Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Διαβούλευση


Αύριο 26/10/09, στις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώνεται η πρώτη δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο του ελληνικού κράτους. Είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή. Αρκεί;

Όχι, δεν αρκεί! Όπως δεν αρκούν τα θεμέλια, για να χτίσεις ένα σπίτι. Όπως δεν αρκεί ένα ραντεβού, για να κάνεις πρόταση γάμου. Όπως δεν αρκεί η πρώτη μέρα στη δουλειά, για ν’ αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία.

Αλλά χωρίς το πρώτο βήμα, τίποτα δεν έπεται!

Πού στοχεύει όμως αυτή η πρωτοβουλία;

Πολλοί τη θεωρούν πρωτοπόρα. Αλλά περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα. Γιατί ο κόσμος σήμερα κρίνει εκ του αποτελέσματος. Κι επιπλέον έχει μπολιαστεί με απαισιοδοξία και δυσπιστία για οτιδήποτε καλείται «κρατικό».

Άλλοι πάλι τη βλέπουν με σκεπτικισμό. Τη θεωρούν μια απόπειρα να κατακερματιστεί και να εξατομικευτεί η λαϊκή συμμετοχή, να εξαντλείται σε ατομικά σχόλια εξ αποστάσεως.

Προσωπικά, θεωρώ πως είναι ένα βήμα προς την άμεση και διαρκή δημοκρατία. Η έννοια του feedback εισέρχεται ως συστατικό στη λειτουργία του κράτους. Οι εξουσιάζοντες νιώθουν επιτέλους την ανάγκη να ρωτήσουν, πριν νομοθετήσουν. Η χρησιμότητά της όμως θα κριθεί από τον βαθμό ενσωμάτωσης των σχολίων.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας καθιστά σήμερα εφικτή τη μαζική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών. Άρα δικαιολογίες δεν υπάρχουν για όσους δεν έχουν την πολιτική βούληση για τέτοιου είδους τομές.

Όσο κι αν καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι πολίτες είναι απαθείς, η αλήθεια είναι πως σήμερα διαθέτουμε μια πολύ καλλιεργημένη και μορφωμένη γενιά. Που μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση νομοσχεδίων.

Επειδή συγχρόνως είναι και σκληρά εργαζόμενη. Άρα γνωρίζει τους νόμους της αγοράς και μπορεί να επισημάνει παγίδες.

Π.χ. σ’ αυτήν τη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν οδηγοί κρατικών αυτοκινήτων. Που ζουν τόσα χρόνια από μέσα το «σύστημα», αλλά ποτέ δεν είχε ζητηθεί η άποψή τους για τον εξορθολογισμό του.

Το internet όμως είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σπάσουν οι μεσάζοντες. Είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να επιτευχθεί δημόσια διαβούλευση, χωρίς στεγανά και χωρίς κλειστές πόρτες.

Είναι ένας άμεσος, εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δοθεί κίνητρο συμμετοχής στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν ακόμα και από το σπίτι τους να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση πολιτικών και στην εξειδίκευση δράσεων.

Άραγε οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι, που το κράτος χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια, έκαναν καλύτερες επισημάνσεις στα νομοσχέδια που διαμορφώνονταν και ψηφίζονταν εν κρυπτώ;

Επί δεκαετίες έχουμε μάθει να πιστεύουμε σε πυραμίδες: η πολυπληθής βάση στηρίζει τους εκπροσώπους της που στηρίζουν τον επικεφαλής. Ήρθε η ώρα ν’ αποκτήσουμε άλλη κουλτούρα:

Την κουλτούρα της οριζόντιας συμμετοχής. Την κουλτούρα της ισότιμης δημόσιας διαβούλευσης. Την κουλτούρα της διαφάνειας, που οδηγεί στην επιβράβευση της αξιοκρατίας.

Πληρώναμε τόσα χρόνια επιτροπές «συμβούλων» με αποτέλεσμα πλήρως δυσανάλογο με την παχυλή αμοιβή που δινόταν.

Κι εδώ και 56 χρόνια επιχειρείται να μπει μαχαίρι στη σπατάλη των κρατικών οχημάτων. Αλλά πάντα, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, άρχιζαν ν’ ανοίγουν μικρά παραθυράκια που κατέληγαν σε γενικευμένες εξαιρέσεις.

