Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Κυριακή


Στην Ελλάδα κανείς δεν είναι αρμόδιος (και ικανός) να αποφασίσει αν θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά και πού. Ακόμα πάντως και το χθεσινό κυριακάτικο άνοιγμα μερικών καταστημάτων, δεν έλυσε όλα τους τα προβλήματα.

Μπορεί λοιπόν ένας αρμόδιος (δήμαρχος, νομάρχης, υπουργός) να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα;

Π.χ., πού οφείλεται η πεσμένη κίνηση στα καταστήματα; Στην παγκόσμια κρίση; Ή στον συνδυασμό ακρίβειας και χαμηλών εισοδημάτων που έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκώς συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των πολιτών;

Γιατί οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες εμφανίζουν συνεχώς μείωση των πωλήσεών τους; Επειδή δεν εργάζονται (και) την Κυριακή ή επειδή αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα;

Είναι άραγε πολιτική προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Ή προτιμούμε να μην υπάρχουν μικρομεσαίοι παρά μόνο άκρα σ’ αυτήν τη χώρα; Και γιατί η μόνη περίπτωση να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αφού πρώτα καούν;

Τα ερωτήματα μπορούν να φτιάξουν ατέλειωτη λίστα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς μάθαμε να βλέπουμε το δέντρο (έστω και με ΜΑΤ γύρω-γύρω) και δε βλέπουμε πια το δάσος.

Εξαντλούμε την κουβέντα σε διαδικαστικά θέματα και δεν ασχολούμαστε με την ουσία. Εθίζουμε τελικά εαυτούς και αλλήλους να απαντάμε σε ερωτήματα «ναι» ή «όχι», αντί να έχουμε προτάσεις στο «πώς» και το «γιατί».

Η χθεσινή λειτουργία των καταστημάτων δεν άλλαξε τη μοίρα τους. Ακόμα κι αν υποχρεώσουν όλους τους εργαζόμενους να εργάζονται συνέχεια, η αγοραστική κίνηση ελάχιστα θα βελτιωθεί. «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Όσο δηλαδή οι πολίτες εργάζονται περισσότερο αλλά παρόλ’ αυτά δεν τα βγάζουν πέρα, τόσο η κρίση θα εξαπλώνεται. Ακόμα κι οι αφελείς που σήμερα πιστεύουν ότι αυτό δεν τους αφορά, σύντομα θα καταλάβουν ότι όλα κάνουν κύκλους.

Όσο το κράτος στραγγαλίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και «χαϊδεύει τα αυτιά» των μεγάλων αλυσίδων, τόσο πιο δυσοίωνο θα είναι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στηρίζουν την οικονομία μας.

Όσο η επιχειρηματικότητα «προωθείται» μόνο με έκδοση φυλλαδίων (προκειμένου να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια), τόσο θα χάνει το νόημα και το περιεχόμενό της.

Η καινοτομία κι η επιχειρηματικότητα είναι ο μόνος δρόμος να πάμε μπροστά. Και προωθείται μόνο με διαφάνεια στις επιλέξιμες δράσεις, αδιάβλητη λειτουργία της επιτροπής ανταγωνισμού και στήριξη του κεφαλαίου κίνησης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Αντίθετα, οι πολίτες σήμερα πιέζονται από παντού. Εργάζονται για 30-40 ευρώ την ημέρα. Όμως γύρω μας υπουργοί κάνουν μαθήματα φοροδιαφυγής, παπάδες κάνουν «θαύματα» (μετατρέπουν λίμνη σε ακίνητα) και αθλητές κάνουν μαθήματα απληστίας.

Προτού λοιπόν ασχοληθούν ξανά με την αργία της Κυριακής, ας λύσουν άλλα πιο σοβαρά ζητήματα. Γιατί και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες έχουν αρχίσει πια να αποκτούν αντανακλαστικά και δεν παγιδεύονται σε ψευτοδιλήμματα.


