Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Αιτίες αυθαίρετης δόμησης


Η αυθαίρετη δόμηση είναι μια απ' τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Έχει μακρόχρονο παρελθόν, ένοχο παρόν και (αν δε δράσουμε άμεσα) δυσοίωνο μέλλον.

Η έως σήμερα ενασχόληση της Πολιτείας με την αυθαίρετη δόμηση εξαντλείται στην προσπάθεια να βρεθεί τρόπος νομιμοποίησης ή έστω μονιμοποίησης των υφιστάμενων αυθαιρέτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες 4 δεκαετίες, η σχετική νομοθεσία για την αυθαίρετη δόμηση αποσκοπούσε είτε στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (1968, 1983), είτε στην εξαίρεσή τους από κατεδάφιση (1977), είτε στην είσπραξη προστίμων (1968, 1974, 1977, 1983, 1985, 2004, 2009).

Όλοι οι νόμοι έρχονταν ως απότοκο της αυθαιρεσίας του χθες. Ποτέ δεν είχαμε νόμους πρόληψης της αυθαιρεσίας του αύριο!

Απαιτείται όμως τώρα ένας νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, με στόχο την προσαρμογή του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου σε μια νέα ισορροπία: οικονομική, οικολογική, κοινωνική και αισθητική.

Μόνο αφού αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μελλοντικής αυθαίρετης δόμησης ριζικά και προληπτικά, θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τις αυθαιρεσίες του χθες!

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι αυθαίρετη δόμηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ισχύοντος ΓΟΚ, αυθαίρετη είναι κάθε κατασκευή η οποία εκτελείται:
Α) Χωρίς νόμιμη άδεια.
Β) Με υπέρβαση της νόμιμης άδειας.
Γ) Με άδεια η οποία ανακλήθηκε.
Δ) Κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων.
Ε) Αυθαίρετη είναι επίσης κάθε αλλαγή χρήσης του κτιρίου ή τμήματος αυτού.

Η διαπίστωση της αυθαίρετης κατασκευής μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ακόμα και μετά την αποπεράτωσή της. Ακόμα και η χρήση (ή λειτουργία της) δεν εμποδίζουν την επιβολή των συνεπειών.

Πριν μιλήσουμε για λύσεις, είναι βασικό να δούμε τις αιτίες της αυθαίρετης δόμησης. Κατά τη γνώμη μου είναι τέσσερις:

1) Αδιέξοδο και απροετοίμαστο μοντέλο ανάπτυξης
Η μονοδιάστατη βιομηχανική ανάπτυξη των αστικών κέντρων, ο μαρασμός της υπαίθρου και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ώθησαν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις προς τις πόλεις.

Οι πόλεις όμως δεν είχαν ούτε την τεχνική, ούτε τη θεσμική δυνατότητα να υποδεχτούν τόσους ανθρώπους. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία οργανωμένη και σχεδιασμένη στεγαστική πολιτική. Δεν υπήρξε τέλος καμία πολιτική γης από το κράτος.

2) Έλλειμμα Χωροταξικού Σχεδιασμού
Έως σήμερα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και τα ρυθμιστικά σχέδια έρχονταν συνήθως να περιγράψουν απλώς τις ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις. Ακόμα κι όταν υπήρχε οραματικός χαρακτήρας, η πλημμελής παρακολούθηση της εφαρμογής οδηγούσε σε ασυδοσία και αυθαιρεσίες.

Επίσης, οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης καθυστερούν αδικαιολόγητα. Από το 2004 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες Πολεοδομικές Μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σκονίζονται στα ντουλάπια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Απαιτείται λοιπόν σήμερα όσο ποτέ να μπει τάξη στον χώρο!

3) Αδυναμία ελέγχου από την κεντρική διοίκηση

Η κρατική διοίκηση απέτυχε να εφαρμόσει την (πολυδαίδαλη) υφιστάμενη νομοθεσία. Επιχείρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο είτε με νόμους που προέβλεπαν την εξαίρεση από κατεδάφιση, είτε με νόμους που είχαν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Ευθύνες σε αυτό έχουν και ορισμένοι ΟΤΑ.

4) Έλλειψη κοινωνικής βούλησης για την προστασία του περιβάλλοντος
Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η πολιτική και κοινωνική βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Αντίθετα, το περιβάλλον συχνά αντιμετωπίστηκε ως «εμπόδιο» για την ανάπτυξη και αφέθηκε να καταστραφεί. Επίσης, οι βλαβερές συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης για το κοινωνικό σύνολο δεν έγιναν αντιληπτές από τους πολίτες.

