Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ούτε αποχή, ούτε ανοχή


Σε 10 μέρες έχουμε Ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε δηλαδή τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αποχή, λένε, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών.

Γιατί άραγε;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί από την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος σήμερα: να απαξιωθεί η πολιτική. Να θεωρείται «απατεώνας» όποιος συμμετέχει και «έξυπνος» όποιος απέχει.

Όσοι το έχουν πιστέψει αυτό όμως, δεν καταλαβαίνουν ότι τη ζωή τους την καθορίζουν εκείνοι που συμμετέχουν. Εκείνοι που προκαλούν την αποχή της πλειοψηφίας, ώστε να φαίνονται οι ίδιοι πλειοψηφία!

Ας το δούμε πιο παραστατικά: αν σε μια παρέα 10 ατόμων έχεις πείσει τους 3 να σε ακολουθήσουν τι κάνεις για να γίνεις πλειοψηφία; Προσπαθείς να πείσεις άλλους 2 να έρθουν μαζί σου ή να σπρώξεις 4 στην αδιαφορία;

Προφανώς κάνεις το πιο εύκολο: καλλιεργείς μοιρολατρία και ισοπέδωση για να διώξεις εκείνους που δεν μπορείς να ελέγξεις. Οι «δικοί σου» ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ!

Αυτή η λογική του μικρού και ελεγχόμενου ...βουστάσιου έχει παρεισφρήσει πια στην πολιτική. Η δυσωδία του απωθεί πλέον κάθε υγιή δύναμη. Κι όσο περισσότερο απωθεί, τόσο περισσότερο εδραιώνεται!

Γιατί το μέλλον δεν το καθορίζουν εκείνοι που δημιουργούν κοινωνικές πλειοψηφίες, αλλά εκείνοι που προκαλούν «απέχθεια για το σύστημα» σε όσους δεν μπορούν να πείσουν!

Το μόνο αντίβαρο στη λογική του μικρού και ελεγχόμενου συστήματος είναι η μαζική συμμετοχή μας. Μόνο αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Μόνο αυτό θα δείξει τον δρόμο για αλλαγή πορείας.

Η συμμετοχή όμως δεν είναι πια αυτοσκοπός. Δεν αρκεί μια στιγμιαία ψήφος. Είναι πια επιβεβλημένο, όσο ποτέ, η συμμετοχή μας να είναι διαρκής. Γιατί όσο επικίνδυνη είναι η αποχή, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η ανοχή!

Ναι, είναι επικίνδυνο να καλούμε τους πολίτες σε συμμετοχή και μετά να τους υπνωτίζουμε ως τις επόμενες εκλογές. Είναι επικίνδυνο να ζητάμε ψήφο και μετά να μη λογοδοτούμε. Είναι επικίνδυνο να βαφτίζουμε «δημοκρατία» την ασυδοσία των εκλεγμένων εκπροσώπων μας.

Η ψήφος δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δεν καθαγιάζει όλα τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είναι λευκή επιταγή για το μέλλον. Πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή έλεγχο και λογοδοσία. Από συνεχή ενημέρωση και συνδιαμόρφωση των πεπραγμένων.

Μόνο έτσι θα ανατραπεί ο σημερινός αδιέξοδος τρόπος λειτουργίας της έμμεσης δημοκρατίας μας. Μόνο έτσι θα πάψουν οι πολιτικοί να γίνονται τα αμορτισέρ της λαϊκής δυσαρέσκειας και θ' ασχοληθούν με τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την απέχθεια για την πολιτική.

Ούτε αποχή, ούτε ανοχή λοιπόν. Συμμετοχή, μα όχι συμμετοχή μόνο στις 7 του Ιούνη, αλλά και την επόμενη μέρα. Διαρκής συμμετοχή και έλεγχος παντού και για όλους!

[Foto: από εδώ]

50 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.Η ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

eirini είπε...

Το να μην πάω να ψηφίσω το σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτές τις μέρες! Όμως τώρα τελευταία με όλα αυτά τα άρθρα που διαβάζω στα μπλοκ για το πόσο κακό κάνει η αποχή, έχω αρχίσει να το ξανασκέφτομαι! Παρ'όλα αυτά η αηδία που νιώθω για όλα τα πολιτικά κόμματα και η απογοήτευσή μου δεν ξλερω ανα θα με οδηγήσουν σωστά!

Καλησπέρα Ikor! Φιλιά πολλά!

b|a|s|n\i/a είπε...

