Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Λαϊκή Δημοκρατία Ζωνιανών


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο κράτος που χρειάζεται ονομασία. Βρίσκεται εντός χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι άβατο. Όχι δεν είναι η Χώρα των Βάσκων. Είναι η Λαϊκή Δημοκρατία των Ζωνιανών!

Τα Ζωνιανά είναι ένα πανέμορφο χωριό της πατρίδας μου. Βρίσκονται στην επαρχία Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Είναι ένα κατάφυτο χωριό. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα δάση μας, τα φυτά που έχουν γύρω τους τα Ζωνιανά έχουν αξία μόνο όταν καίγονται και δεν έγιναν ποτέ καρτ-ποστάλ.

Έχω μια φυσική ροπή να μη θεωρώ κανέναν εκ γενετής κακό. «Ουδείς εκών κακός» έλεγε ο Σωκράτης. Πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα υπεράσπισης της άποψής τους. Γιατί ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία.

Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει φυσικά πως είναι παράνομο να καλλιεργείς και να πουλάς ναρκωτικά. Εγώ θα πω και κάτι ακόμα: είναι χυδαίο! Γιατί φυλακίζεις την ενεργητικότητα νέων ανθρώπων. Γιατί γεννάς και διαδίδεις εγκληματικότητα. Το κακό θα παταχθεί, μόνο αν τιμωρούνται παραδειγματικά, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς πολιτική κάλυψη, όλοι όσοι ρέπουν προς το εύκολο κέρδος.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να πατάξουμε το φαινόμενο, αλλά να μην αναπαράγεται. Και πρέπει να διερωτηθούμε γιατί υπάρχουν άραγε συμπολίτες μας που παροτρύνουν τα παιδιά τους να αφήσουν το σχολείο και να γίνουν χασισοκαλλιεργητές. Είναι απλό: με τις σπουδές θα διαβάζεις από τα 12 έως τα 23 σου για να πιάσεις μια δουλειά των 600-700 ευρώ το μήνα. Ε, αυτά κάποιοι τα μετράνε σε γραμμάρια...

Ποια κοινωνική πλειοψηφία θέλει εγκληματίες; Καμία. Όμως φροντίζει να τους τιμωρεί χωρίς εξαιρέσεις. Δεν αντιμετωπίζει τους εγκληματίες σαν ψηφοφόρους. Και δίνει διέξοδο στους νέους να βρουν αξιοπρεπείς δουλειές. Φροντίζει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία. Αντιμετωπίζει με σεβασμό τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η πολιτεία μας αντίθετα είναι σοβαροφανής. Κανείς μας δεν γνωρίζει τους εμπόρους ναρκωτικών! Κανείς πολιτικός δεν έχει βοηθήσει ποτέ κανέναν να αθωωθεί στα δικαστήρια! Όλοι οι δικηγόροι θεωρούν λειτούργημά τους να υπερασπιστούν έναν έμπορο που τους πληρώνει με χρήματα οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους από ναρκωτικά.

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε καχύποπτα έναν νέο που βγήκε από μονάδα απεξάρτησης. Σπάνια εργοδότης θα δώσει ευκαιρία σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Ποτέ το κράτος δεν ένιωσε την ανάγκη να στείλει π.χ. όσους νέους εξ αυτών το θέλουν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Όλοι γυρίζουμε την πλάτη στο πρόβλημα, μέχρι να μας χτυπήσει την πόρτα.

Μέχρι τότε δεν κάνουμε τίποτα και μετά αντιδρούμε με συναισθηματισμό. Το ζήτημα όμως δε χρειάζεται ούτε απάθεια, ούτε φανατισμό. Χρειάζεται διαρκή τήρηση του νόμου ώστε να τιμωρούνται όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς εξυπνότερους των υπολοίπων.

Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται να πάψουμε να υποκρινόμαστε και να δαιμονοποιούμε τους άλλους. Το ζήτημα έχει βαθιές ρίζες και δεν αρκούν μερεμέτια επικοινωνιακού τύπου. Ας τιμωρηθούν επιτέλους πρώτα εκείνοι που συγκαλύπτουν. Και δεν είναι όλοι το ίδιο! Αυτό το λένε όσοι συγκαλύπτουν για να μη φαίνονται.

Αρκετά κυβέρνησε η επικοινωνία. Ώρα να κυβερνήσει η κοινωνία!

3 σχόλια:

greek tv είπε...

Γειά σου ρε Yann-αρε "παιχταρά". Χαίρομαι που σε βρίσκω!

Μεγαλειώδης η τελευταία σου φράση. Θα την "τιμώ" δεόντως...

ikor είπε...

Γεια σου ρε ge-felix!

Εξαιρετικό το blog σου! Θα το τιμώ κι εγώ δεόντως!

Matrix είπε...

"...Και δεν είναι όλοι το ίδιο! Αυτό το λένε όσοι συγκαλύπτουν για να μη φαίνονται...."

Μεγάλη κουβέντα...

Όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.