Κάπως έτσι φτάσαμε να μιλάμε για αυθαίρετη δόμηση. Αντί να μιλάμε για αυθαίρετες πολιτικές και αυθαίρετες νοοτροπίες. Αν όμως δε δούμε στ' αλήθεια τι φταίει, δεν θα λύσουμε στ' αλήθεια το πρόβλημα.

Εσείς τι πιστεύετε ότι φταίει για την αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα;

26 σχόλια:

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Πολύ σωστά το λες: η αυθαιρεσία είναι γενικευμένη, είναι μοντέλο "ανάπτυξης", δεν αφορά μόνο στη δόμηση. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ελπίζουμε πραγματικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος..

D.Angel είπε...

Οσο υπάρχει διαφθορά και λάδωμα θα συμβαίνουν και αυτά!
Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ σύντεκνε

kariatida62 είπε...

Επιγραμματικά θα πω: έλειψη χώρου,έλειψη πολιτικής στο χωροταξικό,ασυδοσία στους κατασκευαστές που είναι οι "ευνοούμενοι" των εκάστοτε κυβερνήσεων και όλων σχεδόν των τοπικών αρχών...Σ'όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές της περιοχής...Πρώτοι αβανταδόροι τους οι αξιότιμοι Δήμαρχοι!

aKanonisti είπε...

Κατά τη γνώμη μου, η αιτία της αυθαίρετης δόμησης είναι η δυσανάλογη υπεραξία της γης....
Με την καθυστερημένη χωροταξία, δημιουργήθηκε ένα αδιέξοδο... και ενθαρρύνθηκε η παραβατική συμπεριφορά..
Οχι ότι δεν την συναντούσαμε και σε άλλες εκφράσεις της ελληνικής κοινωνίας.. όμως στη δόμηση και στη φορολογία έχει χτυπήσει κόκκινο...

Τεράστιο ρόλο έπαιξε και ο διαχωρισμός της αντιμετώπισης του, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής που ουσιαστικά δημιούργησε χώρο για λάδωμα και διαφθορά...

Δεν ξέρω αν μπορεί αυτό να αλλάξει γιατί αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό πρόβλημα... και όχι σαν παράνομη δραστηριότητα από όλα τα κόμματα...

Μακάρι να αλλάξει....κάτι....

:-)))

NdN είπε...

Γεια σου Ikor,

η αυθαίρετη δόμηση οφείλεται στους λογους που ανέφερες και στο ότι όποιος παρανομεί ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα τιμωρηθεί! Αυτή είναι η πηγή του κακού κατά τη γνώμη μου.

Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στο να μην τη "γλιτώνει" όποιος παρανομεί.

Vassilis είπε...

Γιάννη καλησπέρα,
νομίζω ότι όλα ξεκινούν από τον πρώτο λόγο που αναφέρεις, δηλαδή την έλλειψη σχεδιασμού από το κράτος για την στεγαστική κάλυψη όσων προσήλθαν μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Από εκεί και μετά όπως λέμε πιο απλά "χάθηκε η μπάλα" και το φαινόμενο της αυθαιρεσίας στη δόμηση επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Λίγα είναι τα αυθαίρετα που υπάρχουν πια και εκτός των αστικών κέντρων;
Αλήθεια ποιος ελέγχει σήμερα αν είναι αληθή τα νούμερα στις περιβόητες ταμπέλες (ακόμα και σε χαρτόνι γραμμένες με μαρκαδόρο) που βλέπουμε στις υπό ανέγερση οικοδομές;
Από την άλλη όμως είναι λογικό μία άδεια να κοστίζει τόσο πολύ;
Πάντως οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται επειδή, όπως είπε και ο NDN, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος (αν εξαιρέσουμε τις καταγγελίες, δηλ. τον "κακό" γείτονα). Ό,τι συμβαίνει εν ολίγοις και με τη φοροδιαφυγή...

dyosmaraki είπε...

Οι λόγοι είναι αυτοί που ανέφερες και το γεγονός πως πάντα οι κυβερνήσεις υποχωρούν (ειδικά σε προεκλογικές περιόδους) στα παράλογα αιτήματα είτε των κατασκευαστών είτε των πολιτών και νομιμοποιούν (εκ των υστέρων) όλες τις αυθαιρεσίες.