θα πάμε να ψηφίσουμε. μόνο που μοιάζει να μην υπάρχει πλέον ελπίδα καμιά. και αν υπάρχει είναι πολύ καλά κρυμμένη. έχει εξουθενωθεί ο κόσμος. και το απίστευτο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, μην πούμε όλοι, είναι συνειδητά απομονωμένοι στον μικρόκοσμό τους. και δεν βλέπω και κανένα φως.
καλό σου βράδυ!

αντωνης είπε...

"Διαρκής συμμετοχή και έλεγχος παντού και για όλους!"

Κρατω αυτο φιλε Ικορ απο το καταπληκτικο κειμενο σου, αν και δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος για το αν εστω και ελαχιστοι απο τους πολιτες εχουν τη διαθεση πλεον για κατι τετοιο.

Την καλησπερα μου!

ανεστης είπε...

Συνυπογράφω φίλε Κ αλλά θα σου θυμίσω πως αυτοί που σκέφτονται να απέχουν είναι όσοι είδαν τις προσδοκίες τους να προδίδονται απο την αδιέξοδη πορεία και πολιτική των "εναλλακτικών" τους πρηγούμενων επιλογών.
Ποιά φωνή υψώθηκε στη βουλή ενάντια στην ασυλία των βουλευτών; ενάντια στη σκανδαλώση σπατάλη στα βουλευτικά αυτοκίνητα; (για να πάσουμε δύο απλοικά παραδείγματα).

Σοφία είπε...

Αμήν!

ikor είπε...

Καλησπέρα JK SKΡΟΥΤΖΑΚΟ!

Μόνο με έλεγχο μπορούμε να αποφύγουμε την ασυδοσία των εκλεγμένων.

Το διαδίκτυο παρέχει σήμερα κάθε ευκολία για να υπάρχει αυτός ο έλεγχος. Πολιτική βούληση χρειάζεται!

ikor είπε...

Καλησπέρα eirini!

Εγώ πάλι δεν ισχυρίζομαι ότι "κάνει κακό" η αποχή. Απλώς λέω να σκεφτούμε ποιοι και πώς θα την ερμηνεύσουν μετά!

Και υποψιάζομαι ότι σε πολλούς θα αρέσει πολύ η μεγάλη αποχή. Γιατί έχουν τη λογική του "μικρού και ελεγχόμενου".

Θεωρώ εν ολίγοις απευκταίο η απογοήτευση να μας οδηγεί στην αποχή. Προτιμώ να οδηγεί σε αντανακλαστικά και συνεχή συμμετοχή!

Φιλιά πολλά κι από μένα!

ikor είπε...

Καλησπέρα b|a|s|n\i/a!

Συμφωνώ με αυτά που λες φίλε μου. Απλώς επιπλέον προσπαθώ να βρω πού κρύβεται αυτή η ελπίδα!

Σίγουρα πάντως όχι σε όσους κλείνονται στον μικρόκοσμό τους και ρωτάνε τον καθρέφτη τους να τους πει πόσο ικανοί είναι.

ikor είπε...

Καλησπέρα Αντώνη και σ' ευχαριστώ!

Ναι, σήμερα πολύ λίγοι φαίνεται να έχουν την όρεξη για συμμετοχή και έλεγχο.

Αλλά αν θέλουν να αφήσουν κάτι οι σημερινοί πολιτικοί, πρέπει να διαμορφώσουν τις συνθήκες για εκείνους που αύριο θα το θελήσουν.

Τα εργαλεία που δίνει πια η τεχνολογία είναι πολλά. Δε χρειάζεται πια άπειρος χρόνος ενασχόλησης.

ikor είπε...

Ανέστη, καλησπέρα!

Και η λύση ποια είναι; Να βρούμε νέες μορφές δημοκρατίας και νέες μορφές συμμετοχής; Έξω από τους κανόνες των τελευταίων αιώνων;

Είναι μια άποψη, αν αυτό πρεσβεύεις. Που αξίζει συζήτηση.

Γιατί ένα σύστημα που έχει την τάση να κλείνει σαν όστρακο, όταν απειλείται το μεδούλι, μπορεί πράγματι να μη διορθώνεται εύκολα.

ikor είπε...

@ Σοφία:

...και πότε!!!

grsail είπε...

