήματα... Κάθε χρόνο!

Θεωρώ ότι αν ζητούσαν π.χ. στήριξη για εξωστρέφεια, έγκαιρη πρόβλεψη διεθνούς παραγωγής, έλεγχο αξιοποίησης των επιδοτήσεων, νέο θεσμικό πλαίσιο συνεταιρισμών με αυστηρές ποινές στους ιδιοτελείς που κλέβουν τις επιδοτήσεις των μικροϊδιοκτητών, έλεγχο των κοστολογίων σε όλη τη διαδρομή απ' το χωράφι στο ράφι και μερικά ακόμα παρόμοια, θα κέρδιζαν πολύ περισσότερα!

Πάντως συμφωνώ ότι οι εξαιρέσεις είναι περιπτωσιολογικές. Τις ανέφερα για να δείξω όμως ότι δεν είναι ανέφικτος ένας άλλος δρόμος!

Η ψηφιοποίηση θα ξεκαθαρίσει πολύ το τοπίο και θα μειώσει τις ψευδείς δηλώσεις. Το κράτος έχει αργήσει πολύ (και) σε αυτήν την περίπτωση!

(Προσωπικά καταναλώνω απίστευτες ποσότητες φρούτων. Θα μου είναι αδιανόητο να μην έχουμε σε λίγα χρόνια πρωτογενή τομέα και όλα να περάσουν στα χέρια ολίγων...)

Side21 είπε...

Σε κάθε περίπτωση
οι αγρότες είναι θύματα
αγροτοπατέρων και κομματικού συνδικαλισμού
που τους οδηγούν με την επαναστατική
γυμναστική σε λάθος στόχους και έλλειψη συντονισμού ...
Με το να κρατάνε όμηρους τους μισούς Έλληνες
και να κλείνουν τα σύνορα της χώρας χάνουν κι αυτά τα δίκαια αιτήματά τους ...
Καλό Σ.Κ.

fpboy είπε...

Aυτοί οι νταβατζήδες που κλείνουν τους δρόμους φίλε ikor, δεν είναι αγρότες.
Είναι γαιοκτήμονες, επιχειρηματίες,
με στρέμματα γης, τρελά κέρδη και δούλους-μετανάστες στα χωράφια.

Καταλαβαίνω την καλή σου πρόθεση να δεις το θέμα και απο τις δυο πλευρές αλλά εγώ είμαι έξαλλος μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο σεβασμός είναι ένα μη ...αυτοφυές είδος.
Φυτρώνει μετά την επιμελημένη σπορά και καλλιέργεια σπόρων ...αυτοσεβασμού.
Και παρακολουθώντας εδώ και μέρες όλα όσα λέγονται και συμβαίνουν στα χωράφια της χώρα και όλα τα στατιστικά στοιχεία, συμπεραίνω πως μάλλον ούτε μια δραχή των επιδοτήσεων, δεν φαίνεται να έχει επενδυθεί από τους "αγρότες" σ΄αυτή την τόσο αποδοτική και με τις μεγαλύτερες προοπτικές καλλιέργεια... :)

Kαλημέρες

ikor είπε...

Side21 καλησπέρα!

Ο αγροτικός συνδικαλισμός, όπως και ο συνδικαλισμός γενικότερα, νομίζω πως περνάει σήμερα την εξής κρίση:

Οι ηγεσίες αδυνατούν συχνά να συνδυάσουν το καλό των μελών τους με το καλό της κοινωνίας.

Επικεντρώνονται μόνο στον βραχυπρόθεσμο εντυπωσιασμό για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους...

Γι' αυτό τα αιτήματα συνήθως αφορούν πρόσκαιρες λύσεις-μερεμέτια κι όχι βαθύτερες αλλαγές με στόχο ένα ευοίωνο μέλλον.

Π.χ. γιατί κανείς συνδικαλιστής αγρότης δε ζητάει έλεγχο των μεσαζόντων; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση!

ikor είπε...

fpboy καλησπέρα!

Στους αληθινούς αγρότες νομίζω πως αξίζει σεβασμός. Γιατί ο μόχθος τους είναι πολύ μεγάλος και συχνά δεν αμείβεται επαρκώς.

Όσο για 'κείνους που κλείνουν τους δρόμους, ένα μόνο πετυχαίνουν: να χάνουν το δίκιο τους!

