Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

"Ελεύθεροι" επαγγελματίες

Η πρόσφατη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκαλεί ένα αβίαστο ερώτημα:

Ποιους πλήττει ο κεφαλικός φόρος του 10%;

Σε έρευνα που κάναμε στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος στα τέλη του 2007 σε νέους Πολιτικούς Μηχανικούς διαπιστώσαμε ότι:

- Το 90% των Πολιτικών Μηχανικών κάτω των 35 ετών είναι σήμερα Ιδιωτικοί Υπάλληλοι και Ελεύθεροι Επαγγελματίες.
- Οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι εργάζονται είτε χωρίς καμία απολύτως σύμβαση, είτε με προσωρινές συμβάσεις (έργου, ορισμένου χρόνου).
- Πάνω από το 90% των Ιδιωτικών Υπαλλήλων αμείβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Πολύ επαγγελματίες, καθόλου όμως "ελεύθεροι". Αλλά αντίθετα δέσμιοι των χαμηλών μισθών, του ανεξέλεγκτου ωραρίου, της ανασφάλιστης εργασίας, του αβέβαιου εργασιακού μέλλοντος...

Δηλαδή, αντίθετα με ό,τι αρκετοί πιστεύουν, «ελεύθεροι επαγγελματίες» δεν είναι όσοι κυκλοφορούν ολημερίς στο Κολωνάκι με γυαλιά ηλίου και πούρο και πίνουν φρεντοτσίνο παρακολουθώντας στο laptop την πορεία των μετοχών τους.

Μπορεί να υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά εδώ θα περιγράψω εκείνους τους «ελεύθερους» επαγγελματίες που εγώ γνωρίζω:

Τους νέους αποφοίτους που εκδίδουν πλαστά Δελτία Παροχής Υπηρεσιών για δήθεν συμμετοχή τους σε «έρευνες» με αντίτιμο το 20% του φόρου...

Τους νέους εργαζόμενους που αμείβονται χαμηλότερα από την αξία τους και δουλεύουν χωρίς ωράριο και χωρίς πληρωμένη ασφάλεια από τον εργοδότη τους...

Τους 30άρηδες που τολμούν να πάρουν ρίσκα και να κάνουν τη δική τους δουλειά, αλλά ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους στις δημόσιες υπηρεσίες...

Τους χαμηλόμισθους (ανεξαρτήτως ηλικίας) που κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών...

Όλοι αυτοί το μόνο που ζητάνε από το κράτος είναι αναπτυξιακή πυξίδα, ώστε να δημιουργούνται διαρκώς ικανοποιητικές θέσεις εργασίας. Δεν ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία με σκοπό να κλέψουν το κράτος!

Κι όμως, το κράτος τους επιβάλλει σήμερα κεφαλικό φόρο. Φορολογεί δηλαδή ακόμα και τη φτώχεια!

Για τους μεγάλους φοροφυγάδες, τα 1.050 € φόρου είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα έπρεπε κανονικά να πληρώνουν. Επιπλέον τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είναι πλέον νόμιμοι.

Για τους χαμηλόμισθους όμως, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου μειώνει το εισόδημά τους κατά 10%, σε μια περίοδο που όλα ακριβαίνουν!

Οι νέοι, αυτοδημιούργητοι, ελεύθεροι επαγγελματίες εργάζονται 16 ώρες τη μέρα για να ορθοποδήσουν. Κι αντί να ενθαρρύνεται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητά τους, η πολιτεία τους θεωρεί όλους φοροφυγάδες.

Διαπιστώνουν έτσι ότι σπούδαζαν μια ζωή, για να δουλεύουν μια ζωή, χωρίς να ζούνε...


(Η γελοιογραφία είναι του Τάσου Αναστασίου από ΤΑ ΝΕΑ - 04/9/08)

5 σχόλια:

tractatus είπε...

Απορώ τι θα αφήσουν-με πίσω μας για τις νέες γενιές...απο το ασφαλιστικό μέχρι τη διαιώνιση του είδους...:)
Ενα σας απομένει: Να τα έχετε καλά με τη συνείδησή σας και να μιλάτε...Να μιλάτε, κυρίως, όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη σας!!!

ikor είπε...

Κι εσένα στη νέα γενιά σε εντάσσω, προς τι ο β' πληθυντικός;;

Εμείς μιλάμε. Το θέμα είναι ότι για να σε ακούει ο άλλος πρέπει να έχει περάσει από παρόμοια στάδια.

Και οι σημερινοί κυβερνώντες (ως επί το πλείστον) είναι συνήθως ανεπάγγελτοι. Άντε να έχουν δουλέψει 1-2 χρόνια...

Πού να καταλάβουν τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων; Πού να καταλάβουν τι σημαίνει να μειώνεις το εισόδημα των χαμηλόμισθων κατά 10%, σήμερα που όλα ακριβαίνουν;

Καλό φθινόπωρο Ελένη!

tractatus είπε...

thns :) για το πρώτο σχόλιο...φυσικά έτσι αισθάνομαι αλλά πάντα υπάρχουν και τα νούμερα με τα οποία ποτέ δεν τα πήγα καλά. Σου συνιστώ να διαβάσεις το τελευταίο post του Χ. Τσούκα...θα τον βρείς στα blogs που διαβάζω. Και το κείμενο και τα σχόλια αξίζουν...ρίξε μια ματιά :)

greek tv είπε...

"που να καταλάβουν τον μόχθο";
μα γιατί να τον καταλάβουν, ποιός σου είπε ότι θέλουν να μας καταλάβουν... γραμμένους μας έχουν.

δεν είναι άνθρωποι που πριν πέσουν να κοιμηθούν, θα "χαλαστούν" για μένα κ για σένα.

ikor είπε...

@tractatus:
Πραγματικά εξαιρετικό το άρθρο του Χ.Τσούκα & τα σχόλια! Το blog του το έβαλα και στη λίστα μου.

@greek-tv:
Δυστυχώς έτσι είναι. Το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους εξ αυτών είναι να ζεστάνουν μια καρέκλα... Γιατί έφτασαν με το "ασανσέρ" εκεί που έφτασαν, δεν πήραν τις σκάλες ;-)