Η αισιοδοξία δεν έβλαψε ποτε κανέναν ... τις δικές μου θέσεις τις γνωρίζεις :-))

Έυχομαι καλή επιτυχία στο (όποιο) κόμμα θα προτιμήσεις.

aKanonisti είπε...

Πρόσκληση συμμετοχής....

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις εκλογές που έρχονται είναι η αποχή...
Κατάφεραν οι "ειδικοί" να το περάσουν στον κόσμο ως Cool Lifestyle...
Όσοι συμφωνείτε πως αυτό είναι καταστροφικό ...
και θέλετε να συμμετέχετε στην προσπάθεια παρότρυνσης του κόσμου να συμμετάσχει στις εκλογές....

Ελάτε μαζί μας...

Έχει ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια στα blogs, στο facebook και σε άλλα social media ενάντια στην αποχή.
Έχουν φτιαχτεί αφισάκια, προτείνονται κείμενα προς ανάγνωση και διάδοση, υπάρχουν βιντεάκια...ότι μπορούμε δηλαδή κάνουμε!

Σε αυτά τα πλαίσια φτιάξαμε ένα blog με τίτλο "Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζεις, μα ψηφίζει!!!" όπου θα ανεβάζουμε κάθε καινούριο banner-αφισάκι (σε λίγο θα υπάρχουν και με κώδικες για να μπορούν εύκολα να αναρτούνται σε άλλα blogs) και θα αναδημοσιεύουμε άρθρα και αναρτήσεις από άλλα Blogs που καταπιάνονται με αυτό το θέμα.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια και να προωθήσετε την προσπάθεια μέσω μέιλ ή όποιου άλλου τρόπου μπορείτε


http://contra-voting.blogspot.com/

ikor είπε...

Καλησπέρα φίλε grsail!

Χωρίς αισιοδοξία, δεν κάνουμε τίποτα! Το στοίχημα άλλωστε δεν είναι να έχει καλή επιτυχία το κόμμα που ψηφίζει ο καθένας.

Αλλά να ξεφύγουμε από το ψευτοδίλημμα: ψήφος ή αποχή. Και να απαιτήσουμε διαρκή συμμετοχή όλων. Μόνο έτσι αλλάζουν τα πράγματα!

Υ.Γ.: Το κείμενό σου "υπέρ" της αποχής ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον για συζήτηση. Το συστήνω σε όποιον/όποια δεν το έχει διαβάσει:
http://grsail.blogspot.com/2009/05/blog-post_26.html

ikor είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια aKanonisti! Και έξυπνο το μότο.

Επιπλέον, εκτιμώ ότι πρέπει να παροτρύνουμε και σε διαρκή συμμετοχή, ΜΕΤΑ την ψήφο. Όχι ψηφίστε, πανηγυρίστε, τελειώσατε!

Καλό μεσημέρι!

ΔΑΝΑΗ είπε...

πες τα φίλε Γιάννη!
Πολύ καλό το άρθρο σου! Έτσι όπως το λες είναι!
Δεν το στέλνεις και στονκατά τα άλλα πανέξυπνο κο Λαζόπουλο που επιθυμεί διακαώς να κάνει μόδα την αποχή; Μήπως οι εκλογές δεν θα γίνουν; Με ή χωρίς τον καθένα μας θα γίνουν! Αποστασιοποιούμενοι από τη συμμετοχή απλώς αραιώνουμε τη δεξαμενή των διαφορετικών απόψεων και μένουμε απέξω οπότε κανείς δεν ξέρει τι θέλαμε τελικά!

ikor είπε...

Καλησπέρα Δανάη!

Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που επιχειρούν να μας πείσουν ότι η αποχή κι ο καναπές είναι η λύση!

Όχι απλώς για να μην ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές. Αλλά για ν' απέχουμε εντελώς από τα δρώμενα. Ώστε να αλωνίζουν ανενόχλητοι αυτοί που "συμμετέχουν".

Και να ερμηνεύουν κιόλας μετά, ο καθένας κατά το δοκούν, αυτούς που "επέλεξαν" (;) να μείνουν σιωπηλοί.

Η σιωπή της αποχής όμως δεν μπορεί να καλύψει τη φωνή όσων συμμετέχουν!

VAD είπε...

Δεν απέχουμε,ψηφίζπυμε,κάνουμε τη βουτιά μας,πάμε και για..."ψάρεμα",
σε ψαροταβερνα φυσικά:)),
ολα μπορούμε να τα προλάβουμε...

ikor είπε...