Υ.Γ.: Σήμερα έχει γενέθλια το αυτοκίνητό μου. Συμπληρώνει 13 χρόνια, μπαίνει δηλαδή στην ...εφηβεία! Ίσως γι’ αυτό θέλει πια τόση «φροντίδα» και γίναμε φίλοι με το συνεργείο! 176.800 χιλιόμετρα το ταξιδεύω και με ταξιδεύει. Αυτές οι αμέτρητες ανθρωποώρες ταξιδιού, μποτιλιαρίσματος και λοιπών στιγμών αξίζουν, νομίζω, μια φωτογραφία.

22 σχόλια:

Laplace είπε...

καλησπερα,καλη εβδομαδα κ χρονια πολλα φιλε Ikor
σκηνες απιστευτες κ χθες..
εγω ειμαι αντιθετος ακομα κ σε μιση κυριακη να ειναι ανοιχτα τα καταστηματα ακομα κ μονο σε μια περιοχη(πχ ερμου),αλλα αυτα που εκανε χθες το ΠΑΜΕ κ το φορουμ του Συν με ψιλοχαλασαν φιλε..
οκ οσο κ αμυαλος να ειναι ο πελατης,εκανε την επιλογη να παει να ψωνισει,δεν εχει κανενας δικαιωμα να τον παρεμποδιζει κ να του επιτιθεται..

Υ.Γ. ωραιο το αμαξι κ διατηρειται καλα βλεπω..ευχομαι να σου κρατησει οσο θες..

cynical είπε...

Kαλημερα @Ikor.
Ισως θα επρεπε να κανουν ενα απολογισμο για τη ..σοδειά της Κυριακης, για να μην ξανακουσουμε παλι το μονιμο επιχειρημα αυτων που θελουν τα καταστηματα να ανοιγουν τις Κυριακες για να τονωθει, λενε η αγορα. Οι Κυριακες βολευουν μονο τις αλυσιδες και τα malls. Συνιστουν δε αθεμιτο ανταγωνισμο για τους μικρους.

ikor είπε...

Καλησπέρα laplace78 και χρόνια πολλά!

Και 24 ώρες το 24ωρο να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, τίποτα δε θα αλλάξει. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!

Όσο κανείς δεν ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα, τόσο θα έχουμε σπασμωδικές κινήσεις (άνοιγμα καταστημάτων Κυριακή σε έναν δρόμο) και απαράδεκτες εικόνες (πολίτες εναντίον πολιτών).

ikor είπε...

Καλησπέρα cynical!

Αντί να χτυπάνε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον ενισχύουν!

Αντί να μιλάνε για εκπτώσεις νωρίτερα, ενοχοποιούν τους πολίτες που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να αγοράσουν.

Ψευτοδιλήμματα. Για να περάσουν, δήθεν αδιάφορα, αυτό που θέλουν. Ευτυχώς, αυτή η ένοχη αφέλεια γίνεται πια ορατή!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή ακούω τον Ψωμιάδη να επιχειρηματολογεί για το άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Επειδή δεν πρόλαβα χτες να αγοράσω όλα όσα ήθελα, μακάρι να εισακουστεί ο Ψωμιάδης και χαλάλι να ταξιδέψω μέχρι Θεσσαλονίκη να ξοδέψω τα λεφτά που μου περίσσεψαν από το χτεσινό Κυριακάτικο άνοιγμα.
Θα μου πεις: γιατί δεν πας να ψωνίσεις τις καθημερινές; Ε, ψωνίζω και τις καθημερινές αλλά τι να πρωτοπρολάβω; Εμένα –και φαντάζομαι στην πλειοψηφία του κόσμου- δεν μου λείπουν τα χρήματα, αλλά οι μέρες για να τα ξοδέψω!
Νάναι καλά οι άνθρωποι που σκέπτονται να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία για να μπορούμε ανεμπόδιστα και άνετα να ξοδεύομαι τους μισθούς που μας δίνουν.
Εκείνο που με χαλάει, είναι αυτοί οι κακοί άνθρωποι που βγαίνουν με πανώ και συνθήματα και εμποδίζουν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και τις Κυριακές…

Το αυτοκίνητο σου εύχομαι να το αλλάξεις με το νέο χρόνο, γιατί είναι από τις αγάπες που καλό είναι να τις αντικαθιστούμε όσο γίνεται συχνότερα!

kat. είπε...

