Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ελεύθερη αγορά; Για ποιους;


Εδώ και 43 ημέρες, ένας αυτοδημιούργητος μικρομεσαίος επιχειρηματίας κάνει απεργία πείνας με live camera έξω απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο κέντρο της Αθήνας. Ο Θοδωρής Τενέζος διαμαρτύρεται έτσι για το καρτέλ σιδήρου.

Ο Τενέζος εργαζόταν ως σιδεράς σε οικοδομές. (Όσοι έχουμε ζήσει αυτά τα παιδιά στο εργοτάξιο, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους...)

Το 2004 αγόρασε με τον συνέταιρό του μια εταιρία εμπορίας σιδηρού οπλισμού. Λίγο καιρό αργότερα επιχείρησε να εισάγει σίδερο απ’ την Ιταλία.

Αφού εξακρίβωσε ότι η ποιότητα του ιταλικού σιδήρου ήταν καλή, μετά από έρευνα στα εργαστήρια του κράτους (Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων), προχώρησε στην εισαγωγή του σιδήρου. Ο οποίος ήταν και φθηνότερος.

Αυτό φαίνεται πως εξόργισε ορισμένους, οι οποίοι έπαψαν να τον προμηθεύουν με ελληνικό σίδερο. Σε λίγο καιρό, η εταιρία του κατέρρευσε.

Απ’ την καταγγελία του Τενέζου, τίποτα δε φαίνεται να αποδεικνύει με σαφήνεια την ύπαρξη καρτέλ. Αυτό όμως είναι και το πιο επίφοβο.

Γιατί τα καρτέλ είναι σαν τα αεροπλάνα Στελθ: πετάνε παντού, αλλά δεν τα πιάνει κανένα ραντάρ! Δύσκολα αποδεικνύεις την ύπαρξή τους. Κι ακόμα πιο δύσκολα τα αντιμετωπίζεις...

Τα πάντα άλλωστε είναι θέμα διαπραγματευτικής ικανότητας: όσο οι συνθήκες ευνοούν τον γιγαντισμό των ολίγων, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα αποκτούν αυτοί και τόσο μεγαλύτερη επιρροή ασκούν.

Κι αυτό κάποιοι σήμερα το λένε «ελεύθερη αγορά».

Όμως ο όρος «ελεύθερη αγορά» έγινε πια επίφαση. Έγινε η μάσκα που κρύβει την πραγματική λειτουργία της αγοράς. Ένα εξωραϊστικό botox που εξαφανίζει τις ρυτίδες και παρουσιάζει ως ελκυστική τη σημερινή κατάσταση.

Όλοι βλέπουν πια ότι με τη σημερινή λειτουργία της αγοράς, μόνο αν είσαι ημέτερος έχεις το ελεύθερο να γιγαντωθείς επιχειρηματικά. Αλλιώς δεν είσαι ελεύθερος ούτε να γεννηθείς, ούτε να μεγαλώσεις.

Γιατί την «ελευθερία» της αγοράς την αντικατέστησε η ασυδοσία της αγοράς. Που βασίζεται σε διαρκή εμπόδια εισόδου στην αγορά για τους νεοεισερχόμενους. Κι αυτό, δυστυχώς, απλώνεται εδώ και χρόνια σ’ όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Άλλωστε ούτε κι οι σημερινοί υπέρμαχοι της «ελεύθερης αγοράς» δεν μπορούν (και δεν θέλουν) να εξασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού! Δεν είναι τυχαίο...

Ανεξάρτητα απ’ το τι θα γίνει στην υπόθεση του Τενέζου, κανείς πια δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για ελεύθερη αγορά. Όσο υπάρχουν «συμφωνίες κυρίων» εις βάρος των καταναλωτών. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Όσο υπάρχουν τόσο υψηλά τείχη μπροστά σε όποιον θέλει να εισέλθει στην αγορά.

(Αρκεί να αναφερθεί ότι για να λειτουργήσει σήμερα ένα ψητοπωλείο π.χ. χρειάζεται 27 διαφορετικές εγκρίσεις από 4 διαφορετικές υπηρεσίες: Πολεοδομία, ΙΚΑ, Πυροσβεστική και Εφορία.)

