Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Αντνάντ


Ο άντρας της φωτογραφίας είναι ο Αντνάντ, σιδεράς από τη Συρία.

Η φωτογραφία του Αντνάντ είναι αφιερωμένη σε όλους όσους επιχειρούν να χαράξουν "μεταναστευτική πολιτική", ενώ οι μόνοι μετανάστες που έχουν δει στη ζωή τους είναι μέσα απ’ τα φιμέ τζάμια τους σε κάποιο φανάρι...

Αλλά είναι εξαιρετικά αφιερωμένη και σ’ όλους όσους αισθάνονται συνεργάτες, συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους αυτούς. Που ήρθαν στην Ελλάδα από επιλογή κι ανάγκη και κουβάλησαν εδώ ένα κομμάτι της πατρίδας τους.

Το μέλλον του Αντνάντ μάλλον δεν μπορούμε να το αλλάξουμε πολύ. Η ζωή του όλη είναι (και θα είναι) ένα σιδέρωμα. Έχει πλάκα, κολώνες και δοκάρια. Έχει και μερικά γκολ. Πέντε για την ακρίβεια. Γιατί ο Αντνάντ έχει πέντε παιδιά.

Μπορούμε πάντως σίγουρα ν’ αλλάξουμε το μέλλον των παιδιών αυτών! Που μαθαίνουν ελληνικά, παίζουν με ελληνόπουλα, ερωτεύονται εδώ και ζουν με τα παιδιά μας.

Τα παιδιά των μεταναστών αξίζουν μια πιο ζεστή αγκαλιά. Τώρα που πλησιάζει η 25η Μαρτίου ας το σκεφτούμε καλύτερα. Συγκρίνοντας μάλιστα τις συνθήκες εργασίας του Αντνάντ με τις δικές μας, ίσως καταλάβουμε γιατί τα παιδιά του θα αριστεύσουν και φέτος στο σχολείο.

16 σχόλια:

stella είπε...

Απόλυτα εύστοχο το σχόλιο σου για τύς μετανάστες.Η μετανάστες και η μετανάστευση είνα μια κοινωνική πραγματικότητα και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.Μόνο που όπως σωστά αναφέρεις εκείνοι που χαράζουν την μταναστευτική πολιτική στη χώρα μας δεν είδαν τυος Έλληνες μετανάστες την δεκαετία του 1960,στοιβαγμένους σε άθλια τραίνα ,να φεύγουν για τα σκλαβοπάζαρα της Δύσης.Δέν είναι μεταναστευτική πολιτική ηΝαντίν να γίνεται Μαρία για να μπορέσει να επιβιώσει. Είναι οι ίδιοι,που με τον πιο ανάλγητο τρόπο αφήνουν το μικρό Κούρδο να υποφέρει στον καταυλισμό της Πάρνηθας.Τι να γίνει.ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .

ikor είπε...

Καλά τα λες Στέλλα!

Το μέλλον των ανθρώπων αυτών δεν αλλάζει με μπαλώματα (π.χ. βαφτίζω τη Ναντίν Μαρία).

Το μέλλον τους είναι τα παιδιά τους. Τα οποία μπορούν να αποκτήσουν ελληνική παιδεία. Να νιώθουν άνετα στη χώρα μας.

Είμαι περήφανος που η Ελλάδα από χώρα δημιουργίας μεταναστών έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στη χώρα καταγωγής τους!

Grammateas είπε...

Δηλαδή να μην υπάρχει μεταναστευτική πολιτική; Δεν πρέπει να υπάρχουν όρια; Ελεύθερο camping είμαστε; Ξέρεις να μου πείς μία χώρα που να ΜΗΝ εχει μεταναστευτική πολιτική, από αυτές που λέμε πολιτισμένες; Δεν κατηγόρησε κανείς τον φίλο που παλεύει για το μεροκάματο...

ikor είπε...

Η πολιτική απέναντι στους μετανάστες δεν αφορά μόνο το πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και το πώς ζουν εδώ όσοι έχουν ήδη έρθει και έχουν πράσινη κάρτα.

Γι' αυτό φυσικά και πρέπει να υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Και μάλιστα να μπουν αυστηρά όρια στην είσοδο νέων μεταναστών.

