Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ταμείο

Απόψε στη Βουλή, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο του 2008 διεγράφη πρόστιμο ύψους 5.511.351.867 ευρώ που είχε επιβληθεί σε χρηματιστηριακή εταιρία, εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των ομολόγων!

Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα ο κάθε Έλληνας πολίτης απ’ τον οποίον σήμερα ζητούνται νέες θυσίες: «άραγε μετά την απομάκρυνση απ’ το Ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται;»

Αλήθεια, ο Γιώργος Αλογοσκούφης που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών δεν ξέρει τίποτα; Επειδή έχει λήξει η θητεία του, δε φέρει πλέον καμία ευθύνη; Η μη επανεκλογή του ήταν αρκετή τιμωρία;

Αν οποιοσδήποτε άλλος πολίτης αυτού του κράτους ευθυνόταν για την απώλεια 5,5 δις Ευρώ, θα αντιμετωπιζόταν ομοίως; Πού είναι η ισονομία κι η ισοπολιτεία που ευαγγελίζεται το Σύνταγμα;

Με το σκάνδαλο των ομολόγων χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας μας. Τεράστια ποσά πήγαν σε τσέπες ημετέρων και σήμερα αναζητούνται από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Και η ομίχλη της λήθης φαίνεται πως αθωώνει όλους όσους ενεπλάκησαν. Καθώς ούτε αυτό το σκάνδαλο απέκτησε ονοματεπώνυμα...

Οργή! Δεν υπάρχει άλλη λέξη γι’ αυτό που νιώθει ο κάθε πολίτης που μαζεύει μια-μια τις αποδείξεις και μετράει ένα-ένα τα ευρώ.

Οργή! Για την αναλγησία και το θράσος του κυρίου Καραμανλή και της παρέας του.

Που λεηλάτησαν τα ταμεία, τους οργανισμούς, το κράτος και την αξιοπρέπειά μας. Που τσαλάκωσαν κάθε έννοια σχετική με τη «διαφάνεια» και την «ηθική» της πολιτικής.

Που έπεισαν και τον τελευταίο πολίτη ότι «εξουσία=αρπαχτή». Που εμπέδωσαν στον λαό ότι «πολιτική=επάγγελμα». Που δημιούργησαν την πεποίθηση ότι όλα στην πολιτική είναι εύκολα, χάρις στον «αυτόματο πιλότο». Άρα όποιος θέλει ν' ασχοληθεί με τα κοινά έχει μόνο δικαιώματα...

Που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, προσθέτοντας τη ματαιοδοξία και την ανεπάρκειά τους στην ολιγωρία και την αναποφασιστικότητα ορισμένων προηγουμένων.

(Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι έφτασαν το χρέος από 160 δις Ευρώ σε 300 δις Ευρώ και μας έλεγαν ότι το έκαναν για να πληρώσουν τους τόκους του παρελθόντος! Μα, αν όσα δανείστηκαν πήγαιναν όντως στην αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους, το χρέος θα έμενε τουλάχιστον σταθερό!)

Η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια ήταν μια χώρα αισιόδοξη. Σήμερα κυριεύεται από φοβικά σύνδρομα και καλοβλέπει τον ρατσισμό ως αποδεκτή άποψη.

Έχουμε σχεδόν χρεοκοπήσει: ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Μάλλον θα μας σώσουν, ως κράτος, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει το ευρώ και δεν θα πάρουν ποτέ τα δανεικά που μας δίνουν τόσα χρόνια.

Αλλά είναι βέβαιο ότι από ‘δώ και πέρα, κάθε ευρώ που δανειζόμαστε οφείλουμε να το επενδύουμε σε τομείς που θα αποδίδουν ποσοστιαία περισσότερο απ’ όσο είναι το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε. Κι όσο δεν το κάνουμε, τόσο θα φτωχαίνουμε!

Η αναφορά σε σκάνδαλα απ' τα οποία όλοι χάσαμε χρήματα δεν πρέπει βέβαια να γίνει άλλοθι για την περαιτέρω φοροδιαφυγή των πολιτών. Δεν πρέπει να γίνει αντιπερισπασμός για ολιγωρία από κανέναν υπεύθυνο στην κρίσιμη τούτη στιγμή.