Μέχρι λοιπόν ν' απλοποιηθούν οι διαδικασίες εισόδου στην αγορά, μέχρι να δίνονται κίνητρα για υγιή επιχειρηματικότητα με ξεκάθαρους όρους και μέχρι να ελέγχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάθε ύποπτο ολιγοπώλιο, οι ανισότητες συνεχώς θα μεγαλώνουν.

Κι αυτό μπορεί σήμερα να χαροποιεί την αρ-ε-στοκρατία που συντηρεί έτσι τη δύναμή της, αύριο όμως όλοι θα δουν πως δεν είναι βιώσιμο να συμπιέζεις διαρκώς τους ανήμπορους στα άκρα.


Υ.Γ.: Απόψε δεν είναι η ...Ώρα της Γης. Είναι όμως η ώρα να δείξουμε ότι συμπαραστεκόμαστε σ’ έναν άνθρωπο που με την αυτοθυσία του, ανεξαρτήτως αν έχει προσωπικό δίκιο ή όχι, γίνεται σύμβολο διαμαρτυρίας για κάτι που μας κρατάει όλους σε ομηρία.
Πατησίων 70, @20:30.

35 σχόλια:

Greek Rider είπε...

@ikor καλησπέρα.

Νομίζω ότι αν υπήρχε ελεύθερη αγορά οι επιχειρηματίες θα αναγκαζόταν να επιδίδονται σε έναν εξαντλητικό πόλεμο μεταξύ τους. Γι' αυτό όντως οι συνθήκες ιδεατής ελεύθερης αγοράς είναι μια ουτοπία.

Η πραγματικότητα είναι πιο πεζή. Η πράξη είναι γεμάτη με περιστατικά όπως ο Τενέζος. Μπορεί να μην κάνουν όλοι απεργία πείνας αλλά όλοι γνωρίζουμε γύρω μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην Ελλάδα αλλά παντού ότι τα εμπορικά κυκλώματα κανονίζουν τα πάντα.

Ελεύθερη αγορά και κουραφέξαλα...Σε διαβεβαιώ όμως ότι για τους εργαζόμενους διεθνώς προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να έχουν πλήρως ελεύθερη αγορά μεταξύ τους ώστε να ανταγωνίζονται και να ρίχνουν τους μισθούς...

Rodia είπε...

Εξαιρετική τοποθέτηση, μπράβο!:)
Αυτό όμως δεν είναι καινούργιο φρούτο, είναι το ίδιο εναντίον του οποίου επαναστατήσαμε ως λαός φουκαράδων το '21. Ο χορός των κοτζαμπάσηδων καλά κρατεί, μερικές φάρες/φαμίλιες μάλιστα είναι οι ίδιες από τότε!
..τι Μαφία και κουραφέξαλα.. Εμείς εδώ με τους κρυπτομαφιόζους που περνούν και για δημοκράτες έχουμε υπερκεράσει το... "θεσμό" αυτό!!! Είμαστε ανώτεροι λέμε. LoL

Σχετικά με τη περίπτωση Τενέζου, πού να έβλεπες τι γινόταν με τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιακού υλικού... Αλλοι πτώχευσαν, άλλοι αποσύρθηκαν, άλλοι έπαθαν έμφραγμα και μερικοί φτάσαν στην αυτοκτονία. Για την Ελλαδα Ρ.Γ. :((
για τούτο εύχομαι να ζήσει ο άνθρωπος και να κερδίσει

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνωω με τα περισσοτερα αλλά διαφωνω με την διαπίστωση οτι τα καρτέλ ειναι δυσδιάκριτα. Τα βλεπει κανεις παντου.
Πολυ ωραίο πόστ όμως....

ikor είπε...

Καλησπέρα Greek Rider!

Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο, οι απανταχού της Γης επιχειρηματίες προτίμησαν να τα βρουν μεταξύ τους παρά να φαγωθούνε.

Και μέσα απ' τον ανταγωνισμό, να μεγαλώσουν την πίτα. Όχι να φάνε το κομμάτι του διπλανού τους!

Σ' αυτό το Θέατρο Σκιών, οι μόνες σκιές που είναι κομπάρσοι είναι οι εργαζόμενοι. Αυτοί θα πληρώσουν και την εικονική κατάσταση που βάφτισαν "κρίση" οι ισχυροί...

ikor είπε...

Ροδιά μου, δεν ξέρω για τους ...σύγχρονους κοτζαμπάσηδες. Οι σύγχρονοι κοτζαμπασάκηδες όμως είναι έξω απ' τον χορό!! :-)))

(Γι' αυτό ξέρουμε και πολλά τραγούδια!)

