Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόωρες εκλογές 2009


Δυο μόλις χρόνια μετά τον Σεπτέμβριο του 2007, ο πρωθυπουργός προκήρυξε χθες πρόωρες εθνικές εκλογές.

Γιατί πάλι εκλογές;

Οι αιτίες κι οι αφορμές διαφέρουν, όπως πάντα. Ουσιαστικά όμως η κλεψύδρα της σημερινής κυβέρνησης άρχισε να αδειάζει τάχιστα αμέσως μετά την οριακή της κοινοβουλευτική νίκη τον Σεπτέμβρη του ‘07.

Με 152 βουλευτές και μερικές προσθαφαιρέσεις στην πορεία, κατέληξε σήμερα να έχει μια οριακή πλειοψηφία 150 βουλευτών, συν τον Παυλίδη.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές και επικαλέστηκε 3 στόχους:

Α) Τον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής, Β) το «νοικοκύρεμα» του κράτους και Γ) την «επιτάχυνση» των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τι εννοεί άραγε; Μήπως από τον πολύ εθισμό στην αντιπολιτευτική ρητορεία άρχισε να αντιπολιτεύεται και τον ίδιο του τον εαυτό;

Τώρα ανακάλυψε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα; Όταν καταργούσε το ΣΔΟΕ, πίστευε ότι δεν υπήρχε φοροδιαφυγή;

Είναι «νοικοκύρεμα» του κράτους η κατάργηση του ΑΣΕΠ; Είναι «νοικοκύρεμα» η αύξηση των κρατικών δαπανών για να αμειφθούν οι εκατοντάδες χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι που διόρισε σε επιτροπές και υποεπιτροπές;

Και πόσες ακόμα διαρθρωτικές αλλαγές θέλει να κάνει; Πούλησαν την Ολυμπιακή, πούλησαν τον ΟΤΕ, όλα τα λιμάνια, ακόμα και τα κτίρια των υπουργείων! Τι άλλο υπάρχει να πουλήσουν;

Τα όμορφα λόγια υπνωτίζουν επί μακρόν, αλλά η αναντιστοιχία λόγων και έργων αφυπνίζει τον κόσμο απότομα!

Αλήθεια, μετά από 5,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου, τι είναι εκείνο που θα θυμάται κανείς ως προσφορά στον τόπο από την απερχόμενη κυβέρνηση; Ποια είναι τα θετικά της διακυβέρνησής τους για τη χώρα;

Ο κύριος Καραμανλής αποχωρεί οικειοθελώς (παγκόσμια πρωτοτυπία!), αλλά δεν αφήνει πίσω του καμία απολύτως παρακαταθήκη. Εκτός από ορισμένες επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις και μιαν ατέρμονη κριτική «στο χθες».

Δυστυχώς, σε κανέναν τομέα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η χώρα έκανε βήματα προόδου αυτά τα 5,5 χρόνια:

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας δεν έχει ισχυρές βάσεις και σαφείς στόχους. Τα εργασιακά δικαιώματα απαξιώνονται. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται διαρκώς, με την ανοχή και τις ευλογίες του κράτους.

Ούτε η Παιδεία, ούτε η Υγεία βελτιώθηκαν. Η Δημόσια Ασφάλεια χειροτέρεψε. Οι Τούρκοι κάνουν πάρτυ παραβιάσεων. Η διένεξη με τη FYROM διαιωνίζεται και το χάσμα μεγαλώνει. Οι αγωγοί φυσικού αερίου με τη Ρωσία υπογράφηκαν, αλλά η κατασκευή δεν προχώρησε...

Εσκεμμένα δεν υπάρχει καμία αναφορά στα σκάνδαλα. Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά γι’ αυτά. Η σημασία τους είναι μεγάλη, γιατί χάθηκαν χρήματα Ελλήνων πολιτών.

Σε προεκλογική περίοδο όμως, η επίκληση των σκανδάλων του χθες είναι το λίπασμα για τα σκάνδαλα του αύριο. Λειτουργεί ως άλλοθι για τους επόμενους («και οι προηγούμενοι έκλεβαν, άρα μη μιλάτε»), ενώ δημιουργεί και προσδοκίες στους εκάστοτε ημέτερους («τώρα έρχεται η σειρά μας»).

