Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

"Επιχειρηματικότητα"


Αν ψάξεις μέσω μιας μηχανής αναζήτησης για τη λέξη «επιχειρηματικότητα» θα βρεις περίπου 360.000 καταχωρήσεις. Προγράμματα, ενισχύσεις, όμορφες δηλώσεις, βαρύγδουποι τίτλοι...

Άραγε αυτά είναι που κυρίως λείπουν; Η χρηματοδότηση; Τα προγράμματα; Οι δηλώσεις; Πριν απ’ αυτά δεν υπάρχει τίποτα;

Ένας νέος άνθρωπος που θέλει σήμερα να ξεκινήσει μόνος του μια δουλειά πρέπει να περάσει από έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα. Για να μην πλατιάσουμε, ας πάρουμε το παράδειγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψητοπωλείο, οβελιστήριο κλπ.).

Για να εκδοθεί μια άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος χρειάζονται σήμερα περίπου 30 διαφορετικές εγκρίσεις από 6 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες!

(Το «περίπου» το έγραψα επειδή κάθε δήμος έχει τη δική του λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά! Άλλα θέλει ο ένας, άλλα ο άλλος!)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιος/όποια θελήσει να λειτουργήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει απαραιτήτως να περάσει από: 1) Δήμο, 2) Νομαρχία, 3) Εφορία, 4) Πυροσβεστική, 5) Πρωτοδικείο και 6) Πολεοδομία.

Οι διαδικασίες είναι παράλληλες κι αλληλένδετες. Κάνεις πρώτα αίτηση να βρεθούν τα σχέδια κι αν είσαι τυχερός τα βρίσκουν στο αρχείο και συνεχίζεις. Φεύγεις απ’ τη μια υπηρεσία και πας στην άλλη. Σου κάνουν παρατηρήσεις κι επιστρέφεις στην προηγούμενη.

Ο χρόνος που χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία είναι απροσδιόριστος. Τίποτα δεν αναζητείται απ’ τις δημόσιες υπηρεσίες αυτεπαγγέλτως!

(Ακόμα κι ο Δήμος Αθηναίων που αναζητάει μόνος του το καταστατικό της εταιρίας απ’ το Πρωτοδικείο, δεν μπαίνει στον κόπο να βρει τα σχέδια αρχείου απ’ την οικεία του Πολεοδομία.)

Ρωτάει λοιπόν ο καλοπροαίρετος πολίτης που θέλει να ξεκινήσει μια δουλειά: είναι δυνατόν να περιμένουμε τόσο χρόνο; Είναι δυνατόν να μη δουλεύουμε μέχρι να συντονιστεί όλος αυτός ο βραδυκίνητος συνδυασμός υπηρεσιών;

Όσες επιδοτήσεις κι αν δώσουνε, όσα προγράμματα κι αν φτιάξουν, όσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης κι αν περάσουν απ’ αυτόν τον τόπο τίποτα δε θ’ αλλάξει ουσιαστικά. Αν πρώτα δεν ασχοληθούν σοβαρά με την απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Στο συγκεκριμένο θέμα π.χ., θα μπορούσε να υπάρχει ΕΝΑ (1) γραφείο (π.χ. το ΚΕΠ) που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Το γραφείο αυτό θα ανελάμβανε να διακινεί αυτεπαγγέλτως τον φάκελο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τυχόν παρατηρήσεις. Έγγραφα που έχουν εκδοθεί από δημόσιες αρχές και υπάρχουν στα αντίστοιχα αρχεία θα διακινούνταν εσωτερικά. Ενώ θα υπήρχε και ανώτατο χρονικό όριο 20 ημερών για να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία.

Ας μη συνεχίσουμε άλλο να περιγράφουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε νομίζω ότι οι περισσότεροι βολεύονται με τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς αποτελεί εμπόδιο εισόδου στην αγορά εργασίας και διαιωνίζει το σημερινό status quo.

Γι' αυτό τη λέξη «επιχειρηματικότητα» την έχουμε παρεξηγήσει. Δεν τη συνδέουμε πια με έξυπνες ιδέες, με καινοτομία, με μια οικογενειακή ή ατομική επιχείρηση.

Κάποιοι βαυκαλίζονται ότι την υπηρετούν μοιράζοντας (αδιαφανώς) τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Άλλοι πάλι ξέρουν ότι επιχειρηματικότητα χωρίς «προσβάσεις» και «γνωριμίες» δεν υπάρχει.