Όσο για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών ό,τι και να πούμε είναι λίγο! Όπως και για τις τράπεζες, για τη ναυτιλία, για ..., για ...

Τον Τενέζο σήμερα τον είδα από κοντά για πρώτη φορά. Είναι πολύ ευγενική φυσιογνωμία!

Τυπικό δείγμα του λεγόμενου "μεσαίου χώρου", που τόσο τσαλαπατήθηκε τα τελευταία χρόνια απ' τους δήθεν "υπερασπιστές" του...

Μίλαγε για "αγάπη" και "αλληλεγγύη" σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι παρευρισκόμενοι δυσανασχέτησαν :-ο

Μακάρι "να ζήσει και να κερδίσει", όπως λες. Αλλά το ζητούμενο είναι τι θέλει ο ίδιος να κερδίσει!

ikor είπε...

Καλησπέρα Νίκο! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Στον κόσμο όντως είναι ευδιάκριτα τα καρτέλ. Αλλά κανείς αρμόδιος δεν τα στοχοποιεί!

Άρα στα δικά μου τα μάτια μοιάζουν με τα Stealth: κι αυτά τα βλέπεις με γυμνό μάτι, αλλά τα ραντάρ δεν τα "βλέπουν" κι έτσι δεν αναχαιτίζονται!

marianaonice είπε...

Η ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα είναι γράμμα κενό όπως και η δικαιοσύνη!

Τώρα για τη σημερινή συγκέντρωση εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένη!
Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ περισσότεροι...
Δυστυχώς παλεύουμε από τις οθόνες μας, κι όχι στο δρόμο!
Καλό Σ/Κ ikor!

αντωνης είπε...

Ikor, πολυ ευστοχη αναρτηση.

Για μενα οχι μονο δεν ειναι ελευθερη η αγορα, αλλά ουτε καν αγορα δεν ειναι εδω και χρονια.

Καλο ΣΚ!

ikor είπε...

Μαριάννα καλημέρα!

Κι εγώ νομίζω πως μπορούσαμε να είμαστε πολλοί περισσότεροι χθες.

Έστω κι έτσι πάντως, το θέμα έχει γίνει γνωστό μέσα απ' τα blogs κι αυτό είναι σημαντικό.

Αλήθεια, θα ασχοληθεί τελικά κάποιος αρμόδιος; Ή θα αφήσουν τον άνθρωπο να πεθάνει στο κέντρο της Αθήνας;;

ikor είπε...

Καλημέρα Αντώνη!

Πολύ σωστό! Ούτε καν αγορά δεν είναι. Κενό γράμμα, όπως είπε κι η Μαριάννα.

Αλλά κάποιοι το παρουσιάζουν ως αναπόφευκτο "καλό". Αντί να επιχειρήσουν να το κάνουν να λειτουργήσει προς όφελος του κόσμου.

zoyzoy είπε...

Δυστυχώς αυτή η ελευθερία αρχίζει να χάνεται από παντού όχι μόνο στην αγορά, έκφρασης,(καταγράφουν προσωπικά δεδομένα,και συνομιλίες απ΄τα facebook)Είναι γνωστό ότι μόνο όταν έχεις "Μπάρμπα στην Κορώνη" πας
μπροστά και αυτό γίνεται σε όλους τους χώρους δημόσιους,και ιδιωτικούς.
Το γεγονός όμως που δεν ήταν μεγάλη η συμμετοχή πολύ με λυπεί.Το ν'αγωνίζεσαι από μία οθόνη σε μια καρέκλα δεν είναι λύση!!
Καλό ΣΒΚ!

ikor είπε...

Καλημέρα zoyzoy!

Πράγματι, πάντα βρίσκεται ένα φόβητρο για να περισταλούν οι ατομικές ελευθερίες, άκοπα και χωρίς αντιδράσεις.

Κι όταν τις υποστηρίζεις, σε δαιμονοποιούν! Σε ταυτίζουν μ' εκείνους που με την ακραία δράση τους γίνονται το άλλοθι για τη θεσμοθέτηση περιορισμών!

Με τελικό στόχο να θεωρείται γραφική η συμμετοχή σε τέτοιες κινητοποιήσεις συμπαράστασης. Γι' αυτό κι ο κόσμος έπαψε να συμμετέχει.