Για παράδειγμα στο παρελθόν είχαμε ολόκληρες συνοικίες που δημιουργήθηκαν δίχως σχέδιο, δίχως να εντάσσονται στο πολεδομικό σχέδιο της πόλης π.χ. ολόκληρη η περιοχή Ζωγράφου ήταν χτίστηεκ με αυθαίρετο τρόπο (την έκανε οικόπεδα ο Ζωγράφος - ο οποίος την απέκτησε με παράδοξους τρόπους - και την πούλησε). Αφού χτίστηκε παράνομα όλη η περιοχή, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου πίεσαν οι αγοραστές την τότε κυβέρνηση να τους παράσχει αποχετευτικό, ρεύμα, ύδρευση. Κι έτσι νομιμοποιήθηκε η αυθαιρεσία.

Στις μέρες μας κάπως έτσι είναι η κατάσταση με τους ημιϋπαίθριους και τις αποκαλούμενες "αποθήκες". Αφού επέτρεψε το Κράτος να χτιστούν άπειρες κατοικίες με ημιΥπαίθριους εδώ και χρόνια, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λαϊκή πίεση για την νομιμοποίηση μιας ακόμη αυθαιρεσίας.

Και όχι τίποτα άλλο μα πολύ φοβάμαι πως με την τυχόν νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων στις κατοικίες, θα δημιουργηθεί τετελεσμένο και ίσως νομιμοποιηθούν όλα αυτά τα τερατουργήματα-κατασκευές που έχουν καταλάβει αυθαίρετα τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους από τις καφετέριες και τις ταβέρνες και έχουν κλειστεί με τζάμια. Δεν ξέρω γιατί αλλά είμαι σχεδόν βέβαιη πως το ζήτημα δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων των κατοικιών αλλά των μαγαζιών!!!

Θα πρέπει η Πολιτεία να εκδώσει πολύ συγκεκριμένους νόμους και όπως λέει και ο Ndn να τους εφαρμόζει στο ακέραιο σε περίπτωση παρανομίας. Οπως λέει και η Καρυάτιδα, σε κάθε Δήμο συνήθως εκλέγεται και ένας κατασκευαστής.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η καταβολή δημοτικών τελών για την κατάληψη των πεζοδρομίων έμμεσα "νομιμοποιεί" αυτού του είδους τις αυθαιρεσίες των μαγαζιών.

Καλημέρες πολλές

mahler76 είπε...

αφήνοντας απέξω την αυθαίρετη δόμηση της ανάγκης όπως στην παραγκούπολη του Περάματος, θα έλεγα η πλεονεξία του Έλληνα που θέλει όλο και περισσότερα τετραγωνικά, όλο και περισσότερα σπίτια, και ξέρει ότι όποια παρανομία κι αν κάνει δεν θα γίνει αντιληπτή διότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί σε αυτό το κράτος οπότε δεν θα τιμωρηθεί ποτέ.

ikor είπε...

ΟΡΕΙΝΕ καλησπέρα!

Η αυθαιρεσία είναι μάλλον στο DNA μας.

Μακάρι το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάσει το μακροπρόθεσμο πολιτικό κόστος κι όχι το βραχυπρόθεσμο!

ikor είπε...

Dreamer Angel καλησπέρα!

Για κάποιον λόγο υπάρχει και η διαφθορά και το λάδωμα. Ο τρόπος ελέγχου είναι είτε ανύπαρκτος, είτε πολύ "διαπροσωπικός"...

Φιλιά συντέκνισσα!

ikor είπε...

kariatida62 καλησπέρα!

Πολύ σωστό κι αυτό! Συνήθως μάλιστα γίνεται με λογική "αντιπαροχής".

Επίσης, η έλλειψη χώρου οφείλεται στο ότι αφήνουμε τις πόλεις μας να μεγαλώνουν ασύστολα στον χώρο και στον χρόνο.

ikor είπε...

aKanonisti καλησπέρα!

Πράγματι στη δόμηση, στη φορολογία (και στην οδική συμπεριφορά θα προσέθετα) η ασυδοσία οργιάζει.

Όσο για την υπεραξία της γης, είναι επακόλουθο της μειωμένης προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης.

Άρα ωφελούνται από το όργιο της αυθαιρεσίας και οι οικοπεδούχοι. Ωφελούνται μάλιστα χωρίς να παράγουν απολύτως τίποτα!

