Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ζωνιανά: 1 χρόνος μετά


Πέρσι ασχολούμασταν με τη Λαϊκή Δημοκρατία των Ζωνιανών.

Αυτές τις μέρες δημοσιεύτηκαν στον ρεθυμνιώτικο τύπο αποσπάσματα από το πόρισμα της ΕΔΕ για την περσινή επιχείρηση (05/11/07) στα Ζωνιανά. Μια επιχείρηση – φιάσκο, που τότε είχε «συγκλονίσει» τους πάντες.

(Σ’ εκείνη την επιχείρηση τρυματίστηκε ανεπανόρθωτα ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης. Από τότε είναι σε καταστολή. Ήταν μόνο η αρχή σ’ ένα ανεπανάληπτο γαϊτανάκι βίας τον τελευταίο χρόνο.)

Τι λέει όμως η ΕΔΕ, έναν χρόνο μετά;

Καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες στον τότε Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης και στους δυο αξιωματικούς – επικεφαλής της επιχείρησης. Αναφέρει σωρεία λαθών. Όποιος θέλει, μπορεί να τα διαβάσει στο πολύ καλό blog της δημοσιογράφου Πόπης Παπαδάκη (Ρεθεμνιώτικα Νέα).

Δυο πράγματα δεν περνούν απαρατήρητα σήμερα:

Πρώτον, αμέσως μετά το φιάσκο ο τότε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης αποστρατεύτηκε. Σήμερα διδάσκει (!) το μάθημα της «Αστυνομικής Πρακτικής» στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Δεύτερον, στο Ρέθυμνο οργιάζουν πια οι φήμες για «προσυμφωνημένη» επιχείρηση, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα της εποχής. Πολλοί λένε ότι είχε γίνει συμφωνία «κυρίων» για κατ’ οίκον έρευνες, οι οποίες θα ήταν άκαρπες.

Έτσι αφενός θα αποδεικνυόταν η «πυγμή» της αστυνομίας και κανείς δε θα ξαναμιλούσε για άβατο, αφετέρου οι κακοποιοί θα συνέχιζαν ανενόχλητοι τη δράση τους. Κάτι φαίνεται πως χάλασε όμως την τελευταία στιγμή.

Η εγκληματικότητα στην Κρήτη δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Δεν περιγράφεται σε μερικές παραγράφους. Δε λύνεται με λέξεις από ένα πληκτρολόγιο. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχές.

Όσο υπάρχει πολιτική κάλυψη και μακροχρόνιες σχέσεις αλληλεξάρτησης, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Όσο δεν προβάλλονται θετικά πρότυπα και δε δίνονται κίνητρα για υγιή επιχειρηματικότητα, τόσο η βία θα γεννάει θύματα.

Στη βία όμως, όλοι είναι θύματα. Και εκείνοι που σκοτώνονται και εκείνοι που σκοτώνουν. Άρα το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι θύτες. Το ζητούμενο είναι πώς θα υπερβούμε την κουλτούρα της βεντέτας.

Το αίμα βράζει στην Κρήτη! Αν δοθεί διέξοδος για παραγωγικές δράσεις στην ενεργητικότητα των Κρητικών, αυτός ο ηλεκτρισμός θα φτιάξει σπουδαία πράγματα. Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα γίνεται!

Ήδη άρχισαν να οργανώνονται στο Ρέθυμνο λαϊκές συγκεντρώσεις ενάντια στην εγκληματικότητα. Οι πολίτες έκαναν πρόσφατα σιωπηλή πορεία με το σύνθημα: «Θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί». Και «έπεται και συνέχεια», όπως λένε.

Στην αρχή θα είναι λίγοι σε μια σιωπηλή πορεία. Μετά θα γίνουν πολλοί. Και θα πάψουν να είναι βουβοί. Θα νιώσουν, χωρίς να βιώσουν, το τίμημα της βίας. Και τότε θα πείσουν και θα πειστούν ότι η βία δεν είναι παλληκαριά, είναι σπατάλη.

18 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεια σου Ikor μηπως ειμαστε πατριωτες????? Χαρηκα που περασες απο το ιστολογιο μου.Νασαι καλα ελευθερια

ikor είπε...

Έτσι φαίνεται! Κοντοχωριανοί. Τώρα και διαδικτυακά.

Να είσαι καλά!

TeddyBoy είπε...

Το μαχαίρι πάντως έφτασε στο κόκαλο, παράπονο δεν έχουμε!

Το κατά πόσον υπάρχει πολιτική βούληση φαίνεται απ' το κατά πόσον αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες!

ikor είπε...

Όσο δεν χτυπιέται η ρίζα του κακού, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Η παραγωγή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τον έως τώρα τρόπο έχει φτάσει στα όριά της.