Ωστόσο αν και αυτήν τη φορά ισχύσει το «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», αν και αυτήν τη φορά καταπιούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα την ευχαριστήρια επιστολή ολόκληρου πρωθυπουργού προς κατήγορο για μίζες, τότε η λαϊκή οργή θα εκτονωθεί κατά ...αδίκων!


[Σκίτσο του ΚΥΡ από ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/01/10]

32 σχόλια:

αντωνης είπε...

Μακαρι για πρωτη φορα να λειτουργησει το επι δικαιου αισθημα του πολιτη και για τα ομολογα και για το Βατοπεδι (και για ολα τα υπολοιπα).
Γιατι αν κουκουλωθουν κι αυτα, τοτε ο κοσμος θα εχει χιλια δικια να τα βαζει με ΟΛΟΥΣ.

Και το να κουκουλωθουν για μενα ειναι να μην παει κανενας φυλακη και να μην δημευθουν οι περιουσιες αυτων που "εβαλαν χερι" στα κρατικα ταμεια.
Δεν αρκει πλεον φιλε Ikor να αναδειχθουν οι οποιες πολιτικες ευθυνες.
Καποιοι επιβαλλεται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πληρωσουν και να τιμωρηθουν.
Και πολιτικοι και επιορκοι δημοσιοι λειτουργοι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ορισμένοι θέλουν να περάσει η άποψη ότι η εκλογική καταψήφιση είναι αρκετή...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αμφιβάλω αν πληρώσουν τα λαμόγια.
Πότε έγινε;
Ισχύει το "την έκανα "άντε γεια".

Ετσι πορευόμαστε χρόνια τώρα....

Μόνο στην ανάδειξη μένουμε. Μετά ισχύει το κουκούλωμα.

Ανώνυμος είπε...

Θα πλερώσουν, θα πλερώσουν...
Αλλά μπορεί να μην το πάρουμε χαμπάρι γιατί θα το κάνουν, με τον ίδιο τρόπο που τα έκαναν όλα
"Σεμνά και Ταπεινά"

kariatida62 είπε...

Εγώ περιμένω απο την καινούργια κυβέρνηση να με δικαιώσει, όπως το υποσχέθηκε!
Επειδή τυχαίνει να είμαι ασφαλισμένη στα ταμεία που άδειασαν με τα δομημένα ομόλογα, περιμένω να βρεί τους υπαίτιους και να επιστρέψουν τα χρήματα που μου έκλεψαν (κρατήσεις30 χρόνων)
Όπως σημειώνει και ο δείμος του πολίτη δεν μου αρκεί η εκλογική καταψήφιση της Ν.Δ.!
Y.Γ. Στις ειδήσεις των 8 και 9 δεν ακούστηκε το σκάνδαλο με την παραγραφή των 5,5 δισ της Χρημαστηριακής...μούγγα στη στρούγκα τα κανάλια!
Τι πιστεύετε ότι δεν πρόκαναν;

dyosmaraki είπε...

Κάποτε έγραψα πως εταιρεία η οποία εμπλεκόταν σε σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε μα ανέλαβε γενναία Δημόσια έργα και την κατονόμαζα. Αυτοί ikor μου είναι παντός καιρού και πάσης κυβερνήσεως.

Συμφωνώ με την karyatida και τον αντώνη πως η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν κλαπεί από το ελληνικό Δημόσιο από τους προηγούμενους με κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας (περιουσίας που δημιούργησαν από προϊόν κλοπής). Αλλοιώς θα τη θεωρήσω συνυπεύθυνη και καθόλου άμοιρη ευθυνών.

Οσο για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αρκεί να αναφέρω πως ο κ. Κοντός έχει κάνει μήνυση στους 2 Δημοσίους Υπαλλήλους που είχαν το θάρρος να αποκαλύψουν την επικείμενη συναλλαγή και διεκδικεί από τον καθένα τους 500 εκ. Ευρώ. Το δικαστήριο έχει οριστεί για τον Οκτώβρη. Τόσο είναι το θράσος τους.

Οργή και πάλι οργή και από μένα

Θανασης Ξ. είπε...