Άρα πρέπει να μειωθεί η ζήτηση (π.χ. με πολιτικές αποκέντρωσης) και να αυξηθεί η προσφορά (π.χ. με νέες εντάξεις, βάσει οργανωμένης πολεοδόμησης).

Όσο για τον διαχωρισμό ανάλογα με τον χρόνο αυθαιρεσίας, είδαμε ότι αυτή η λογική απλώς ανακυκλώνει το φαινόμενο. Ας τελειώσει εδώ και τώρα!

Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι τα αυθαίρετα δεν είναι κοινωνικό πρόβλημα, προκαλούν κοινωνικό πρόβλημα!

ikor είπε...

NdN καλησπέρα!

Όσο τη γλιτώνει αυτός που παρανομεί, τόσο γίνεται παράδειγμα προς μίμηση!

Με αποτέλεσμα στο τέλος να την πληρώνουν από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των αυθαιρεσιών όσοι δεν παρανομούν.

Ελληνικό παράδοξο!

ikor είπε...

Καλησπέρα Βασίλη!

Ναι, σχεδιασμός δεν υπάρχει. Υπάρχει αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης.

Ακόμα κι οι μεγάλοι οδικοί άξονες σχεδιάζονται ΠΡΙΝ σχεδιαστεί η πολεοδόμηση των περιοχών που εξυπηρετούν...

Όσο για τις ταμπέλες που λες, το έχω σκεφτεί πολλές φορές... Θα σου προσέθετα τις μικρές αγγελίες! Ένας ν' αρχίσει να παίρνει τηλέφωνα, θα χαρτογραφήσει άμεσα όλες τις αυθαιρεσίες.

Πριν γίνει όμως αυτό, νομίζω ότι προηγείται η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μελλοντικής αυθαιρεσίας.

Αν πάμε πάλι σε εισπρακτικά μέτρα, θα κλείσουμε μια μαύρη τρύπα (στον προϋπολογισμό) και θ' ανοίξουμε χιλιάδες (στην ποιότητα της ζωής μας).

Επίσης, όσο δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου αντικειμενικός και αδιάφθορος, τόσο το φαινόμενο θα γιγαντώνεται.

Για τις άδειες έχεις έναν πόντο. Από την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας εισπράττουν χρήματα πολλοί φορείς σήμερα...

ikor είπε...

dyosmaraki καλησπέρα!

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότερες υποχωρήσεις για αυθαίρετα έγιναν προεκλογικά.

Αυτό δείχνει πολιτική αδυναμία ...μετεκλογικά! Γιατί μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές, κανείς νεοεκλεγείς δεν επιδεικνύει βούληση να εφαρμόσει τους νόμους.

Αυτό με του Ζωγράφου είναι τυπικό παράδειγμα: Μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και απίστευτο κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορούσε παρά να προέλθει από τέτοιους είδους ..."ιδιωτική πολεοδόμηση"!

Αυτό που λες με την καταπάτηση πρασιάς από επαγγελματικούς χώρους είναι μεγάλο θέμα!

Μια φορά είχα αναλάβει την άδεια ενός καταστήματος. Ο καταστηματάρχης δεν μπορούσε να περιμένει και έβγαλε τραπέζια, πριν εκδοθεί η άδεια... Δέχτηκε καταγγελία και πήγε αυτόφωρο. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Στην ερώτησή του όμως στον αστυνομικό "γιατί δεν πιάνετε και τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών της γειτονικής πλατείας που έχουν καταλάβει όλη την πλατεία με τα τραπέζια τους;" η απάντηση ξέρεις ποια ήταν; "Αυτοί δεν έχουν δεχτεί καταγγελία!"

Ε, βέβαια... Τολμάει κανείς να τους καταγγείλει αυτούς;

Η εφαρμογή των νόμων δλδ πρέπει να είναι αυτεπάγγελτη, όχι να απαιτεί καταγγελία! Τα πεζοδρόμια είναι κοινωνικό αγαθό και δε χρειάζεται υπόδειξη για να προστατευτούν.

ikor είπε...

mahler76 καλησπέρα!

Αχ, πιάνεις μεγάλο θέμα! Πλεονεξία... Δε χωράμε πουθενά.

Έχουμε δυο δωμάτια; Θέλουμε και τρίτο. Έχουμε μεγάλο σαλόνι; Θέλουμε μεγαλύτερο. Έχουμε ωραία Pilotis; Θέλουμε και μια γκαρσονιέρα εκεί...

