Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Το εκκρεμές της εξωτερικής μας πολιτικής


Στον χθεσινό αγώνα μπάσκετ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πολωνίας η Εθνική Ελλάδος έπαιζε μ’ έναν …«ανώνυμο» αντίπαλο.


Πριν προλάβουν βέβαια να κρύψουν το όνομα του αντιπάλου, αναγράφονταν εκεί τα εξής αρχικά: MKD. Δηλαδή «Μακεδονία».


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! Δε μας νοιάζει που όλοι έχουν αναγνωρίσει το κράτος αυτό με το όνομα που επιδιώκει. Μας νοιάζει να μην το βλέπουμε εμείς!

Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Να ζούμε σε μια ψευδαίσθηση. Να κυνηγάμε φαντάσματα και «αόρατους» «εχθρούς»...

Την άποψή μου για το θέμα την έχω γράψει και παλαιότερα: το πιο κατάλληλο όνομα για το κράτος αυτό θεωρώ ότι είναι το Σλαβομακεδονία.

Μα, θα πει κάποιος, τώρα είναι αργά...

Ποτέ δεν είναι αργά! Αρκεί να υπάρχει δομημένη πολιτική, με επιχειρήματα. Μόνο τότε το αδιανόητο γίνεται αυτονόητο.

Και η Κύπρος φαινόταν αδιανόητο να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όμως μπήκε! Θεωρείται μάλιστα σήμερα αυτονόητο πως αυτό κάποτε θα γινόταν.

Κανέναν δε συμφέρει η διένεξη με το γειτονικό κράτος. Ούτε εμάς, ούτε αυτούς. Μόνο τους πάτρωνές τους συμφέρει.

Όταν οι πυριτιδαποθήκες εκραγούν όμως, χτυπάνε μόνο όσους βρίσκονται δίπλα σ’ αυτές! Όχι όσους ανάβουν το φυτίλι από μακριά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι στη γειτονιά μας.

Γι' αυτό η ευρωπαϊκή προοπτική της Σλαβομακεδονίας είναι η μόνη λύση και περνάει μέσα από την επίλυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Όσο μάλιστα ζουν ακόμα άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, η σλαβική ταυτότητα στην ονομασία δεν είναι κάτι που θα τους φανεί ξένο.

Βέβαια οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ξορκίσουν το σλαβικό παρελθόν τους και έχουν αναγνωριστεί απ’ όλον τον κόσμο με το συνταγματικό τους όνομα. Γιατί να «υποχωρήσουν» και να δεχτούν σύνθετο όνομα;

Επιπλέον, στην Ελλάδα θεωρείται όλο και πιο ενοχλητικό ν’ ασχολείται κανείς μ’ αυτό το θέμα. Προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια ή να βγάζουμε ανούσιες κορώνες. Γιατί να μπει στην ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης;

Το χθεσινό δείγμα της ΕΡΤ νομίζω ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την άποψή μας για το θέμα: μη μας χαλάτε την ψυχαγωγία μας. Μπορεί να έχουμε εγκαταλείψει το θέμα, αλλά δε θέλουμε να το βλέπουμε κιόλας μπροστά μας.

Ταλαντευόμαστε, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στην υποχώρηση και τον τυχοδιωκτισμό. Επειδή η εξωτερική μας πολιτική δε βασίζεται σε αξίες και δεν έχει σταθερές. Δεν έχει συνέχεια και δε χαράζεται μακροπρόθεσμα.

«Και πώς θα ξαναποκτήσει η Ελλάδα ισχυρή εξωτερική πολιτική;» θα ρωτήσει κάποιος. Αν υιοθετήσει την υποχωρητικότητα που (δικαίως) ξορκίζει ο Greek Rider σε σχετική του ανάρτηση;

Ή αν διαβάζουμε όλοι μαζί το σκονάκι με το οποίο προκλητικά η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη προσφώνησε τον Κάρολο Παπούλια το 2005;



Όχι βέβαια!

Η εξωτερική πολιτική όμως έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο νομίζουμε. Δεν είναι απλώς ένα γεύμα αξιωματούχων και μια αναμνηστική φωτογραφία.

Η πετυχημένη εξωτερική πολιτική είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Αρκεί να γίνεται με τρόπο σταθερό που δε θίγει την υπερηφάνεια μας και δεν υποθηκεύει το μέλλον μας.

28 σχόλια:

fpboy είπε...

έχεις απόλυτο δίκιο.
Σε όλο τον κόσμο ονομάζονταν- ονομάζονται και θα ονομάζονται Μακεδονία.
Και εμείς το κρύβουμε απο τους πολίτες της χώρας μας.
συμφωνώ για το ΣλαβοΜακεδονία η υο Βόρεια Μακεδονία πάντως.
Αλλά είναι αστείο να τους λέμε ''Σκόπια''

ikor είπε...