Η 5η Οκτωβρίου 2009 θα είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη μέρα. Μόνη ελπίδα είναι τώρα να δώσουν αυτές οι εκλογές μια νέα ισορροπία στο θνησιγενές σημερινό πολιτικό τοπίο. Να γίνουν η αφετηρία για μια νέα πορεία, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους.

Να απαντηθούν προεκλογικά ορισμένα ερωτήματα: «Τι είναι σήμερα δημόσιο συμφέρον;». «Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους μετά την κρίση;»

Και να αναδειχθούν πρόσωπα που, χωρίς βαρίδια απ' το παρελθόν, θα δράσουν συντεταγμένα, με πολιτικά χαρακτηριστικά και υπό καθεστώς πλήρους και διαρκούς ελέγχου.

Η αντοχή του κόσμου στην εναλλαγή εξουσιομανών προσώπων έχει πια εξαντληθεί. Άρα, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά!


[Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά τις περσινές πυρκαγιές στο Ρέθυμνο.]

32 σχόλια:

Laplace είπε...

Πολυ καλη αναρτηση!
Λιγοτερα συνθηματα,πολυ δουλεια!αυτο θα πρεπει να κανουν..
παντως ειναι πολυ παραξενο που αποχωρει... οικειοθελώς(ετσι δειχνει ΤΩΡΑ,η αληθεια ομως θα φανει σε λιγο καιρο πιστευω)...
Μηπως η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ κ η κυρηξη πτωχευσης ειναι πολυ κοντα κ αναποφευκτη γιαυτο εφυγε?

μ είπε...

Σοβαρός και μεστός ο λόγος σου Γιάννη (όπως πάντα άλλωστε).

Ο Καραμανλής ανακοίνωσε εκλογές για πολλούς λόγους. Ήθελε να προλάβει κάποιες καταστάσεις και να αποφύγει πολλές άλλες. Σίγουρα η επόμενη διακυβέρνηση του τόπου θα έχει πολλά προβλήματα να λύσει, αλλά ποια δεν είχε άλλωστε.

Προσωπικά πάντως ΔΕΝ πρόκειται να ψηφίσω κάποιο μέλος των οικογενειών Παπανδρέου/Καραμανλή/Μητσοτάκη. Έλεος με τους οικογενειοκράτες.

roadartist είπε...

Και εγώ αυτό φοβαμαι που γράφει ο Laplace.. Την χρεωκοπία..

Εχτές στο διάγγελμα ήταν σαν να έλεγε πως είμαστε στα πρόθυρα καταστροφής..

Artanis είπε...

Αχ, γιατί προσπαθείς να βρεις λογικές εξηγήσεις σε παράλογες καταστάσεις;
Εγώ έχω εγκαταλείψει την προσπάθεια...
Σε φιλώ, καλά να περνάς και υπομονή: Έρχεται προεκλογική περίοδος 1 μήνα...
Αν και δεν είναι πολύ, μια βαβούρα θα την έχει...

zoyzoy είπε...

Μα το'χε δηλώσει εδώ και μήνες ό,τι έχει "κουραστεί η κυβέρνηση" έκλεισε την βουλή πριν την ώρα της και ξεκουράζονται εδώ και 5μήνες!
Τα σκάνδαλα όλα παραγράφηκαν και τώρα με τις εκλογές ο λαός θα κάνει πλήρη delete!
Φαντάσου τώρα να τρέχουν πίσω απ΄τις ομιλίες του οπαδοί!
Ας το δώ και'αυτό!

Καλημέρα με φιλιά θαλασσινά!

ikor είπε...

Laplace, καλημέρα!

Δεν αποκλείεται καθόλου αυτό που λες! Αν ισχύει όμως, τον κάνει ακόμα πιο μικρόψυχο! Οι πολιτικοί δεν είναι μόνο για τα εύκολα.

Πάντως είναι ένα μάθημα για όλους όσους θα έρθουν: το κράτος δεν είναι αγελάδα για άρμεγμα απ' όσους το κυβερνούν!! Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί...

ikor είπε...