Μόνο αν κάποιος τους κάνει το ίδιο, την εποχή που μαζεύουν τη σοδειά τους, θα καταλάβουν πόσο αυθαίρετο είναι αυτό που κάνουν...

ikor είπε...

Φοράδα καλησπέρα!

Αν οι αγρότες επένδυαν παραγωγικά τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει, σίγουρα θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση.

Επιπλέον, αν αναζητούσαν (ή τους υποδεικνύονταν από κρατικά ινστιτούτα) καλλιέργειες με μεγαλύτερες αποδόσεις, θα είχαν πιο ευοίωνο μέλλον.

Δυστυχώς όμως, ο σπόρος αυτοσεβασμού φαίνεται πως για αρκετούς ήταν ...μεταλλαγμένος!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μα και βεβαια το θυμαμαι. Σωστες θεωρητιακ οι αποψεις σου αλλά...Τιποτα δε μπορει να λειτουργησει σημερα. Ρωτησε αν θες να σου πουν αυτοι οι ϋποτιθεμενοι" πρωτοποροι πχ Αρδας ή Δημητρα . σε τι κατάσταση βρίσκονται...

dyosmaraki είπε...

@ikor

Λες:
"γιατί κανείς συνδικαλιστής αγρότης δε ζητάει έλεγχο των μεσαζόντων; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση!"

Απαντώ:
1.Γιατί οι συνδικαλιστές αγρότες συνήθως εμπλέκονται με τους μεσάζοντες και συμμετέχουν σε περίεργα παιχνίδια (χρηματιστηριακού χαρακτήρα) που σχετίζονται με το σπρώξιμο των τιμών των αγροτικών προϊόντων προς τα κάτω αλλά και το ανακάτεμα εισαγόμενων προϊόντων τα οποία "βαφτίζονται" ελληνικά (βλ. Βουλγάρικο μέλι το οποίο πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή ως ελληνικό)

2. Γιατί οι συνδικαλιστές αγρότες συνήθως έχουν διασυνδέσεις με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες με το αζημίωτο φυσικά επιτρέπουν στους εμπόρους να στήνουν πάγκους στις λαϊκές αγορές και να αναρτούν καρτελλάκια που λένε πως είναι παραγωγοί (και κατά συνέπεια να πωλούν εισαγόμενα προϊόντα ως ελληνικά)

3. Γιατί οι συνδικαλιστές αγρότες συνήθως "διορίζονται" στις Ενώσεις και "αξιοποιούν καταλλήλως" τις κοινοτικές επιδοτήσεις οι οποίες ενώ παλιότερα δίνονταν στους αγρότες έναντι υπογραφών σε καταστάσεις όπου εμφανιζόταν η ποσότητα των αγροτικών προϊόντων για τα οποία επιδοτούνταν και δίπλα το ποσό της επιδότησης ανά kg (*ποσό που ενέκρινε η ΕΕ) τώρα πλέον εκδίδεται μια επιταγή και ο παραγωγός εισπράττει ένα ποσό δίχως στην ουσία να γνωρίζει εάν το ποσό που εισέπραξε είναι πράγματι το 100% του ποσού που δικαιούται.
Για να μην πούμε πως ένα από τα τωρινά αιτήματα των αγροτών είναι να τους αποδοθούν βεβαιωμένες οφειλές από κοινοτικές επιδοτήσεις για την πάραγωγή του 2008 (!!!!) τις οποίες έχει εισπράξει το ελληνικό κράτος και ΔΕΝ τις έχει αποδόσει εκεί που πρέπει αφού κατασπαταλήθηκαν για άλλες αιτίες...

4. Γιατί οι συνδικαλιστές αγρότες συνήθως εμπλέκονται με αδειοδοτήσεις εγκαταστάσεων οι οποίες εγκρίνονται ή δεν εγκρίνονται αναλόγως του "ανταλλάγματος" που εισπράττουν οι ίδιοι. Εάν τολμήσει κάποιος να τους πάει κόντρα το βέβαιο είναι πως δεν θα πάρει ποτέ την άδεια την οποία ζητά με διάφορες κωλυσιεργίες...

συνεχίζεται....

dyosmaraki είπε...

συνέχεια σχολίου....

Οι μεσάζοντες πάντως έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών πιάζοντάς τους να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους (κάτω του κόστους) αλλοιώς τους αφήνουν την παραγωγή στα χωράφια και πάνε αλλού.