Είναι αναστρέψιμη πάντως η κατάσταση! Αρκεί να το πιστέψουμε.

dyosmaraki είπε...

Γνωρίζω την υπόθεση από όσα έχω διαβάσει στα blogs. Βέβαια νοιώθω πως από όσα έχουν γραφεί και από όσα ειπώθηκαν από τον κ. Θ.Τενέζο μου δημιουργούνται κάποια κενά στην όλη ιστορία :

1. Ο σίδηρος ούτως η άλλως είναι χρηματιστηριακό είδος, πράγμα που σημαίνει πως η τιμή του αλλάζει ανά δευτερόλεπτο (ακολουθώντας τη λογική της αγοραπωλησίας μετοχών).Δεν μου είναι ξεκάθαρο λοιπόν γιατί ο Θ.Τενέζος (εφ΄όσον βρήκε καλύτερη τιμή και ποιότητα σιδήρου στην Ιταλία και στην Τουρκία) δεν προχώρησε στην άμεση εισαγωγή??? Αν κατάλαβα καλά από το βίντεο στο link που δίνεις, η εισαγωγή μάλλον δεν πραγματοποιήθηκε και αναρωτιέμαι γιατί???

2. Στο βίντεο ο Θ. Τενέζος λέει πως ενώ από την Τράπεζα είχε πλαφόν 1,5 εκ Ευρώ όταν στριμώχτηκε οικονομικά η Τράπεζα του έκοψε το πλαφόν μέσα σε ένα μήνα δίχως λόγο (δίχως να έχει καθυστερήσει δόσεις δανείου). Πρακτικά γνωρίζω πως αυτό δεν γίνεται σε καμία Τράπεζα αφ΄ενός επειδή δεν είναι νόμιμο - αφού έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Τράπεζας και του πελάτη - και αφ΄ετέρου επειδή ο χρηματοδοτικός λογαριασμός δεν κλείνει από τη μια μέρα στην άλλη. Η Τράπεζα κινητοποιεί τις διαδικασίες για να περάσει τον λογαριασμό στις επισφάλεις απαιτήσεις μόνο μετά την παρέλευση 3 καθυστερημένων δόσεων και πάλι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου η Τράπεζα κλέισει έναν χρηματοδοτικό λογ/σμό.

3. Κατόπιν ο κ. Θ. Τενέζος συμπλήρωσε πως διαμαρτυρήθηκε μία επιταγή κι έτσι μπήκε στον Τειρεσία (black list Τραπεζών). Και πάλι κοινή πρακτική των Τραπεζών είναι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο με τον πελάτη, δεν κλείνουν έναν λογαριασμό μέσα σε ένα μήνα, απλά τον βάζουν σε μια watch list και παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του.Αλλωστε δεν είναι χαζές, τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν.

Φυσικά οι παραπάνω απορίες μου μπορεί να δημιουργούνται λόγω των αποσπασματικών δηλώσεων και κειμένων που έχω διαβάσει, που σημαίνει πως δεν έχω πλήρη εικόνα του θέματος.

Οσο για τα καρτέλ αυτά είναι γεγονός πως υπάρχουν. Μοιράζουν την αγορά, κάνουν μυστικές συμφωνίες για να μην μπλέκεται η μία εταιρεία μέσα στα πόδια της άλλης, και πιθανόν να ενοχλήθηκαν που ένας μικρός έμπορος θέλησε να μπει στα δικά τους χωράφια.

Κατά τη γνώμη μου το χειρότερο από όλα είναι η παθητική στάση της επιτροπής ανταγωνισμού η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του Τενέζου δεν προβαίνει στους σχετικούς ελέγχους προκειμένου να ελεγχθούν τα μονοπώλια αν και έχει επίσημες καταγγελίες ενός πολίτη.

Ελπίζω η υπόθεση αυτή να πάρει τέλος σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτού να προκληθούν βλάβες στην υγεία του κ. Τενέζου.

ikor είπε...

Καλησπέρα dyosmaraki!

Ομολογώ ότι η ενημέρωση που έχω αντλήσει κι εγώ για το συγκεκριμένο θέμα είναι αποσπασματική.

Ήθελα όμως να το κάνω ανάρτηση, γιατί ο άνθρωπος αυτός εκτιμώ ότι διαμαρτύρεται για κάτι υπαρκτό: τα καρτέλ.