καλέ να σου ζήσει.. αλλά σου εύχομαι να μην το έχεις μέχρι τα βαθιά γεράματα του!!!!!

ikor είπε...

Καλησπέρα syneas, χρόνια πολλά και καλώς ήρθες!

Λες την επόμενη Κυριακή να πάρει τη σκυτάλη ο Νομάρχης Λάρισας και μετά κάποιος άλλος;

Λες μετά να βάλουν και τα ΜΑΤ να φυλάνε τους εμπορικούς δρόμους, όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Σουρεαλιστικές καταστάσεις ζούμε!

ikor είπε...

Καλησπέρα kat. και χρόνια πολλά!

Όπως λέει κι ο syneas, το αυτοκίνητο είναι από τις αγάπες που καλό είναι να αντικαθιστούμε όσο γρηγορότερα γίνεται.

Αλλά ακόμα και όταν το αλλάξεις, το πρώτο αυτοκίνητο φέρνει πάντα ευχάριστες αναμνήσεις! Για όλες τις στιγμές που έζησες μέσα σ' αυτό.

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά να ευχηθώ
στους φίλους τους δικούς σου
τον νέο χρόνο να ΄χετε
ότι κι αν βάλει ο νους σου.


Για το θέμα της Κυριακής.
Κάτω από την δικαιολογία που ακούμε ότι τα καταστήματα πρέπει να μένουν ανοιχτά για εξυπηρέτηση του κοινού θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των μεγάλων καταστημάτων που εύκολα μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτό ίσως αποτελέσει , σε πολλές περιπτώσεις τον "θάνατο " του εμποράκου , με ότι αυτό σημαίνει.
Η λύση των θεμάτων αυτών απαιτεί και την ύπαρξη συντεταγμένης πολιτείας που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει....

ikor είπε...

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου Φάνη. Αλλά η κατάσταση στη Γάζα δε μ' αφήνει να απαντήσω το ίδιο αισιόδοξα:

Στερούν το μέλλον εύκολα,
ξεχνούν την ιστορία,
το νέο έτος ξεκινά,
με νέα υστερία...

Όσο για την Κυριακή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Θα πλήξει (κι άλλο) τους μικρούς.

Ίσως τελικά να κρίνονται ως περιττοί οι αυτοδημιούργητοι. Ίσως να πρέπει όλοι να είναι υπάλληλοι σε μεγάλες και ισχυρές εταιρίες για να είναι πιο ελεγχόμενοι.

Η συντεταγμένη πολιτεία υπάρχει. Αλλά κρύβεται πίσω από ψευτοδιλήμματα.

Greek Rider είπε...

Εγώ το αναβάλω συνέχεια σκεπτόμενος το επόμενο αυτοκίνητο που θα έχει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, π.χ. θα κινείται με πεπιεσμένο αέρα...

Υπομονή..

ikor είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά GR!

Μέχρι να το αλλάξω θα έχουν βγει σίγουρα αεριωθούμενα αυτοκίνητα...

Ελπίζω μέχρι τότε να (αυτο)κινείται ο έφηβος Ρομέος μου :-)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Unknown είπε...

φιλε Ikor καταρχήν χρόνια πολλά και καλά! Πάνω από όλα με υγεία!

Στο ποστ έχεις θιξεί πολλά θέματα και δεν ξέρω απο που να αρχίσω!!!
Συμφωνω με σένα σχεδόν σε όλα!
Αρχικά είτε τα καταστήματα ανοίξουν και την Κυριακή είτε μόνο την Κυριακή εγω΄θα ξοδέψω τα ίδια ποσά! Αν πάω και την Κυριακή στο κέντρο το πολύ πολύ να πάρω έναν καφε! αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι!

Τα μεγάλα εμπορικά θησαυρίζουν βέβαια ενώ τα καναλια τρομάζουν γενικά τον κόσμο είτε για την ακρίβεια είτε για τους κουκουλοφόρους, γεγονότα που υπάρχουν βεβαίως αλλά σε ποιο βαθμό είναι συζητήσιμο.

