Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Νότια Κρήτη


Η Νότια Κρήτη (σε αντίθεση προφανώς με τη Νότια Οσετία) είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Ένα μέρος ικανό να σβήσει μέσα σε 1 μόνο βδομάδα την κούραση μιας ολόκληρης χρονιάς!

Είναι ένας τόπος άγριος. Δωρικού ρυθμού! Γεμάτος βουνά κι ανεξερεύνητους κολπίσκους. Γεμάτος χρώματα κι αρώματα. Που όσες φορές κι αν πας, πάντα θα βρίσκεις εκεί κάτι διαφορετικό.


Είναι μια «άγονη γραμμή». Κι όπως όλες οι άγονες γραμμές, χρειάζεται, λένε, «ανάπτυξη». (Εσχάτως απαιτεί και «γνωριμία» με τον ιδιαίτερο του Υπουργού βεβαίως-βεβαίως...)

Τα τελευταία χρόνια, βαφτίστηκε «ανάπτυξη» για τη Νότια Κρήτη το λεγόμενο Διαμετακομιστικό Λιμάνι του Νότου.



Το λιμάνι αυτό θα εξυπηρετεί, λένε, τη μεταφόρτωση ασιατικών εμπορευματοκιβωτίων από τεράστια πλοία («mother ships»), σε πιο μικρά πλοία («feeder ships») που θα αναλαμβάνουν την τελική διανομή.

Κανείς δεν πρόκειται ποτέ να ακυρώσει την ανάγκη έργων υποδομής. Ωστόσο, έργα τόσο μεγάλης κλίμακας (θα είναι το έκτο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι στον κόσμο, αν γίνει!) προϋποθέτουν εμπεριστατωμένες περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας.


Έχει σήμερα κανείς εμπιστοσύνη ότι η εκπόνηση κι η εφαρμογή των μελετών αυτών θα γίνουν με επάρκεια; Ότι οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο, αν τελικά κάτι δεν πάει καλά;

Η Νότια Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή μια ακτογραμμή άνω των 400 χιλιομέτρων με εκπληκτικές παραλίες, χωρίς παραλιακό δρόμο! Γι’ αυτό έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα και την ομορφιά της.





Αυτός ο τόπος, εκεί στο Νότο, δε χρειάζεται φαραωνικά έργα. Δε χρειάζεται καν παραλιακό δρόμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι προστασία του φυσικού του περιβάλλοντος και έργα μικρής κλίμακας.

Στόχος μας δεν μπορεί να είναι να μετατρέψουμε τη Νότια Κρήτη σε ...Αμβούργο. Στόχος μας μπορεί να είναι μόνο το να βλέπουμε τα παιδιά των φωτογραφιών να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που θα διατηρεί διαρκώς τη σημερινή του φυσιογνωμία.




9 σχόλια:

Elli είπε...

Καλώστον!
Εμένα στο λιμάνι αυτό μου μυρίζουν Ζωνιανές δουλειές...

ikor είπε...

Γεια σου Έλλη! Λες; Πάντως αν δεις ποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν με θέρμη το έργο μάλλον έχεις δίκιο ;-)

Άρα "μελέτη σκοπιμότητας" έχει γίνει...

Επέστρεψες;

Ανώνυμος είπε...

Αχ αυτό το φωτογραφικό υλικό που μας ταξιδεύει.Παραλίες εξωτικές,ονειρμένες.Ενα ηλιοβασίλεμμα από τον Κόλπο της Μεσσαράς,από τους γραφικούς λοφίσκους με το θυμάρι και τη θρίμπη,με τον ήλιο να παίζει κρυφτούλι πίσω από το όρος Κέντρο σου δίνει την αίσθηση ότι μιλάς με το Θεό.Δεν μπορείς παρά να ερωτευτείς έστω τη ζωή που δείχνει τόσο όμορφη.Πίσω από την οροσειρά των Αστερουσίων είναι οι πιο όμορφες και ήσυχες παραλίες.
Αυτήν την ομορφιά κάποιοι σαλταδόροι της πολιτικής που δεν σέβονται τίποτα μπρος το κέρδος,βάλθηκαν να την ξεπουλήσουν και να την καταστρέψουν.Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι ο πρώην υπουργός που ανέλαβε εργολαβικά το ξεπούλημα,δεν εκτιμήθηκε ΄δεόντως ως άξιος από τον Πρωθυπουργό και αποπέμφθηκε από την Κυβέρνηση.Όμως κράτησε το μεσιτικό γραφείο και συνεχίζει να περιφερει την πραμάτεια του,εν αντιθέσει με το νυν αρμόδιο υπουργό,ο οποίος δεν ασχολείται με το θέμα.
Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση αρμόδια να ματαιώσει τα σχέδια κάθε επίδοξου κιλλερ του οικοσυστήματος,είναι η τοπική κοινωνία και κυρίως οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νότου.Οποιος Δήμαρχος αποδεχθεί ένα τέτοιο έγκλημα θα είναι συνένοχος και οι πολίτες πρέπει να του αποδώσουν τα επιχέρεια της πράξης του.

ikor είπε...

stella, δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με αυτά που γράφεις!