(Κάποιοι άλλοι βέβαια που "μάχονται τα καρτέλ" το κάνουν για να κάνουν οι ίδιοι τα δικά τους καρτέλ στη θέση των σημερινών. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...)

Όσο για το (2) έχω κάποιες επιφυλάξεις. Χθες μιλούσα με συνάδελφο μηχανικό που απ' τη μια μέρα στην άλλη η τράπεζα του έκοψε το πλαφόν! Χωρίς να έχει αθετηθεί κάποιος όρος της μεταξύ τους σύμβασης!

aKanonisti είπε...

Εγώ ήρθα να δω...πως πέρασες στη Θεσ/νικη.... και έπεσα πάνω στα καρτέλ...

Ουφ... και δεν έχω τελειώσει τον απογευματινό καφέ....

Συμφωνώ με όσα λες....
και δυστυχώς... δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά... αλλά είναι ο κανόνας...

ikor είπε...

Χαχα aKanonisti! Καλό! Μια χαρά τα περνάτε εκεί πάνω!

Όσο για τα καρτέλ, δυστυχώς έγιναν ο κανόνας. Και χωρίς εξαίρεση μάλιστα!

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια διεθνή καρτελική συνωμοσία δεν έχει ματαδεί ο κόσμος όλος. Αλλά και τόση αμυαλιά των πολιτών, επίσης δεν έχει δει. Πέσαμε ως βλάκες στα Supermarket, προδίδοντας στον μπακάλη μας. Πέσαμε στα "εορτοδάνεια" και "διακοποδάνεια", μην βλέποντας τη φάκα, αλλά μόνο το τυράκι. Και, το αποκορύφωμα; Πέσαμε στα "μετοχοδάνεια", για να αγοράσουμε μετοχές "φούσκες", εν γνώσει μας και ενώ το χρηματιστήριο κατέρρεε (για τους πολύ νέους σημειώνω, ότι το 1999 οι τράπεζες έδιναν δάνεια, για να αγοράσει κάποιος μετοχές. Μετά την "πτώση" οι δανειολήπτες, όχι μόνο έχασαν τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο, αλλά έπρεπε να πληρώσουν και τα δάνεια στις τράπεζες. Εξ ου και οι αυτοκτονίες). Τί να πω... Πλεονεξία; Βλακεία; Όλα μαζί; ΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ. Ας προσέχαμε!!! Και η προστασία του κράτους; Μα ΠΟΥΘΕΝΑ βέβαια.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

dyosmaraki είπε...

ikor,

Το πλαφόν δεν έχει δικαίωμα η Τράπεζα να το κόψει αυθαίρετα αφού βασίζεται σε συμβάσεις υπογεγραμμένες από τα δύο μέρη.

Μόνο σε περίπτωση που ο πελάτης έχει καθυστερήσει οφειλή πέραν των 90 ημερών οι Τράπεζες βάσει της Βασιλείας ΙΙ (Ευρωπαϊκού κανονισμού) είναι υποχρεωμένες να χαρακτηρίσουν τον λογ/σμό ως NPL (Non performing loan), να βάλουν σε watch list τον λογ/σμό του πελάτη και να τον παρακολουθήσουν. Εάν ο λογ/σμός εξακολουθήσει να μην τακτοποιείται τότε κλείνουν τα πιστωτικά όρια και κάνουν άμεσα απαιτητό το ποσό της οφειλής.

Εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι (καθυστερημένες οφειλές πέραν των 90 ημερών) ο φίλος σου μπορεί να στραφεί εναντίον της Τράπεζας. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχει και ο Τραπεζικός μεσολαβητής (κάτι σαν τον Συνήγορο του πολίτη) για τις διαφορές μεταξύ πολιτών και Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

ikor είπε...

Δημοσθένη καλησπέρα! Πολύ σωστά όλα όσα λες.

Σε όλ' αυτά βλέπουμε το τυράκι και δε βλέπουμε τη φάκα, όπως λες.

Γι' αυτό η οικονομία σήμερα πιστεύω πως χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική. Χρειάζεται και διασφάλιση από το κράτος ότι δεν θα υποθηκεύσουμε (ατομικά και συλλογικά) το μέλλον μας για να ζήσουμε σήμερα λίγο καλύτερα.

ikor είπε...

ΟΚ dyosmaraki, θα τον ρωτήσω αν έγινε κάτι απ' αυτά που αναφέρεις.

