Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

"Εγώ"


Επισκέφτηκα σήμερα ένα ΟΤΕ Shop. Είπα να εκσυγχρονιστώ και ν’ αποκτήσω μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης στο Internet. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, έπιασα κουβέντα με τον υπάλληλο:

- Πάει για πούλημα ο ΟΤΕ, έτσι; Πότε θα τον πάρουν οι Γερμανοί;

- Τι να σου πω, όχι άμεσα. Είχα πάει προχθές στη συνέλευση των εργαζομένων, όπου οι συνδικαλιστές ξεσήκωναν τον κόσμο. Είναι κρίμα να απολύεται κόσμος, αλλά δεν μπορούν να έχουν ΚΑΙ υπεράριθμους εργαζόμενους ΚΑΙ κέρδος. Ο ΟΤΕ δεν είναι πλέον μονοπώλιο. Άσε που το δικό μας το κατάστημα είναι ιδιωτικό. Για μας η πώληση του ΟΤΕ μπορεί να είναι και καλή!

Σε μια φράση ο υπάλληλος εξέφρασε όλη τη νεοελληνική κοσμοθεωρία: είναι «κρίμα» να έχουν πρόβλημα οι άλλοι, αλλά αν εγώ είμαι καλά, όλα καλά τα βλέπω!

Αλήθεια όμως, πόσο άτρωτοι θεωρούν ότι είναι οι βολεμένοι του σήμερα; Γιατί πιστεύουν ότι η χαμηλή σύνταξη του εξαθλιωμένου γείτονα δεν θα επηρεάσει ποτέ τη ζωή τους; Και ως πότε θα δείχνουμε αλληλεγγύη με φράσεις κι όχι με δράσεις;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σήμερα μια παρόμοια μακαριότητα: ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο να περνάει καλά και δεν τον απασχολεί να δημιουργηθούν συνθήκες συνολικής ανάπτυξης. Αρκεί ο ίδιος σήμερα να έχει «κέρδος», «γνωριμίες» και «δουλειές».

Όταν λέμε ότι «θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη», ελπίζω να μην εννοούμε αυτό. Γιατί είναι βέβαιο ότι στο δίλημμα «εργασία για πολλούς» ή «κέρδη για λίγους» η απάντηση ευνοεί τη σημερινή σιωπηλή πλειοψηφία.

9 σχόλια:

greek tv είπε...

Money makes the world go round...

Οταν ο άλλος βγάζει περισσότερα λεφτά από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλός του, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στη σημερινή εποχή.

Υπερκαταναλωτισμός, ατομικισμός, γαϊδουριά και σαπίλα.

ikor είπε...

"Οταν ο άλλος βγάζει περισσότερα λεφτά από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλός του"

Πολύ καλό!

Δυστυχώς το χρήμα είναι η μόνη μονάδα μέτρησης στις μέρες μας. Και κυνηγώντας το χρήμα, ξεχνάνε κάποιοι να ζούνε σαν άνθρωποι.

Δεν είναι όλοι έτσι όμως!

Ανώνυμος είπε...

Ο ωχαδερφισμός είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ελληνα. Ιδιαίτερα σήμερα οπου η κοινωνία διαμορφώνεται με τους νόμους της παγκόσμιας αγοράς,με την αδιαφορία και την αναλγησία να κυριαρχούν η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως.Δεν σκέφτεται κανείς ότι όταν το τσουνάμι χτυπήσει δίπλα μας πολύ η λίγο το κύμα θα μας χτυπήσει.Η μόνη λύση είναι να είμαστε διαρκώς ενεργοί πολίτες κόντρα στην αυθαιρεσία της πολιτείας και να μας γίνει βίωμα η φράση του Καζαντζάκη "τελικός σκοπός είναι ο ίδιος οαγώνας γιατί ο ανήφορος δεν έχει τέλος.

tractatus είπε...