Γιατί πάντα η οριζόντια συναπόφαση συγκρούεται με την κατακόρυφη ιεραρχική δομή άσκησης εξουσίας. Και νικητής είναι πάντα η δεύτερη...

Άρα προαπαιτούμενο τώρα είναι να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα social media. Σε βάθος χρόνου όμως, όχι για στιγμιαίο εντυπωσιασμό. Και χωρίς να τα δούμε σαν υποκατάστατο της συλλογικής λαϊκής συμμετοχής.

Σήμερα που ο κόσμος έχει απαξιώσει πλήρως τις δομές και λειτουργίες του κράτους είναι η ώρα να δομήσουμε μια νέου τύπου δημοκρατία. Μια δημοκρατία πιο άμεση, η οποία δεν θα εξαντλείται στην περιοδική ψήφο, αλλά θα έχει για οξυγόνο της τη διαρκή συμμετοχή!

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άκρως γοητευτική η προοπτική, εξόχως ενδιαφέρουσα η ιδέα. Σε μια κοινωνία με νέους που δεν ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την Πανάθα και τον Θρύλο, που οι οδηγοί δεν κάνουν αναστροφή στην Αλεξάνδρας και δε διπλοπαρκάρουν με αλάρμ στην Πατησίων, που δεν έχουν το ίντερνετ για να κατεβάζουν τσόντες (μια ματιά στο τι επισκέπτονται οι Έλληνες στο διαδίκτυο βάσει στατιστικών είναι χρήσιμη), που δε έχουν το κράνος στον αγκώνα, που δε φοράνε κουκούλες για να τα σπάσουν όλα πριν πάνε στο Μολ Άθενς για να φάνε ζαχαρωτά, που δεν λατρεύουν τον Λάκη, τον Μάκη, τον Θέμο και άλλα πολλά μικρά ονόματα.

Θα ήταν καλύτερο να χτίσουμε (με θυσίες, αίμα, αγώνα και μακρόχρονο σχεδιασμό) μια πιο ποιοτική κοινωνία, φρονώ. Να ένα ωραίο θέμα προς δημόσια διαβούλευση.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σίγουρα μια αρχή.
Που στην πορεία της πρακτικής της, όπως όλα, θα χρειαστεί πιθανόν να τροποποιηθεί, να αλλάξει κάποιους από τους κανόνες της, να ζυμωθεί με τα θετικά και τα αρνητικά της, αλλά πάντως σίγουρα μόνο στα θετικά της προσπάθειας για περισσότερη δημοκρατία θα μπορούσε να καταγραφεί.
Αρκεί βεβαίως να κατορθώσει να βρει τον τρόπο να μην εγκλωβιστεί στους ατέρμονους κύκλους που πολλές φορές δημιουργεί σ΄αυτόν τον τόπο η έννοια της "συμμετοχής", της "άποψης".
Όπως έγραφε πριν λίγες μέρες ο Κ.Βαξεβάνης, "Αν ρωτήσεις τους μαθητές μιας τάξης, αν θέλουν τη μέρα της εκδρομής τους να επισκεφτούν ένα μπουρδέλο ή ένα μουσείο, η απάντηση που θα λάβεις, από την πλειοψηφία, είναι προφανής. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή".
Αυτός λοιπόν που θα αποφασίζει για τις "εκδρομές", θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει το άμεσο, χειροπιαστό συμφέρον των συμμετεχόντων στην κάθε μορφής διαβούλευση, από το μακροπρόθεσμο συμφέρον μιας κοινωνίας, που κόπτεται διαρκώς για τα "κοινά", αλλά εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί με βάση το ιδιοτελές ατομικό της

busy bee είπε...

Καλημέρα.
..."Μια δημοκρατία πιο άμεση"...
εκεί νομίζω κρύβεται το μυστικό.
Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
Ωρα καλή.

Vassilis είπε...

Καλημέρα Γιάννη,
μια κινέζικη παροιμία λέει ότι "ένα ταξίδι 1000 μιλίων αρχίζει με ένα βήμα". Σίγουρα το "ταξίδι" αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα αλλά το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει και ελπίζω να συνεχιστεί και στα επόμενα ταξίδια-δημόσιες διαβουλεύσεις.