Αυτό που του είπαν είναι ότι δεν έχουν πλέον χρήματα και γι' αυτό του έδωσαν ένα μέρος από τα υπόλοιπα.

Σ' ευχαριστώ που με κατατόπισες. Το γνωρίζεις καλά (και) αυτό το θέμα!

eirini είπε...

Ελεύθερη αγορά πλέον είναι τα καρτέλ! Υπάρχουν παντού! Ποιός μπορεί να μιλήσει για ελεύθερη διακίνηση; Τόσα και τόσα παραδείγματα στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως θα έλεγα! Πολύ εύστοχη η παρομοίωσή σου με τα Στελθ! Αυτός ο αγωνιστής ο Τενέζος... πόσο λυπάμαι! Όλη αυτή η αδιαφορία από τους υπευθύνους είναι εξοργιστική!
Μπράβο για την ανάρτησή σου Ikor! Αυτό που μ'αρέσει κάθε φορά στις αναρτήσεις σου είναι ότι εξηγείς πολύπλοκες καταστάσεις με απλά λόγια.
Φιλάκια!

ikor είπε...

Να 'σαι καλά Ειρήνη! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Ναι, τα καρτέλ είναι σαν τα Stealth:

Κατ' αρχάς "Stealth" στα ελληνικά σημαίνει ληστεία και λαθραία πράξη. Έπειτα, τα Stealth είναι ορατά με γυμνό μάτι, αλλά κανένα "ραντάρ" δεν τα βλέπει. Άρα κανείς δεν τα αναχαιτίζει!

Ακριβώς όπως και τα καρτέλ δλδ. Που έγιναν κοινή πρακτική!

Όσο για τον Τενέζο, μακάρι ο αγώνας του να ευαισθητοποιήσει κάποιους. Το θέμα δε λύνεται πατώντας ένα κουμπί, αλλά κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους!

Φιλιά κι από μένα!

Vassilis είπε...

Γιάννη καλησπέρα,
δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο όταν λέμε ελεύθερη αγορά να εννοούμε ότι αυτοί που ελέγχουν την αγορά κινούνται ελεύθερα αντί να μπορεί όποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτή και να προσφέρει το προϊόν/υπηρεσία του.
Επιπλέον αντί η ελεύθερη αγορά να λειτουργεί ως ένας μηχανισμός για το βέλτιστο όφελος των καταναλωτών, λειτουργεί ως το μέσο άντλησης πλούτου για τους λίγους ... καρτελοκομπιναδόρους!
Είναι πολλοί σε αυτό το παιγνίδι, δεν σου κάνει εντύπωση ότι τόσες ημέρες δεν υπάρχει καμία αναφορά από τα ΜΜΕ;
Θυμίζει λίγο Κούνεβα από μια άποψη.

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη! Πολύ σωστά το περιγράφεις.

Στη λεγόμενη "ελεύθερη αγορά" είσαι σήμερα ελεύθερος μόνο να γιγαντωθείς, αν είσαι ήδη μέσα. Όχι ελεύθερος να μπεις.

Η δε ομηρία στις τράπεζες (μέσω δανείων, εγγυητικών επιστολών κλπ.) έχει βάλει επιπλέον εμπόδια εισόδου σε κάποιον αυτοδημιούργητο.

Δεν είναι δυνατόν μέσα σ' αυτό το περιβάλλον να μιλάμε για καινοτομία, επιχειρηματικότητα και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Όσο για το επικοινωνιακό εμπάργκο στην υπόθεση Τενέζου, ήταν απολύτως αναμενόμενη...

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με μειωμένο ωράριο θα δέχονται το κοινό οι Πολεοδομίες Παλλήνης και Μαρκόπουλου, από τη Δευτέρα 26 Μαϊου έως και την Παρασκευή 8 Ιουνίου, λόγω της εγκατάστασης του συστήματος «Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, οι υπηρεσίες των δύο Πολεοδομιών θα δέχονται το κοινό από 8 το πρωΐ έως 12 το μεσημέρι.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

NdN είπε...

Για την περίπτωση του Θοδωρη Τενέζου έχω ενημερωθεί μέσα από ατ blogs. Και εμένα μου έκανε εντύπωση η περιπέτεια του, αλλά δεν ήξερα πως λειτουργούν τα πράγματα. Τώρα που διάβασα τα σχόλια που άφησε το dyosmaraki μου δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερες απορίες.

