Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Υπάρχουν


Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν με 500 ευρώ τον μήνα. Άνθρωποι που περιμένουν να τελειώσει η λαϊκή για να μαζέψουν φρούτα απ’ τον δρόμο. Που δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι άνθρωποι που χάνουν το σπίτι τους, επειδή χρωστούν στην τράπεζα 25.000 ευρώ. Και βλέπουν το κράτος να χαρίζει ακίνητα κατά το δοκούν.

Άνθρωποι που ΔΕΝ μπορούν να ταρακουνήσουν τον Dow Jones ή τον Nikkei. Άρα δεν έχουν καμία ελπίδα να τους προσέξουν.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους καμία παγκόσμια σύνοδος δε συγκλήθηκε να τους προτείνει χειροπιαστές λύσεις.

Αυτούς πάντα τους αντιμετώπιζαν με επιδόματα, συσσίτια και λόγια. Πάντα τους έλεγαν ότι το σύστημα δεν αντέχει παροχές. Ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Μέχρι που κινδύνεψε το ίδιο το σύστημα! Και, ω του θαύματος, είδαμε ότι χρήματα υπάρχουν. Ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τα πάντα για να μην καταρρεύσουν οι αγορές.

Όμως οι αγορές είχαν αρχίσει να καταρρέουν καιρό πριν. Τότε που άρχισαν όλοι να καταναλώνουν περισσότερο απ’ όσο μπορούσαν. Τότε που το κράτος δεν έβαλε κανόνες σ’ εκείνους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Σήμερα δε ζούμε την κρίση, ζούμε τ’ απόνερα της κρίσης. Σ’ ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης λοιπόν είναι περιττό να κάνουμε ενέσεις ρευστότητας. Η μόνη ένεση που μπορούμε να του κάνουμε είναι άλλη: αυτή της ευθανασίας!

Όσο θεωρούμε ότι η κρίση είναι συγκυριακή κι όχι δομική, τόσο θα πανηγυρίζουμε με τα μερεμέτια που προτείνουν οι «ειδικοί».

Και τόσο θα υπάρχουν (όλο και περισσότεροι) άνθρωποι που θα συσωρεύουν θυμό, οργή κι απέχθεια. Για ένα «σύστημα» που θυμίζει το gollum απ' τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: όταν χλωμιάζει όλοι το λυπούνται, αλλά όταν είναι ισχυρό δε λυπάται κανέναν!

20 σχόλια:

gpapoul είπε...

Γιάννη νομίζω ότι είναι αρκετά ταιριαστή η σύγκριση που κάνεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόλις πήραν με σχετική ανάσα –μετά την απόφαση για κρατικές παρεμβάσεις- πετάχτηκαν αμέσως οι παπαγάλοι του φιλελευθερισμού να αναγγείλουν ότι «εντάξει είμαστε, ευχαριστούμε που μας σώσατε, δεν χρειάζεται άλλο κράτος τώρα, αφήστε μας να συνεχίσουμε να τα καταβροχθίζουμε όλα». Πραγματικά δεν χρειάζονται λύπηση. Ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις με στόχευση σε βάθος χρόνου χρειάζονται…

cynical είπε...

Πάρα πολύ ωραία τα γραφεις ikor. Η λογική του καπιταλισμου είναι δεδομενη. Δινεις χρηματα σε αυτούς που μπορουν να τα ανακυκλωσουν: σε τραπεζες που θα δανειοδοτησουν επιχειρησεις, οι οποιες θα δωσουν δουλεια και έτσι θα φτασει το χρημα και προς τα κατω. Τα χρηματα σκάλωσαν και δεν κατεβηκαν προς τα κατω. Ειχε ξανασυμβει. Πιστευω ότι το εργο αυτο έχει ξαναπαιχτει διαφορες φορες. Και θα ξαναπαιχτεί.. μεχρι ποτε. Δεν ξερω. Μεχρι κατι πολυ χοντρό να συμβει.

ikor είπε...

Δυστυχώς, gpapoul, το κράτος έχει μέρισμα μόνο στις ζημιές και είναι αμέτοχο στα κέρδη...

Αυτό που λες πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να γίνει: μακροπρόθεσμες δομικές πολιτικές αλλαγές.

Αλλιώς σε λίγο καιρό οι κυβερνήσεις θα υποκύψουν ξανά στην τρομοκρατία τους!

ikor είπε...

Cynical, περιγράφεις τη ροή του χρήματος πολύ ξεκάθαρα και κυνικά (όνομα και πράγμα είσαι!).

Πράγματι, τα πολλά επίπεδα μεσαζόντων εξανεμίζουν τα χρήματα που προορίζονται για παραγωγικές επενδύσεις.

Ο Λίνκολν τον 18ο αιώνα επέτρεπε στις τράπεζες ΜΟΝΟ να φυλάνε και να δανείζουν χρήματα.

Εντάξει, ο 18ος αιώνας είναι 200 χρόνια πριν, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τόσο πίσω.