Petros είπε...

περιμένουμε διαβούλευση και για την επιλογή των γενικών/ειδικών γραμματέων, μια διαδικασία για την οποία βγαίνουν σιγά σιγά διάφορα "περίεργα" στη φόρα! γιατί καλό είναι να εφαρμόζεις την άμεση δημοκρατία σε θέματα με εξασφαλισμένη τη θετική γνώμη, τι γίνεται όμως όταν το θέμα προς διαβούλευση πονάει...

Skouliki είπε...

εγω περιμενω να δω κατι ...
κατι πιο αξιοκρατικο


φιλια και καλη βδομαδα

ikor είπε...

Ανώνυμε καλησπέρα!

Ναι, μια δημόσια διαβούλευση αυτή καθεαυτή δεν μπορεί ν' αλλάξει νοοτροπίες. Και φύσικα όλ' αυτά που λες ισχύουν.

Αλλά αξίζει, νομίζω, να δοθεί βήμα στον κόσμο για να πει τη γνώμη του.

Και φυσικά εκείνο που αξίζει περισσότερο είναι μια δημόσια διαβούλευση για το πώς θα χτίσουμε την κοινωνία που λες.

Όμως αυτή η διαβούλευση θα πάρει χρόνο (ή χρόνια). Γιατί προϋποθέτει ν' αλλάξουμε νοοτροπία κι αυτό δεν είναι απλό.

Σ' ευχαριστώ που πέρασες!

ikor είπε...

ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ' ΑΛΩΝΙ καλησπέρα!

Η διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο νομίζω πως έχει στόχο την καταγραφή απόψεων που θα φωτίσουν πλευρές που δεν έχουν αναφερθεί. Και θα επισημάνει σημεία που δεν έχουν καλυφθεί.

Η πολιτική επιλογή της ηγεσίας που θα εισηγείται κάθε φορά τα νομοσχέδια προφανώς θα γίνεται με εκλογές.

Αλλά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οφείλει να λογοδοτεί, να ακούει, να λαμβάνει υπόψη και να διορθώνει/διορθώνεται.

Είναι ένα νέο μοντέλο άσκησης εξουσίας που το παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον!

ikor είπε...

busy bee καλησπέρα!

Η τεχνολογία πάντως το επιτρέπει πια. Αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση!

Σίγουρα έχουμε δρόμο. Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μπει στον σωστό δρόμο. Θα δούμε.

Σε χαιρετώ!

ikor είπε...

Βασίλη καλησπέρα!

Έτσι είναι: Αν δε γίνει το πρώτο βήμα, δε θα γίνει και το δεύτερο!

Το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο. Γιατί προϋποθέτει σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις.

Δύσκολο όμως είναι και να συνεχίσεις. Να αξιοποιήσεις κάτι που φαντάζει κοινώς αποδεκτό και να μην το χρησιμοποιήσεις σαν πυροτέχνημα.

Ελπίζω ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη των μεγάλων προσδοκιών της εκκίνησης!

ikor είπε...

Πέτρο καλησπέρα!

Στην επιλογή των Γ.Γ. χρησιμοποιήθηκε ήδη νέος τρόπος επιλογής.

Τι εννοείς διαβούλευση; Να μας βάλουν να ψηφίσουμε ποιον θέλουμε;

Σίγουρα πάντως χρειάζεται διαβούλευση παντού. Και στα εύκολα και στα δύσκολα μέτρα. Τώρα οι προσδοκίες είναι μεγάλες!

ikor είπε...

Skouliki καλησπέρα!

Το internet είναι ευχή και κατάρα: αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι ό,τι πιο αξιοκρατικό και καθαρό υπάρχει. Γιατί όλοι έχουμε ελεύθερη πρόσβαση.

Αν όμως χρησιμοποιηθεί σαν επίφαση δημοκρατικότητας, είναι ό,τι χειρότερο.

Επειδή όμως αυτοί που ασχολούμαστε με το Internet νομίζω πως μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά ΑΜΕΣΩΣ, πιστεύω ότι δεν θα τολμήσει κανείς να το χρησιμοποιήσει σαν πυροτέχνημα.