Για τα καρτέλ το θέμα το περιγράφεις πολυ καλά φίλε Ikor. Ολοι μας τα βλέπουμε από τις εναρμονισμένες τιμές, αλλά οι υπεύθυνοι κάνουν ότι δεν υπάρχουν. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη αγορά, αλλά με την "αγορά της εκμεταλλευσης".

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

ikor είπε...

Καλή βδομάδα Δημοσθένη!

Πράγματι οι Πολεοδομίες εφαρμόζουν αυτό το ωράριο, όταν εγκαθιστούν την "Ηλεκτρονική Πολεοδομία". Λένε ότι μετά επιμορφώνονται οι υπάλληλοι στη χρήση του συστήματος...

ikor είπε...

Καλή βδομάδα NdN!

Κι εγώ απ' τα blogs ενημερώθηκα για τον Τενέζο. Και είχα την τύχη να τον δω κι από κοντά την Παρασκευή.

Σ' όλον τον κόσμο, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν καρτέλ. Αλλά στην Ελλάδα οι εναρμονισμένες τιμές είναι πάνω κι από τις τιμές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών καρτέλ!

Άλλη μια αρνητική πρωτιά...

Skouliki είπε...

ελευθερη αγορα για αυτους που τα εχουν καλα με την εξουσια και την διπλωματικη φιλαργια

τι να πω δεν ξερω
τα εχουν σκατωσει τοσο που δεν ξερω πια

σορρυ για την λεξη
φιλια

stella είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το σχόλιό σου.Πέρασα πριν λίγες ημέρες και συζήτησα μετον Τενέζο.Πρόκειται για ένα άνθρωπο που πραγματικά αδικήθηκε από την επικρατούσα κατάσταση.Ανεξάρτητα όμως αν έχει απόλυτυο δίκιο ή άδικο είναι μια φωνή διαμαρτυρίας για όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ως προπέτασμα καπνού την ελευθερη αγορά για να επιβάλλουν τους δικούς κανόνες.
Σε μια χώρα που οι δομές της οικονομίας είναι αίωλες,είναι εύκολο να αναπτυχθούν καρτέλ και εκβιαστικές συνθήκες.
Τα μεγαλύτερα καρτέλ βέβαια τα συναντούμε στα αγροτικά προιόντα,ιδίως στα ευαίσθητα όπως το γάλα καιτο λάδι.Ο αγροτικός πληθυσμός βρίσκεται σε απόγνωση αφού αναγκάζεται να δίδει το μόχθο του σε εξευτελιστικές τιμές γιατί δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.
Από την άλλη η [πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει καταστάσεις με απότέλσμα να έχουμε τα οικτρά αποτελέσματα της ακρίβειας.
Και το κακό είναι ότι δεν βλέπουμε φως στο τουνελ.

ikor είπε...

Καλησπέρα skouliki!

Έτσι ακριβώς είναι. "Ελεύθεροι" στην αγορά είναι μόνο οι εκάστοτε "ημέτεροι".

Αυτό με τη "διπλωματική φιλαργία" μου άρεσε πολύ!! Φιλιά!

ikor είπε...

Καλησπέρα stella!

Πράγματι τα καρτέλ συμπιέζουν κυρίως όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή. Γι' αυτό έχουν εξαντλήσει τόσο πολύ τους αγρότες.

Και υποτίθεται ότι με τις οικονομίες κλίμακος θα έπεφταν οι τιμές!

Μάταια το πιστεύουν αυτό μερικοί. Τα κέρδη από τις οικονομίες κλίμακος πάνε (πολλαπλάσια) σε όσους ελέγχουν την αγορά!

Χάνουν έτσι ΚΑΙ οι παραγωγοί ΚΑΙ οι καταναλωτές!

fpboy είπε...

φοβερή ιστορία, δεν έχω λόγια ...

ikor είπε...

Για να δούμε τι τέλος θα έχει fpboy!

Καλημέρα!

ikor είπε...

Σήμερα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο νόμου για την επιτροπή ανταγωνισμού.

Θέλει μελέτη για να το κρίνει κανείς:

http://ub0.cc/3t/0Q

Πάντως ο Τενέζος "έγραψε" την 47η ημέρα απεργίας πείνας και συνεχίζει. Χωρίς ΚΑΝΕΙΣ αρμόδιος να ασχολείται μαζί του...