Το θέμα είναι όμως τι θέλουμε και το κυριότερο τι θέλουν οι κρατούντες την εξουσία.
Όπως πολυ σωστά λες:

"Όσο το κράτος στραγγαλίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και «χαϊδεύει τα αυτιά» των μεγάλων αλυσίδων, τόσο πιο δυσοίωνο θα είναι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στηρίζουν την οικονομία μας.

Όσο η επιχειρηματικότητα «προωθείται» μόνο με έκδοση φυλλαδίων (προκειμένου να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια), τόσο θα χάνει το νόημα και το περιεχόμενό της."


Όσο για την καινοτομία και την έρευνα.. δυστυχώς εμείς αρκούμαστε στην γραφειοκρατεία και την ευθυνοφοβία.. Δυστυχώς..

ελπίζω να αλλάξουμε πριν είναι πολύ αργά..

VAD είπε...

Να προλαβω να ευχηθώ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

πριν μου χαθεί παλι το κωλο-ιντερνετ

-Τι μου θύμισες με τ'αυτοκίνητο!Οταν έψαχνα για καινούριο,ενας πωλητής με ρώτησε:
-Καθε πότε αλλάζετε αυτοκίνητο;
Η απάντηση μου:-Κάθε δεκάξι χρόνια!
Φυσικά τον κούφανα!Τί λες ρε μεγάλε,πουκάμισο ειναι τ'αυτοκίνητο; :))))

ikor είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS καλώς ήρθες και καλοτάξιδο το νέο blog!

Να είσαι καλά, και να κάνεις πάντα καταθέσεις ψυχής!

ikor είπε...

Φίλε Στάθη, χρόνια πολλά!

Σωστά όσα λες. Το θέμα είναι ποιος θα χαράξει τη νέα πορεία και ποιοι θα την υλοποιήσουν.

Γιατί η γραφειοκρατία, η μη ανάληψη πρωτοβουλιών, η στήριξη των μεγάλων έχουν πολλαπλά πολιτικά οφέλη.

Πώς θα πας κόντρα σε αυτά; Και με ποιους;

Ίδωμεν.

ikor είπε...

Καλή χρονιά φίλε VaD!

Πάντα με υγεία και χαρές στη ζωή σου. Να μας ταξιδεύεις με τα σχόλια και τις εικόνες σου!

Υ.Γ.: Δηλαδή έχει 3 χρόνια ακόμα το αυτοκίνητο, έτσι;

Meropi είπε...

Να σου ζήσει το αυτοκίνητο Ικόρ μου,
Πρόσεξε το τώρα στην εφηβεία του, γιατί θα σου παρουσιάσει πολλά προβλήματα. Αν καταφέρει και ξεπεράσει και την εφηβεία, τότε θα είναι για τα παλιοσίδερα. Χα χα χα!!

ikor είπε...

Γεια σου Meropi!

Σιγά μην το πάω για παλιοσίδερα! "Δωρητή οργάνων" θα το κάνω!

Μετά τα 10 χρόνια, το εργοστάσιο, λέει, παύει να παράγει αυθεντικά ανταλλακτικά!

(Με το ζόρι δλδ πρέπει να αλλάζεις αυτοκίνητο νωρίτερα...)

Άρα εκτός από συλλεκτική αξία, έχει και ανταλλακτική αξία πια.

Rodia είπε...

Γεια σου ikor, χαίρομαι που σε βρήκα, ωραία τα γράφεις. :)
Να σου ζήσει το αυτοκινητάκι, να κάνετε κι άλλα όμορφα ταξίδια.

Μια και βλέπω ότι σου αρέσουν οι μαντινάδες, σου γράφω κάτι -σχετικό αλλά μπορεί και άσχετο: ένα παλιό παιχνιδι ήταν το «νά 'χαμε, τι νά 'χαμε;» και μια από τις απαντήσεις ήταν αυτή:
Μία χούφτα τάλαρα
Νά 'χα να τα χάλαγα!

Καλή Χρονιά για όλους παιδιά!:)

ikor είπε...

Rodia, καλώς ήρθες και χρόνια πολλά!

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου! Υγεία και κάθε χαρά εύχομαι στη ζωή σου!

Θα τα λέμε!