Ώστε να μπορέσουμε να φερθούμε καλύτερα σε αυτούς που ήδη έχουν έρθει.

Σε μια τέτοια πολιτική όμως κυρίαρχο ρόλο θα παίξει το πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά των ανθρώπων αυτών: Θα τα εντάξουμε στην κοινωνία ή θα τα περιθωριοποιήσουμε;

Καλώς ήρθες grammatea!

Grammateas είπε...

Καλώς σε βρήκα ikor! Συμφωνώ απόλυτα με τις διευκρινήσεις σου.

tractatus είπε...

ikor στην στην καθημερινότητά μας οι λέξεις πολλές φορές αποδεικνύεται ότι έχουν χάσει το νόημα...όπως η λέξη ευαισθησία για παράδειγμα. Ομως, θα ήθελα να σου πώ ότι η ματιά σου ξεχωρίζει τόσο για την ευαισθησία της όσο και για την γνησιότητά της.Φιλικά,

ikor είπε...

Grammatea, χαίρομαι που έγινα πιο σαφής με τις διευκρινίσεις μου. Χαίρομαι επίσης που είδα ότι το blog σου μιλάει για κοινά μας ενδιαφέροντα "έξω απ' τα δόντια" (που λέει κι η Μαλάμω).

Tractatus, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Ειλικρινά, όταν έφτιαξα το blog, δεν περίμενα ποτέ να πάρω τόση χαρά από την επιβράβευση ενός ανθρώπου που δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου!

Πάντως κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε η ηλεκτρονική μας γειτονιά να συναντηθεί και δια ζώσης σύντομα.

Elli είπε...

μου άρεσε... ;)
ελπίζω να μην τον εκμεταλλεύεστε στην οικοδομή...

tractatus είπε...

Θα είμαι κάτω την προσεχή εβδομάδα για τους γνωστούς...χαχαχα λόγους. Θα σου γράψω μήνυμα. Να βρεθούμε ;))

ikor είπε...

Ellie, απ' ό,τι βλέπεις ο Αντνάντ όλο καφέδες πίνει!!! (Ψυχούλα είναι ο τύπος. Και φυσικά δεν τον έχουμε "φιλοξενούμενο".)

Tractatus, αναμένω να τα πούμε κι από κοντά. Μάλλον όμως δε θα χρειαστεί μνμ. Από τη φωτογραφία σου θα σε γνωρίσω σίγουρα. Λες να έχει τόσο πολύ κόσμο;)))

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι οι περισσότεροι μετανάστες σήμερα διαβιούν σε συνθήκες άθλιες.
όμως αγαπητέ φίλε ο μετανάστης αυτός δεν χρειάζεται να αλλάξει δουλειά για να αλλάξει το μέλλον του. η δουλειά του μια χαρά είναι. πολλοί την κάνουν άλλωστε. χρέος της κοινωνίας μας είναι να του διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στο σύστημα υγείας, ασφάλειας, υγείας και πρόνοιας και σε όλα τα απλά, αλλά σημαντικά που χρειάζεται καθένας από μάς για να ζήσει ποιοτικά.

Πρέπει όπως πολύ σωστά είπες να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα επιτρέψουν στα παιδιά του (πέντε!) να νιώσουν τουλάχιστον όπως εμείς.

Πες στον Ατνάν ότι δεν θα ξεμείνει ποτέ από μεροκάματο. Έγινε διάσημος τώρα.

Προτείνω να συμμετάσχει ως σύνεδρος και στο συνέδριο!


Υ.γ. (ikor ο μετανάστης αυτός έχει ασφάλεια. τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή σου; Δεν πιστεύω να χτυπάει και καμιά μπυρίτσα;)
jey

ikor είπε...

Jey, δεν είπα ότι πρέπει ν' αλλάξει δουλειά. Άλλωστε χωρίς τον Αντνάντ το σιδέρωμα θα είναι άχαρο!

Συμφωνώ πάντως απόλυτα ότι:

"χρέος της κοινωνίας μας είναι να του διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στο σύστημα υγείας, ασφάλειας, υγείας και πρόνοιας και σε όλα τα απλά, αλλά σημαντικά που χρειάζεται καθένας από μάς για να ζήσει ποιοτικά."