Καλησπέρα fpboy!

Αυτό το πράγμα είναι ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού!

Έτσι μας μαθαίνουν να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα βέβαια...

Εμένα μου κάνει εντύπωση πάντως που το όνομα "Σκόπια" το εφηύραν στη Θεσσαλονίκη! Σκέψου να έλεγαν όλους τους Έλληνες "Αθηναίους"...

επί λέξει είπε...

Μερικές φορές, δυστυχώς, είναι αργά ακόμα και στην ιστορία, γιατί τι άλλο από ανεπανάληπτα και μοναδικά γεγονότα έχει αυτή να επιδείξει; Ναι, διορθωτικές και δυναμικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά έχουμε μάθει ότι οι πολιτικοί επιβιώνουν και θεωρούνται σπουδαίοι, όταν κάνουν τα πράγματα περίπλοκα και χωρίς ίχνος ενθουσιασμού ή πρωτοπορίας.

Να είσαι καλά!

αντωνης είπε...

Καλημερα Γιαννη,
ευτυχως ή δυστυχως κατα την αποψη μου το θεμα του ονοματος εχει μαλλον τελειωσει για εναν απλο λογο.
Διοτι οι πολιτικοι μας δεν ενδιαφερονται.

Το μονο που κανουμε ειναι να στρουθοκαμηλιζουμε.

Και αυτο με το να αποκαλουμε μια χωρα με το ονομα της πρωτευουσας της ("τα Σκοπια") εχει καταντησει γελοιο.

Artanis είπε...

Όμως μας διαφεύγει το γεγονός, οτι παρόλα όσα λέμε και ζητάμε να συμβούν, οι "Σκοπιανοί" κρατάνε το κράτος τους ολόκληρο, απλά και μόνον επειδή έχουν προσκολληθεί στο όνομα αυτό...Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για αυτούς, να αναγνωριστούν με αυτή την ονομασία...Διαφορετικά μέσα στην χώρα υπάρχουν τόσο μεγάλες εθνοτικές πιέσεις που θα τη διασπάσουν σε τρία τουλάχιστον μικρότερα κρατίδια...Ενώ έτσι καλλιεργούν την Εθνική τους ενότητα...

μ είπε...

Γιάννη, άνοιξα την τηλεόραση για να δω το σκορ του αγώνα και βλέπω την άσπρη μουτζούρα. Και λέω, δεν είναι δυνατόν... Πείτε μου ότι το βάζουν για να μη βλέπουμε το MKD ή πώς αλλιώς το γράφουν. Σαν μικρά παιδάκια που δεν πρέπει να δούμε την κακή λέξη ενώ και ξέρουμε ότι υπάρχει και όλοι οι άλλοι τη χρησιμοποιούν! Γελοιότητες.

Vassilis είπε...

Όταν μας είχε προταθεί το Σλαβομακεδονία 18 χρόνια πριν, τότε κάναμε τους ...μάγκες.
Τώρα η φωτιά έχει ανάψει για τα καλά και τα κάστανα (επιλογές) είναι λίγα.
Οι ΣτρουθΕΡΤκάμηλοι βέβαια το χαβά τους!

NdN είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε Γιάννη. Εδώ στην Αγγλία δεν ξέρουν καν τα Σκόπια. Σου λένε "που είναι η πόλη" και δεν ξέρεις τι να τους πεις γιατί ούτε τη FYROM ξέρουν. Μόνο η Μακεδονία υπάρχει. Από τις εταιρίες στοιχημάτων που προσφάτως διαφήμιζαν τον αγώνα με την εθνική Αγγλίας μέχρι τις ειδήσεις του BBC.

Και στο όνομα έχεις δίκιο. Θα ήταν πολύ καλή λύση. Η εξωτερική πολιτική για να είναι σωστή πρέπει να μην λογαριάζει ο πολιτικός το εσωτερικό κόστος. Ούτε στο κόμμα του, ούτε στην χώρα. Πρέπει να μην φοβάται και να κοιτάει μόνο το συμφέρον της χώρας. Κάποτε ήταν κάποιος που το κόμμα του τον κατηγορούσε ότι είχε φέρει τόσους "άσχετους" (οχι δικα μας παιδιά δηλαδή) που στους διαδρόμους του ΥΠ.ΕΞ μιλούσαν Αγγλικά. Ο ίδιος επίσης τόλμησε να κάνει το αυτονόητο αφήνωντας ένα στεφάνι στον τάφο του Κεμάλ (όπως κάνουν όλοι οι ηγέτες που επισκέπτονται την Τουρκία) και γύρισε με την στάμπα του "προδότη". Καταλαβαίνεις ότι ο πόλεμος που θα δεχτεί ένας ΥΠΕΞ που θέλει να κάνει τα αυτονόητα είναι τρομερός. Μέχρι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη, θα σβήνουμε τα γράμματα στην τηλεόραση, απλά δείχνοντας ότι δεν είμαστε ικανοί για τίποτα παραπάνω.

marianaonice είπε...

Στρουθοκαμηλισμός!
Αυτό μας αρκεί!
Για τίποτε άλλο δεν μας νοιάζει!

Καλό φθινόπωρο ikor!!
:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

kariatida62 είπε...

ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ,ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΛΥΣΗ, TOYΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν'ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ FYROM.ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΝΙΖΕΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ,ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ!ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥΣ,Π.Χ.Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΙΠΕ, ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ...κ.λ.π.

Σοφία είπε...

Πες τα Χρυσόστομε και ν'αγιάσει το στόμα σου!

(Και γιατί δηλαδή να μην λέμε όλους του Έλληνες Αθηναίους; Μια χαρά μου ακούγεται. Αν ήταν μάγκες οι γείτονες Σλαβομακεδόνοι, αυτό ακριβώς θα πρότιναν).

ikor είπε...

Καλησπέρα aa!

Εντάξει, η ζωή δεν είναι γεμάτη ευκαιρίες. Αλλά νομίζω πως αξίζει να επιχειρήσουμε μια προσέγγιση.

Αν δοθεί πάλι αξία στην πολιτική, νομίζω πως υπάρχουν επιχειρήματα σ' αυτήν την περίπτωση για αμοιβαίως επωφελείς λύσεις.

Αρκεί βέβαια να καταλάβουμε και εμείς και οι πολιτικοί που διοικούν ότι με το να μεταθέτεις ένα ζήτημα για το μέλλον κάνοντας ανούσιες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση δεν κερδίζεις τίποτα!

ikor είπε...

Καλησπέρα Αντώνη!

Η δικαίωση δηλαδή του Μητσοτάκη; Που έλεγε ότι σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει;

Το να στρουθοκαμηλίζουμε πάντως δεν μας τιμά ιδιαίτερα.

Ενώ φέρνει όλο και πιο κοντά αυτό που θέλουν οι γείτονες: "εμάς μας έχει αναγνωρίσει όλος ο κόσμος με αυτό το όνομα, η μόνη μας υποχώρηση είναι πώς θα μας λέτε εσείς"...

Όσο για το "Σκόπια" είναι η επιτομή της προχειρότητας! Δεν είχαμε τι να πούμε και βρήκαμε αυτό.

ikor είπε...

Καλησπέρα Artanis!

Πολύ σωστή αυτή η διάσταση! Το "Σλαβομακεδονία" π.χ. δεν το δέχονται με τίποτα οι Αλβανόφωνοι.

Ούτως ή άλλως βέβαια, κράτη που αποτελούν ομοσπονδίες διαφορετικών εθνοτήτων έχουν αβέβαιο μέλλον.

ikor είπε...

Καλησπέρα Μάνο!

Έτσι ακριβώς! Το έβαλαν για να μην το βλέπουμε και πληγωθούμε...

Μάλιστα το διατηρούν και στα υπόλοιπα παιχνίδια που παίζουν στο τουρνουά οι γείτονες!

Το έργο είναι κωμωδία και λέγεται: "Ψωροκώσταινα - η Επιστροφή".

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη!

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε πριν 18 χρόνια. Και τελικά πετύχαμε αυτό που θέλαμε: το θέμα έχει εκφυλιστεί μόνο στο πώς θα τους λέμε εμείς.

Δεν ασχοληθήκαμε με το πώς θα τους λέει η διεθνής κοινότητα, ούτε με τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν καλλιεργήσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, η οποία θα περνούσε από την ομαλοποίηση των σχέσεών μας.

Δυστυχώς, κάναμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση!

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Για να υπάρξει πάντως αμοιβαία (και ικανοποιητική) συμφωνία για το όνομα, πρέπει κι η άλλη πλευρά να πειστεί ότι θα έχει όφελος απ' αυτό.

Και το μόνο όφελος είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική. Που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια εσωτερική σταθερότητα.

Όσο γι' αυτά που λες για τον Γιώργο Παπανδρέου, συμφωνώ. Είμαι λάτρης της ελληνικής γλώσσας, αλλά δεν είναι κακό να έχεις τεχνοκράτες στο ΥΠ.ΕΞ.

Όσο για τον Κεμάλ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα από τη συνεννόηση με τον Κεμάλ έφερε μακροχρόνια ειρήνη. Τότε τους έβριζαν πολλοί, σήμερα όμως τους ευγνωμονούν όλοι!

Λίγοι βέβαια είναι αυτοί που δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος. Ειδικά οι περισσότεροι ΥΠ.ΕΞ. ενδιαφέρονται να είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί βλέπουν στον καθρέφτη τους τον επόμενο "αρχηγό"...

Έτσι όμως δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική. Παίζουμε απλώς καθυστερήσεις κι όταν έρθει η κρίσιμη ώρα στρουθοκαμηλίζουμε και λέμε ότι "δε γινόταν τίποτα καλύτερο"...

ikor είπε...

Μαριάννα καλησπέρα!

Στρουθοκαμηλισμός! Μέχρι να καεί το κεφάλι μας στην άμμο...

Κι όταν δε στρουθοκαμηλίζουμε, κάνουμε απλώς κριτική!

Καλό φθινόπωρο!

ikor είπε...

Σκρουτζάκο, καλησπέρα!

Κι όταν εμφανιζόμαστε απ' την "κρυψώνα" μας, δείχνουμε τα δόντια μας!

Εκκρεμές δηλαδή, χωρίς καμία απολύτως κατεύθυνση.

Καληνύχτα!

ikor είπε...

Καρυάτιδα καλησπέρα!

Συμφωνώ κι εγώ ότι η υπόθεση δεν είναι χαμένη. Αυτό το λένε όσοι έχουν κατά νου "πρόχειρες λύσεις", για να κλείσει το θέμα "όπως-όπως".

Είναι λάθος όμως να κλείσει το θέμα όπως-όπως, απλώς για να μην το έχουμε μπροστά μας!

Όσο για την προσφώνηση με το όνομα της πρωτεύουσας μιας χώρας, εμείς νομίζω ότι το έχουμε παρακάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ikor είπε...

Καλησπέρα Σοφία! Λες να γίνω ο Άγιος Ικόρ; :-)

Ε, ναι, νομίζω ότι με το να εφευρίσκουμε ονόματα για εσωτερική κατανάλωση δεν προσφέρουμε και τίποτα...

Η εξωτερική πολιτική ασκείται ΕΚΤΟΣ Ελλάδας! Βασίζεται όμως σε αρχές και αξίες και δεν την εμπιστευόμαστε σε οσφυοκάμπτες!

zoyzoy είπε...

Καλά έχουν μεγάλη πλάκα!
Αν ήταν άλλη εποχή μπορεί και να τ'αφηναν να μας το περάσουν σιγά-σιγά αφού γιαυτούς είναι τελειωμένη ιστορία!
Αλλά βλέπεις είναι περίοδος εκλογών και είναι "φλέγον" ζήτημα για τον λαό!
Γιαυτό κάνουν τις πάπιες και τις στρουθοκαμήλους!
Καλή σου μέρα με φιλιά θαλασσινά!!

ikor είπε...

Καλησπέρα zoyzoy!

Ζωολογικός κήπος γίναμε: πάπιες, στρουθοκάμηλοι... Όπου να 'ναι έρχονται και τα ...κοράκια!(;)

Η ένδεια πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα όμως δε μαζεύεται με το να μας κλείνουν τα μάτια για να μην βλέπουμε τους γείτονες κάθε φορά που θα συναντιούνται οι δρόμοι μας!

Φιλιά!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Πρόκειται περί εθνικιστικής υποκρισίας. Τσάμπα μάγκες!!

ikor είπε...

Έτσι ακριβώς Ορεινέ!

Κρύβουμε με μπαλώματα την ανικανότητά μας. Κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική, λαϊκή κατανάλωση...

Ενώ δεν μπορούμε πια ούτε σε μια αθλητική διοργάνωση να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσει η ονομασία του ΟΗΕ...

Και κρύβουμε το ζήτημα κάτω απ' το χαλάκι της εισόδου...

Greek Rider είπε...

ikor νομίζω ότι αυτό που κάναμε κρύβοντας την ονομασία MDK από τον αγώνα λέγεται στρουθοκαμηλισμός.

ikor είπε...

Greek Rider, προφανώς είναι ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού!

Αλλά τώρα που πήραμε το χάλκινο μετάλλιο όλα ξεχάστηκαν...

Δεν πέρασαν και στο Μουντομπάσκετ οι γείτονες, οπότε μέχρι το 2011 που θα ξανασχοληθούμε με το θέμα όλα καλά!