Οι πολιτικοί πρέπει μια μέρα να καταλάβουν ότι η ευθύνη τους δεν είναι να αθωώνουν εμπόρους ναρκωτικών.

Η ευθύνη τους είναι να δίνουν όραμα σ' έναν τόπο!

Καλό βράδυ TeddyBoy!

VAD είπε...

Προσυμφωνημένη επιχείρηση;;;;Ρε συ ,τι γίνεται εκεί πέρα;Τοσο πολύ μας δουλεύουνε;Κι εδώ που τα λέμε,δεν τα βάζεις εύκολα με το αποδεδειγμένα πιο αρματωμένο χωριό της Ευρώπης!

ikor είπε...

Καλημέρα VaD!

Δεν είναι ωραίο να μεταφέρουμε φήμες, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Κι αυτό το σενάριο συζητείται πολύ έντονα.

Κι εδώ κολλάει (πάλι) το τραγούδι:

Αλαλούμ, αλαλούμ,
Αλαλούμ, αλαλούμ,
Άλλη γλώσσα μιλάμε
μάζεψέ τα να πάμε
πιο καλά στο Χαρτούμ!

...τώρα και εν δήμω! είπε...

Ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική η προσέγγισή σου Γιάννη σε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που μας απασχολεί και μας προβληματίζει έντονα. Η απάθεια είναι σίγουρα τροφός. Με δράση όμως μπορεί να περιοριστεί όσο το δυνατόν και να αντιμετωπιστεί.

Περισσότερα για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, με απόψεις των συντελεστών, μπορεί κάποιος να βρει εδώ:

http://www.goodnet.gr/forum/viewtopic.php?f=26&t=2457&start=15&st=0&sk=t&sd=a

ikor είπε...

...τώρα και εν δήμω!, σ' ευχαριστώ πολύ για το link και τη συμμετοχή σου στη συζήτηση.

Σίγουρα η απάθεια του κόσμου τροφοδοτεί την κατάσταση. Αλλά φταίει και η πολιτική κάλυψη.

Ακόμα και να διαφωνεί κάποιος με αυτά που συμβαίνουν, δύσκολα θα εναντιωθεί σε όλο το σύστημα...

Καλημέρα!

NdN είπε...

Γεια σου Ikor,

Ομολογώ πως αυτό για την προσυμφωνημένη επιχείρηση δεν το είχα ξανακούσει πουθενά, αλλά μου φαίνεται πιθανότατο. Σάμπως η πρώτη φορά είναι που γίνεται κάτι μόνο για να το παίξουν τα κανάλια;

Η πολιτική κάλυψη είναι δεδομένο ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Φυσικά και δεν περίμενα να αποδωθούν ευθύνες, απλά λυπάμαι για το παλικάρι που δεν θα ξαναέχει ποτέ την ίδια ζωή και φυσικά για το μικρό παιδί που δεν μπόρεσε να χαρεί τον πατέρα της.

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN.

Πράγματι θεωρούμε πια αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες ποτέ.

Νομίζω πως αυτό είναι η ρίζα του κακού: ότι η ατιμωρησία ανακυκλώνεται!

Κρίμα που χτυπήθηκε άλλη μια οικογένεια, κρίμα γενικά που το Ρέθυμνο αποκτά συνήθως μόνο αρνητική δημοσιότητα.

ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ είπε...

Ευχαριστούμε για την αναφορά στην σιωπηλή πορεία που πραγματοποιήσαμε, στην οποία κηδέψαμε ουσιαστικά τις αξίες μας και την ανθρώπινη υπόληψή μας! Θα χαρούμε να σας δούμε και κοντά μας!

ikor είπε...

Να είστε καλά! Πολύ ενδιαφέρον τρόπος διαμαρτυρίας. Οι σιωπηλές πορείες αφήνουν χρόνο για σκέψη...

Το άλλο ΣΚ θα είμαι Κρήτη. Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά.

Καλό βράδυ κ.Τσουντάνη!

dyosmaraki είπε...

"Όσο υπάρχει πολιτική κάλυψη και μακροχρόνιες σχέσεις αλληλεξάρτησης, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει."

Υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες στο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των Ζωνιανών :
1. Το γεγονός πως στα Ζωνιανά (όπως και στα λοιπά χωριά του Μυλοποτάμου) οι οικογένειες είναι πολυπληθείς => μεγάλος αριθμός ψήφων και
2. Ο μεγάλος αριθμός κουμπαριών με πολιτικά πρόσωπα το οποίο συνεπάγεται πολιτική κάλυψη.