Και φυσικά ο Αντνάντ και όλοι οι συνεργάτες έχουν ΙΚΑ χωρίς παζάρια! Δεν είναι "φιλοξενούμενοι", όπως λένε οι ηγέτες μας. Όσο για μπύρες, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπάλου!

Jey, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλώς ήρθες στην ηλεκτρονική μου γωνιά!

Αύριο-μεθαύριο θα ανεβάσω κι άλλο Post. Σε περιμένω ξανά!

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ σ.(*) Ikor,
δεν τά λές κι άσχημα, έστω τώρα, μετά 18 χρόνια από την μεγάλη «εισβολή» που τόσο ανέβασε το "κατά κεφαλήν μας"...
Θα πρέπει όμως να τό ψάξουμε λίγο περισσότερο, πώς φτάσαμε, ακόμα σήμερα, τα παιδιά τους π.χ. να μην αναγνωρίζονται ως υπάρξεις, αλλά κάτι σαν πακέτα... για επαναπροώθηση (πασοκική εφεύρεση ο όρος, όπως κι άλλες...) αφού ούτε ...λογαριασμό ΔΕΗ διαθέτουν κλπ κλπ κλπ.

Εγώ που έζησα(**) από κοντά την δικιά μας μεγάλη μετανάστευση προς Γερμανία, βλαστημάω πιά εκείνους που βλαστημούσαν τότε την ξενητειά...
Συγκρίνοντας την υποδοχή μας εκεί τότε με τήν υποδοχή που επιφυλάσσουμε εμείς τώρα... με "αριστερές" ή "δεξιές" κυβερνήσεις και αριστεροδέξια υποκρισία και ανικανότητα.

Ας συνειδητοποιήσουμε κάποτε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ βλέπουμε, όταν κοιταγόμαστε στον καθρέφτη.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων Παπαδόπουλος

(*) σ.= συνάδελφε ή συναγωνιστή, όχι "σύντροφε", ποτέ!
(**) Όχι στο πετσί μου, σε άλλους γύρω.
-----------
Υ.Γ.
Εγώ πάντως ήξερα έναν άλλον Κοτζαμπασάκη στο ΤΕΕ, έχετε συγγένεια;
Υ.Γ.{2}
Η ανείπωτη ευτυχία μου θά ήταν πάντως να έχουν αριστεύσει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης παιδιά μεταναστών κατά πλειοψηφία και, κρατώντας καμαρωτά την ελληνική σημαία, να παρελάσουν στις 25/3 μπροστά στον Νομάρχη, τον Δήμαρχο, τον Δεσπότη, τον τέως υπουργό Δημ. Ταξ. και την κολλεγιά τους...
Τους ηλίθιους... δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σηκώνουν και να κρατούν τη σημαία μας εκπρόσωποι τόσων εθνών;;;

ikor είπε...

Ναπολέοντα, αδυνατώ να γράψω σχόλιο για το σχόλιό σου! Τα είπες ΟΛΑ τόσο πετυχημένα.

Νομίζω πάντως ότι πέρασε η ώρα της αποτίμησης. Ο γεγονε γέγονε, που λένε. Τώρα είναι η ώρα για τον σχεδιασμό του αύριο!

Αναγνωρίζοντας φυσικά τα λάθη του χτες, χωρίς να φοράμε τα έγχρωμα γυαλιά που (θεωρούμε ότι) μας πάνε καλύτερα...

Όσο για τον άλλον Κοτζαμπασάκη, μάλλον αναφέρεσαι στον πατέρα μου.

Σ' ευχαριστώ πολύ για το μεστό σου σχόλιο! Καλώς ήρθες!

Ναπoλέων είπε...

Μιά οικογένεια μηχανικών λοιπόν...

Εκείνος ο πιτσιρικάς με το τόξο δικός σου είναι;

Και στοχεύει το ...ΕΜΠ;

Πολλούς χαιρετισμούς!

α-α-ε
Ν.

ikor είπε...

Μικρός είναι ο κόσμος Ναπολέοντα!

Όχι, ο πιτσιρικάς δεν είναι δικός μου. Βλέπει όμως τον στόχο που πρέπει να δούμε όλοι σήμερα!

Χαιρετισμούς!