Φιλιά!!

D.Angel είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα
και για να σ ευχαριστήσω!
Φιλιά πολλά

Petros είπε...

ikor ο νέος τρόπος επιλογής ποιος είναι? καταθέτεις τα βιογραφικά μέσω internet και μετά θεσπίζουμε κριτήρια που μας βολεύουν για να βάλουμε τελικά αυτούς που θέλουμε ούτως ή άλλως να βάλουμε?? ("ξαφνικά" ορίστηκε εύρος ηλικιακό για τους Γ.Γ. ????) Διαβούλευση στην περίπτωση αυτή είναι να αφήσεις τον κόσμο να σχολιάσει την επιλογή προσώπων!

KitsosMitsos είπε...

Σαφώς και είναι το πρώτο βήμα. Και μάλιστα προς την σωστή κατεύθυνση.
Το ζητούμενο είναι να μη μείνει εκεί, να μη γίνει δηλαδή το βήμα αυτό σαν το Μετέωρο βήμα του πελαργού...

ikor είπε...

Να είσαι καλά συντέκνισσα Dreamer Angel! Καλή και εορταστική βδομάδα να έχετε οικογενειακώς! Φιλιά!

ikor είπε...

Πέτρο καλησπέρα!

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω: διαβούλευση σ' αυτήν την περίπτωση δεν νομίζω ότι είναι να σχολιάζουμε τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν.

Διαβούλευση θα ήταν ωστόσο να σχολιάσουμε τα κριτήρια επιλογής!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, θεωρώ ότι οι Γ.Γ. είναι πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον ριζικά αντίθετης ιδεολογίας επειδή π.χ. έχει πτυχίο απ' το ΜΙΤ!

ikor είπε...

KitsosMitsos καλησπέρα!

Συμφωνώ. Η κατεύθυνση είναι σωστή και η βούληση για τομές φαίνεται να υπάρχει.

Το θέμα είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση και η λογοδοσία. Θα αλλάξει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από 'δώ και πέρα!

Petros είπε...

μαζί σου ikor. συμφωνώ ότι οι ΓΓ είναι πολιτικά πρόσωπα και οι άμεσοι συνεργάτες των υπουργών. πρέπει να είναι λοιπόν άτομα που επιλέγει ο υπουργός ανεξαρτήτως του αν είναι ή όχι οι καλύτεροι. ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ?!?!?!

Είναι κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας! Γι αυτό και πρέπει να μπει η επιλογη προσώπων σε διαβούλευση. Feedback χρησιμο δεν είναι μόνο αυτό που σε επαινεί αλλα και αυτό που σε κατακρίνει για μια κακή επιλογή...Δε μπορεί στα αυτοκίνητα των βουλευτών που αρέσει στον κόσμο να είναι χρήσιμος ο δημόσιος διάλογος ενώ σχόλια σχετικά με την επιλογή σε μια αξιοκρατική διαδικασία με κριτήρια του τύπου ο σύζυγος του τάδε ή η ξαδέρφη του δείνα (που έγραφε βιβλία με τη γυναίκα του!!!!!) να μην είναι αναγκαία!!! Είναι άποψη που προάγει ένα μοντέλο πολιτικής αντίθετο από αυτό που πάει να προωθήσει ο ΓΑΠ.

ikor είπε...

Ουδέν κρυπτόν υπό το blogging Πέτρο! Όλα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αναδεικνύονται!

Το internet όμως δεν παύει να είναι εργαλείο. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει τρόπος άσκησης εξουσίας (π.χ. να ψηφίζουμε σε on-line δημοσκοπήσεις για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν σε κάθε θέση).

Δεν έχουμε όλοι μας την ικανότητα να διαβάσουμε τόσα βιογραφικά και να κρίνουμε! Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας!

αντωνης είπε...