3. Οι "φτιαχτές"καταστάσεις (ή συμπτώσεις αν θέλεις) παραείναι πολλές. Αν και στο στόχαστρο μπήκαν τα Ζωνιανά αναρωτιέμαι γιατί δεν έγινε παρόμοια επιχείρηση στα Λιβάδια (το διπλανό χωριό όπου κυριαρχούν χειρότερες καταστάσεις από ότι στα Ζωνιανά, όπως φυτείες, εκβιασμοί, παράνομη οπλοχρησία, βεντέτες κλπ !!!).
Αποκλείεται να μην γνωρίζουν....

Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου νοιώθουν ξένοι στον τόλπο τους πλέον. Ο αριθμός διαρρήξεων έχει αυξηθεί, ολόκληρα ΑΤΜ Τραπεζών αποκολλούνται αλλά κανείς δεν γνωρίζει, δεν βλέπει, δεν ακούει τίποτα, αφού οι κάτοικοι φοβούνται ακόμη και να έχουν δει κάτι να το καταδώσουν στην Αστυνομία η οποία γνωρίζει καταστάσεις μα αδυνατεί να τις καταστείλει (ας μην ξεχνάμε πως ζητούσε εθελοντές αστυνομικούς να υπηρετήσουν στο νεοσύστατο αστυνομικό τμήμα των Ζωνιανών!!!)

Αραγε οι επίσημες αρχές δεν γνωρίζουν πως τα ίδια και τα ίδια άτομα (Μυλοποταμίτες) ενώ συλλαμβάνονται, μετά από λίγο διάστημα αποφυλακίζονται με "παράξενες" και συνοπτικές διαδικασίες?

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κουλτούρα της βεντέτας. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η κουλτούρα του εύκολου κέρδους. Αυτό διοικεί αυτή τη στιγμή τη Κρήτη!!!!
(Μιλώ για εκείνους που έχουν έσοδα από παράνομες δρατηριότητες όπως χασισοκαλλιέργειες, παράνομη διακίνηση γυναικών, οπλοχρησία, νυχτερινά κέντρα κλπ κλπ)

Εύχομαι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου να επιτύχουν στον αγώνα τους αν και το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο εάν δεν υπάρξει παράλληλη πολιτική βούληση προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

ΥΓ1. Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά έθιξες ένα θέμα που με αγγίζει πάρα πολύ.
ΥΓ2. Η ουσία είναι πως ένα νεαρό άτομο (ο ειδικός φρουρός) αποτέλεσε το θύμα των παιχνιδιών που παίζονται στην συγκεκριμένη περιοχή!!!

ikor είπε...

Καλησπέρα dyosmaraki.

Πολύ σωστά λες ότι οι περισσότεροι Ρεθυμνιώτες νιώθουν ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν γοητευτεί από το εύκολο (και ατιμώρητο) κέρδος.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουν να τιμωρούνται οι πραγματικά υπέυθυνοι. Εκείνοι που τους καλύπτουν.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η ευαισθητοποίηση της σιωπηλής πλειοψηφίας θα δώσει νέο περιεχόμενο στις έννοιες πολιτικό κόστος και πολιτικό όφελος.

(Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω: http://histologion-gr.blogspot.com/2007/11/blog-post.html)

dyosmaraki είπε...

Διάβασα το άρθρο και είναι πράγματι άκρως διαφωτιστικό και κατατοπιστικό.
Λέει αλήθειες, έτσι είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφει.

Αθηνά Μαλαγαρδή είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αθηνά Μαλαγαρδή είπε...

Ikor, πολύ εύστοχο το άρθρο σου!! Η καταγωγή μου είναι απ' το ορεινό Μυλοπόταμο και κάθε χρόνο που κατεβαίνω Κρήτη για διακοπές, η κατάσταση είναι όλο και χειρότερη. Τα αίτια της παρακμής είναι ποικίλα.. Και δυστυχώς η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια. Η ανοχή και η συνενοχή των πολιτικών καλλιεργεί τις όποιες παθογένειες, τις υποθάλπει και εν τέλει τις συγκαλύπτει...Η Κρήτη είναι Αξία. Είναι κρίμα μια μικρή μειοψηφία, μαφιόζικου τύπου, Κρητικών να αμαυρώνει την εικόνα, τη ζωή, τον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες του ιερού αυτού τόπου...Μακάρι η Πολιτεία, το Κράτος, οι πολιτικοί να ξερίζωναν "τα άνθη του κακού" αναζητώντας τα πραγματικά αίτια του και όχι μένοντας στην επιφάνεια και στην εικόνα...

ikor είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήρθες Αθηνά!

Το φυτίλι της ανατροπής αυτού του σκηνικού θα ανάψει όταν τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Και επιτέλους αυτό έχει αρχίσει να γίνεται!

Είναι πολύ άσχημο, κάθε φορά που λες ότι είσαι από το Ρέθυμνο να σε ρωτούν αν είσαι από τα ...Ζωνιανά.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό σήμα κατατεθέν του τόπου μας!

Καλή Πρωτοχρονιά!