"Γιατί, ο γείτονας που το έκανε και δεν τον έπιασε κανείς είναι πιο έξυπνος;"

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φιλε καλησπερα , θα προσπαθησω κι΄γω να ''συνεισφερω'' παραθετοντας την αποψη του γ. κακλαμανη απο το βιβλιο του η ελλας ως κρατος δικαιου . λεει λοιπον το κλειδι βρισκεται στο συνταγμα και συγκεκριμενα στο αρθρο 101 περι οργανωσεως της διοικησης οπου λεει οτι το συστημα ειναι ''αποκεντρικον'' πραγμα που σημαινει οτι η κυβερνηση ειναι ανευθυνη!!! η ευθυνη μεταφερεται στους νομαρχες! το θεμα δηλαδη της πολιτιστικης ταυτοτητας της καθε περιοχης ειναι θεμα του νομαρχη!! η του προεδρου της κοινοτητας (δεν προκειται περι αποκεντρωσεως αλλα περι της πλεον μεσαιωνικης συγκεντρωσεως )λεει ο γ.κ. τι σημαινει να ειναι οι νομαρχες αρμοδιοι για την πολεοδομικη φυσιογνωμια των τοπων που υπηρετουν? σημαινει εναν ανευ οριων βιασμο των πολιτιστικων φυσιογνωμιων του ελλαδικου χωρου δηλαδη μπορει να χτιστουν στη λευκαδα σπιτια σε στυλ μυκονιατικης αρχιτεκτονικης χωρις να μπορη να πει κανεις τιποτε το ιδιο και με τα αυθαιρετα

ikor είπε...

valamonte1 καλησπέρα και καλώς ήρθες!

Χρειάζεται σίγουρα μια νέα ισορροπία στο τι είναι τοπικό και τι υπερτοπικό.

Πολλές φορές η ρίζα του κακού βρίσκεται στην εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Κι εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη ορισμένοι τοπικοί παράγοντες.

Μακάρι η Περιφερειακή διοίκηση που κυοφορείται να το λάβει σοβαρά αυτό υπ' όψη!

Θανασης Ξ. είπε...

Ikor καλησπέρα.

Ελπίζω αυτή την ανάρτηση να την έχεις ήδη στείλει στην Υπουργό Περιβάλλοντος.

Δεν είμαι ειδικός. Αν καταλαβαίνω καλά, όμως υπάρχουν εδώ ΔΥΟ προβλήματα:
Το ένα είναι ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ το ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ.
Το δεύτερο εάν μπορεί να μπει μια τάξη ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ.

Το δεύτερο πρόβλημα μου φαίνεται ευκολώτερο να λυθεί.

Το πρώτο έχει ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Κρίσιμα ερωτήματα νομίζω για τις ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ θα είναι:
1. Ποιός ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ; Ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός ή το ίδιο το Κράτος; Προφανές είναι πως εάν ο ιδιοκτήτης είναι αθώος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσει πρανομίες άλλων. Εδώ η κατεδάφιση πρέπει να συνοδευτεί απο ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Και βέβαια να δούμε τι πρέπει να γίνει με τον ΕΝΟΧΟ.
2. Στις περιπτώσεις που παρανόμησε ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ θεωρώ πως πρέπει η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ να είναι η μόνη λύση. Κάποιος απ' τους σχολιαστές μίλησε για αυθαίρετα 'ανάγκης'. Αυτά βέβαια -αν υπάρχουν- να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ να τελειώσει.

Με λίγα λόγια: Η μαγκιά της ρεμούλας, της μίζας, της αδιαφορίας για το σύνολο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. Επιτέλους κάποιοι από την πολεοδομία έχουν βάλει κάποιες υπογραφές. Τους ξέρουμε. Κάποιοι μηχανικοί έχουν εκπονήσει σχέδια. Κι αυτούς τους ξέρουμε. Κάποια κυκλώματα υπάρχουν. Κάποιοι ας πάνε φυλακή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος..

Skouliki είπε...

θα πρεπει να μπει βαθια το μαχαιρι στο κοκκαλο για να σταματησει αυτο και δεν ξερω αν μπορει και θελει η εκαστοτε κυβερνηση να το κανει στην πραξη

καλημερα

ikor είπε...

Θαναση Ξ. καλησπέρα!