Να είσαι καλά Μάνο!

Παραδίδει την "καυτή πατάτα" λες; Πολύ πιθανό! Απ' την πρώτη στιγμή μάλιστα φαίνεται σα να μην θέλει να ξανακερδίσει!

Γι' αυτό που λες για την οικογενειοκρατία: νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση την προσφορά του.

Συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτο να θεωρείται ΜΟΝΟ το όνομα προσόν στην πολιτική. Δε θέλω όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να απαγορεύεται σε κάποιον να ασχολείται με την πολιτική, ΕΠΕΙΔΗ έχει ένα όνομα..

Να ασχολούνται όλοι και να κρίνει ο λαός! Με βάση την προσφορά και τις ικανότητες του καθενός!

ikor είπε...

Roadartist, καλημέρα!

Καλά στο διάγγελμα ήταν πολύ σφιγμένος. Μόνο όταν χρησιμοποίησε τα όμορφα λόγια που έχει μάθει να λέει εδώ και χρόνια, εμφανίστηκε πιο πειστικός.

Η διακυβέρνηση όμως δεν είναι μόνο λόγια και κάμερες. Είναι (κυρίως) πράξεις! Γιατί η αδράνεια κι η ραθυμία φέρνουν εύκολα την καταστροφή...

ikor είπε...

Artanis καλημέρα!

Ναι, προσπαθώ. Ως αντίβαρο σε κάτι που μ' εξοργίζει: στις παράλογες εξηγήσεις λογικών καταστάσεων! :-)

Όσο για τη βαβούρα, δεν θα είναι σαν άλλες εποχές, αλλά θα έχει μια δόση πιστεύω! Μ' αρέσει αυτό! Να μην είμαστε βέβαια φανατισμένοι, αλλά να μην είμαστε και νωθροί ή αδιάφοροι.

Θα έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε ανάρτησή σου για μια προεκλογική περίοδο στη Νέα Ζηλανδία!

Θανασης Ξ. είπε...

Αγαπητέ ikor πράγματι η ανάλυσή σου είναι αντικειμενικότατη.
Ο κ. Καραμανλής πράγματι δεν κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια, παρά την δύναμη που του έδωσαν δυο εκλογικές νίκες, και -σημαντικό- παρά την απόλυτη κυριαρχία που του έδωσαν οι νίκες αυτές μέσα στο κόμμα του, να τολμήσει. Έτσι η 'μπάλα' τώρα βρίσκεται στα πόδια του ΠΑΣΟΚ.
Μικρή σημασία έχει να εξηγήσουμε την απόφασή του, το προφανές είναι πως όσο πιο γρήγορα τόσο λιγώτερη η ζημιά, τόσο πιο διαχειρίσιμη, πιο αξιοπρεπής η ήττα. Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός σώζει ό τι μπορεί να σωθεί αυτή τη στιγμή, πετάει το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας βάσιμες -και πολλές- ελπίδες πως ο κ Παπανδρέου θα είναι εξίσου ανέτοιμος να τα καταφέρει.

Το τέλος της ανάρτησης σας, βέβαια, αποτελεί μια ευχή στην πραγματικότητα. Τίποτε απ' όσα θα επιθυμούσαμε όλοι μας, δεν θα συμβεί στις 5 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, ούτε ο κ. Παπανδρέου μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα 5 αυτά χρόνια και κυρίως την δύναμη που είχε στο κόμμα του (θυμηθείτε 1.000.000 'ψήφοι' το 2004 μετά από μεγάλη ήττα !) για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, τις βαθειές τομές, να πραγματοποιήσει εκείνο το 'άλλαξέ τα όλα' που φώναζαν οι τυφλοί (τυφλοί μετά από 20 χρόνια στην ευδαιμονία της κουτάλας) οπαδοί-μέλη-φίλοι.
Για ιδιοτελείς -τέλος- λόγους, φαίνεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό κατεστημένο να επιθυμεί μια αλλαγή στην εξουσία, πιστεύοντας πως ίσως αυτό να φέρει μια αλλαγή κλίματος-ψυχολογίας και να βοηθήσει σε πιο σύντομη έξοδο απ' την ύφεση. Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις οικονομικών παραγόντων. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα κανάλια έχουν ήδη επιδοθεί στην τρομοκρατία της 'ακυβερνησίας'.
Με δεδομένο, τέλος το υπόλοιπο 'σκηνικό' να αποτελείται απ' την αρνητική παραδοσιακή αριστερά, τον σε βαθειά κρίσση ΣΥΡΙΖΑ και τον 'ακραίο' ΛΑΟΣ, μακάρι να' ξερά κι εγώ τι πρέπει να ψηφίσω...

ikor είπε...

Καλημέρα zoyzoy!

Το χειρότερο δεν είναι ότι κουράστηκε, αλλά ότι κούρασε.

Ένιωθες μερικές φορές ότι πετούσε τάπες για να περάσει ο καιρός, όπως στη διαφήμιση με το ουίσκι!!

Σα να ήθελε απλώς να ικανοποιήσει την προσωπική του ματαιοδοξία ότι κέρδισε δυο φορές εθνικές εκλογές!

Από τα 2 χρόνια της τελευταίας θητείας της κυβέρνησης, ο τελευταίος μισός χρόνος πέρασε με τη Βουλή κλειστή... Αυτό είναι επάγγελμα!!

Φιλιά κι από μένα!

ikor είπε...

Θανάση Ξ. καλημέρα και σ' ευχαριστώ!

Πράγματι ο Καραμανλής ήταν κυρίαρχος ΚΑΙ στο κόμμα του ΚΑΙ στην κυβέρνηση! Τελικά όμως η απόλυτη κυριαρχία φαίνεται ότι υπνωτίζει και δημιουργεί μαλθακούς "ηγέτες"!

Ενώ αντίθετα η αμφισβήτηση κι η (εποικοδομητική) κριτική κρατάνε σε εγρήγορση μια κυβέρνηση κι έναν αρχηγό.

Για τις 5 Οκτωβρίου δεν ξέρω. Αλλά ξεκινάω απ' το αισιόδοξο ότι τουλάχιστον θα γλιτώσουμε από μια κυβέρνηση επικίνδυνα αδύναμη...

Πάντως το "άλλαξέ τα όλα" στον Παπανδρέου δεν το φώναζαν οι "τυφλοί" και οι "χορτάτοι". Το φώναζαν άλλοι.

Ελπίζω να κατάλαβε ότι μόνο έτσι θα προχωρήσει! Αλλιώς θα έχει την τύχη του Καραμανλή.

Το υπόλοιπο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό θέλει μεγάλη ανάλυση. Συμφωνώ μ' αυτά που λες!

Καλή ψήφο!!

μ είπε...

Γιάννη, έχεις δίκιο να μην είμαστε προκατειλημμένοι από το επίθετο και μόνο, αλλά ένας Μητσοτάκης/Καραμανλής/Παπανδρέου, μεγαλωμένος στο πολιτικό περιβάλλον της x οικογένειας του, πόσο πολιτικά διαφορετικός θα είναι από τους άλλους και πόσο ελεύθερος από τη δική τους επιρροή;

Meropi είπε...

Ικόρ μου,
νομίζω ότι τον αδικείς τον κουρασμένο μας (πρώην) Πρωθυπουργό μας λέγοντας ότι δεν άφησε παρακαταθήκη. Άφησε. την επικείμενη χρεωκοπία. Δεν ξέρω αν ο επερχόμενος γόνος μπορεί να την αποτρέψει.
Την καλημέρα μου

D.Angel είπε...

Αν αυτοί δουλέψουν εγώ θα γίνω καρδινάλιος!Το χω κάνει τάμα!
Φιλιά πολλάαααα

ikor είπε...

Μάνο, καλησπέρα! Σωστό αυτό.

Απλώς όσο αντιδημοκρατικό είναι να προχωράς ΜΟΝΟ με το επίθετό σου, άλλο τόσο αντιδημοκρατικό μου φαίνεται να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙΣ σε κάποιον να δείξει τι αξίζει, λόγω ονόματος.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάντως είχε πει μια εξαιρετική μαντινάδα σχετικά:

"Σαν είν' ο τράγος δυνατός
δεν τονε σταίν' η μάντρα,
ο άντρας κάνει τη γενιά
κι όχι η γενιά τον άντρα."

ikor είπε...

Meropi καλησπέρα!

Λες γι' αυτό να φεύγει άρον-άρον ο Καραμανλής;; Θα δούμε! Αν βέβαια μας έχει φέρει τόσο κοντά στη χρεωκοπία, ούτε ο Superman δε θα μπορούσε να μας σώσει...

Πάντως η μηδαμινή του προσφορά και η επαναλαμβανόμενη ρητορεία του είναι ίσως τα μόνα στοιχεία που θα θυμόμαστε απ' αυτόν.

ikor είπε...

Καλησπέρα Dreamer Angel!

Θέλω πολύ να δω καρδινάλιο με τατουάζ!! Έχω πολλές πιθανότητες, ε;

Φιλιά!

kariatida62 είπε...

IKOR,ωραία τα αναλύεις...
Το ερώτημα έρχεται πάλι...τι ψηφίζουμε? που υπάρχει ελπίδα? ποιον εμπιστευόμαστε?
πραγματικά είμαι πολύ μπερδεμένη και προβληματισμένη..στο πολιτικό αδιέξοδο που βλεπω,θέλω να δώσω ευκαιρίες αλλά πια κάτι με κρατάει, γιατί βαρέθηκα να πηγαίνω σαν πρόβατο να ψηφίζω πολιτικούς που αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών των Ελλήνων!
Το σενάριο του φίλου Laplace, δεν θέλω ούτε να το επαναλάβω...αλοίμονο σ'όλους μας!

ikor είπε...

Καλησπέρα kariatida62!

Εγώ εμπιστεύομαι όποιον έχει συγκεκριμένες προτάσεις για διαρκή έλεγχο, όσων θα παίρνουν αύριο τις αποφάσεις.

Και συγχρόνως εμπνέει αξιοπιστία ότι εννοεί αυτά που λέει κι ότι θα δίνει προσοχή στο feedback των πολιτών.

Οι εκλογές δλδ πιστεύω ότι είναι μια στιγμή της δημοκρατίας. Δεν είναι όλη η δημοκρατία!

Οι λευκές επιταγές τελειώσανε! Ο κόσμος βαρέθηκε να δίνει λευκές επιταγές και να παίρνει σε αντάλλαγμα ακάλυπτες επιταγές!

Όσο ζω ελπίζω πως κάτι θ' αλλάξει!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το κείμενο. Ελπίζω (ματαίως;) κάτι να δω από όλα αυτά πριν αποβιώσω. :)

Φιλιά
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

fractal είπε...

Δεν με αφορά η πάλη για την κατοχή της κουτάλας. Ασ φαγοθούνε μεταξύ τους.

ikor είπε...

Καλησπέρα Δημοσθένη. Να είσαι καλά!

Νέος είσ' ακόμα, κάτι θα δεις απ' όλ' αυτά πιστεύω!

ikor είπε...

Καλησπέρα fractal! Αν τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους όμως, στο τέλος θα φάνε κι εμάς!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ο Καραμανλής πέφτει μαζί με μια ολόκληρη εποχή. Την εποχή της ευκολίας, της αρπαχτής, του χαβαλέ. Τώρα "σηκώνουμε μανίκια".

Η ισοπέδωση και ο μαξιμαλισμός τύπου "όλοι ίδιοι είναι", "οικογενειοκρατία', κοκ., οδηγούν σε αδιέξοδο και σε διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. "Αν είναι όλοι ίδιοι ας μείνει ο Καραμανλής". Κάπως έτσι ξαναβγήκε μετά τη συμφορά του 2007.
Η επιλογή "ΠΑΣΟΚ", είναι επιβεβλημένη!

αντωνης είπε...

Καλησπερα φιλε Ikor.
Καταπληκτικη αναρτηση, με νηφαλιοτητα και σωστα επιχειρηματα.