Σωστός ο VaD. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εσύ επιλέγεις ποιο είναι το "τερπνόν" και ποιο το "ωφέλιμο"!

Καλώς να ορίσεις Βασίλη!

Ανώνυμος είπε...

Η αποχή, που πολλοί και για τους δικούς τους λόγους την θέλουν, είναι απόχη (παγίδευση). Όσο και αν διαβάζεται ως παράδοξο, η συνεχής αναφορά των Μ.Μ.Ε. στην αναμενόμενη αποχή, δεν σκοπεύει στην ελλάτωσή της, αλλά το αντίθετο. Ο Έλληνας "Μπερλουσκόνι" με τις γυμνόστηθες-βουλευτές (ώς Τσιτσιολίνες) και τους γονυπετείς υπαλλήλους-βουλευτές περιμένει στην γωνία.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

ikor είπε...

Καλησπέρα Δημοσθένη!

Συμφωνώ, η αποχή είναι απόχη. Και για κάποιους τελικά είναι τρόπος ζωής να ψαρεύουν σε θολά νερά!

Έχει έναν ακόμη στόχο η συνεχής αναφορά στην "επαπειλούμενη" αποχή: να ενεργοποιήσει τα αντιδραστικά αντανακλαστικά του κόσμου υπέρ της. Γιατί όταν κάτι κρίνεται συνέχεια ως "κακό", ο κόσμος τελικά το βλέπει με συμπάθεια!

Και εν τέλει ο στόχος δεν είναι απλώς η ψήφος, αλλά να απαξιωθεί η διαρκής συμμετοχή κι ο έλεγχος.

D.Angel είπε...

Εγώ προσωπικά θα πάω να ψηφίσω!Οσο απογοητευμένη κι αν είμαι η αποχή δεν είναι λύση!Φιλιά

Unknown είπε...

Και τι πιστευεις δηλαδη οτι δεν θα κοιμηθουμε μεχρι τις επομενες???σιγα...απο λογια εμεις οι ελληνες χτιζω ανωγεια και κατωγια.

vagnes είπε...

...το κύμα της μαζικής ψήφου είναι το μόνο που μπορεί να τους τρομοκρατήσει.

Φανταστείτε τι θα λέγανε το βράδυ άμα το ποσοστό αποχής ήταν κοντά στο μηδεν!

NdN είπε...

Πάρα πολύ καλά τα λες φίλε Ikor. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλους να αποασίζουνε για όλους μας. Η αποχή δεν άλλαξε τίποτα, ποτέ. Πρέπει να ψηφίσουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, και σε αυτούς που θα προτιμήσουμε, αλλά και στους υπόλοιπους!

"Διαρκής συμμετοχή και έλεγχος παντού και για όλους!"

Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό και είναι στο χέρι μας ως πολίτες να το κάνουμε.

marianaonice είπε...

Όπως τα λες!!
Συμμετοχή και τώρα και πάντα, παντού!!
Ενεργοί πολίτες κι όχι ζώα στο μαντρί!!

ikor είπε...

Καλημέρα dreamer-angel!

Συμφωνώ μαζί σου. Εδώ δεν ισχύει το "η σιωπή μου προς απάντησή σου". Απάντηση θα δώσουμε, μόνο όταν καταλάβουμε ότι έχουμε φωνή.

Φιλιά κι από μένα!

ikor είπε...

Καλημέρα Ελευθερία!

Όχι, δεν το πιστεύω. Αλλά το εύχομαι: να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες!

Γιατί υπάρχουν δυο ειδών αποχές: η στιγμιαία αποχή απ' τις εκλογές κι η διαρκής αποχή απ' τα κοινά.

Και η αποχή και η ανοχή όμως βολεύουν μόνο εκείνους που έχουν επενδύσει στη διαιώνιση του σημερινού σκηνικού.

ikor είπε...

Vagnes καλημέρα!

Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Για να νιώσουν λίγο την ανάσα μας εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους πάντες για πάντα.

ikor είπε...

Καλημέρα NdN!

Ναι, το μήνυμα αφορά και εκείνους που προτιμούμε και τους υπόλοιπους!

Μα κυρίως φοβίζει μια διακομματική νομενκλατούρα που πιστεύει ότι μπορεί να απωθεί και να απογοητεύει εκείνους που δεν μπορεί να πείσει.

Με σκοπό ν' αποφασίζουν για το μέλλον μας οι ήδη διαμορφωμένες πλειοψηφίες κι όχι αυτές που σήμερα διαμορφώνονται.