Ναι, ακριβώς. Δυο νομίζω πως είναι τα προβλήματα. Δυο διαφορετικά, αν και συνδέονται.

Προσωπικά, προτιμώ να ξεκινήσουμε από το μέλλον (που είναι εξίσου δύσκολο) και μετά να λύσουμε τα του παρελθόντος.

Πολύ καίρια είναι όλα τα ερωτήματά σου! Προσθέτω ένα ακόμα: ποιος ωφελείται από τις αυθαιρεσίες;

Απαντώ: ΚΑΙ ο οικοπεδούχος, ΚΑΙ ο μεσίτης, ΚΑΙ ο κατασκευαστής, ΚΑΙ ο ιδιοκτήτης, ΚΑΙ οι υπάλληλοι που έδωσαν ρεύμα και πολλοί ακόμα...

Προφανώς αυτό πρέπει να τελειώνει. Τους ξέρουμε όλους όσους εμπλέκονται. Ξέρουμε πώς λειτούργησαν όλ' αυτά τα χρόνια.

Μπορούμε να θωρακιστούμε από τη συνέχιση της "δράσης" τους και ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

Όμως δεν αρκεί η πολιτική βούληση. Χρειάζεται και η σε βάθος γνώση των προβλημάτων..

ikor είπε...

Skouliki καλησπέρα!

Εδώ έχουμε τυπικό δείγμα βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πολιτικού κόστους.

Αν δεν μπει σήμερα το μαχαίρι στο κόκκαλο για τους λίγους, η ποιότητα ζωής όλων θα γίνεται διαρκώς χειρότερη.

cynical είπε...

Ikor καλησπερα,

η βασικη αιτια της αυθαιρεσιας ειναι η νομιμοποίηση της.
Αν επιβαλονταν κυρωσεις, θα σταματούσε.

Γιατι δεν επιβαλονται; Λόγω πολιτικου κοστους, αλλα και οικιστικης πιεσης. Η δε τελευταια αφηνεται να αντιμετωσθει δια της ...ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ikor είπε...

cynical, καλησπέρα!

Πολύ σωστά το τοποθετείς. Η νομιμοποίηση (ή έστω η μονιμοποίηση) της αυθαιρεσίας γεννάει παραδείγματα προς μίμηση.

Σίγουρα οι κυρώσεις θα περιόριζαν το πρόβλημα. Κι εκεί όμως θέλει μια νέα προσέγγιση, γιατί οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ήταν (ηθελημένα) άσφαιρες...

ΘΩΜΑΣ Λ. είπε...

Καλά τα λες φίλε.
Δυστυχώς το παρελθόν μας ως χώρα είναι αμαρτωλό και για να βρούμε τις ρίζες του θα πρέπει να ανατρέξουμε σχεδόν 100ετία, όπου με τη μαζική εισροή ομογενών μεταναστών(μικρασιατική καταστροφή), δημιουργείται η ανάγκη στέγασης.Εδώ είναι που πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω του ελλείμματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που υπήρχε από την πρώτη κιόλας διοικητική διαίρεση της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που η ισχύς του νόμου 17.7/1923 είχε διάρκεια περίπου 80 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις την συναντάμε ακόμα μπροστά μας.
Έκτοτε, η πολιτική αβουλία, τα ελλειπή σε εφαρμογή μπαλώματα των ν.δ/γματων και οι πελατιακές-ρουσφετολογικές σχέσεις, διαιώνιζαν και διαιωνίζουν το πρόβλημα της αυθαιρεσίας της δόμησης. Κοινώς, το σύστημα είναι σάπιο και τα θεσμικά πλαίσια αδύναμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.
Μόνο με την αυστηρή τήρηση των νόμων και τον ευρύτερο έλεγχο, σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο και πιο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, ίσως κάποια μέρα δούμε προκοπή. Ως τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε.

ikor είπε...

MOFO-3 καλησπέρα!

Δυστυχώς πιστεύω ότι η πολυνομία δεν είναι τυχαία. Μόνο σε ένα "χύμα" σύστημα είναι αναγκαία η "γνωριμία".

Μόνο σε ένα σύστημα με "παραθυράκια" έχει αξία ύπαρξης ο πολιτικός που "βοηθάει", το μοντέλο δηλαδή πολιτικού που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Χρειάζεται χωροταξικός σχεδιασμός και έλεγχος! Κτηματογράφηση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Για να δούμε, αρκεί η ελπίδα;