Και στη μέση; Στη μέση βρίσκονται όσοι θέλουν να είναι νόμιμοι. Όσοι περιμένουν στην ουρά, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα. Σπαταλώντας όμως στο τέλος και την υπομονή τους!

[Φώτο: από εδώ]

16 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

δεν έχω ασχοληθεί εκτενέστερα. αν και το ψάχνω τελευταία. αυτό που δεν καταλαβαίνω πάντως είναι γιατί οι περισσότερες επιδοτήσεις ή δάνεια έχουν και ηλικιακό όριο κάπου στα σαράντα. αλλά αυτή η γραφειοκρατία είνα ανεξάντλητη όντως!

Matrix είπε...

Και κάποτε ας αρχίσει και η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων αυτών. όπως και ο αριθμός πρωτοκόλλων των αιτήσεων να είναι προσβάσιμος από όλους και πολλά άλλα...

ikor είπε...

Καλησπέρα b|a|s|n\i/a!

Έλα ντε, γιατί να υπάρχει ηλικιακό όριο; Μετά τα 40 αποκλείεται κάποιος να θέλει να ξεκινήσει δική του δουλειά;

Η γραφειοκρατία δυστυχώς βολεύει πολλούς. Γι' αυτό δύσκολα βλέπω να τη γλιτώνουμε.

Εύχομαι καλή επιτυχία, αν το ψάξεις περισσότερο, σ' αυτό που θες να κάνεις!

ikor είπε...

Είσαι τρελός Matrix;

Τότε θα μπορεί ο καθένας να συγκρίνει δημόσια τους χρόνους διεκπεραίωσης φακέλων!

(Ασφαλώς έχεις δίκιο. Αλλά αυτά θέλουν πολιτική βούληση για να γίνουν. Η διαφάνεια είναι ωραίο σύνθημα, αλλά δύσκολη πράξη...)

Greek Rider είπε...

Μπράβο ikor, αυτό ακριβώς είναι το θέμα, μιλάμε για επιχειρηματικότητα και καινοτομία ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ανέργους που πληρώνονται για να μην κάνουν τίποτα ή να κάνουν ότι κάνουν κάτι. Συγκαλυμμένη ανεργία.

Η καινοτομία σε αυτό το επίπεδο που μιλάμε σημαίνει να ακονίσει κάποιος το μυαλό του για να βρει κάτι νέο που θα προσφέρει κατά τη γνώμη μου κάτι. Αυτό μπορεί να γίνει από πολλούς που σήμερα δεν ξέρουν με τι να ασχοληθούν.

Όσο για τις διαδικασίες του δημοσίου νομίζω ότι θα έπρεπε να λειτουργούν περισσότερο ελεγκτικά και λιγότερο με τον τρόπο που λειτουργούν. Για παράδειγμα
περισσότεροι έλεγχοι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν πληρώνονται τα ένσημα των εργαζομένων κτλ.

ikor είπε...

Καλησπέρα Greek Rider!

Απ' αυτήν την συγκεκαλυμμένη ανεργία (επιδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων) είναι όλοι ευχαριστημένοι! Ο καθένας για τους δικούς του λόγους... ;-)

Διάβασα σήμερα ότι ανακοινώθηκε η λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου "πάρκου" μειώνεται η γραφειοκρατία και καθιερώνεται το one-stop-shop!

(Αλήθεια, μιας και το λένε πάρκο, θα το βαφτίσουν άραγε κι αυτό περιβαλλοντικό έργο;)

Οι μικρομεσαίοι που ταλαιπωρούνται ας περιμένουν το δικό τους one-stop-shop κάποια στιγμή...

Όντως, το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σήμερα σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσε να είναι πολύ πιο παραγωγικό και χρήσιμο. Χρειάζεται όμως κατεύθυνση άνωθεν και κίνητρα.

Laplace είπε...

καλημερα φιλε ikor
ετσι οπως τα γραφεις...γραφειοκρατια κ αγιος ο θεος..ετσι μαθαμε,ετσι πορευομαστε..λες κ ειμαστε προβατα ακολουθουμε την 'γραμμη' μου εχει δοθει κ δεν κανουμε κατι να αλλαξουμε την κατασταση..ευελπιστω οι γενιες μας οταν παρουμε τα πραγματα στα χερια μας,να τα αλλαξουμε ολα αυτα
καλα να περνας φιλε!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Σε αυτά που αναφέρεις, πρόσθεσε και το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί όποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι πραγματικά καινοτόμο ή έστω περίεργο που "δεν προβλέπεται"...

ikor είπε...