Να παραφράσω τον greek tv που το σκεπτικό του με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη ειδικά στο β μέρος γιατί το πρώτο μέρος του συμπεράσματος...θα μπορούσε να είναι: "Οταν ο άλλος βγάζει περισσότερα λεφτά που δεν τα διαχειρίζεται ο ίδιος αλλά νομίζει οτι το κάνει κι όταν τα λεφτά αυτά δεν του φθάνουν ακριβώς γιατι δεν τα διαχειρίζεται ο ίδιος αλλά οι πολυεθνικές και τα τράστ, τότε καταλαβαίνει γιατί τώρα πια είναι ένας νοικιασμένος υπάλληλος που, κάποτε έβγαζε χρήματα χωρίς να κοιτάζει δίπλα του".....τα συμπεράσματα δικά σας.
Οσο για την ΕΕ εκεί ανέκαθεν υπήρχαν κανόνες για όσα έβγαζαν(εφορία κ.λ.π.) όταν εμείς ακόμα δεν κόβαμε αποδείξεις....και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας....

ikor είπε...

@ανώνυμος:

Ενεργοί πολίτες! Αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά σήμερα. Να μην τρώμε αμάσητα ό,τι μας δίνουν.

Μέσα στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, να έχουμε την ικανότητα να διαβάζουμε τις "ειδήσεις" ανάμεσα στις γραμμές.

Να έχουμε άποψη για ένα θέμα ή για έναν "σχολιαστή", πριν ακόμα δούμε τι λένε γι' αυτά "οι δημοσκοπήσεις" ή "οι μετρήσεις της AGB"!

Και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην πράξη όχι στα λόγια. Να χτυπάμε την αδικία, πριν τη βιώσουμε.

Διότι όταν η αυθαιρεσία γίνει συνήθεια στην πολιτεία, είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, αργά ή γρήγορα.

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και καλώς ήρθες στη γειτονιά μας!

ikor είπε...

@ tractatus:

Μεγάλο θέμα ανοίγεις!

Τα χρήματα σήμερα δε φτάνουν σε κανέναν, κυρίως για τον λόγο που περιγράφεις: η πλειοψηφία δέχεται καθημερινά ενέσεις υπερκατανάλωσης!

Από διαφημίσεις, σήριαλς, τηλεοπτικά σόου κλπ. Που στοχεύουν απευθείας στη νοοτροπία του κόσμου. Και προκαλούν αισθήματα σύγκρισης με τον διπλανό μας.

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα σχετίζεται και με πλημμελείς ελέγχους του υψηλού κεφαλαίου, αλλά και με την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχείριση των φόρων.

Ακόμα και οι συνεπείς πολίτες δυσανασχετούν, όταν με τος φόρους τους χρηματοδοτούνται ομάδες ποδοσφαίρου ή αμείβονται "ημέτεροι", οιασδήποτε απόχρωσης.

tractatus είπε...

Κι όταν το χρήμα φεύγει για πλάκα απλά γιατί κ΄΄αποιοι το κακοδιαχειρίζονται θέλοντας περισσότερα απ' όσα μπορούν να έχουν και εύκολα...οσο πιο εύκολα και αήθικα γίνεται...Δες σχετικό video yutube τον Γιώργο Ζήκα....θα γελάσεις....:)

tzonakos είπε...

Σωστός.
Τα πες όλα. Αν ειμαι γω καλά, ας εχει πρόβλημα ο δίπλα, θα μαι κι απο πάνω του !
Απογοήτευση αυτη η νοοτροπία.

ikor είπε...

Εντάξει, είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε συνέχεια "το κοινό καλό".

Αλλά εμείς τα βλέπουμε όλα πια εγωκεντρικά! Χαιρέκακα συχνά, όπως λες.

Από τις απλές ανθρώπινες σχέσεις, όπου εμείς ποτέ δεν κάνουμε λάθος, έως την καθημερινή οδική μας συμπεριφορά όπου πάντα μας φταίνε οι άλλοι!