Τι λέτε ρε παιδιά;
5.5 ΔΙΣ ;;;;;;;;;;;;;;;...

ikor είπε...

Αντώνη καλησπέρα!

Πολύ σωστά όσα λες! Η δήμευση της περιουσίας είναι μια δίκαιη τιμωρία. Αρκεί να μην είναι σε off-shore...

Μας έχει πιάσει ένας ιδιότυπος "πολιτικός πολιτισμός". Και αυτό οδηγεί στη συγκάλυψη και στη διαιώνιση της διαφθοράς!

ikor είπε...

Δείμε του πολίτη καλησπέρα!

Ούτε η εκλογή είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε η καταψήφιση είναι τιμωρία.

Αλλιώς δεν έχουμε δημοκρατία με έλεγχο και λογοδοσία, έχουμε ασυδοσία της ολιγαρχίας.

ikor είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη καλησπέρα!

Ναι, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να ξαναγράψουμε το Manual της Πολιτικής. Γιατί πλέον έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τα παντός καιρού λαμόγια...

ikor είπε...

ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ καλησπέρα!

Διέσυραν κάθε λέξη που είχε να κάνει με αρχές και αξίες. Ομολογώ ότι πλέον ό,τι και να πεις σχετικά με τη διαφάνεια το έχουν τσαλακώσει τόσο πολύ που μοιάζει με κακόγουστο remake.

Ίσως να είναι και καλύτερα έτσι βέβαια! Θα σταματήσουν οι λεκτικές καταδίκες και ίσως έτσι αρχίσουν οι δράσεις που όλοι περιμένουμε για όσους σπατάλησαν τα χρήματά μας.

ikor είπε...

kariatida62 καλησπέρα!

Όλοι περιμένουμε δικαίωση. Ακόμα και αυτοί που δεν ψήφισαν τη νέα κυβέρνηση, περιμένουν πιστεύω να κάνει όσα είπε.

Αλλιώς η πολιτική θα αποκτήσει αμετάκλητα έναν εντελώς απαξιωμένο ρόλο.

Όσο για τους υπαίτιους, δεν ισχύει το "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

Ισχύει το "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, θα ψάξουμε τις τσέπες σας!"

ikor είπε...

dyosmaraki καλησπέρα!

Όντως, μερικοί είναι παντός καιρού... Απλώς τώρα που βλέπουμε τον κακό μας τον καιρό, ίσως ήρθε η ώρα ν' αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

Καλά, το θράσος ορισμένων ξεπερνάει κάθε όριο! Τουλάχιστον κάποιοι σιωπούν, δεν τολμούν να κατηγορήσουν όσους ζητούν διαφάνεια.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η "γάτα" είναι το μόνο ζώο που βρίσκεται από πάνω και σκούζει. Τώρα μάθαμε ότι υπάρχουν και άλλα ζώα που κάνουν το ίδιο...

ikor είπε...

Θανάση Ξ. καλησπέρα!

Ναι, 5,5 δις ευρώ! Το 2% του ΑΕΠ...

Γι' αυτό ρωτούσαν προεκλογικά "πού θα βρείτε τα λεφτά;"

Ήξεραν ότι εκεί που τα έδωσαν δεν πρόκειται να τα βρει κανείς...

Greek Rider είπε...

ikor ακριβώς γι' αυτό είχε καεί η Αθήνα και άλλες πόλεις από τα επεισόδια-εξεγέρσεις τον Δεκ 2008.

Το έχει καταλάβει αυτό ο Παπανδρέου και γι' αυτό θέλει να τα ξεκαθαρίσει όλα. Και μιλάμε για την "κόπρο του Αυγεία"!

Και σκέψου τι άλλο θα βρεθεί για τις υποκλοπές, για τα ομόλογα (σχετικό με τα πρόστιμα), κτλ, κτλ

ikor είπε...

Greek Rider καλησπέρα!

Έτσι ακριβώς είναι! Άρα, όπως είπες κι εσύ σήμερα, οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις καμιά φορά είναι επωφελείς. Γιατί αλλάζει στο μεταξύ ο τρόπος διοίκησης, με περισσότερη διαφάνεια.

Πάντως η έως σήμερα διαφθορά δε μοιάζει μόνο με τον "κόπρο του Αυγεία". Μοιάζει και με Λερναία Ύδρα!

Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Παπανδρέου να τ' αλλάξει όλα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΔΗΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ:)))

ikor είπε...

SKROYTZAKO καλησπέρα!

Και όνειρο πάντα θα μείνει, που λέει και το τραγούδι, ε; Για να δούμε.

Πάντως η τιμωρία της διαφθοράς του χθες αποτρέπει τη διαφθορά του αύριο. Αλλιώς, όσο οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο, η διαφθορά εξαπλώνεται. Μαζί της και η οργή απέναντι στο κράτος!

Side21 είπε...

Άντε να βρεις τώρα ...
πού πήγανε τα λεφτά απ'
τα δομημένα ομόλογα αφού ...
η καημένη Α.Χ. δεν είχε ούτε να πληρώσει το πρόστιμο !!!
Ποιά περιουσία να δημεύσεις τώρα
αφού με την προθεσμία που της έδωσαν
τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν, έκαναν φτερά !!!

xtsanos είπε...

Επιτρέψτε μου να μην είμαι τόσο αισιόδοξος, παρότι αναγνωρίζω τις προθέσεις του ΓΑΠ. Είναι τόσο μα τόσο σάπιο το σύστημα και τόσο βαθιά η διαπλοκή που όσα έρχονται στο φως αποτελούν ουσιαστικά υποθέσεις στις οποίες κάποιοι έχουν μείνει απ'έξω. Ούτε καν νομίζω ότι μπορούμε να φανταστούμε το τι γίνεται σε επίπεδο νομού, δήμου, κοινότητας και ιδιαίτερα σε μη αστικά περιβάλλοντα.

ikor είπε...

Side21 καλησπέρα!

Δυστυχώς, έχεις δίκιο. Ενώ ακούγεται σωστό να σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις ένσταση, είναι ένα τεράστιο παράθυρο!

Αλήθεια όμως, πώς έλαβαν φορολογική ενημερότητα και κατάφεραν να πουλήσουν τα assets που θα μπορούσαν να δημευτούν; Γίνεται να εκκρεμεί εις βάρος σου τέτοιο πρόστιμο και να σου δίνεται φορολογική ενημερότητα;;

ikor είπε...

en voz baja καλησπέρα!

Ναι, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι πρωτίστως ο τρόπος διακυβέρνησης.

Μας εκπαιδεύουν (ή επιδιώκουμε) να πιστεύουμε ότι "πολιτική=τρόπος πλουτισμού"...

Γι' αυτό το ταμείον είναι μείον!

Πάντως, επειδή κι εγώ πιστεύω ότι επιτέλους έχουμε πρωθυπουργό με ισχυρή βούληση, μετά από 5,5 χρόνια νιρβάνας, ελπίζω ότι θα διαμορφώσει γύρω του το περιβάλλον εκείνο που θα κάνει τις απαραίτητες τομές.

Το ταμείο θα γίνει στο τέλος! Αισιοδοξία, δε μας μένει τίποτε άλλο.

Meropi είπε...

Να μαι κι εμένα τη δικηγόρο του διαβόλου! Για την ακρίβεια δεν διαγράφηκε το πρόστιμο αυτό των 5,5 δισ. Έγινε το εξής: Η χρηματιστηριακή εταιρεία προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η διοικητική πράξη με την οποία της επιβλήθηκε το πρόστιμο. Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία, όταν γίνει αυτό πρέπει να καταβάλει ο προσφεύγων μόνο το 1/10 του προστίμου και το υπόλοιπο όταν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου (αν βέβαια χάσει). Η συγκεκριμένη όμως εταιρεία δεν κατέβαλε ούτε το 1/10, γιατί έγινε δεκτή αίτηση της περί αναστολής καταβολής του ποσοστού αυτού, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Έτσι έχει η υπόθεση.
Βέβαια η ευθύνης της προηγούμενης Κυβέρνησης για την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (στην ουσία χρεωκοπία) εξακολουθεί να υπάρχει.

ikor είπε...

Meropi καλησπέρα! Σ' ευχαριστώ για την αποσαφήνιση.