Πιστεύω πως μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που θα ενθαρρύνουν στην πράξη τη λογοδοσία και τη διαρκή συμμετοχή του πολίτη θα έχουν πολιτικό μέλλον.

ikor είπε...

Καλημέρα marianaonice!

Μόνο με ενεργούς πολίτες θα αλλάξει κάτι. Έτσι γίνεται πάντα.

Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν εκείνοι που σήμερα διοικούν, εμείς οι ίδιοι πρέπει να το επιβάλλουμε.

Και σήμερα, ευτυχώς, έχουμε πολλά εργαλεία για συμμετοχή και έλεγχο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Ωραία τα γράφεις!
Με έπεισες να μην ψηφίσω...

ikor είπε...

Και αποχή και ανοχή δηλαδή;

Είσ' ωραίος! Καλό ΣΚ Στέλιο!

Vassilis είπε...

Πάντως είναι κρίμα που το κέντρο βάρους αυτών των εκλογών έχει μετατοπιστεί στην καταμέτρηση δυνάμεων για τις εθνικές εκλογές. Από μια άποψη πάντως ίσως και αυτό να γίνει ένας ακόμα λόγος για να ψηφίσει κάποιος αντί να πάει για μπάνιο.

Aspa είπε...

Φυσικά και θα ψηφίσω - όπως κάνω πάντα. Το μήνυμά σου για διαρκή συμμετοχή είναι απόλυτα σωστό και ελπίζω να υιοθετηθεί από όλους μας…

katerina είπε...

Να βάλω εγώ μια παραμετρο;
Και τι έγινε που η αποχή τόσα χρονια στην Ελλαδα ειναι σε πολύ χαμηλά επιπεδα σε σχέση με την υπολοιπη ΕΕ;

Και τι έγινε που η αποχή σε όλη την ΕΕ ειναι πολύ υψηλη;

Κοινως ikor, ειναι πολύ όμορφο το θεωρητικό υποβαθρο που το τοποθετείς, αλλά απο ποτε μπορουμε να αγνοουμε τα εργαστηριακά δεδομένα;

Όταν ο ...μακαριτης έλεγε "αν η θεωρια σου δνε συμφωνει με ταγεγονότα, αλλάζεις τα γεγονοτα", απλά αστειευοταν.
Και τα εργαστηριακά δεδομένα καλέ μου φίλε στην Ελλδα, ειναι τραγικά κι ας ήταν πάντα υψηλή η συμμετοχή.

Ξερεις πριν δουμε αν θα ψηφισουμε ή όχι, ας δουμε τι και γιατί ψηφιζουμε. Και αν δεν εχουμε να ψηφισουμε ...ναι και η αποχη ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ πράξη. Eνιοτε πολύ ουσιαστική πολιτική πράξη. Αυτά τα ψευτδιλληματα, αν δεν ψηφισω εγώ ..ψηφιζεις εσυ δυο φορές... ουτε στατιστικά, ουτε πολιτικά ουτε ηθικά ευσταθουν.

ikor είπε...

Βασίλη καλησπέρα και καλό μήνα!

Εντάξει αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις σε πανελλαδικές κάλπες. Μπορεί να είναι όμως και λόγος για να ψηφίσεις τελικά, όπως λες.

ikor είπε...

Καλό μήνα Aspa!

Μακάρι να υιοθετηθεί απ' όλους μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Ακόμα κι αν η σημερινή αντιπροσωπευτικότητα απογοητεύει πολλούς, αυτό να μη γίνει λόγος ανοχής, αλλά λόγος συμμετοχής.

ikor είπε...

Κατερίνα καλό μήνα!

Η αποχή στην Ευρώπη είναι υψηλή ΚΑΙ επειδή εκεί έχουν λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματά τους.

Άλλωστε αυτό λέω κι εγώ: μια απλή ψήφος δεν είναι το παν. Το να μας υπνωτίζουν 4-5 χρόνια και να μας πατάνε ένα κουμπάκι για να ψηφίσουμε είναι τέλμα, δεν είναι "δημοκρατία".

Γι' αυτό πιο πολύ κι απ' την ψήφο μετράνε οι θεσμοί που θα ενισχύσουν τη διαρκή συμμετοχή και τον έλεγχο.