Καλημερα ikor.
Συμφωνω οτι ειναι θετικο το βημα, αλλά θα ηθελα να δωσω καποιες πινελιες.
- Η διαβουλευση σαν εννοια τι σημαινει; Δινουμε βημα σε καποιους ανθρωπους να πουν τον πονο τους ή λαμβανουμε σοβαρα την αποψη τους; Και αν ισχυει το δευτερο πως μπορει να γινει κατι τετοιο μεσα απο το ιντερνετ; Θα καθεται καποιος ή καποιοι δημοσιοι υπαλληλοι και η δουλεια τους θα ειναι να μαζευουν με καποιο επιστημονικο τροπο τα σχολια που μπορει να κανουμε εγω, εσυ, η μανα μου, ο αδελφος μου, η θεια μου στο χωριο και ο ξαδελφος μου στην Αυστραλια;
- Αυτου του ειδους η διαβουλευση θα γινεται και για πιο σοβαρα θεματα απο τα κρατικα αυτοκινητα; Εκει που ισως υπαρχουν και πολλα διαφορετικα μεγαλα συμφεροντα απο πισω; (πχ. δεν ειδα κατι παρομοιο να γινεται σε σχεση με τα stage ή το θεμα του ΟΛΠ)
- Θελω να πω δλδ οτι μηπως ολο αυτο ειναι μια επιφαση;

Αλλωστε η καθε κυβερνηση εκλεγεται με βαση ενα προγραμμα και ο ρολος της ειναι να το ακολουθησει. Αν δλδ η διαβουλευση πει το αντιθετο απο κατι που προτεινει ο υπουργος ταδε, τοτε αυτος θα το αναθεωρησει;
Αν ναι, τοτε μηπως αλλοιωνεται το νοημα της ψηφου;

ikor είπε...

Αντώνη έβαλες και εσύ πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

(Γενικά, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ όλους και όλες για τα σχόλιά σας, γιατί έτσι γίνεται σε βάθος κουβέντα για κάθε θέμα!)

1) Ναι, νομίζω ότι μπορεί να συσταθεί μια ομάδα που θα κωδικοποιεί τα σχόλια και θα συντάσσει ένα report. Δεν είναι δύσκολο!

Άλλωστε έως σήμερα οι (παχυλά αμειβόμενοι) σύμβουλοι δε νομίζω να κόστιζαν λιγότερο ή να συνεισέφεραν καλύτερα σχόλια...

Και ναι, όλοι να έχουν λόγο. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Δεν το βρίσκω κακό, ίσα-ίσα. Ειδικά οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας θα μπορούσαν να μεταφέρουν βιώματα που ίσως βελτιώσουν έναν νόμο.

2) Η σπατάλη στα κρατικά αυτοκίνητα ΕΙΝΑΙ, πιστεύω, σοβαρό θέμα και έχει πολλά μικρά ή μεγάλα συμφέροντα από πίσω!

Θέλω βέβαια η διαβούλευση να συνεχιστεί και σε άλλα νομοσχέδια. Ακούω π.χ. ότι θα δοθεί προς διαβούλευση ο νόμος για τους δανειολήπτες.

3) Ελπίζω να μην είναι επίφαση! Γι' αυτό λέω ότι ο βαθμός χρησιμότητας του νέου συστήματος θα κριθεί από την ενσωμάτωση των σχολίων.

4) Η ψήφος είναι πολυκριτηριακή επιλογή. Φυσικά τεράστια βαρύτητα έχει η πολιτική πρόταση.

Όχι, δε θέλω να ανατραπεί μέσα από τη διαβούλευση μια κεντρική πολιτική επιλογή!

Δε θέλω υπουργούς και βουλευτές φτερά στον άνεμο, έρμαια της κάθε δημοσκόπησης ή μιας αντίθετης άποψης!

Θέλω απλώς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά! Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να εκτροχιαστεί, βαυκαλιζόμενη ότι τα ξέρει όλα! Αυτό που λέμε "αλαζονεία" της εξουσίας.

Άλλωστε Αντώνη, ο κόσμος συνήθως θυμάται καλύτερα ΤΙ ψήφισε, παρά οι εκλεγμένοι ΓΙΑΤΙ ψηφίστηκαν! Καλό είναι λοιπόν να τους το θυμίζουμε!

Ανώνυμος είπε...