Όλα με το "κέρδος" μετριούνται σήμερα. Ποιο είναι όμως τελικά το "κέρδος"; Μόνη μονάδα μέτρησης είναι το χρήμα; (που πάει στους "μεσάζοντες")

Χάσαμε τελείως τη σημασία του δημόσιου συμφέροντος.

Και το θέμα δεν αφορά μόνο τους τοπικούς δήμους. Οι οποίοι ενδεχομένως να παρασυρθούν από ψευτο-υποσχέσεις για δήθεν "θέσεις εργασίας". Γιατί όντως οι άνθρωποι εκεί χρειάζονται ενίσχυση.

Το θέμα αφορά κυρίως την πολιτεία μας: Τι φυσιογνωμία τελικά θέλουμε να έχουν οι ακτές μας;

greek tv είπε...

Ωραίο φωτ. υλικό... Να τα ξαναπούμε (κ όχι τυχαία...).

cheers chief!

ikor είπε...

Να 'σαι καλά Φέλικα!

Η Νότια Κρήτη σε προκαλεί διαρκώς να σταματάς στην άκρη του δρόμου και να φωτογραφίζεις!

Θα τα πούμε.

dyosmaraki είπε...

Ούτε μήνας δεν έχει κλείσει ακόμη που επέστρεψα από αυτόν που δίκαια αποκαλείς "παράδεισο".
Κατ΄αρχήν να σου πω πως με συγκίνησε το κείμενό σου, που όχι μόνο αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα αυτού του παραδείσου, μα συνοδευόμενο από τις ανέμελες φωτογραφίες των παιδιών που παίζουν με κάνει και ανησυχώ πιο πολύ.
Πέρασα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου από το Φραγκοκάστελλο. Η διαδρομή που ακολούθησα ήταν από το χωριό Ασκύφου, αγαπημένες μου διαδρομές. Με έκπληξη αντίκρυσα ένα απίστευτο εργοτάξιο που σκάβει διαρκώς και δημιουργεί σήραγγες!!!! Σήραγγες σε έναν Παράδεισο. Μου θύμησε τις εργασίες που γίνονταν για να ανοιχτεί η Αττική οδός (τέτοιας έκτασης είναι τα έργα). Η περιοχή έμοιαζε πολιορκημένη. Η περιοχή φιλοξενεί άγρια χλωρίδα και πανίδα. Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα απογίνει. Λυπάμαι.
Και να ήταν το μοναδικό πρόβλημα?Η Κρήτη ξεπουλιέται σε αλλοδαπούς, χτίζεται όλη η επιφάνειά της, σχεδιάζονται να χτιστούν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, υπέρογκα μεγάλες για περιοχές που πάσχουν από λειψυδρία. Μόλις συγκεντρώσω το υλικό μου θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση.
Καλή εβδομάδα εύχομαι

ikor είπε...

dyosmaraki, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Κι εμένα μ' αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες με τα παιδιά, ήμουν τυχερός που βρέθηκαν στο οπτικό μου πεδίο.

Η διαδρομή που περιγράφεις είναι πράγματι εξαιρετική. Δεν πέρασα από εκεί φέτος και δεν είδα τα έργα που περιγράφεις. Αναμένω ανάρτηση!

Όσο για το ξεπούλημα, έχεις δίκιο. Και να σκεφτείς ότι οι Κρητικοί ανθίστανται και δεν πουλάνε εύκολα τη γη τους.

Η επόμενη γενιά όμως προτιμάει να μένει στις πόλεις, όχι στα χωριά. Πολλές φορές από ανάγκη (το εισόδημα από γεωργία-κτηνοτροφία μεγαλώνει μόνο για τους μεσάζοντες, όχι για τους παραγωγούς). Και τα Ευρώ από το χωράφι "του παππού" είναι μια κάποια λύσις...

Καλή βδομάδα και σε σένα!

Ανώνυμος είπε...

Για να αποκτήσετε γενικότερη ενημέρωση
επί του αντικειμένου,
μπορεί καθένας ελεύθερα
από το παρακάτω link να "κατεβάσει" σε μορφή powerpoint το αρχείο

http://domusdesign.gr/files/sport.ppt

της παρουσίασης
όπως ακριβώς έγινε αρχές Φλεβάρη στην Επιτροπή Νέων Μηχανικών Ν.Ρεθύμνου.

Νίκος www.istologio.gr