Καλησπέρα φίλε Laplace!

Δεν είμαι βέβαιος ότι αρκεί η αλλαγή γενιάς. Κυρίως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας!

Δυστυχώς και πολλοί της γενιάς μας έχουν συμβιβαστεί με τη γραφειοκρατία. Γιατί τους δίνει λόγο ύπαρξης...

Μακάρι πάντως ν' αλλάξει αυτό. Η γραφειοκρατία προφανώς και δεν είναι το πεπρωμένο μας!

ikor είπε...

Πολύ σωστό vrypan!

Το out-of-the-box δαιμονοποιείται στην Ελλάδα, δεν ενθαρρύνεται...

Πραγματικό βραχυκύκλωμα τους πιάνει, όταν δουν κάτι που δεν υπάρχει "στον κατάλογο". Καμία ευελιξία σκέψης!

zoyzoy είπε...

Είναι η Ελλάδα της ανανέωσης αυτή!
Χρόνια τώρα δεν μπορούμε να εκσυγχρονιστούμε πάντα τα ίδια προβλήματα!

ikor είπε...

Καλησπέρα zoyzoy!

ΚΑΘΕ κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, πριν εκλεγεί υπόσχεται το ίδιο ακριβώς πράγμα: ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες!

Κι όταν εκλεγεί, το ξεχνάει!

Να περνάς καλά!!

Artanis είπε...

Ωχ, ωχ, θυμήθηκα τα δικά μου...
(και να θέλω να το κλέισω για να φύγουμε, και να μου στέλει το ΤΕΒΕ την ετήσια αύξηση στην εισφορά, σε δόσεις των 15Ε, σταθερά ανα δίμηνο, επί ένα 8μηνο περίπου, αφότου είχα κλείσει και τακτοποιήσει τα πάντα...)
Πού να το πω να μην γελάνε...
καλό βράδυ, καλά να περνάς...

ikor είπε...

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας... Ού μπλέξεις Artanis!

Ειδικά εσύ που έχεις πια και μέτρο σύγκρισης με τη ΝΖ, βλέπεις ακόμα περισσότερο πόσο πίσω είμαστε σε ορισμένα θέματα.

Με τέτοια ελλιπή μηχανογράφηση π.χ., υπάρχει πολύς χρόνος υστέρησης μέχρι να ενημερωθούν τα αρχεία...

Φιλιά! Καλά να περνάς!

NdN είπε...

Γεια σου Ikor,

Ακριβώς όπως τα λες. Ζητάνε 10 πιστοποιητικά ακόμα και για το πιο απλό πράγμα. Εγώ έπαθα πλάκα για το τι πρέπει να προσκομίσω για να γραφτώ σε κάτι μητρώα κατασκευαστών/μελετητών κτλ. Εδώ στην Αγγλία δεν τους έχω πάει τόσα χρόνια ούτε το πτυχίο μου. Για να κάνεις δε μία προσωπική εταιρία ωστε να παρέχεις υπηρεσίες ως μηχανικός είνια κάτι που σου παίρνει λιγότερο από μία μέρα μπροστά στο ίντερνετ.

Οσο για τις επιδοτήσεις μέσω κοινοτικών κονδυλίων, που πάνε και πως δεν τα ξέρω πολύ καλά. Δυο-τρεις διάσπατρες ιστορίες έχω ακούσει από φίλους που δουλεύουν στην Ελλάδα, αλλά αν είναι αλήθεια (που δεν αμφιβάλλω καθόλου) τότε...άστα να πάνε!

ikor είπε...

Καλησπέρα NdN!

Εσύ που ζεις στο εξωτερικό μπορείς να συγκρίνεις τις διαφορές στη γραφειοκρατία...

Πράγματι για να γραφτείς στα ΜΕΚ και ΓΕΜ χρειάζεται ένας ολόκληρος φάκελος με δεκάδες έγγραφα! Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και στον τομέα μας για ν' απλοποιηθούν τα πράγματα.

Όσο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα είναι σίγουρο: χρηματοδοτούν, ως επί το πλείστον, την "επιχειρηματικότητα" όπως την εννοεί η πλειοψηφία στην Ελλάδα ;-)