Αλλά αν δεν μπει ανώτατο όριο στην κερδομανία και στην ασυδοσία, όντως δε θα βγούμε ποτέ από τον σημερινό φαύλο κύκλο!

elenitsa! είπε...

τι τοθελες και συ το gollum βρε αγορι\??? σιαχτηκα απογεματιατικο

το ποστ σου ειναι του δε ποιντ. το ξερεις πως για αυτους τους ανθρωπους των 500 ευρω που περιγραφεις, μονο οι κυβερνησεις νοιαζονται κιαυτες οταν ειναι να γινουν εκλογες? (το ξερω πως το ξερεις και εσυ κιαυτοι)

δεν υπαρχει τιποτα σε αυτο τον πλανητη. οταν στη μεγαλη βρετανια η κυβερνση δινει στις ανυπαντρες μανες 1500 ευρω το μηνα να μεγαλωνουν τα παιδια τους, και εδω η ανυπαντρη μανα κρυβεται να μην τη λιθοβολησουν, οταν πρεπει η Θώδη να βγει στα καναλια για να πει οτι ο αντιδημαρχος μαζι με καποιον επωνυμο (λες και οι αλλοι ειναι ανωνυμοι, επωνυμο δεν εχουν) εχουν βαλει στο ματι το σπιτι τους και κανουν καταχρηση της θεσης τους, αλλα πριν την αφησει να μιλησει η Δρουζα ξεκινα την κουβεντα λεγοντας της "ελα πεςμας , εμαθα εχεις κανει καποια παρανομια", οταν οι δασκαλοι απεργουν για να παρουν 1400 καθαρα, τη στιγμη που η κολλητη μου δασκαλα προτοδιορισμενη βγαζει 1600 καθαρα μαζι μετα ιδιαιτερα, και 6 η ωρα ειναι σπιτι της (κανει και μια ωρα να γυρισει), οταν στο δημοκριτειο πανεπιστημιο κρεμανε γυναικεια εσωρουχα στον τυβενο του προεδρου της δημοκρατιας, τι μου λες???? δεν υπαρχει τιποτα στην Ελλαδα, κανεις δεν σεβεται κανεναν, κανεις δεν νοιαζεται για κανεναν...και οι φτωχοι παντα σκεφτονται τι θα κανουν για να δουν αλλη μια μερα, ενω οι πλουσιοι πως θα γινουν πλουσιοτεροι. μια φιλη παλια δασκαλα στα βπ, μας ελεγε πως οι μαναδες των πλουσιων παιδιων πηγαιναν και της ελεγαν πως δεν θελουν να λεει στα παιδια τους για τη φτωχεια και τη δυστυχια και τη μιζερια που υπαρχει στον κοσμο....τι να λεμε αλλο...

ikor είπε...

elenitsa!, νομίζω ότι το σύστημα μοιάζει πολύ με το golum: είναι 200 χρονών, φωνάζει απεγνωσμένα "my precious" και δε λυπάται κανέναν!

Όσο για τα υπόλοιπα που λες (σαν χείμαρρος), δεν μπορώ να προσθέσω ούτε μια λέξη.

Καλώς ήρθες στην ηλεκτρονική μου γωνιά!

VAD είπε...

Ερχομαι για τον πρώτο καφέ και σε βρίσκω να "γκρινιαζεις" γιατί τάδωσε ο Καραμανλής στους φτωχούς τραπεζίτες,μα σε ποιον θα τάδινε,στην ....πλούσια κυρά Μαρίτσα;
Σε παρακαλώ.....
Καλημέρα...

ikor είπε...

Να τα 'δινε σε ανθρώπους που πίνουν τον πρώτο τους καφέ στις 5 το πρωί, γιατί τότε πάνε για δουλειά.

Καλημέρα!

VAD είπε...

Καλά ,κι αυτοί δεν βαριούνται να ξυπνήσουν πρωί-πρωί,πρέπει να πάνε στη δουλειά οπωσδήποτε;Ετσι θα κάνουν και τα δίδυμα του Κωστάκη; :))))

dyosmaraki είπε...

Η κρίση ikor στην Ελλάδα πιστεύω πως ΔΕΝ έχει έρθει ακόμη. Φοβάμαι πως η αληθινή κρίση θα φανεί μετά από τον Ιανουάριο του 2009 και θα κρατήσει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά αυτό μαθαίνω.

Σε αυτό το διάστημα φοβάμαι πως θα δούμε βίαιες εξαγορές εταιριών εκεί που δεν το περιμένουμε.
Και οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Εύχομαι να διαψευστώ....

ikor είπε...

vad, αυτοί νομίζω ότι θα έχουν χάσει τον ύπνο τους πια...

ikor είπε...

dyosmaraki, δεν ξέρω πότε θα έρθει η κρίση. Νομίζω ότι πολλά νοικοκυριά ζούνε ήδη "αληθινή" κρίση.