Προσπαθω να καταλαβω και εγω για ποιο λογο παει σε εκλογες.
Επισης δεν καταλαβαινω γιατι απλα δεν παραιτηθηκε απο προεδρος της ΝΔ, αφου ειναι φανερο οτι βαριεται. Και να αφησει την κυβερνηση στα χερια του δικου του κομματος. Χωρις εκλογες, να γινοταν κατι αναλογο με οτι εγινε με το Σημιτη το Γεναρη του '96.
Τωρα με αυτο που κανει ειναι σα να παραδιδει την εξουσια στο αντιπαλο κομμα. Αλλά μηπως γνωριζοντας τα πραγματα, παραδιδει "καυτη πατατα";
Την οποια ελπιζει να μην καταφερει να την αντιμετωπισει η επομενη κυβερνηση, ετσι ωστε να ειναι παλι μεσα στα πραγματα;

Θέλει πολλη δουλεια, καλα το εγραψες. Και ελαχιστα εως καθολου λογια.
Απο αυτα χορτασαμε.

Skouliki είπε...

δεν αντεχω παλι τα ιδια!!

αισθανομαι οτι με γερνούν οτι με τραβολογανε ανευ σκοπιμοτητας

Unknown είπε...

Kαι τι θα κανουμε Γιαννη εναλλαγη οικογενειων και θα περιμενουμε να ωριμασουν για να κυβερνησουν, για να μαθουν στη καμπουρα μας.Οχι βαρεθηκα.

ikor είπε...

Καλησπέρα ΟΡΕΙΝΕ!

Μαζί με τον Καραμανλή πέφτει (με πάταγο) κι η λογική του "αυτόματου πιλότου"!

Ότι όλα είναι εύκολα κι όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ότι το να εκλεγείς πρωθυπουργός ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του οικογενειακού σου πεπρωμένου κι αυτό αρκεί.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ όμως!

Συμφωνώ ότι δεν είναι όλοι ίδιοι! Αυτό τα λένε οι ανεπαρκείς για να κρύψουν τη δική τους ανικανότητα.

Για να παρουσιάζουν ως "ουδέτερης σημασίας" τη διαιώνιση της δικής τους παρουσίας (=απουσίας, τελικά).

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές. Αυτό όμως δεν αρκεί.

Χρειάζεται να ιεραρχήσει με σαφήνεια τις πολιτικές του προτεραιότητες και να πείσει ότι δεν θα ξανακάνει λάθη του παρελθόντος.

Οι πολίτες είναι ακόμα κριτικοί απέναντί του. Γι' αυτό πρέπει να πείσει ότι δεν είναι "το μη χείρον", αλλά η πλέον ευοίωνη προοπτική. Και θα έχει μικρή περίοδο χάριτος γι' αυτό.

(Συγγνώμη για το μέγεθος της απάντησης...)

ikor είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Σ' ευχαριστώ!

Θα μπορούσε πράγματι να παραδώσει την εξουσία όπως έκανε ο Τόνι Μπλερ στην Αγγλία.

Έτσι, ο/η διάδοχός του θα είχε (θεωρητικά) 2 χρόνια να δείξει έργο.

Μπορεί να παραδίδει "καυτή πατάτα". Ποιος ξέρει;

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή πολιτικής δεν πρόκειται να αποδώσει άμεσα μέτρα.

Ακόμα κι αν φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία π.χ., πώς θα κλείσει το παράθυρο των off-shore;

Κεφάλια κάτω και πολλή δουλειά για όποιον κερδίσει!

ikor είπε...

Skouliki καλησπέρα!

Είναι που μόλις γύρισες από διακοπές και σου ήρθε λίγο απότομο! :-)

Κουράγιο, 1 μήνας είναι. Θα περάσει! Ελπίζω να μην προλάβεις να γεράσεις μέσα σ' έναν μήνα!!

Φιλιά!

ikor είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία!

Όχι εναλλαγή οικογενειών... Εναλλαγή πολιτικής!

Μέχρι και στην Ιαπωνία υποχώρησαν οι συντηρητικές πολιτικές. Η "κρίση" φώτισε πολλές απ' τις αδυναμίες τους.