Άρα: έχει ανασταλεί η πληρωμή του 1/10 του προστίμου και δεν έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεση.

Αντί βέβαια να ψάχνουμε μέσω blogs να μάθουμε τι έχει γίνει, θα περίμενε κανείς μια επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση! Αναμένουμε. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μιλάμε για το 2% του ΑΕΠ!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Είναι απίστευτα ποσά
που κατασπαταλούνται
το ξέρουν δεν θα ελεχθούν
και δεν απολογούνται.

Ανέλαβαν το κόστος
λένε πολιτικό,
κανείς δεν θα πληρώσει
για τούτο το κακό;

ο κόσμος θέλει να το δει,
όσοι παρανομούνε,
είναι δεν είναι στη βουλή
σωστά να δικαστούνε.

Ετούτη η κυβέρνηση
έχει μια ευκαιρία
να πιάσει κλέφτες απ΄ τ΄αφτί
να γράψει ιστορία.

Εάν δεν το τολμήσουνε
εάν συμβιβαστούνε
κι αυτοί στο χρνοντούλαπο
σύντομα θα βρεθούνε.

NdN είπε...

Γεια σου Ikor,

Πρέπει να ελέγχονται όσοι λαμβάνουν θέσεις εξουσίας και φυσικά ο έλεγχος να παραμένει και μετά την απομάκρυνση τους απο τις θέσεις αυτες/ Το ότι ο Αλογοσκούφης ή ο κάθε Αλογοσκούφης δεν εκλέχτηκε δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το ζήτημα είνια να μην ζημιώνεται το κράτος απο τις πράξεις τους. Ειδικά στο θέμα των ομολόγων πρέπει να ψάξει η κυβέρνηση την υπόθεση πολύ καλά. Τα λεφτά που πήγαν σε μίζες ήταν πάρα πολλά και επιδείνωσαν κατά πολύ το πρόβλημα που έχουν τα ταμεία. Οποιοι πιαστούν (και πρέπει οι ένοχοι να πιαστούν) πρέπει να πληρώσουν.

Artanis είπε...

Το ταμείον είναι μείον, και δε βλέπω να έχει κανείς τη διάθεση και τη δύναμη να το γεμίσει...
Αν ήταν κανένας άλλος φτωχούλης όμως, αντί για τη χρηματιστηριακή, θα έχανε σπίτια ακίνητα και θα έμπαινε και μέσα...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ:)))

ikor είπε...

Φάνη:

Χρόνους πολλούς τα βλέπουμε
τα ίδια και τα ίδια,
κι αντί να δούμ' ανάπτυξη
βλέπουμ' αποκαΐδια.

ikor είπε...

NdN καλησπέρα!

Φυσικά πρέπει να ελέγχονται όσοι καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις. Σε βάθος, όχι επιφανειακά, ούτε πρόσκαιρα.

Δεν μπορεί π.χ. να είσαι υπουργός Οικονομίας και η γυναίκα σου να είναι Σύμβουλος επιχείρησης που αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου!

Ειδικά το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού! Δεν μπορείς να βάζεις χέρι στις οικονομίες μιας ζωής μιας ολόκληρης γενιάς!

Εκεί πρέπει το κράτος να βάλει όρους και όρια στον τρόπο που "αξιοποιούνται" τα αποθεματικά.

Γιατί δεν ανήκουν σε αυτόν που τα διαχειρίζεται, αλλά σ' αυτόν που τα πλήρωνε μια ζωή!

ikor είπε...

Artanis καλησπέρα!

Το θέμα δεν είναι μόνο να ξαναγεμίσει το ταμείο. Αλλά να αποτραπεί και η πιθανή μελλοντική του αφαίμαξη!

Άρα ΚΑΙ πρέπει να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το χέρι τους στο μέλι (ειδικά αυτοί που το έβαλαν μέχρι τον αγκώνα...) ΚΑΙ πρέπει να μπουν νέοι κανόνες ελέγχου και λογοδοσίας.

Π.χ. η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των υπουργείων που ανακοίνωσε ο Ραγκούσης ήταν μια τεράστια τομή. Μένει να εφαρμοστεί χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις.

ikor είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ καλό μήνα! Με υγεία και θετική ενέργεια πάντα!