Όσο για τις εξαγορές, έχεις δίκιο. Άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στις 30/9/08 η MIG ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δις Ευρώ!! Ήξερε κάτι;

NdN είπε...

Πολύ ωραίο κειμενο Ιkor. Τα πράγματα είναι όπως τα περιγραφεις. Θα σταθώ στο σχόλιο που άφησε το dyosmaraki. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Η κριση ακόμα δεν έχει χτυπήσει την Ελλάδα. Θα έρθουν δύσκολες μέρες και για τα επόμενα 2-3 χρόνια ίσως και παρπάνω τα πράγματα συνεχώς θα δυσκολεύουν. Χρήματα στις κυβερνήσεις υπάρχουν, αλλά για συγκεκριμένους σκοπούς. Αν δεν υπάρχει μία συντεταγμένη αλλαγή πολιτικής, μία χώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της. Πάντως είναι εκπληκτικό το να βλεπουμε το κράτος να επιδοτεί με απίστευτα ποσά εταιρίες όταν υπάρχουν υποδομές που καθυστερούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

tractatus είπε...

Ναι τελικά η κρίση ακόμα δεν έχει έλθει στην Ελλάδα....όχι σε όλους. Γιατί αυτοί που περιγράφεις και υπάρχουν και αυξάνονται μέρα με τη μέρα, χειμώνα το χειμώνα και καλοκαίρι το καλοκαίρι...Ξέρεις το 'πνεύμα' του καπιταλισμού πάντα εκπαιδεύει και διαλέγει....γι' αυτό και η αλυσίδα εδω και χρόνια είναι προμελετημένη και γερά πιασμένη... το είχα γράψει στο blog μου κάποια στιγμή: "είναι προτιμότερο να ζείς όπως σκέφτεσαι παρά να σκέφτεσαι όπως ζείς" (Γ.Σεφέρης)....

tzonakos είπε...

Σαφώς ειναι δομικό το πρόβλημα και όχι συγκυριακό και φοβάμαι οτι θα διαρκέσει πολύ !
Εχω δει ανθρώπους να μαζεύουν πεταμένα φρούτα στη λαϊκή. Εχω σκεφτεί οτι μπορεί να βρεθώ και εγω στη θέση τους μια μέρα.
Συμπτωματικά, το θέμα που ανέβασα σήμερα είναι σχετικό με αυτο το θέμα, του χρήματος.
Και ο παραλληλισμός με το gollum απόλυτα εύστοχος ikor.
Καλημερα και καλή εβδομάδα.

ikor είπε...

@ndn:
Αυτές τις μέρες ξεμπροστιάστηκαν όσοι έλεγαν ότι "δεν υπάρχουν χρήματα" για να ενισχυθούν ευπαθείς ομάδες.

Αποδεικνύεται ότι εκείνο που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση!

Τα μέτρα που πήραν υπέρ των τραπεζών είναι case study με θέμα "πώς το κράτος βρίσκει τρόπους να στηρίξει εκείνον που κινδυνεύει".

Με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορούν να εφαρμοστούν στους δανειολήπτες, τους μικρομεσαίους, τους φτωχούς, τους νέους εργαζόμενους.

Άσχετο:

Από την παγκόσμια κρίση δυο είδη θα επιβιώσουν όπως φαίνεται: οι κατσαρίδες και η ομάδα σου ;-)

ikor είπε...

@tractatus:
Καλώστηνα! Μας έλειψες!

Συμφωνώ ότι η αλυσίδα είναι καλά πιασμένη. Και τώρα γίνεται ιστός αράχνης!

Γι' αυτό τα αδιέξοδα που γεννάει αυτό το σύστημα επιβάλλουν αλλαγή πορείας, όχι μείωση ταχύτητας!

ikor είπε...

@tzonakos:

Καλά, αυτό το θέαμα στις λαϊκές είναι θλιβερό. Όποιος δεν το έχει δει, δεν μπορεί να το καταλάβει...

Εγώ πάντως έχω δει και πωλητές φρούτων να δίνουν σ' εκείνους που μαζεύουν από τον δρόμο. Υπάρχει ακόμα ανθρωπιά!

Έρχομαι κι από τα μέρη σου tzonako. Καλημέρα!

dyosmaraki είπε...

Ναι ikor. Πιστεύω πως η MIG κάτι ήξερε.
Βλέπεις στις κρίσεις εκείνοι που γνωρίζουν, βρίσκουν ευκαιρίες και εξαγοράζουν όταν οι άλλοι πουλάνε πολύ φτηνά.
Ο χειρότερος σύμβουλος του ανθρώπου είναι ο πανικός.
Και οι άνθρωποι στις μέρες μας πανικοβάλλονται δυστυχώς πολύ εύκολα.

ikor είπε...

Ο πανικός και ο ενθουσιασμός θα προσέθετα, dyosmaraki!

Η συγκυρία που περνάμε χρειάζεται νέους στόχους, πιο μακροπρόθεσμους.

Αν "ξεπεραστεί" με μια απλή χρηματιστηριακή άνοδο, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη!