Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Χριστοφοράκος Vs. Γκρούεζας


Μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η χθεσινή απόφαση στη Γερμανία με την οποία ο Χριστοφοράκος δεν θα εκδοθεί τελικά στην Ελλάδα.

Γιατί;

Όχι γιατί δεν το περιμέναμε. Ούτε γιατί αν ερχόταν, θα έπεφτε άπλετο φως σε μια ούτως ή άλλως δυσώδη υπόθεση. Άλλωστε όργανο ήταν κι ο Χριστοφοράκος, δεν αυτενεργούσε. Κι αυτές οι «δουλειές» γίνονται με μεγάλη προσοχή και γερές πλάτες.

Απλώς η είδηση της μη έκδοσης του Χριστοφοράκου σφράγισε και επίσημα το τέλος της δημόσιας ενασχόλησής μας με τη μεγαλύτερη υπόθεση δωροδοκίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ο Χριστοφοράκος βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά δε συνελήφθη και δε δικάστηκε ποτέ από την απερχόμενη κυβέρνηση. Και ο αρμόδιος εισαγγελέας κ.Ζαγοριανός είχε φτιάξει μια φωτογραφική δικογραφία, μόνο για την περίοδο 2003-2004!

Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι από την αρχή: αδίκημα δεν είναι μόνο η δωροδοκία. Είναι και η δωροληψία! Κάποιος τα δίνει και κάποιος τα παίρνει, όπως λέει κι η Έλλη.

Φυσικά πρέπει να τιμωρείται αυτός που τα δίνει. Όσο προηγμένη κι αν είναι μια εταιρία, όσο αυστηρές διαδικασίες κι αν έχει για την επιλογή του προσωπικού της, το να αναλαμβάνει μια δουλειά με δωροδοκία είναι κατακριτέο.

Μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας όσων δουλεύουν εκεί, αλλά προκαλεί ανεργία σε όσους δουλεύουν σε μια άλλη εταιρία. Ίσως εξίσου καλή. Ίσως και πιο ικανή.

Όμως δεν μπορεί να μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μόνο σε αυτόν που δωροδοκεί και να μένει στο απυρόβλητο αυτός που δωροδοκείται!

Για να το πούμε πιο σχηματικά, για κάθε Χριστοφοράκο, υπάρχει κι ένας ...Γκρούεζας!



Ο Γκρούεζας, η θρυλική μορφή της επικής και διαχρονικής ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο», δεν είναι cartoon. Είναι υπαρκτός, ακόμα και σήμερα!

Γιατί η σημερινή δομή της δημοκρατίας, με τις ασυνέχειες και τα τείχη ανάμεσα στους εκλεγμένους και τους μη εκλεγμένους πολίτες, εξακολουθεί να ενθαρρύνει την ύπαρξη του «Γκρούεζα».

Έτσι, η εξουσία, στα μάτια του πολίτη, είναι πια μια μεγάλη ευκαιρία πλουτισμού. Οι αποφάσεις των πολιτικών σπάνια θεωρείται πια ότι έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Έχει εμπεδωθεί, δυστυχώς, η άποψη ότι όσοι είναι υποψήφιοι στοχεύουν στην κουτάλα κι όσοι τους υποστηρίζουν θέλουν να κρατάνε την κουτάλα, μπας και πέσει κανένα ψίχουλο και γι’ αυτούς...

Έχει παγιωθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με ένα κόμμα μόνο και μόνο για να στήνουν μηχανισμούς. Άνθρωποι ανεπάγγελτοι, χωρίς καμία κοινωνική αναφορά. Με μόνο προσόν τις προσβάσεις στα ΜΜΕ.

Άρα για να ξαναποκτήσει νόημα η πολιτική και να γίνει πάλι ελκυστική η ενασχόληση μαζί της πρέπει να γίνουν τομές στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Για να προσελκύσουμε ανθρώπους ικανούς και άξιους, που δεν θα έκαναν όμως τα πάντα για να επιπλεύσουν, πρέπει να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. Να πειστεί ο κόσμος ότι όσοι και όσες παρεκτρέπονται θα βγαίνουν οριστικά «εκτός κάδρου».

Γιατί τιμωρία δεν είναι το να μην είναι κάποιος ξανά υποψήφιος. Τιμωρία είναι να πληρώνει ο καθένας γι’ αυτά που έχει κάνει.

Όχι επειδή είμαστε ανθρωποφάγοι. Αλλά επειδή η διαφθορά είναι πια τόσο εκτεταμένη που βρισκόμαστε στα όρια της χρεοκοπίας.

Άρα, αν όντως τα κόμματα θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, ας πάψουν να ασχολούνται με τον Χτιστοφοράκο (που δεν θα έρθει) κι ας αναζητήσουν τον ..."Γκρούεζα" (που είν' εδώ) και τις αιτίες που τον δημιουργούν!


[Το σκίτσο είναι του ΚΥΡ από ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/7/09]

14 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιατι βρε Μαυρογιαλουρε να εισαι τοσο επικαιρος μετα απο τοσα χρονια?????????

D.Angel είπε...

Οφουυυυυ
και πάλι
Οφουυυυ
Χαιρετώ σας

b|a|s|n\i/a είπε...

έλα όμως που τα κόμματα απλά δεν θέλουν. και τόσα χρόνια στο ίδιο έργο θεατές. και για πόσα ακόμα!
καλημέρα σου! καλό σουκού!

Artanis είπε...

Αφού τους βολεύει...Τους κάνει όλες τις δουλειές και τους βγάζει ασπροπρόσωπους...Κι έχει από δαύτους, κάργα...
Καλημέρα...

Vassilis είπε...

καλά τα λες Γιάννη, χρειάζεται όμως κάποιος/οι να θέλει να χτυπήσει γροθιά στο μαχαίρι για να εξαφανιστούν οι Γκρούεζοι.
Αν εξαφανιστεί αυτό το "είδος" δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης για Χριστοφοράκους.

Πολιτική ανάλυση είπε...

Γεια σου φίλε Γιάννη...

Υπάρχει ο Γκρούεζας, αλλά να μην το πολυαναφέρουμε επειδή μπορεί ο κ. Αντώναρος να κατηγορήσει τα κανάλια, που δείχουν την ταινία και δίνει παραδείγματα...

Το κακό όμως υπάρχει ο Γκρούεζας... Το κακό είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει Μαυρογιαλούρος!!!

Βλέπουν ποιοι τα παίρνουν, όμως δεν κάνουν κάτι... Δεν αντιδρούν... Λένε "σκάσε και ο θεός μαζί μας"...

Τι περιμένουμε λοιπόν από πολιτικούς που λένε ο θεός μαζί μας, αντί να λένε ο λαός μαζί μας...

Να είσαι καλά...

ikor είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία!

Επική ταινία! Φαντάσου πόσα χρόνια γίνονται τα ίδια και τα ίδια!

Το στοίχημα είναι να τη βλέπουν τα παιδιά μας και να γελάνε. Όχι να τη βλέπουν και να κουνάνε το κεφάλι τους...

ikor είπε...

Dreamer Angel καλησπέρα!

Χαιρετώ σε κι εγώ συντέκνισσα!

Φιλιά!

ikor είπε...

b|a|s|n\i/a καλησπέρα!

Όπως το είπες: "θεατές"... Στο ίδιο έργο ΘΕΑΤΕΣ...

Το θέμα είναι να πάψουμε να είμαστε θεατές. Γιατί το "έργο" αυτό κόβει πολλά εισιτήρια και δε θα σταματήσει μόνο του...

Καλή βδομάδα!

ikor είπε...

Artanis καλησπέρα!

Όσο το χρήμα προεκλογικά είναι τόσο απαραίτητο όπως σήμερα, τόσο θα αναπαράγονται οι τύποι σαν τον "Γκρούεζα".

Κάπως έτσι στεγνώνει η πολιτική από περιεχόμενο. Αφού κερδίζει αυτός που έχεις δει τις περισσότερες φορές στα ΜΜΕ ή αυτός που στέλνει τα περισσότερα φυλλάδια.

Η ψευδαίσθηση μάλιστα είναι ότι "τον ξέρεις", επειδή τον βλέπεις στα ΜΜΕ συχνά!

ikor είπε...

Βασίλη καλησπέρα!

Καλώς ή κακώς, αυτό σήμερα μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που είναι ούτως ή άλλως γνωστοί.

Που δεν έχουν γραμμάτια να ξεπληρώσουν. Και δεν έχουν ανάγκη την υπερπροβολή.

Θα τολμήσουν; Θα δούμε!

ikor είπε...

Καλησπέρα φίλε Γιώργο!

Μπα, ούτε το "ο Θεός μαζί μας" δε λένε πια. Το έλεγαν, όσο έφερνε ψήφους! ;-)

(Μη νομίζεις ότι πιστεύουν και στον Θεό μερικοί-μερικοί. Θεός τους είναι το χρήμα... Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα!)

Όσο για τον Μαυρογιαλούρο, τον "μπουνταλά, πλην τίμιο πολιτικό" είμαι λίγο μπερδεμένος!

Ίσως η (επική) ταινία είχε τελικά στόχο να ωραιοποιήσει την εικόνα του. Ότι "αφού δεν ήξερε, δεν έφταιγε".

Τουλάχιστον βέβαια στην ταινία παραιτείται, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει τον Γκρούεζα. Κάτι αδιανόητο σήμερα!

τσότσος είπε...

Μην ξεχνάς όμως Γιάννη ότι η "προηγμένη" Γερμανία έχει επιτρέψει ΜΕ ΝΟΜΟ τις μίζες αφού τις εξαιρεί από τη φορολογία των επιχειρήσεων! Άρα;
Πιστεύω ότι δεν μπορεί να θεωρείται ισοβαρές το αδίκημα της δωροληψίας με την δωροδοκία. Ας κυνηγήσουμε άτεγκτα τον δωροδοκούμενο με δήμευση της περιουσίας του και πολύχρονη φυλάκιση, αυτός είναι το πρόβλημα και λιγώτερο ο δωροδοκών!

ikor είπε...

Καλησπέρα τσότσο!

Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ: ότι για κάθε Χριστοφοράκο, υπάρχει κι ένας ..."Γκρούεζας". Και μάλιστα δε χρειάζεται να εκδοθεί, κυκλοφορεί ανάμεσά μας! Ας ασχοληθούν λοιπόν μαζί του!

Αν αλλάξει το σημερινό σύστημα, το οποίο παράγει τέτοιου είδους ανωμαλίες, θα περιοριστεί η ανάγκη για τόσο εκτεταμένη διαφθορά.

Στη Γερμανία το έκαναν και για φορολογικούς λόγους (να φορολογείται η "μίζα"). Η δωροδοκία εκεί μάλιστα είναι πλημμέλημα.

Θέλει πολλή συζήτηση αυτό!