Φυσικά δε θεωρώ κατακριτέα την αποχή. Λέω όμως επιπροσθέτως ότι η αποχή χαροποιεί αυτούς που εγώ προσωπικά θεωρώ τους (διακομματικούς) υπαίτιους της σημερινής κατάστασης γενικευμένης ανομίας και κουκουλώματος.

Επιπλέον, η αποχή καλλιεργείται ως στάση ζωής κι όχι ως απλή συμπεριφορά. Αποχή από την ψήφο, αποχή από τον έλεγχο, αποχή από τη συμμετοχή...

Έτσι, είτε το θέλεις είτε όχι, τις αποφάσεις τις παίρνουν εκείνοι που συμμετέχουν. Εκείνοι που προκαλούν την αποχή και διαφημίζουν το εύκολο "δεν υπάρχει καμία επιλογή".

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Η ψήφος είναι δύναμη
και δεν την χαραμίζω
και με τα μάθια ανοιχτά
νομίζω πως ψηφίζω.

Η ψήφος είναι έλεγχος
στην κάθε εξουσία
νομίζω η συμμετοχή
πως είναι η ουσία.

Η αποχή και το λευκό
θαρρώ δεν είναι λύση
η ψήφος είναι δύναμη
μπορεί να τιμωρήσει.

TeddyBoy είπε...

Σωστός σε όλα και ειδικά στο 'συνεχής έλεγχο και λογοδοσία'.

Ξέρεις το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ως έλληνες δεν είναι ότι δεν ψηφίζουμε, αλλά το ότι ψηφίζουμε κάτι συγκεκριμένο δογματικά και μόνιμα, χωρίς να το θέτουμε σε συνεχή αμφισβήτηση.

Και έτσι δημιουργούνται οι κομματικοί στρατοί.

fpboy είπε...

Πολύ ώριμη η σκέψη σου,
χαίρομαι που σκεφτόμαστε το ίδιο !

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να καταλάβω αυτό που λες αλλά και αυτούς που θέλουν να απέχουν απ τις εκλογές. Ο κόσμος έχει απηυδήσει και δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον πολιτικό για να του λύσει τα προβλήματά του...

katerina είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Ικόρ,ας γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στην καθημερινότητά μας.

ikor είπε...

Φάνη,

Άλλοι την αγοράζουνε
και άλλοι την πουλούνε,
μα η ψήφος είναι δύναμη
ό,τι και να μας πούνε.

Απάθεια και αποχή
θέλουν να κάνουν μόδα,
μα όλα είν' ακίνητα
σα δε γυρίζ' η ρόδα.

Συμμετοχή και έλεγχος,
αυτή 'ναι η ουσία,
η ψήφος μόνο δεν αρκεί
με τόση απουσία.

ikor είπε...

Καλησπέρα TeddyBoy.

"Συνεχής αμφισβήτηση"! Συμφωνώ πολύ. Αντί για τον δογματισμό και τη μονολιθικότητα που βλέπουμε σήμερα.

Θα βοηθούσε πολύ: να είχαμε περισσότερα αιρετικά πνεύματα και λιγότερα καλούπια.

ikor είπε...

Χαίρομαι κι εγώ fpboy! Σ' ευχαριστώ πολύ.

Την καλησπέρα μου.

ikor είπε...

Καλησπέρα elgrecogr!

Εγώ πάλι (λυπάμαι) την αποχή δεν μπορώ να την καταλάβω. Το ότι δηλαδή "αρνούμαι να κάνω επιλογή".

Σίγουρα η πολιτική κατάσταση εκπέμπει μια έντονη δυσωδία. Αλλά αυτό διαιωνίζεται, όσο απέχουν τα κριτικά πνεύματα.

Πώς θα αλλάξουν τα πράγματα; Με το να σιωπούμε και να γυρίζουμε την πλάτη; Με το να κάνουμε απλώς κριτική;

Προσωπική απάντηση: ψήφος, αλλά και διαρκής συμμετοχή. Με αυτοοργάνωση και παρέμβαση όπου μπορούμε, όσο πιο τεκμηριωμένα μπορούμε, μ' εκείνους που θέλουμε και μας ταιριάζουν.

ikor είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα!

Νομίζω πως μόνο έτσι μπορούμε ν' αλλάξουμε πράγματα. Κι όχι μόνο να λέμε ότι θέλουμε να γίνουν όλα γύρω μας καλύτερα.

Αυτόματοι πιλότοι πάντως δεν υπάρχουν. Όσοι το πίστευαν αυτό, διαψεύστηκαν οικτρά!