Φέτος μαθαίνω πως (σε ολόκληρη την Ελλάδα) πολλοί μικροπαραγωγοί δεν μάζεψαν τις ελιές τους αφού δεν τους συμφέρει να πουλήσουν το λάδι στις τιμές τις οποίες τους δίνουν (μιλάμε για 2 Ευρώ X LT!!!!). Ως δικαιολογία φέρνουν την φετεινή λιγοστή παραγωγή...Είναι η πρώτη φορά που αντιδρούν συλλογικά...

Χαρακτηριστικά αναφέρω πως οι λαϊκές αγορές των Αθηνών (δεν γνωρίζω για άλλες περιοχές) διακινούν πλέον εμπορεύματα μέσω της Αγοράς του Ρέντη (από ψυγεία δηλαδή όπου αποθηκεύονται τεράστιες ποσότητες και πουλιούνται όταν η τιμή είναι αυξημένη) και όχι από παραγωγούς!!!!
Την Αγορά του Ρέντη κατά κύριο λόγο την κουμαντάρουν οι μεσάζοντες και όχι οι αγρότες....
κλπ κλπ κλπ

Πέρα λοιπόν από κάποια αιτήματα που έντονα προβάλλονται από τα ΜΜΕ υπάρχουν και αυτά τα οποία αποσιωπούνται γιατί εαν βγουν στη φόρα θα ξεσκεπαστεί μια ιδιότυπη μαφία που νέμεται τον κόπο των αγροτών.

Κανείς δεν λέει πόσα θερμοκήπια βρίκσονται αυτή τη στιγμή στις επίδικες υποθέσεις των Τραποεζών επειδή δεν έχουν καταβληθεί από το Κράτος οι Κοινοτικές Επιδοτήσεις (μιλώ για τις βεβαιωμένες και πιστοποιημένες υποθέσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί μα δίχως να έχουν εξοφληθεί οι αγρότες για τις επενδύσεις που έχουν ήδη πληρώσει με δικά τους κεφάλαια)

Το κλείσιμο των δρόμων με βρίσκει κάθετα αντίθετη από όποια κοινωνική ομάδα και αν προέρχεται. Διαπιστώνω όμως πως πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών αποσιωπούνται ένώ προβάλλονται έντονα κάποια από τα αιτήματά τους τα οποία σίγουρα δεν είναι συμβατά με την εποχή μας (π.χ. το εγγυημένο εισόδημα).

Ας μην ξεχνάμε όμως πως ενώ κάποτε η αγροτική παραγωγή αποτελούσε τη βάση της οικονομίας μας και ήταν εύλογο να στηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή, αν και οι συνθήκες άλλαξαν το Κράτος δεν φρόντισε να στηρίξει άλλους τομείς όπως η μεταποίηση (π.χ. εμφιάλωση και συσκευασία)που θα μπορούσαν άψογα και τους αγρότες να ικανοποιούν και τα προϊόντα μας να γίνονταν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

Επίσης το Κράτος δεν φρόντισε να εκτελεί τους σχετικούς ελέγχους έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία προϊόντων που δεν εκπληρούν κάποια στάνταρντς π.χ. επίπεδο φυτοφαρμάκων, τυπικά γνώριμα στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα π.χ. φέτα με αποτέλεσμα να έχουμε ξεφτιλιστεί διεθνώς και τα προϊόντα μας να κατασυκοφαντούνται και φυσικά να ζημιώνονται ακόμη και οι συνεπείς παραγωγοί.

Είναι πολλά τα θέματα που έχουν εξαγριώσει τους παραγωγούς ενώ το ελληνικό κράτος δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να διορθώσει κακοδαιμονίες δυσλειτουργιών οι οποίες όσο περνά ο καιρός αντί να διευθετούνται, γιγαντώνονται.

zoyzoy είπε...

Πολύ σοβαρό το θέμα που θίγεις και με σεβασμό προς τους αγρότες.Πραγματικά δεν γνωρίζω αν δικαίως αγωνίζονται ή εκβιάζουν την κυβέρνηση με αυτές τις κινητοποιήσεις.Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η παγκοσμιοποίηση έχει υποτιμήσει τα προιόντα τους.
Εδώ ένας βιώσιμος συνεταιρισμός στο νησί που παράγει το ξακουστό τυρί "Σαν Μιχάλη" και κινδυνεύει να κλείσει.
Γιατί πωλείται το τοπικό προϊόν υψηλότερα από εισαγόμενα προϊόντα.
Έχει καταντήσει είδος πολυτελείας.Και πως να επιβιώσει ο οργανισμός??

ikor είπε...