Δύο ακόμη επισημάνσεις:

1) Χρειάζεται δημόσια διαβούλευση η πρόταση να περιοριστούν οι υπέρογκες δαπάνες για τα κρατικά αυτοκίνητα;

Να το ποδοσφαιροποιήσω λίγο; Αν ο Κόκκαλης αποφασίσει να φέρει στον Ολυμπιακό τον Κριστιάνο Ρονάλντο θα χρειαστεί δημόσια διαβούλευση; Μάλλον όχι.

Αντιθέτως, πολύ χρήσιμο θα ήταν να ζητούσε τη γνώμη του λαού για το αν η ομάδα χρειαζόταν το καλοκαίρι να αγοράσει αριστερό χαφ ή όχι.

Σαφές τι το λέω (συγνώμη από όσες κοπέλες δεν ασχολούνται με τα αθλητικά)

Δεύτερη επισήμανση:

Προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα (που προτίθεται δηλαδή...). Θα βγάλει το θέμα προς δημόσια διαβούλευση; Και αν ναι, αν μαζευτούν 2.000.000 πολίτες που θα αντιδρούν, θα πάρει το μέτρο πίσω;

Με λίγα λόγια, μου αρέσει η ιδέα αλλά τη θεωρώ έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επικοινωνιακών τρικ, τα οποία μπορούν για ένα διάστημα να σε κάνουν συμπαθέστερο αλλά το μόνο που μπορείς να κερδίσεις από αυτά είναι χρόνο.

Να το πω και πάλι με ένα παράδειγμα που αυτή τη φορά θα καταλάβουν και οι κυρίες:

ένα σπίτι είναι έτοιμο να πέσει. οι ιδιοκτήτες του αγοράζουν τρια έργα τέχνης και φωνάζουν συγγενείς και φίλους να τους πουν τη γνώμη τους: ποιο από τα τρία να μπει στο σαλόνι;

Είμαι ο "ανώνυμος" που άνοιξε το χορό των σχολίων στην πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Γιάννη, ονομάζομαι Στέλιος και είμαι πρώτος του ξάδερφος. Τουλάχιστον εμάς δε μπορούν να μας κατηγορήσουν για οικογενειοκρατία

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου. Φαίνεται ότι όμως ότι διαφωνούν οι "Εθνοσύμβουλοι" του ΠΑΣΟΚ. Δεν τους πέφτει λόγος πάντως..

Artanis είπε...

καλημέρα από ΝΖ...
Δεν ξέρω τί θα βγει από όλα αυτά, αλλά ήδη έχει αρχίσει και "μαζεύει" τις προεκλογικές της υποσχέσεις η κυβέρνηση...
Σε φιλώ...

zoyzoy είπε...

Εμένα μου φαίνονται πολύ σωστά για να'ναι αληθινά.Εύχομαι να μην μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να γίνουν έργα.

Καλό βράδυ με φιλιά θαλασσινά!!

vagnes είπε...

...αυτό το πρωτόγνωρο εργαλείο της διαβούλευσης που πάντα το ζητούσαμε όλοι οι μπλογκερς που ασχολούμαστε με πολιτικά είναι ένα γεγονός.

Αν είναι πυροτέχνημα ή λαϊκισμός ή κοροϊδία ή αφορά μόνο ελάχιστα της καθημερινότητας προβλήματα θα φανεί σύντομα.
Εκείνο που είμαστε υποχρεωμένοι εμείς όλοι οι πολίτες να πούμε σήμερα με ΕΠΙΦΑΣΗ είναι ένα μπράβο στην κυβέρνηση και να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε και η κυβέρνηση αν θελήσει να το πάρει πίσω να ξέρει πως αυτό θα τις στοιχίσει μέγα πολιτικό κόστος.

Για να γίνει θετικό και να ενσωματώνονται και οι σωστές και σοβαρές παρατηρήσεις και επισημάνσεις των πολιτών θα πρέπει να εχουμε ενεργό και μαζική συμμετοχή και να μη στεκόμαστε διαρκώς με καχυποψία πίσω από κάθε πρωτοποριακή πρόταση και ιδέα.
Να μη μας χαρίζουν ένα γαϊδαρο και μεις να τον κοιτάμε στα δόντια!!

ikor είπε...

Στέλιο καλησπέρα! Οι συζητήσεις μας τώρα και on-line! Σημεία των καιρών...

Με τη δημόσια διαβούλευση δεν καλείται το κοινό να επικροτήσει ένα μέτρο. Αυτό θα το κάνει, ούτως ή άλλως, στις επόμενες εκλογές συνολικά!

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, καλούμαστε όλοι να προσθέσουμε τη δική μας οπτική γωνία σε έναν υπό διαμόρφωση νόμο.

Με στόχο να ληφθούν υπόψη ορισμένες πλευρές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στο αρχικό κείμενο.

Δεν κρύβω ότι το θεωρώ συναρπαστικό! Επειδή είναι ένα βήμα προς την άμεση δημοκρατία! Ελπίζω να αποδειχτεί και χρήσιμο.

Κλείνω με μια παραίνεση-προτροπή: κάνε blog!!! H blogόσφαιρα είναι το πιο ευχάριστο διάλειμμα από τη δουλειά!

ikor είπε...

ΟΡΕΙΝΕ, γενικά οι "Σύμβουλοι" (κάθε είδους) νομίζω ότι θα περάσουν δύσκολες μέρες...

Θα σωθούν μόνο όσοι προσθέτουν ουσιαστική προστιθέμενη αξία!

ikor είπε...

Artanis, καλησπέρα!

Μικρό δείγμα έχουμε για να κρίνουμε. Θα δούμε.

Πάντως εσένα και μερικούς άλλους bloggers είχα στο μυαλό, όταν έλεγα ότι μου αρέσει που Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πια να πουν δημόσια τη γνώμη τους, μεταφέροντας εικόνες από μια πιο εξελιγμένη καθημερινότητα.

Φιλιά στη μακρινή Νέα Ζηλανδία!

ikor είπε...

zoyzoy καλησπέρα!

Μικρές-μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν σημαντικές τομές. Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο άσκησης της εξουσίας για πάντα.

Αυτό ελπίζω. Και ελπίζω να το δω να γίνεται πράξη!

Φιλιά!!

ikor είπε...

vagnes καλησπέρα!

Μοιραζόμαστε την ίδια ακριβώς άποψη! Η μαζική συμμετοχή και κατάθεση απόψεων θα δώσει τεράστιο ειδικό βάρος σ' αυτήν την πρωτοβουλία.

Και θα έχει πολιτικό κόστος η τυχόν κατάργησή της ή ακόμα και η αγνόηση των παρατηρήσεων που γίνονται!

Πολύ θα ήθελαν οι υπέρμαχοι των "κεκλεισμένων θυρών" να απαξιωθεί αυτή η πρωτοβουλία!

Πολύ θα ήθελαν να αποτύχει! Για να συνεχίσουν να ασκούν ως μανδαρίνοι την εξουσία που τους εμπιστευόμαστε!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!

Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη δυο ακόμα δημόσιες διαβουλεύσεις:

Πρόταση Νόμου: «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών»
http://www.opengov.gr/ypoan/
(έως τις 5/11/09)

Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις
http://www.opengov.gr/minenv/
(έως τις 30/10/09)

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Κάθε αρχή και δύσκολη
μα μου αρέσει όμως
νομίζω είναι δύσκολος
ίσως μακρύς ο δρόμος.

Του κόσμου η συμμετοχή,
η γνώμη η δική μας,
σε πράγματα που αφορούν
την ίδια τη ζωή μας.

Θα παίξει ρόλο σίγουρα
πολύ σημαντικό,
είν΄ένα λιθαράκι
στο δρόμο το σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που με πείθεις να κάνω είναι υπομονή. Να δούμε συνολικά τα εξής: 1) το περιεχόμενο των παρεμβάσεων των πολιτών, και 2ον και σημαντικότερο το εύρος της ενσωμάτωσης των παρεμβάσεων αυτών στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Λατρεύω την προσπάθεια για άμεση δημοκρατία, σιχαίνομαι τις κινήσεις εντυπωσιασμού που - κατά κανόνα - στην Ελλάδα εξελίσσονται σε πολύχρωμες φούσκες.

Για να μην πολυλογώ: προτιμώ να ενθουσιάζομαι με το αποτέλεσμα και αυτό περιμένω.