Νίκο καλησπέρα!

Ελπίζω να βρεθεί λύση. Μακροπρόθεσμη και βιώσιμη. Δεν αρκεί να δοθούν πάλι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας "πακέτα" (από πού άραγε;;) και του χρόνου να είναι πάλι στην ίδια κατάσταση οι αγρότες!

Για τους συνεταιρισμούς αυτούς δεν γνωρίζω όσα εσύ. Θα βοηθούσε να με ενημέρωνες. Ελπίζω να μην υπέκυψαν και αυτοί στις σειρήνες των μεσαζόντων...

ikor είπε...

dyosmaraki καλησπέρα!

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, ήσουν ποταμός!

Πάντως εκεί βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος. Και οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν σύμμαχο την κοινωνία εναντίον των μεσαζόντων.

Αντίθετα, με τη στάση τους βάζουν απέναντι την κοινωνία και χάνουν το δίκιο τους...

Κάποιοι κερδίζουν βέβαια απ' αυτήν τη στάση, όχι πάντως οι απλοί αγρότες!

ikor είπε...

zoyzoy καλησπέρα!

Ναι, η διατροφή μας είναι τεράστιο ζήτημα, όχι απλώς οικονομικό. Επειδή μάλιστα δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα πια, το να περιφρουρήσουμε την τελευταία παραγωγική μας τάξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο!

Προϊόντα ποιότητας έχουν μεγάλη ζήτηση, παγκοσμίως. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει όσους παράγουν ποιοτικά προϊόντα να βρουν κανάλια πώλησης σε αγορές που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για την ποιότητα!

Αυτό θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είναι το κύριο αίτημα των αγροτών.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

ikor είπε...

Καλή βδομάδα SKROYTZAKO!

Πράγματι είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Έχουν χρονίσει τα προβλήματα κι οι λύσεις δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Μόνο με το βλέμμα στο αύριο θα λυθεί το πρόβλημα, όχι με μερεμέτια απλώς "για να σταματήσουν τα μπλόκα".

τσότσος είπε...

Καλά τα λες βρε Γιάννη και προσυπογράφω, ως συνήθως όμως οι επιδοτούμενοι φωνασκούντες δημιουργούν τις εντυπώσεις...
Άλλωστε η "πολεμοχαρής" Παπαρήγα τους το είπε: "αν φύγετε από τα μπλόκα τα χάσατε όλα"!
Άλλωστε οι ηγούμενοι (γενικά) αγροτοπατέρες (βλ. Κοκκινούλης) μόνο το "εν τη παλάμη και τούτο βοήσομαι" ξέρουν: όταν "κονομήσουν" θα κάααθονται και θα φτιάχνουν εμπορικά κέντρα στη "Λάρσα" όπου θα πουλάνε Armani, Prada και δεν συμμαζεύεται (το έχουν ήδη κάνει, διάβασε τη χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
Καλό βράδυ!

ikor είπε...

τσότσο καλησπέρα!

Γενικά στην Ελλάδα όποιος φωνάζει περισσότερο θεωρείται ότι έχει και δίκιο...

Μακάρι ΟΛΟΙ οι αληθινά εμπλεκόμενοι (κυβέρνηση, φορείς ΚΑΙ ανένταχτοι αγρότες) να δείξουν ότι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα. Ότι νοιάζονται για την προοπτική του κλάδου τους. Ότι έχουν προτάσεις που χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Π.χ. οι θεσμικές προτάσεις που άκουσα σήμερα από την Μπατζελή στοχεύουν υπαρκτά προβλήματα. Όσοι έχουν ως αίτημα τη διαφάνεια, μάλλον θα συμφωνούν.

Αν αρκούν αυτά; Δεν το ξέρω. Οι γνώστες του θέματος ξέρουν καλύτερα.

KitsosMitsos είπε...

Υπάρχουν και τα φωτεινά παραδείγματα. Για να βλέπουμε ότι υπάρχουν λύση. Απλώς θέλουν δουλειά και μυαλό...

ikor είπε...

KitsoMitso καλημέρα!

Βεβαίως και υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να επικεντρωθούμε στο σωστό πρόβλημα. Το οποίο δεν είναι τι παράγαμε χθες, αλλά τι θα παράγουμε αύριο.

Πώς θα το συσκευάζουμε και πώς θα το διανέμουμε. Για να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και άρα καλύτερη τιμή.