Όσο για την προτροπή σου να μπλογκάρω για να κάνω διάλλειμα από τη δουλειά; Σου αντιπροτείνω να κάνεις επιβλέψεις σε κατασκευές κατοικιών. Η οικοδομή είναι το πιο ευχάριστο διάλειμμα από τη δουλειά! χαχαχα

Στέλιος

ikor είπε...

Του κόσμου τα λεγόμενα
και του λαού τη γνώμη,
θα τα γροικούν 'πό 'δώ κι εμπρός
πολλές φορές ακόμη.

Οι αποφάσεις εν κρυπτώ
και οι κλεισμένες θύρες,
είν' μανδαρίνων λίπασμα
και θρέφουν χρυσοθήρες.

ikor είπε...

Στέλιο καλησπέρα!

Σίγουρα χρειάζεται υπομονή για να δούμε αυτά που λες. Απλώς εκτιμώ ότι η πρωτοβουλία θα είναι ουσιαστική. Φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί!

Η άποψή μου ενισχύεται από αυτούς που βλέπω πως ενοχλεί αυτή η πρωτοβουλία: όλους εκείνους που είχαν συνηθίσει να λένε τη γνώμη τους και να επηρεάζουν καταστάσεις, εν κρυπτώ!

Ώρα σου καλή!

Petros είπε...

ikor καλημέρα! πως σου φάνηκε η διαβούλευση για τα πράσινα τέλη? Η διαβούλευση για τα φορολογικά? Όλα για το φαίνεσθαι!!!! Εκεί που η θετική γνώμη είναι βέβαιη και εξασφαλισμένη κάνουμε διαβούλευση, εκεί που πονάει και θα εισπράξουμε μάυρο, κάνουμε δημόσια σιωπή! Και μην πεις ότι ήταν ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η άρση της απόσυρσης γιατί θα απαντήσω ότι μπορούσε να την παγώσει, να τη βάλει σε διαβούλευσει και να αποφασίσει μετά...

ikor είπε...

Πέτρο καλησπέρα!

Κάθε αρχή και δύσκολη. Γι' αυτό πρέπει από την αρχή να οριστεί με σαφήνεια ΓΙΑΤΙ γίνεται η διαβούλευση.

Ώστε ΟΛΟΙ (οι υπουργοί) να ξέρουν πότε και τι πρέπει θα θέτουν σε δημόσια κρίση. Να υπάρχει δλδ ένας κώδικας δεοντολογίας που θα τον σέβονται όλοι.

Ένα ερώτημα π.χ. είναι: Η διαβούλευση γίνεται για να συμπληρώνεται ένας νόμος (αυτό έχω καταλάβει εγώ) ή για να τίθεται σε ψηφοφορία;

Οι νόμοι πάντως ψηφίζονται στη Βουλή, όχι σε διαδικτυακές ψηφοφορίες.

Petros είπε...

Ikor και εγώ με σαφήνεια σου όρισα γιατί γίνεται η διαβούλευση: για να μπορούν οι οπαδοί του Γιώργου να μιλάνε για ένα νέο είδος διακυβέρνησης, για κάτι το πρωτοποριακό, για το φαίνεσθαι. Το μόνο πρωτοποριακό στην περίπτωση αυτή είναι το πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος για να πιστέψει ότι η διαβούλευση υπάρχει περίπτωση να γινόταν για σοβαρά θέματα και κυρίως για θέματα όπου οι απαντήσεις/προτάσεις θα έδειχναν στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί λάθος δρόμο.
Στη βουλή ψηφίζονται οι νόμοι όντως. Κανείς δε μίλησε για δημοψήφισμα. Αλλά αν αρχίζεις και θέτεις κριτήρια για το ποια νομοσχέδια θα μπουν σε διαβούλευση τότε έρχεσαι στα λόγια μου: σε όσα δεν πονάνε. Και ο κόσμος θα το καταλάβει αυτό και θα σου γυρίσει σύντομα την πλάτη...

ikor είπε...

Πέτρο καλησπέρα!

Ξεκινάς από απαισιόδοξη αφετηρία, ξεκινάω από αισιόδοξη. Ίσως συναντηθούμε στη μέση!

Θα δούμε. Ας μην προτρέχουμε. Ελπίζω να παίρνουν τα μηνύματα.